שתף קטע נבחר

10 פרקליטים של נתניהו, 4 ימים: כך ייראה השימוע

בעשר בבוקר זה מתחיל: צוות ההגנה של נתניהו, שיכלול גם את העו"ד הוותיק רם כספי, יחל למסור את טיעוניו בתיק 4000, פרשת בזק-וואלה. הסנגורים יטענו בין היתר כי לא היו יחסי תן וקח בין נתניהו לאלוביץ'. מולם: היועמ"ש מנדלבליט, פרקליט המדינה ניצן וצוות של כ-20 בכירים נוספים

 

ביג בנימין נתניהו פרקליטי פרקליטים רם כספי יוסי אשכנזי עמית חדד אביחי מנדלבליט שי ניצן ליאת בן ארי (צילום: צביקה טישלר, עידן גרוס, רפאל מזרחי, גיל נחושתן, דוברות משרד המשפטים, AP)
מימין: פרקליטי נתניהו כספי, אשכנזי וחדד. משמאל: מנדלבליט, ניצן ובן ארי(צילום: צביקה טישלר, עידן גרוס, רפאל מזרחי, גיל נחושתן, דוברות משרד המשפטים, AP)

הניסיון האחרון לשכנע את היועץ המשפטי לממשלה מתחיל הבוקר: היום (ד') בעשר בבוקר כעשרה סנגורים של ראש הממשלה בנימין נתניהו יחלו לטעון במשרד המשפטים בירושלים מול צוות של כ-20 אנשי הייעוץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה, ביום הראשון מבין ארבעת ימי שימוע - כשמטרתם למנוע הגשת כתב אישום נגד נתניהו, או לפחות לשנות את כמה מסעיפי האישום.

 

תלמידי וינרוט והיועץ מקו 300: זה צוות ההגנה של נתניהו

פעילי ליכוד הפגינו בפ"ת : "ביבי מלך ישראל, הוא זכאי"

 

היומיים הראשונים של השימוע, היום ומחר, יוקדשו לתיק 4000, פרשת בזק-וואלה, שבו מיוחסת לנתניהו עבירת שוחד, לצד מרמה והפרת אמונים. במרכז תיק 4000 ניצב החשד שנתניהו קיבל החלטות רגולטוריות בשווי מאות מיליוני שקלים לטובת קבוצת בזק - ובתמורה לכך שאול אלוביץ', שהיה בעל השליטה ב"בזק" ובאתר החדשות "וואלה", דאג לסיקור אוהד ומוטה לטובת נתניהו ובני משפחתו.

 

פרקליטי נתניהו צפויים לטעון שאין קשר סיבתי בין ההחלטות שקיבל נתניהו בנוגע לקבוצת בזק, ובין הלחצים שהופעלו על שאול אלוביץ' - בעלי בזק ואתר לדאוג לסיקור אוהד לנתניהו ומשפחתו באתר וואלה. הסנגורים יטענו כי הליך קבלת ההחלטות הרגולטוריות בנוגע לבזק נסמך על הדרגים המקצועיים של משרד התקשורת והיה תקין וענייני.

 

 

לדעת הסנגורים לא היו קיימים יחסי תן וקח בין נתניהו לאלוביץ', נושא הקשר עם התקשורת אינו שפיט וכל אישי הציבור מקיימים קשר עם בעלי כלי תקשורת. עוד יטענו פרקליטיו של ראש הממשלה כי הופעלו לחצים כבדים ובלתי לגיטימיים על שלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, ועל יועצו לשעבר של נתניהו ניר חפץ - כדי שאלו יהפכו לעדי מדינה ויעידו נגד נתניהו.

 

נתניהו ייוצג בשימוע על ידי 10 פרקליטים בראשות יוסי אשכנזי ועמית חדד וכן עו"ד רם כספי, מהסנגורים המנוסים בישראל, שעמו צוות ההגנה ערך לאחרונה התייעצויות. את התביעה הכללית ייצג צוות של כ-20 מבכירי הייעוץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה בראשות היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן והמשנה לפרקליט המדינה ליאת בן ארי, אשר ליוותה את חקירות ראש הממשלה מתחילתן.

 

מהו הליך השימוע

כל זאת ייאמר בשימוע, שהיומיים הראשונים שלו כאמור ייוחדו לתיק 4000 והיומיים האחרונים (יום ראשון ושני בשבוע הבא) לפרשת 2000 (שיחות ביבי-נוני) ולפרשת 1000 (תיק המתנות). שימוע הוא למעשה טיעון לפני הגשת כתב אישום פלילי, שמתאפשר בדרך כלל לחשודים שעומדים בפני אישום בעבירות פשע שהעונש עליהן הוא שלוש שנים או יותר.

שאול אלוביץ' בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג, מארק ישראל סלם)
אלוביץ' ונתניהו. סנגורי ראש הממשלה יטענו כי לא היו יחסי תן וקח ביניהם(צילום: אוהד צויגנברג, מארק ישראל סלם)
 

מדובר במתן הזדמנות לחשוד או לעורך דינו, המבקשים זאת, להציג את הטענות שלהם בכתב או בעל פה ולשכנע את התביעה שחומר הראיות או אינטרס הציבור אינם מצדיקים הגשת כתב אישום. לפיכך, השימוע הוא אפשרות של ההגנה ולא חובה. הוא מן הסתם אינו תחליף למשפט שעשוי להתנהל לאחר הגשת כתב אישום, אלא הזדמנות לחשוד להציג טענות ולהעמיד את התביעה על טעות משפטית או ראייתית.

 

בשימוע אין דיונים פרטניים בנבכי התיק וחומר הראיות, אלא התמקדות בסוגיות עקרוניות הנוגעות לטיוטת כתב האישום. השימוע הוא בדרך כלל קצר יחסית בן פגישה אחת בין התביעה לבין עורך דינו של החשוד - אבל בהחלט ניתן להרחיב זאת במידת הצורך. במקרה של נתניהו יתקיימו כאמור ארבעה ימי שימוע.

 

בעיקרון, לחשודים יש זכות לעיין בחומרי החקירה נגדם רק לאחר שהוגשו נגדם כתבי אישום. אבל לעתים לא ניתן לממש באופן סביר את זכות הטיעון בשימוע ללא קבלת עיקרי חומרי החקירה והראיות שנמצאים אצל התביעה. במקרה כזה מתאפשר לחשוד ולעורך דינו לעיין בעיקרי חומר הראיות לקראת השימוע, בכפוף לשיקול דעת התביעה. לאחר סיום השימועים השונים יתכנסו היועמ"ש ואנשי צוותו כדי לקבל את החלטתם הסופית בתיקים, בהתבסס על הנאמר בשימועים, ויכריעו נגד מי מהחשודים להגיש כתבי אישום, ובאילו סעיפים.

 

העבירה - שוחד: תיק 4000

תיק 4000 נחשב לפרשה המורכבת ביותר מתיקי ראש הממשלה, ובה העבירה החמורה ביותר שמיוחסת לנתניהו - עבירת שוחד. נתניהו חשוד בלקיחת שוחד מאלוביץ' ומרעייתו איריס וכן במרמה והפרת אמונים. בתיק 4000 אלוביץ' ורעייתו כבר עברו שימוע באוגוסט, ואיש העסקים זאב רובינשטיין - חשוד נוסף בפרשה - התייצב לשימוע ביולי.

 

 

מכתב החשדות בתיק זה עולה שבשנים 2012 עד 2017 ראש הממשלה ומקורביו התערבו לכאורה באורח מתמשך בתכנים שפרסם "וואלה", וכן ביקשו להשפיע על מינויים של עורכים וכתבים, תוך שימוש בקשריהם עם בני הזוג אלוביץ'. מהחקירה עלה כי ראש הממשלה פעל לקידום ענייניו של אלוביץ' בתחום הרגולציה, ובין היתר בסוגיית מיזוג בזק-יס תוך קידום עניינים אלה בסיקור המוטה בוואלה. לפי החשד, התערבות ראש הממשלה ומקורביו בתכנים ובמינויי נושאי משרה באתר וואלה נועדה לכאורה לקדם את האינטרסים האישיים שלו, וזאת באמצעות פרסום כתבות ותמונות מחמיאות, הסרת תכנים ביקורתיים כלפי ראש הממשלה ובני משפחתו וכדומה.

 

כאשר החליט היועץ להגיש כתב אישום נגד נתניהו בכפוף לשימוע בתיק זה תיאר בהכרעתו כי במהלך יום הבחירות ב-2015 נתניהו דרש מוואלה "לפרסם בבולטות ובמשך שעות רבות" את הסרטון שבו הוא מזהיר כי "הערבים נוהרים בכמויות אדירות לקלפי" - סרטון שעליו התנצל בהמשך. כמו כן, לקראת הבחירות הוא דרש לשנות כותרת של כתבה שנגעה לחששו של ראש הממשלה מתוצאות הבחירות. בנוסף, הוא דרש לערוך ולהוריד חלקים מריאיון שערך עמו דב גילהר ימים ספורים לפני בחירות 2015.

 

באחד החלקים היועמ"ש הביא התכתבויות בין הבעלים אלוביץ' למנכ"ל האתר אילן ישועה שנגעה לשתי כתבות, ובהן אחת שכותרתה "נרות ב-6,000 שקל: חשבון ההוצאות המלא של משפחת נתניהו". לפי כתב החשדות, נתניהו ורעייתו הנחו את רובינשטיין לפנות לאלוביץ' על מנת לדרדר את הידיעות למקום פחות בולט באתר. אלוביץ' עדכן את ישועה בהודעות שהעביר לו רובינשטיין וישועה עדכן את אלוביץ' בהתנגדות צוות המערכת לדרישות.

 

במהלך השימוע צפויים הפרקליטים להציע הסברים ופרשנות חליפיים לסעיפי האישום המוצעים נגד נתניהו, כפי שעולים מכתב החשדות. השימוע ייערך בפני כל צוות קבלת ההחלטות בייעוץ המשפטי ובפרקליטות המדינה, על מנת שזה יתרשם באופן בלתי אמצעי מטענות הסנגורים. לא מן הנמנע שבעקבות השימוע תיערך גם השלמת חקירה במשטרה.


פורסם לראשונה 01/10/2019 22:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר, עידן גרוס, רפאל מזרחי, גיל נחושתן, דוברות משרד המשפטים, AP
השימוע מתחיל ב-10 בבוקר
צילום: צביקה טישלר, עידן גרוס, רפאל מזרחי, גיל נחושתן, דוברות משרד המשפטים, AP
מומלצים