שתף קטע נבחר

אינדונזיה ברחובות בגלל חוקי מין והפלות

הפגנות הסטודנטים בימים האחרונים הן מהגדולות שנראו מאז הדחת הדיקטטור סוהרטו ב-1998. המפגינים כועסים על שינויים בחוק שמקדמים ארגונים איסלאמיים, ושבין השאר יאסרו יחסי מין לפני הנישואים, יקשו לבצע הפלות ויחלישו את הרשות למאבק בשחיתות

אינדונזיה מתמודדת בימים האחרונים עם גל הפגנות מהגדולים שידעה בעשורים האחרונים, ושבו שנהרגו עד כה לפחות שני סטודנטים ועוד מאות נפצעו. הרקע להפגנות הוא שורה של רפורמות משפטיות, הכוללות בין השאר איסור על קיום יחסי מין לפני הנישואים וחוק שעלול להחליש את הסוכנות שתפקידה להילחם בשחיתות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ 

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: רויטרס)
ההפגנת באינדונזיה בשבוע האחרון(צילום: רויטרס)

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: EPA)
בחלק ממוקדי המחאה התפתחו עימותים אלימים(צילום: EPA)

הסערה שעובר הארכיפלג שבדרום-מזרח אסיה באה שבועות אחדים לפני שהנשיא ג'וקו ווידודו יוציא לדרך את כהונתו השנייה כנשיא אינדונזיה, הדמוקרטיה השלישית בגודלה בעולם.

 

ביום שני השבוע צעדו המוני מפגינים ברחבי המדינה, נשאו שלטים וקראו לשינוי, וחלק מההפגנות התפתחו לעימותים אלימים. כ-26 אלף שוטרים וחיילים נשלחו לרחובות הבירה ג'קרטה כדי לשמור על הסדר, וכלי רכב צבאיים נעו בה.

 

המניע להפגנות הוא הצעת חוק הכוללת עשרות שינויים בחוקי אינדונזיה – מהטלת איסור על קיום יחסי מין לפני הנישואים, דרך הגבלה על הפלות ועל המכירה של אמצעי מניעה, ועד הפיכת ההעלבה של הנשיא לפשע. הרפורמה חותרת גם להחמיר את חוקי חילול הקודש של אינדונזיה.

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: EPA)
מפגינים בשעת תפילה(צילום: EPA)

הנשיא ג'וקו ווידודו. ישקול שינויים בהצעת החוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא ג'וקו ווידודו. ישקול שינויים בהצעת החוק(צילום: רויטרס)

שינויים בחוק העונשין האינדונזי – המבוסס על חוקי התקופה שבה הייתה אינדונזיה קולוניה הולנדית – הם סוגיה שמתנהל סביבה דיון ציבורי זה עשרות שנים, אולם השנה קיבל העניין תנופה מחודשת בעידודם של ארגונים איסלאמיים שמרניים.

 

אל תיכנסו לי לתחתונים

מחאת הסטודנטים שמתקיימת כעת באינדונזיה היא מהגדולות שידעה המדינה מאז הפגנות ההמונים שבהן הופל ב-1998 שלטונו הדיקטטורי של הנשיא סוהרטו. בעקבות המחאה מעוכב בינתיים קידום הרפורמה, והנשיא ווידודו הצהיר גם כי ישקול לתקן את החלק בהצעת החוק שמבקריו חוששים כי יחליש את הסוכנות למאבק בשחיתות, המכונה KPK. מאות פקידי ממשל נעצרו מאז הקמת הסוכנות הזו בשנת 2002, הקמה שנעשתה כמענה לדרישת הציבור אחרי הדחתה סוהרטו.

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: EPA)
שני הרוגים, מאות פצועים. מפגינים מול שוטרים(צילום: EPA)

כיוון שהצעת הרפורמה כוללת שינוי חוקים בשורה של תחומים, גם ההפגנות מקבצות אליהן קהל מגוון. בהפגנה השבוע בבנדונג שבאי ג'אווה, למשל, השתתפה מפגינה נגד החוקים המגבילים את זכות האישה על גופה, והניפה שלט שעליו נכתב: "מה שקורה בתחתונים שלנו זה לא עניינה של הממשלה".

 

לוקמנול חכים אחבר, אינדונזי בן 24 שחזר מלימודיו במלזיה השכנה כדי להצטרף למפגינים, הביע זעם על החוק שעלול לפגוע בסוכנות למלחמה בשחיתות: "למה משנים את החוק? אנחנו הסטודנטים מתנגדים לכל שינוי שיחליש את ה-KPK".

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: gettyimages)
הממשלה נגד "המסיתים". פעילי מחאה(צילום: gettyimages)

גורמי ממשל אינדונזים מציגים את המפגינים כמי שהוּלכו שולל אחרי מסיתים שמטרתם לשבש את פעילות הממשלה.

 

איסלאמיסטים פוחדים מ"סטיות"

אתמול השובע באינדונזיה הפרלמנט החדש, וארגוני זכויות אדם קראו מיד למחוקקים לקדם הצעת חוק שתגביר את המלחמה באלימות נגד נשים. הארגונים מזהירים כי אינדונזיה הגיעה ל"מצב חירום" בכל הנוגע לפגיעה בנשים, וכי תקיפות מיניות נגדן הן תופעה שכיחה למדי.

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: gettyimages)
כוחות הביטחון עם פרחים שקיבלו ממפגינים(צילום: gettyimages)

הצעת החוק שאותה קוראים הארגונים לקדם קובעת כי אלימות מינית כוללת גם ניצול מיני, הפלה בכפייה ושידול לזנות, והיא מעוכבת זה שנים בשל התנגדות השמרנים, הטוענים כי היא "ליברלית מדי ועלולה לקדם סקס חופשי וסטיות מיניות".

 

בשנת 2018 דווחו באינדונזיה, מדינה בת כ-260 מיליון בני אדם, יותר מ-400 אלף מקרים של אלימות נגד נשים, בהם תקיפות מיניות. לשם השוואה, בשנת 2013 היו כ-280 אלף דיווחים כאלה.

אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

האלימות נגד נשים באינדונזיה חזרה לכותרות ביולי השנה, כשאישה נשלחה לכלא משום שהעזה לדווח על הטרדה מינית. בעקבות הזעם הציבורי ניתנה לה חנינה. זעם דומה התעורר ב-2016, כשנערה בת 14 עברה אונס קבוצתי ונרצחה. הממשלה אישרה אז שימוש בעונש מוות נגד המורשעים באונס קטינים וקטינות.

 

איתות חיובי אחד ניתן אתמול: עם השבעת הפרלמנט נבחרה לראשונה אישה, פואן מהרני, ליושבת ראש בית הנבחרים האינדונזי. היא חברה במפלגת המאבק הדמוקרטית האינדונזית, וכיהנה בעבר כשרת התרבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אינדונזיה מחאה סטודנטים חוקים שחיתות יחסי מין
צילום: gettyimages
מומלצים