שתף קטע נבחר

רגע לפני כיפור: למי אסור לצום - ומה לגבי נטילת תרופות?

איך צריך לקחת את התרופות, כיצד לזהות מצב של התייבשות, אלו שירותים רפואיים יישארו פתוחים, ומה עושים מטופלים ונשים בטיפולי פוריות שחייבים לקבל זריקה יומית? מדריך

צפו: כך תיערכו לצום יום כיפור

 

 

היום הקדוש בלוח השנה היהודי מביא איתו מאות פניות לחדרי המיון, ורבים אחרים ש"מתאפקים" במהלך הצום. בין אם הצום בריא או לא, המאמינים דבקים במצווה גם בניגוד להמלצות הרפואיות, עד להידרדרות במצבם.

 

אז למי אסור בשום פנים ואופן לצום, איך צריך ליטול את התרופות, אלו שירותי רפואה יישארו פתוחים, מה עושות נשים בטיפולי פוריות שצריכות זריקה והאם לקחת גלולות כרגיל?

 

קיראו עוד

לקראת הצום: מה עושים אם מישהו מתעלף לידכם?

הצום מנקה את הגוף: מיתוסים על השפעותיו ואיך להיערך אליו נכון

 

האם חולי מחלות כרוניות יכולים לצום?

צום ממושך כמו זה של יום כיפור עלול להעמיד בעיה רפואית עבור מי שסובל ממחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, אי ספיקת לב, סוכרת, מחלת לב איסכמית, אי ספיקת כליות וכבד ומחלות ממאירות.

 

לחולים שסובלים ממחלות אלו לא מומלץ לצום ביום כיפור ובכלל, מאחר שהצום עלול לגרום למצבים מסכני חיים עקב ירידה חדה בלחץ הדם, שינויים במשק המלחים בגוף, ירידה ברמת הסוכר בדם וגם הפרעות קצב לב או אירועים מוחיים.

 

האם נוטלי תרופות משתנות יכולים לצום?

לחולים שנוטלים תרופות באופן קבוע עקב מחלות כרוניות, במיוחד כשמדובר במשתנים, מומלץ לא להפסיק את הטיפול הקבוע ללא אישור הרופא המטפל. בכל מקרה, אם הוחלט להשהות את הטיפול למשך 25 שעות הצום, יש להיוועץ ברופא המטפל כדי להתאים את שעות קבלת התרופות ואת התזונה והשתייה לפני ואחרי.

 

להתייעץ עם הרופא במקרה של צום. נטילת תרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתייעץ עם הרופא במקרה של צום. נטילת תרופות(צילום: shutterstock)

 

האם ניתן להפסיק טיפול אנטיביוטי בחג?

אם הוא ניתן למצבים מסכני חיים, אין להפסיקו בשום אופן. במקרים קלים יותר, כגון דלקת גרון ודלקת בדרכי השתן, ניתן להתייעץ עם הרופא ולבקש את אישורו ללקיחת התרופות בסעודה המפסקת ואחר כך שוב במוצאי יום הכיפורים.

 

מהן ההמלצות לנוטלות גלולות למניעת היריון?

עבור מי שנוטלות גלולות להפסקת היריון אין כל בעיה: ניתן לקחת את הגלולה בסעודה המפסקת ואחר כך שוב במוצאי יום כיפור.

 

האם חולים שנוטלים תרופות פסיכיאטריות יכולים להפסיק למשך הצום?

לחולים המטופלים בתרופות פסיכיאטריות לא מומלץ להפסיק את הטיפול מחשש ממשי לסכנת חיים. אם בכל זאת אתם מעוניינים להפסיק את הטיפול התרופתי הפסיכיאטרי, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

האם יש חולים שיכולים לשמור על צום חלקי?

לחולים במחלות מעי דלקתיות מומלץ להקפיד על שתייה לסירוגין ולהימנע מצום מוחלט. בנוסף, חשוב לשים לב שיש תרופות שנטילתן דורשת אוכל או שתייה ולכן מומלץ שלא להחליט זאת על דעת עצמכם אלא להתייעץ עם הרופא בנוגע לכל כדור ספציפי - אם תוכלו לבלוע אותו ללא נוזלים או שנוזלים הם חובה.

 

ומה באשר לחולי סוכרת?

בעבר נאסר על חולי סוכרת איסור מוחלט לצום, אבל כיוון שיש כמה סוגי סוכרת והטיפולים די מגוונים, כל חולה צריך להתייעץ עם הרופא המטפל שלו כדי שיתאים את הטיפול ויקבע אם הצום מותר ובאילו נסיבות.

 

מה יכול לעשות מי שסובל ממיגרנה וכאבי הראש במהלך הצום?

הצום אכן גורם לכאבי ראש, בעיקר בשל ההתייבשות שגורמת להרחבת כלי דם בראש, בדומה למתרחש בהתקף מיגרנה. מלבד נטילת תרופות כמו אקמול, נורופן ואופטלגין, ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי שימוש בתרופה ארקוקסיה. התרופה, המשמשת לטיפול בדלקות מפרקים, נמצאה יעילה גם למניעת כאבי ראש במהלך הצום.

 

יש לשים לב לכך שחלק מהתכשירים דורשים את נטילת הכדור על קיבה מלאה, מתוך כוונה להפחית את הפגיעה ברירית הקיבה. בנוסף, לחלק מהתכשירים יש חלופות בדמות נרות להחדרה דרך פי הטבעת, הפותרים את הבעיה של הצורך באכילה.

 

אם לא מדובר בהריון בסיכון - אין מניעה לצום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם לא מדובר בהריון בסיכון - אין מניעה לצום(צילום: shutterstock)

 

האם נשים בהיריון יכולות לצום?

לנשים שנמצאות בהיריון בר סיכון אסור לצום. נשים בריאות בדרך כלל יכולות לצום בזמן ההיריון, אם הן לא סובלות מאנמיה (חוסר דם), חולשה או התייבשות, לאחר ייעוץ עם הגינקולוג המטפל.

 

בכל מקרה שהאישה ההרה חשה סחרחורת או בחילה, תחושת עילפון וחולשה כללית או סובלת מהקאות, יש להתחיל לשתות מיד נוזל ממותק בקצב של רבע כוס בכל כמה דקות - עד חלוף התלונות. ככלל מומלץ לנשים בהיריון שלא ללכת לבית הכנסת אלא להישאר בבית בחדר ממוזג.

 

האם נשים מיניקות יכולות לצום?

לא מומלץ שנשים שמיניקות באופן מלא, ללא תוספת מזון לתינוקות, יצומו. עליהן לשתות לסירוגין לאורך כל יום כיפור מחשש שכמות החלב תקטן. אם האישה מיניקה בשילוב מזון לתינוקות, אין איסור לצום, אולם מומלץ להישאר במקום ממוזג ולהימנע ממאמצים מיותרים. ובכל מקרה, כל אישה הרה חייבת להתייעץ עם הרופא בנוגע לצום.

 

מה אמורות לעשות נשים בטיפולי פוריות המקבלות זריקות יומיות?

במהלך יום הכיפורים פראמדיקים של מד"א יזריקו תרופות לנשים בטיפולי פוריות. נשים הנמצאות בתהליך של טיפולי פוריות וזקוקות לסדרת זריקות הורמונליות, ובהתאם להמלצת הגינקולוג המטפל, שחייבות לקבלן בתאריכים ובשעות הנקבעים מראש, יוכלו במידת הצורך להתקשר למד"א בטלפון 101 על מנת לתאם מראש את הגעתן לתחנת מד"א הקרובה אליהן ביותר.

 

בעת ההגעה לתחנות מד"א לצורך ביצוע הזריקות, יש להביא את החומר להזרקה וכן את הפניית הרופא המטפל עם התאריך והשעה של ההזרקה, מינון, מיקום ואופן ההזרקה (תוך שרירי או תת עורי). הפראמדיקים של מד"א יזריקו את התרופות אך ורק למטופלות שכבר קיבלו לפחות זריקה אחת לפני כן מאותה התרופה.

 

איך לזהות מצב של התייבשות?

צום מכניס את הגוף למצב של דהידרציה, כלומר – התייבשות. מצב זה מגביר את הסיכון לפגיעה במערכות הגוף, ולהיווצרות של אבנים בכליות. סימני התייבשות הם מצב חירום רפואי, ומתבטאים בחולשה, ישנוניות, בכאבי ראש, טשטוש ראייה, אי מתן שתן מעל 10 שעות, בחילות, הקאות, חולשה עד לאיבוד הכרה ופרכוסים.

 

בסיכון מוגבר נמצאים תינוקות וילדים שממילא אינם צמים, נשים בהריון וקשישים. כדי לצמצם את הסיכון להגעה למצב כזה, על הצמים להישאר במקומות מוצלים וממוזגים ככל האפשר. בכל מצב החשוד להתייבשות, יש להזמין מד"א.

 

מה לעשות אם אני צריך רופא ביום כיפור?

במקרי חירום יש להזמין מד"א בטלפון 101. בשאר המקרים ניתן לגשת למר"מים המרכזיים שיישארו פועלים במתכונת שבת. חולים כרוניים צריכים לוודא כי ברשותם תרופות למהלך ימי הצום. מומלץ לוודא כי בבית גם תרופות בסיסיות שאינן מצריכות מרשם, כמו תרופות להורדת חום ושיכוך כאבים. במקרה הצורך ישנה כוננות בתי מרקחת תורניים, אותם ניתן למצוא באתר ומוקד העירייה של היישוב בו אתם מתגוררים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למי אסור לצום?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים