שתף קטע נבחר

החיידקים האלימים שמתחבאים במכונת הכביסה - ואיך להיפטר מהם

חוקרים שבדקו הדבקת פגייה בזיהומים בבית חולים בגרמניה מצאו שהמקור הוא הבגדים. חקירה נוספת גילתה כי מכונת הכביסה היא זו שהעבירה חיידקים מסוכנים לבגדים. עכשיו הם מזהירים מפני החיידקים ששורדים את הכביסות, וממליצים איך להיפטר מהם

צפו: המצעד עם עוד מקומות מזוהמים בבית שלכם
 

 

אם הבגדים יוצאים מסריחים מהכביסה, לא בטוח שהבעיה היא במכונה עצמה: חוקרים גרמנים שבדקו הדבקה בפגייה מצאו שהמקור לחיידקים הוא ממכונות הכביסה והייבוש, פשוט כי החיידקים שורדים את אבקות הכביסה המרככים וכמויות המים העצומות. עכשיו הם ממליצים במאמר של האגודה האמריקנית למיקרוביולוגיה כיצד תוכלו להיפטר מהם.

 

קיראו עוד על זיהומים:

מה גרם לירידה דרמטית בזיהומים ב-2 בתי חולים בישראל?

בארבע שנים: עלייה של 10% בתמותה מחיידקים עמידים

מחקר: לא תאמינו מאיפה מעבירים אליכם הכלבים חיידקים צואתיים

 

הפרשה החלה באפריל 2012, כאשר בדיקות הראו כי פגים ואנשי צוות רפואי בפגייה של בית חולים בגרמניה, הראו כי הם נדבקו בחיידק "קלבסיאלה אוקסיטוקה", בעל עמידות גבוהה לאנטיביוטיקה, שעלול לגרום לדלקות ריאות, דלקות בדרכי שתן, זיהום ברקמות רכות ואף זיהום בדם.

 

רק לאחר שהחוקרים בדקו את הגרביים והכובעים הסרוגים שניתנו לפגים כדי לחמם אותם, נמצא מקור החיידקים: מכונת הכביסה של בית החולים. נמצא כי בית החולים השתמש במכונת כביסה חוסכת אנרגיה, לא מהסוג התעשייתי שמכבס בטמפרטורות גבוהות עם חומרי ניקוי, שלרוב משמש את בתי החולים.

 

חיידקי הקלבסיאלה אוקסיטוקה נמצאו במגירת הניקוי ובגומי סביב דלת מכונת הכביסה, ובשני כיורים באזור. כאשר הוציאו את המכונה מבית החולים, פסקו ההדבקות. למרבה המזל, אף אחד מהתינוקות לא חלה.

 

כביסה (צילום: shutterstock)
כביסה שתיפטר מהחיידקים שעל הבגדים(צילום: shutterstock)

 

חיידקים שורדים את הכביסות

מכונות כביסה ביתיות מכל סוג יסירו לכלוך וכתמים מהבגדים, המגבות והסדינים שלכם, אך הם לא יחסלו את החיידקים. בעבר נהוג היה להשתמש בחומרי חיטוי על בסיס כלור וחמצן בעת שטיפת הבגדים, ובתי חולים עדיין עושים זאת, יחד עם כיבוס בטמפרטורות גבוהות.

 

אבל הפחד מזיהום סביבתי שינה את הדרך בה מכבסים כיום. מחקרים מראים, שבאירופה הכביסה הצבעונית מכובסת לרוב בטמפרטורות שבין 30 ל-40 מעלות צלזיוס. מים קרים הם הטמפרטורה המועדפת במקומות רבים, ומומלצת גם על ידי יצרני בגדים.

 

אבל על פי מחקרים, הטמפרטורה המומלצת להרג יעיל של חיידקים פתוגניים, כלומר גורמי מחלות, היא 60 מעלות צלזיוס ומעלה. מתחת ל-30 מעלות, המים נחשבים לקרים. אפילו הוספת אקונומיקה לשטיפות מים קרים, עלולה להותיר חיידקים על הבגדים, זאת משום שפעילות האקונומיקה פוחתת מאוד בטמפרטורת כביסה נמוכה.

 

הזיהומים המשמעותיים ביותר הם במגבות חדרי השירותים והמטבח, כשמחקרים הראו שרובצים עליהם מיליוני מושבות חיידקים. אלה עלולים לעבור אל מכונת הכביסה ולהישאר שם, לשרוד כביסות רבות ולעבור אל הבגדים ואליכם.

 

סכנת זיהום נוספת אורבת מאנשים חולים או לאחר ביקור במרפאות ובבתי חולים. וכאמור, כביסה שמדיפה ריח סרוח, היא כביסה מזוהמת, והריח הסרוח הוא לרוב מפעילות פירוק של חיידקים, ולא בשל תקלה בצנרת של מכונת הכביסה.

 

איך בכל זאת תפחיתו את הסיכון לזיהום הבגדים?

1. השתדלו ככל האפשר לכבס בטמפרטורה של 60 מעלות ומעלה.

 

2. הקפידו לפחות אחת לחודש-חודשיים לנקות את מכונת הכביסה בחומר ניקוי מיוחד אנטי בקטריאלי.

 

3. זיכרו שהחיידקים רובצים גם במכונת הייבוש, ועל כן חטאו אותה מדי פעם באמצעות ניגוב של נייר ספוג בתמיסה אנטי בקטריאלית, או הפעילות אחת לשבוע את מכונת הייבוש "על ריק" בטמפרטורה מקסימלית למשך כחצי שעה עד שעה.

 

4. אם כיבסתם בגדים עדינים שאינם יכולים לעבור במכונת ייבוש, ייבשו אותם על חבל הכביסה ועדיף תחת השמש, הידועה באפקט האנטי בקטריאלי.

 

5. אם אתם מכבסים תחתונים, בגדים שספגו זיעה רבה או בגדים של התינוק או הילד, השתדלו לכבסם בטמפרטורה גבוהה מ-60 מעלות.

 

6. זיכרו: אבקות כביסה, מרככים וכדוריות נקיון, אינם מחטאים את הבגדים, ואינם מפחיתים את כמויות החיידקים במכונת הכביסה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיידקים ששורדים את מכונת הכביסה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים