בארבע שנים: עלייה של 10% בתמותה מחיידקים עמידים
בתוך ארבע שנים בלבד זינק בעשרה אחוזים מספר החולים שנפגעו או מתו בבתי חולים, כתוצאה מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. דו"ח של משרד הבריאות חושף שב־2018 עמד מספרם על כ־13.5 אלף. יו"ר עמותת "רפואה בטוחה": "הזיהומים הפכו לגורם המוות השלישי בשכיחותו בישראל"
הדו"ח הנוכחי, שהגיע לידי "ידיעות אחרונות", מבוסס על נתונים ממעבדות בתי החולים ונועד לבדוק את עמידותם של חיידקים לתרופות אנטיביוטיות. הדו"ח מגלה שבישראל רמת העמידות של החיידקים לאנטיביוטיקה גבוהה מאוד.
קיראו עוד:
"בבית החולים הרגו את אימא שלי"
ארגון הבריאות העולמי דירג: 12 החיידקים העמידים לכל סוגי האנטיביוטיקהמחקר: לא תאמינו מאיפה מעבירים אליכם הכלבים חיידקים צואתיים
מחקר: גנים עמידים לאנטיביוטיקה נמצאים באוויר ומסכנים אותנו
בשנים האחרונות ישנה מגמה עולמית מדאיגה מאוד של היחלשות האנטיביוטיקה, שכבר אינה יעילה נגד רבים מסוגי החיידקים שאותם הצליחה לחסל בעבר. ארגון הבריאות העולמי אף החליט להעלות על סדר היום את המאבק בהיווצרותם של אותם חיידקים עמידים.
אותם "חיידקי־על", שהאנטיביוטיקה לא מצליחה לנצח עוד, נוצרים בעקבות שימוש־יתר בתרופות אנטיביוטיות. כאשר חולה נוטל אנטיביוטיקה, די שחיידקים בודדים ישרדו - והם כבר יתרבו במהירות לזן חדש, שכבר עמיד לאותו סוג אנטיביוטיקה.
כ-5,000 מתים מדי שנה מזיהומים
למרות שזו הפעם הראשונה שבה נחשף מספר הנפגעים מזיהומים, הדו"ח עדיין אינו מציג את תמונת המצב המלאה. משרד הבריאות לא חושף מה מספרם של הנפגעים ושל המתים מזיהומים של חיידקים עמידים מדי שנה בבתי החולים, וסביר להניח שהמצב האמיתי חמור יותר.
בנוסף, הדו"ח לא מבחין בין זיהומים שהחולים הגיעו איתם לבית החולים, לבין כאלה שהחולים נדבקו בהם בבית החולים - מה שמייצר חשש כבד שלא נעשית הפרדה בין חולים שמגיעים לבתי החולים עם זיהומים, וכך הם מדביקים חולים אחרים שלעיתים מתים מאותה הדבקה.
לפני כמה שנים מצא צוות מבקר המדינה כי בישראל מתים מדי שנה מזיהומים בבתי החולים בין 4,000־6,000 איש ונפגעים כ־100 אלף חולים בכל שנה.
לדברי רחל לייקוביץ, יו"ר עמותת "רפואה בטוחה" הפועלת למניעת זיהומים בבתי חולים, ניתן לזהות עקביות בין הנתונים שנחשפים בדוח החדש לבין נתון שפירסמה לפני כחצי שנה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס): "על פי דוח הלמ"ס יש עלייה במספר הזיהומים בבתי החולים בישראל.
לפני כמה שנים היו הזיהומים הגורם השישי בשכיחותו לתמותה, כיום הזיהומים הפכו להיות הגורם השלישי בשכיחותו למוות בישראל". לייקוביץ הוסיפה שעליית התמותה מזיהומים עקבית עם נתון אחר שלפיו הצפיפות - שהינה הגורם המרכזי להידבקות בזיהומים בבתי החולים - החריפה בשנים האחרונות. מספר המיטות לאלף נפש המשיך להידרדר, וכיום מערכת הבריאות בישראל רחוקה מאוד מממוצע ה־OECD למספר המיטות לאלף נפש.
העברה של חיידקים עמידים ממטופל למטופל מתרחשת במגע באמצעות ידיים שלא חוטאו, או באמצעות חפצים שהיו בשימוש המטופל שנשא את החיידק העמיד. כדי להילחם בתופעה חשוב להקפיד על היגיינה וניקיון בבתי החולים, ובמקרה הצורך אף לבודד את החולים שסובלים מחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.