שתף קטע נבחר

גדר ההפרדה והמשיחיים האמיתיים בישראל

הואשמתי כאן שההתנגדות שלי לגדר ההפרדה בגוש עציון עלתה בחיי אדם. זהו כמובן סילוף מעוות של המציאות ברוח קונספציית הנסיגות. טור תגובה

 

גדר ההפרדה גדר הפרדה (באדיבות ירון רוזטל)
(באדיבות ירון רוזטל)

בתגובה ל"כניעת נתניהו למשיחיסטים עולה בחיי אדם" מ-13 בספטמבר

 

בחודש שעבר פרסמו כאן פרופ' יורם יובל ועורב ישראלי מאמר שבו ביקשו לקונן על כך ש"המשיחיים מימין", ובראשם כותב שורות אלו, גרמו לכך שלא תושלם בנייתה של גדר ההפרדה באזור גוש עציון ושבשל פעילותנו נרצחו אזרחים ישראלים. בחינה של מיהם המשיחיים ומיהם הריאליים נערוך בהמשך, אך נפתח בבדיקה קצרה של תרומתה של גדר ההפרדה.

 

 

יובל וישראלי טוענים במאמרם שהקמת הגדר בגוש עציון הייתה מסכלת את הפיגועים האחרונים שאירעו באזור, אולם מי שמכיר את התוכניות יודע שגם גדר לא הייתה מונעת את דריסת האחים נביס ורצח דביר שורק, שכן ממילא תוכנן שפלסטינים יורשו להסתובב באזור זה באופן חופשי.

 

המחבל שרצח את אורי אנסבכר חדר למרחב ירושלים דרך קטע שכבר הוקמה בו גדר, ולכן הרצח הזה מוכיח שבאופן שבו מפעילים במערכת הביטחון את הגדר - היא לא מונעת פיגועים. ישראלי ויובל יורים את החץ ומנסים לסמן סביבו את המטרה בלי להכיר את השטח ואת העובדות, ועל הדרך מאשימים אותנו באחריות לרצח אחינו ובנינו.

ומהבחינה הטקטית של האירועים האחרונים להיבטים אסטרטגיים. נתחיל בהיבט הכלכלי שבוחן בעלות מול תועלת את תרומתה של גדר ההפרדה לביטחון ישראל. בבניית הגדר הושקעו 15 מיליארד שקל. גם אם יהיה מי שיטען שיש לגדר תועלת ביטחונית, הרי שבתקציב כל כך גדול אפשר היה לתרום לביטחון ישראל בדרכים טובות יותר. כך קובעה ועדת ברודט, שבחנה ב-2007 את תקציב הביטחון: "בניית גדר הפרדה היא דוגמה להתנהלות לקויה ובזבזנית. הוועדה לא השתכנעה שתהליך בניית הגדר נעשה תוך שיקול דעת מעמיק ובחינת כל השיקולים הביטחוניים והכלכליים. הוועדה לא ראתה שום ניתוח של עלות-תועלת ובחינה יסודית של הביטחון השוטף, לפני בניית הגדר ואחריה".

 

לפי הוועדה, למרות ההוצאה העצומה הכרוכה בבניית הגדר, צה"ל לא התייחס אליה כאל מרכיב שמשמעויותיו הצבאיות מרחיקות לכת, ולא התייחס להשלכות התקציביות הצפויות של בנייתה. צה"ל, מתברר, "ראה עצמו כקבלן משנה המקיים הוראות לבנות גדר, בלי להבהיר לעצמו את משמעות ההוצאה ומחיר האחזקה שיגיע למאות מיליוני שקלים בשנה. התרשמותנו היא שלא התקיים דיון מקיף וכולל במשרד ראש הממשלה ובמשרד האוצר נוסף על הדיונים בצבא, ולא נותח יחס העלות-תועלת של השינויים בתוואי הגדר שעלותם מיליארדי שקלים".

 

אלו קביעות של ועדה רשמית של המדינה ולא "המתנחלים המשיחיים".

מחאה גוש עציון גדר הפרדה גדר ההפרדה (באדיבות ירון רוזנטל)
מחאה אנשי גוש עציון נגד גדר הפרדה (באדיבות ירון רוזנטל)

לפי נתוני פיקוד מרכז יש בכל זמן נתון בשטח שממערב לגדר עשרות אלפי שוהים בלתי חוקיים פלסטינים שהסתננו לישראל הריבונית. רובם הגדול עוברים דרך הגדר והמעברים, ולא דרך אזור גוש עציון שבו כאמור אין גדר. איך הושקעו כל כך הרבה מיליארדים בפרויקט מונומנטלי ועדיין יש כל כך הרבה מסתננים? התשובה קשורה לכך שכדי שהגדר תהיה אפקטיבית צריכים לאבטח אותה אלפי חיילים שמוזנקים לכל נגיעה בגדר. אלא שהצבא מבין שחבל על הכסף ואין טעם לגייס עוד חטיבות שישמרו על הגדר.

 

מעטים יודעים שעל בניית הגדר משרד הביטחון לא שילם מתקציבו השוטף, אלא מתקציב תוספתי מיוחד שהוקצה מקופת המדינה, ולכן הצבא לא התנגד לבנייתה. אבל כשצה"ל נדרש להשקיע כוחות כדי לשמור על הגדר, הוא בוחר להימנע מההוצאה. אז למה לבנות את הגדר בגוש עציון ובמדבר יהודה, בהשקעה של יותר ממיליארד שקל, כשאת הגדר שכבר בנויה מתקשה הצבא להפעיל?

הלאה. האם הגדר הובילה לירידה במספר הפיגועים? כדי לשוות תוקף אובייקטיבי מביאים יובל וישראלי מביא את הנתונים הבאים: "ב-2003 נרצחו 213 ישראלים בפיגועי טרור. ב-2004 ירד המספר ל-124. ב-2005 ירד המספר ל-53, והוא המשיך לרדת, עד שב-2009 היו שישה נרצחים ישראלים בלבד בפיגועי טרור".

 

אבל דווקא הנתונים הללו מוכיחים שלא הגדר תרמה תרומה משמעותית להורדת מספר ההורגים בפעולות טרור. ב-2002 היו כ-450 הרוגים בפעילות טרור וב-2005 ירד המספר ל-53 הרוגים, אולם ישראלי ויובל לא מציינים שב-2005 הייתה בניית הגדר רחוקה מסיומה (פחות מ-50% מהתוואי המלא), ולכן לא יכלה למנוע מפלסטינים לעבור מיהודה ושומרון.

 

אם כן, מה הביא לירידה הדרמטית במספר הפיגועים? התשובה פשוטה: מבצע חומת מגן, שבו צה"ל עבר מהגנה להתקפה, ואחריו ירדו באופן דרמטי מספר הפיגועים וההרוגים משני צדי הקו הירוק.

 

עד 2002 שלטה התפיסה הפסיבית וההגנתית, שאליה יובל וישראלי עורגים, ובמקום ליזום נמנעה ישראל מלהיכנס לערי יהודה ושומרון. כשהפסקנו להתגונן, חזרנו להתקיף והפסקנו לסמוך על הפלסטינים שעד אז "הגנו" עלינו, ויצאנו לחומת מגן. כבר מאותה שנה החל מספר ההרוגים מפעולות טרור לרדת. מדיניות ההתקפה והכניסה היומיומית של כוחות צה"ל לשטחי הרשות הפלסטינית נמשכת עד היום, וזאת הסיבה המרכזית לירידה במספר הפיגועים שנמשכת גם בעשור הנוכחי.

 

גדר ההפרדה בישראל היא היחידה בעולם שאותו צבא יושב משני עבריה. והיא רק מרכיב אחד בתוך תפיסת עולם כוללת שלפיה אין חשיבות לשליטה על שטח, ואפשר להגן על הישראלים מגבולות צרים. התומכים בתפיסת העולם הזאת, ובהם רבים מראשי מערכת הביטחון, הובילו להסכם אוסלו ומהנסיגה מערי יהודה ושומרון ומעזה, גרמו להתנתקות ופועלים למען מדינה פלסטינית. אותה תפיסה דפנסיבית הובילה לאלפי הרוגים.

 

לעומתם, אנו טוענים שהדרך להגן על הישראלים עוברת דרך נוכחות צבאית ואזרחית בכל יהודה ושומרון, ודרך מעצר מבוקשים במיטתם, הרבה לפני שיגיעו לגדר. לתת צ'אנס לשלום, אך לרוב מוחלט של מי שחי כאן בדור האחרון, אין ספק שהמשיחיים של שנת 2019, הם אלו שעדיין מאמינים שגדרות ונסיגות יובילו לביטחון. ואולי זאת הסיבה לכך שבבחירות 2019 כמעט כל המפה הפוליטית מגדירה את עצמה כמרכז-ימין.

 

  • ירון רוזנטל הוא מנהל בית ספר שדה כפר עציון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ירון רוזנטל
צילום: עמית שאבי
מומלצים