שתף קטע נבחר

11,000 מחבלים מחכים לברוח: דאעש נעזר בארדואן

בצל המבצע הטורקי מזהירים הכורדים שלא יוכלו להמשיך לשמור על מתקני הכליאה הסודיים שבהם מוחזקים הג'יהאדיסטים. 4,000 מחבלים סורים – ועשרות צרפתים – מקווים להימלט בחסות הלחימה. כמה אנחנו קרובים לשובה של המדינה האיסלאמית? שאלות ותשובות

סוכנויות מודיעין וביטחון מודאגות מאוד גם היום (ד') מהאפשרות שאלפי ג'יהאידסטים – מהגרועים והמטורפים ביותר שידע העולם – ינצלו את הכאוס שנגרם בחסות המבצע הטורקי בצפון-מזרח סוריה, ויברחו מבתי הכלא שבהם הוחזקו שם עד כה על-ידי שומרים כורדים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

תיעוד פגז טורקי פגע בכלא כורדי - 5 אסירי דאעש נמלטו ()
בריחה לכאורה של אסיר מדאעש בחסות המבצע הטורקי

הכורדים הזהירו עוד לפני פתיחת המבצע הטורקי כי הם עלולים שלא להיות מסוגלים להמשיך לשמור על מתקני הכליאה, וכבר בימים הראשונים של המבצע הטורקי התפרסמו תמונות וסרטונים שבהם תועדו לכאורה בריחות של אנשי דאעש ובני משפחותיהם. זה מה שאנחנו יודעים על האסירים הג'יהאדיסטים המסוכנים:

 

כמה דאעשיסטים כלואים שם?

לדברי הכורדים, כ-11 אלף מחבלים אנשי דאעש מוחזקים על-ידי כוחות הביטחון שלהם בצפון-מזרח סוריה. כ-4,000 מהם סורים, כ-4,000 עיראקים, ויש עוד לפחות 2,500 לוחמים זרים, שבאים מ-50 מדינות שונות. הקבוצה הגדולה ביותר בקרב הזרים האלה היא של מחבלים מתוניסיה. גורמים רשמיים בפריז אומרים ש-70-60 אזרחים צרפתים הם בין המחבלים הכלואים.

נשים נשות דאעש מחנה ה פליטים אל הול סוריה  (צילום: AFP)
נשות דאעש במחנה הפליטים אל-הול(צילום: AFP)

היכן הם מוחזקים?

המחבלים, שנעצרו ברובם במהלך המבצע שהובילו הכוחות הכורדיים – בתמיכת הקואליציה שהנהיגה ארה"ב – נגד דאעש, מוחזקים לפחות בשבעה מתקנים. קואליציית "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", שאותה מובילים כוחות כורדיים, אינה חושפת היכן הם נמצאים בדיוק, אבל חלקם מוכּרים בכל זאת – קמישלי, דריק, נבקור, ג'רקין ורוג'.

 

בהתחשב בערך הגדול שיש במעצר של חלק מהעצירים האלה, רמות האבטחה במתקנים האלה נמוכה. "אלה רק בניינים, והם לא מבוצרים היטב", סיפר גורם בכיר.

 

החשש מבריחה

"הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" הזהירו במשך חודשים את בעלות בריתם כי אם הכורדים יצטרכו להתגונן מול איום טורקי – השמירה על האסירים הזרים תהפוך לבעלת "חשיבות משנית" מבחינתם.

נשים נשות דאעש מחנה ה פליטים אל הול סוריה  (צילום: AFP)
אל-הול. דיווחים על מהומות(צילום: AFP)

  ()

עם נסיגת החיילים האמריקנים מהאזור בשבוע שעבר הפכה סכנת הבריחות לאפשרות ממשית. לדברי הכורדים חמישה אנשי דאעש ברחו מנבקור בשבוע שעבר, אבל וושינגטון טוענת כי טרם דווח על "בריחה גדולה" כלשהי. גם צרפת טענה היום שלפי שעה המבצע הטורקי עדיין אינו מאיים על מתקני המעצר.

 

העברות

המבצע הטורקי הגביר את הדחיפות שבמציאת פתרון חלופי עתידי לאסירים האלה, שהכורדים מזהירים כי הם אינם יכולים להחזיק בהם לאורך זמן, וודאי שלא להעמידם לדין על מעשיהם. מדינות במערב כגון צרפת אינן נלהבות לקלוט אותם בחזרה, הן בשל העובדה שהחוקים המקומיים בעניינים כמו שלהם אינם ברורים, והן בשל החשש להכעיס את הציבור בבית, שרואה במי שנסע והצטרף לדאעש פושע אלים ומסוכן.

 

במקום זה בוחנות צרפת ומדינות אחרות את האפשרות להעביר את חלקם לעיראק השכנה, ושר החוץ הצרפתי צפוי לדון בנושא עם העיראקים בביקורו בבגדד השבוע.

 

ארה"ב, ככל הנראה מתוך הערכה שיהיו ניסיונות בריחה, העבירה לידיה שניים מבכירי העצורים מדאעש בשעות הראשונות של המבצע הטורקי, והיא הִבריחה אותם אל מחוץ לסוריה.

 

משפחות דאעש

למחבלי דאעש העצורים יש עשרות אלפי קרובי משפחה – בעיקר נשים וילדים – המוחזקים במתקנים אחרים בסוריה, כגון מחנה הפליטים המפורסם אל-הול, העולה על גדותיו. הסוהרים שם נתקלים שוב ושוב במהומות ומתקשים להתמודד איתן.

 

מתקן גדול אחר שבו מוחזקות משפחות דאעש נמצא בעין עיסא, שמצא עצמו בלב הקרבות. לדברי הכורדים, כ-800 איש ברחו ממנו ביום ראשון השבוע. לפי הערכות, חלקם שבו מאז למחנה, אבל אחרים חצו את הגבול לצד הטורקי של החזית, וכמה חברו לתאי דאעש הפועלים באזור. לדברי גורמים ב"כוחות הסוריים הדמוקרטיים", רק אתמול סוכל ניסיון בריחה באל-הול.

 

התעוררות הג'יהאדיסטים

בחודשים האחרונים נרשמה עלייה במספר הפיגועים שמבצעים תאים רדומים של דאעש בסוריה. הארגון לא חדל לחלוטין לפעול גם אחרי שהפסיד את כל שטחי "המדינה האיסלאמית" שהקים בסוריה ובעיראק באמצע העשור. החשש הוא שבריחה של מחבלים ובני משפחותיהם תאפשר לו לשוב ולהתבסס באזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אשת דאעש במחנה אל-הול
צילום: AFP
מומלצים