שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

למה לי פוליטיקה עכשיו: המאבק שדחה את הקלאסיקו / "מר עולם"

החלטת ביהמ"ש לגזור עונשי מאסר על מובילי מאבק העצמאות הקטאלני הוציאה את ההמונים לרחובות ברצלונה והציתה מחדש את אחת הנקודות הרגישות בחברה הספרדית. בינתיים מי ששילם את המחיר הם האוהדים שבסך הכל חיכו למשחק הכדורגל הפופולארי בעולם

 

מאבק בקטאלוניה (צילום: AFP)
הרבה יותר מקרב ספורטיבי. ברצלונה מול ריאל מדריד(צילום: AFP)

 

הקורבן הספורטיבי הראשון של ההפגנות והמהומות בקטאלוניה היה איבן רקיטיץ'. ביום ראשון בלילה הקרואטי שיחק בקארדיף במדי נבחרתו, סגנית אלופת העולם, מול וויילס. למחרת הוא טס בחזרה לברצלונה מבלי שהוא מודע לכך ששדה התעופה נחסם בשל העימותים האלימים בין אלפי המפגינים לכוחות המשטרה. רק אחרי שנחת הבין רקיטיץ' שכל הדרכים מהשדה לעיר חסומות, אין תחבורה ציבורית, אין מוניות. בנוסף, יותר מ-100 טיסות מתוכננות בוטלו. לרקיטיץ' לא נותרה ברירה והוא החליט לעשות את הדרך לכיוון העיר ברגל!

 

כן, הסופרסטאר הזה, האיש שהבקיע את השער הראשון בזכייה האחרונה של בארסה בליגת האלופות, ב-2015 נגד יובנטוס, החל לצעוד קילומטרים בשולי הכביש כשביד אחת הוא סוחב מזוודה וביד השנייה אוחז בשקיות של המתנות שקנה בדיוטי פרי.

 

 

התמונה של רקיטיץ' הפכה מהר מאוד לוויראלית בכל העולם וגם חובבי כדורגל שפוליטיקה לא מעניינת אותם החלו לשאול שאלות. מה קורה פה? מה הסיבה להתפרעויות ברחובות ברצלונה? ואיך כל זה משפיע על הכדורגל?

 

מי שנכנסו ללחץ היו כמובן כל אותם אלפים – ביניהם ישראלים רבים - שהזמינו ושילמו על טיסות, מלונות וכמובן כרטיסים לקלאסיקו בין ברצלונה לריאל מדריד שנקבע ל-26 באוקטובר. שכן מהר מאוד התברר שהמשחק הכי גדול בכדורגל העולמי לא יתקיים במועדו המקורי, אלא יידחה.

 

האירועים האחרונים מוכיחים בפעם המי יודע כמה שכל הסיסמאות על כך שאין לערב פוליטיקה בספורט הן לא יותר מאשר סיסמאות. ספורט הוא במקרים רבים עניין פוליטי, ובמיוחד כדורגל.

 

"קטאלוניה אינה ספרד"

ברצלונה, מועדון שנוסד ב-1899, הפך כבר בתחילת דרכו לישות פוליטית. במיוחד בתקופת מלחמת האזרחים שהשתוללה בספרד בשנות ה-30 ולאחר מכן במשך 39 שנות שלטונו של הרודן הגנרל פרנסיסקו פרנקו. בארסה הפכה אז לסמל הלאומי של קטאלוניה, חבל הארץ שבירתו ברצלונה, שרבים מתושביו לא רואים את עצמם כספרדים, וחולמים על היום בו יהפכו למדינה עצמאית.

  

 

לא במקרה קריאת הקרב של שחקני ואוהדי בארסה לאורך עשרות בשנים הייתה תמיד "ויסקה אל בארסה א ויסקה אל קטאלוניה!". כלומר: "תחי בארסה ותחי קטאלוניה". השניים הולכים ביחד ואי אפשר להפריד ביניהם.

 

אצטדיון קאמפ נואו הפך במהלך השנים לכנסיה הכי גדולה של תנועת העצמאות הקטאלונית, המקום שבו מניפים את דגלי קטאלוניה העצמאית, שממנו מועברים המסרים לעולם. בכל משחק גדול, בעיקר אם זה הקלאסיקו, שאותו רואים כ-700 מיליון צופי טלוויזיה ברחבי העולם, מונף השלט המפורסם CATALONIA IS NOT SPAIN. המסר "קטאלוניה אינה ספרד" מועבר באנגלית, השפה הבינלאומית, כדי שכל אדם ברחבי העולם יבין.

 

ובכל משחק גדול, כשמגיעה הדקה ה-17 ו-14 שניות, אוהדי בארסה מתחילים לשאוג בקצב "אינדפנדנסיה!", כלומר עצמאות, ומניפים את דגל הפסים הצהובים-אדומים. למה דווקא בדקה הזו? מאחר ו-1714 הייתה השנה בה מדינת קטאלוניה העצמאית איבדה את עצמאותה, נכבשה וסופחה על ידי ממלכת ספרד, הנשלטת מעיר הבירה מדריד.

 

אז כן, למעלה מ-300 שנה חולמים הקטאלונים על עצמאות. ולפני שנתיים הם אפילו השיגו אותה, לשעות ספורות. ב-1 באוקטובר 2017 נערך משאל עם ברחבי קטאלוניה ולמעלה מ-90 אחוז מהמצביעים אמרו "כן". הבעיה הייתה שמבחינת ממשלת ספרד זו הייתה הצבעה לא חוקית. משטרת ספרד ניסתה לשבש ככל האפשר את תפקוד הקלפיות, מה שכלל אלימות קשה כנגד אזרחים שלווים.

 

מאבק בקטאלוניה (צילום: AFP)
מאבק בקטאלוניה(צילום: AFP)
  

 

כשבועיים לאחר מכן נערכה ההצבעה בפרלמנט הקטאלוני שהכריז על עצמאות. רק שמבחינת החוקה הספרדית היה מדובר במהלך לא חוקי, על סף הבגידה במולדת. ולכן התגובה הייתה קשה. 12 המנהיגים הפוליטיים שעמדו בראש המהלך נעצרו ונשלחו לכלא. הנשיא קרלס פוג'ימונט נמלט ומזה שנתיים הוא חי בגלות, בבריסל. אם יחזור לספרד ייעצר מיד.

 

בתחילת השבוע גזר בית המשפט העליון של ספרד את עונשם של 12 המנהיגים הקטאלונים ושלח תשעה מהם לתקופות מאסר ארוכות של בין 9 ל-13 שנה באשמת המרדה. שלושה אחרים הורשעו באי-ציות לחוק וקיבלו קנסות. העונשים הללו הם שהוציאו את המפגינים לרחובות. מבחינת הקטאלונים מדובר באסירים פוליטיים. ג'וזפ קמראסה, הנשיא הנוכחי של קטאלוניה אמר: "לא מדובר בחוק, אלא בנקמה וככל שמדריד תכביד את ידה, כך קטאלוניה תתקרב אל העצמאות. כעת אנחנו עוד יותר בטוחים שאנחנו רוצים להיפרד מהמדינה הפאשיסטית הזו".

  

ביום בו התקיים משאל העם, לפני שנתיים, בארסה עמדה לארח את לאס פלמאס במשחק ליגה שגרתי. אולם כשהשחקנים הגיעו לחדר ההלבשה התפתח ויכוח האם צריך לעלות למגרש ולשחק כרגיל, או שצריך להחרים את המשחק כאות הזדהות עם האזרחים הקטאלונים שהוכו באכזריות ע"י המשטרה הספרדית.

 

ג'רארד פיקה, הבלם ואחד ממנהיגי הקבוצה, שתמיד התייצב ודיבר בעד הזכות להביע דיעות פוליטיות ולהצביע, היה בעד החרמת המשחק. הוא הגיע לאצטדיון אחרי שהצביע וראה בעיניו את הבלגן ברחובות. פיקה היה נרעש, עם דמעות בעיניו. לא נראה לו הגיוני לשדר "עסקים כרגיל" ביום שכזה.

העניין הוא שחוץ מפיקה וסרג'י רוברטו, כל יתר השחקנים של בארסה אינם קטאלונים וכל הסיפור הפוליטי לא נוגע להם. הם רצו לשחק. מי שנקלע בין הפטיש לסדן היה נשיא המועדון ג'וזפ ברתומיאו. מצד אחד הוא ידע שבארסה, סמל של קטאלוניה, לא יכולה להתעלם ממה שקורה מסביב. מצד שני אי הופעה תגרור הפסד טכני וכנראה הפחתת נקודות.

 

בסופו של דבר הוחלט לשחק – אבל ללא קהל. בארסה ניצחה 0:3 משערים של סרחיו בוסקטס ולאו מסי (צמד), רק שכל 98 אלף המושבים בקאמפ נואו היו ריקים.

 

קאמפ נואו נותר ריק. ברצלונה מול לאס פלאמס (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קאמפ נואו נותר ריק. ברצלונה מול לאס פלאמס(צילום: gettyimages)
 

 

גם גווארדיולה עבריין

שנתיים עברו מאז ונראה היה שהקטאלונים חזרו לחייהם הרגילים ו"איפסנו" את שאיפות העצמאות. עובדה, בחודש שעבר צעדו ברחובות רק כמה מאות אלפים ב"דיאדה", החג הלאומי, לעומת מיליון וחצי איש בימים הסוערים של לפני שנתיים ושלוש. אבל אז נשלחו המנהיגים לכלא – והשד שוב פרץ מהבקבוק. הנהלת ברצלונה מיהרה לפרסם הודעה שבה קראה לשחרר את תשעת הכלואים והוסיפה: "כלא הוא לא הפתרון. הדרך היחידה לפתור את הקונפליקט בקטאלוניה הוא באמצעות דו-שיח פוליטי".

 

ג'רארד פיקה, ששואף להיבחר בעתיד כנשיא ברצלונה, מיהר לצייץ בטוויטר: "גאה להיות חלק מהמועדון הזה". צ'אבי, כוכב העבר שמאמן כיום בקטאר כתב: "בושה!" ופפ גווארדיולה, מאמן מנצ'סטר סיטי ומי שהיה כוכב ומאמן בברצלונה, פירסם סרטון וידאו בו תקף בחריפות את ממשלת ספרד.

 

כמובן שלא מעטים בספרד הזדעקו. מגיש הרדיו המפורסם קרלוס הררה אמר בתכניתו: "איך יכול להיות שמוסדות גדולים בחברה הקטאלונית, שחיוניים לאיזונים הפנימיים, כמו בארסה, הפכו להיות תומכים של פושעים, של מורשעים? ובנוסף מצטרפים אליהם כל הגווארדיולות, הצ'אבים ואחרים, שגם הם תומכים בחלאות. כן, בארסה הוא מועדון שמשרת את הקרימינלים".

 

גווארדיולה לא חי בברצלונה כבר שבע שנים, מאז שפרש מאימון הקבוצה. אבל הוא היה ונשאר לאומן קטאלוני שתומך באופן מופגן בשאיפה לעצמאות - בניגוד לפיקה שתומך בחופש ביטוי, אבל לא אמר מעולם אם הצביע בעד או נגד.

 

ג'רארד פיקה עם המדים הקטאלונים. מיהר לגנות (צילום: AFP ) (צילום: AFP )
ג'רארד פיקה עם המדים הקטאלונים. מיהר לגנות(צילום: AFP )
 

 

גווארדיולה נשא נאומים פוליטיים בשנים שלפני משאל העם והוא מוגדר ע"י רשויות החוק בספרד כעבריין. לפני שנה וחצי הוא החל לענוד סרט צהוב על דש החולצה, סמל הסולידריות עם האסירים הפוליטיים. התאחדות הכדורגל באנגליה ראתה בכך אלמנט פוליטי, מה שאסור לפי התקנון, ופפ נקנס ב-20 אלף ליש"ט. הוא הפסיק לענוד את הסרט הצהוב באירועים רשמיים, במשחקים ובמסיבות עיתונאים, אבל ממשיך לענוד אותו באופן פרטי. אוהדי בארסה מעריצים את גווארדיולה, גם על הישגיו בקבוצה כשחקן ועוד יותר כמאמן, אבל ביתר חלקי ספרד – ואפילו בקטאלוניה - הוא דמות לא אהובה במיוחד.

 

אחרי דבריו האחרונים קמה ויצאה כנגדו אינס ארימדאס, פוליטיקאית מקומית בברצלונה, שנמנית על מנהיגי הפלג שתומך בהמשך המצב הקיים, לפיו קטאלוניה תישאר חלק מספרד. ארימדאס כתבה: "הערצתי את גוורדיולה כשחקן וכמאמן, אפילו הדבקתי תמונות שלו על המחברות שלי כשהייתי תלמידת בית ספר. אבל אני חייבת לגנות את השקרים שלו. מאוד אמיץ מצידו לתקוף את ספרד, אבל הוא לא אמר מילה אחת על קטאר, המדינה שבה הוא מרוויח הרבה מאוד כסף".

 

גווארדיולה שיחק בעבר בקטאר, מדינה שלא ממש ידועה כמי ששומרת על זכויות האזרח וחופש הביטוי. פפ שיחק באל אהלי הקטארית בין 2003 ל-2005 ולאחר מכן היה פעיל מרכזי בקידום פרוייקט מונדיאל 2022 וקיבל על כך, לפי הדיווחים, כמה מיליונים טובים.

 

החשש הכריע - הקלאסיקו נדחה

בינתיים ההפגנות נמשכות וביתר שאת. בכל ערב מתקיימות הפגנות ובלילות הצעירים משתוללים, מציתים מכוניות ופחי אשפה. יש כבר עשרות פצועים ועצורים ואף אחד לא יודע מתי המצב יירגע.

 

זו הסיבה שההתאחדות הספרדית החליטה לדחות את הקלאסיקו, שהוא משחק הבית הבא של ברצלונה, לחודש דצמבר. כשהתברר שב-26 בחודש מתוכננת הפגנה ענקית בה צפויים להשתתף מיליוני בני אדם, הבינו כולם שמסיבות בטיחותיות לא יהיה אפשר לקיים במקביל משחק בסדר הגודל של הקלאסיקו. עד אז, מקווים כולם, המצב יירגע. אבל בתקופה הקרובה ינצלו המפגינים את אירועי הספורט הגדולים כדי להפגין ולמחות.

 

מאבק בקטאלוניה (צילום: EPA)
מפגין ברחובות ברצלונה(צילום: EPA)
 

 

משחק הבית הבא של בארסה יהיה ב-29 בחודש מול ויאדוליד וב-5 בנובמבר היא תארח את סלביה פראג במסגרת ליגת האלופות. אין ספק שהיציעים יגעשו ויהיו בהם הרבה יותר דגלים וכרזות מאשר בעבר.

 

ברקע תצוץ שוב השאלה שעלתה לפני שנתיים, בתקופת משאל העם: האם ברצלונה תפרוש מהליגה הספרדית אם וכאשר קטאלוניה תזכה בעצמאות? אם בעבר זו הייתה שאלה תאורטית בלבד, בזמן האחרון היא הפכה לרלוונטית ואקטואלית.

 

אם בעבר זה נשמע כמו תסריט רחוק וכמעט בלתי אפשרי, זה כבר לא המצב. קים טורה, נשיא הפרלמנט הקטאלוני אמר השבוע: "עונשי המאסר לא יעצרו אותנו. אנחנו נחזור לקלפיות כדי לקבוע את עתידנו. אם כל המפלגות יתאחדו נצליח לסיים את הקדנציה הנוכחית, כלומר עד דצמבר 2021, עם הכרזה על עצמאות".

 

יקרה או לא יקרה, דבר אחד בטוח: משחקי הקלאסיקו, שהם תמיד מהגדולים בעולם במובן הספורטיבי, יהיו בשנים הקרובות פוליטיים יותר מאשר אי פעם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים