שתף קטע נבחר

נסראללה למפגינים: "כולם אחראים למשבר, גם אנחנו"

מזכ"ל חיזבאללה הגיב לראשונה למחאת הענק בלבנון בשל המשבר הכלכלי, וקרא להימנע מגזרות - כמו "מס הווטסאפ" שבוטל - שלדבריו יובילו ל"פיצוץ". בצל האולטימטום של רה"מ אל-חרירי, נסראללה הביע תמיכה בממשלתו

 

 

מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, התייחס היום (שבת) לראשונה למהומות שפרצו בלבנון במחאה על יוקר המחיה והכוונה להטיל מס על השימוש באפליקציית ווטסאפ - גזרה שבוטלה במהרה - והביע תמיכה במפגינים, אך בד בבד קרא לראש הממשלה סעד אל-חרירי להישאר בתפקידו ולא להתפטר. הוא אמר שכל מי שנמצא בשלטון, כולל הזרוע הפוליטית של ארגונו השותפה לקואליציה, צריך לקחת אחריות למשבר הכלכלי ולפעול לתיקונו - בלי להטיל גזרות קשות על האזרחים, שיביאו לדבריו ל"פיצוץ".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

דבריו של נסראללה הבוקר שודרו בערוצי הטלוויזיה בלבנון, ובמהלכם אמר מנהיג ארגון הטרור השיעי כי הוא מתנגד להתפטרות הממשלה - מהלך שלדבריו רק יחמיר את המצב. נסראללה הגיב כנראה לאזהרה המרומזת של סעד אל-חרירי אמש על אפשרות של פרישה, אם שותפותיו לממשלה לא ייענו לדרישותיו להחלת רפורמות בתוך 72 שעות. חרירי לא אמר במפורש שיתפטר, אך הכריז כי "ידבר אחרת" בחלוף האולטימטום שהציב.

חסן נסראללה (צילום: רויטרס)
נסראללה למפגינים: "כולם בשלטון אחראים, גם אנחנו"(צילום: רויטרס)

חסן נסראללה (צילום: AFP)
תומכיו של נסראללה צופים בנאומו הבוקר(צילום: AFP)

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: AP)
מנקים את הרחובות. הבוקר שאחרי המהומות בביירות(צילום: AP)

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

נסראללה אמר כי "אנחנו לא תומכים בהתפטרות הממשלה הנוכחית, כי זו שעת יציבות אחרי הבחירות ולקח שנה להרכיב אותה. אם היא תתפטר לא תהיה ממשלה במשך שנתיים, וכולנו יודעים שאין לנו זמן". הוא הוסיף כי "אנחנו קוראים להמשיך עם הממשלה הזו אבל עם רוח חדשה, שיטה חדשה והסקת מסקנות מההפגנות האלה".

 

מנהיג ארגון הטרור טען כאמור כי גם לו יש חלק באחריות למשבר. "בואו נהיה כנים, המשבר הכלכלי שאנחנו מדברים עליו לא נולד היום, לא אתמול ולא לפני שלוש שנים - הוא הצטברות של שנים רבות מאוד, לפחות 20 או 30 שנה. ניהול פנימי, תנאים כלכליים, תנאים אזוריים, זה לא משנה מה הסיבות - זה משהו שהצטבר במשך עשרות שנים. הדבר הראשון שצריך לזכור זה שעל כולם לשאת באחריות, גם אנחנו. לכל אחד יש אחוז אחר של אחריות, אבל על כולנו לשאת בה, ואסור שמישהו יתנער ממנה".

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: AFP)
שרידי שריפות שהציתו מפגינים(צילום: AFP)

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

נסראללה ניתח את המצב הקיים, ואמר שמצד אחד חייבים לטפל במשבר הכלכלי כדי למנוע מלבנון להגיע לפשיטת רגל, אך מצד שני הזהיר כי גזרות כלכליות חמורות על בני השכבות החלשות יובילו ל"פיצוץ". "אומרים שעלינו לבחור בין שתי אופציות, או התרסקות כלכלית או פיצוץ עממי - בשני המקרים הלכה המדינה", הוא אמר, וקרא להימנע מהטלת מסים על העניים: "למיליונרים זה לא משנה, הם ישלמו בלי להרגיש".

 

נאומו של נסראללה מגיע על רקע דיווחים בלבנון על רגיעה מסיומת בעוצמת הלהבות של המחאה. לפי הדיווחים, צירים שנחסמו נפתחו, והיקף ההפגנות הצטמצם היום. יחד עם זאת, דווח עדיין על מספר כבישים שנותרו חסומים, ועל מוקדי הפגנות קטנות. במהלך המחאה חלק מהמפגינים והגולשים ברשתות החברתיות מתחו ביקורת על חיזבאללה, והאשימו אותו במצב הנוכחי. אחד המפגינים אף עשה זאת בשידור חי ברשת "אל-ערבייה". הוא פנה לנסראללה ואמר: "חברי הפרלמנט שלך גנבו אותנו והרעיבו אותנו. אתה בכלל יודע כמה כסף היה להם? לא, אין לך מושג. אנחנו רעבים, במלוא מובן המילה, רעבים".

מחאה בלבנון על יוקר המחיה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בנאומו היום, ענה נסראללה לאותו מפגין. "עקבתי בטלוויזיה אחרי ההפגנות ושמעתי אנשים שפנו לחיזבאללה ואחד שפנה אליי באופן אישי. כולם דרשו מאיתנו לצאת לרחובות. אם חיזבאללה היה יוצא לרחובות, אז כל המחאה הייתה מקבלת תפנית מיידית. זה מיד היה נהפך למחאה פוליטית, ויגידו שאנחנו רוצים להעביר מסר לארה"ב. למה לכם? זה רק יפגע במחאה שלכם, הכוח שלכם הוא שאין לכם מארגן".

 

הוא פנה למפגינים והוסיף: "אם אתם רוצים להצליח, אני מציע לכם להימנע מחבירה לגופים פוליטיים ולהימנע מאלימות וונדליזם. הביעו את עצמכם באופן מכובד וראוי. התדמית של לבנון זה נימוס וכבוד, לא דיבור גס ובוטה וקללות". הוא קרא גם לכוחות הביטחון, שלפי דיווחים אמש פתחו באש חיה בעימותים שבהם נהרגו שני מפגינים, "להיות סבלניים ולגלות הבנה ורחמים כלפיהם".

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: AP)
(צילום: AP)

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מחאות בלבנון נגד האלימות (צילום: AP)
(צילום: AP)

נאומו של נסראללה מגיע כאמור אחרי שאתמול הציב ראש הממשלה אל-חרירי אולטימטום לשותפותיו בקואליציה, והכריז: "או שהשותפים שלנו לממשלה ייתנו תשובה חד-משמעית וברורה, לנו ולכל המפגינים, שיש הסכם בין כולם להפסיק את השחיתות, לבצע רפורמות ולתקן את המצב - או שאדבר באופן אחר". הוא לא פירט את הצעד שבכוונתו לנקוט. "אני נותן להם זמן קצר מאוד: 72 שעות".

 

אל-חרירי הוסיף: "אנו חייבים לעם הלבנוני אמת ושקיפות. מה שאנחנו רואים זה כאב אמיתי. אני מרגיש אותו ותומך בביטוי שלו. השאלה עכשיו היא איך לטפל בזה - כי זו האחריות שהעם הלבנוני הטיל עלינו. במשך שלוש שנים אני מנסה למצוא פתרון אמיתי למצוקה הזו. על מדינתנו נכפו תנאים. החוב שלנו גדול עד כדי כך שאין לנו איך להמשיך עוד". לטענתו, "הצגתי את הדברים בפני עמיתיי לממשלה ושאלתי האם הם רואים פתרון אחר. הם השיבו בשלילה. בפועל, שמו בפניי כל מכשול - החל מהמאמץ להרכבת הממשלה ועד לאישור התקציב".

 

 

העימותים ברחבי לבנון, שהמוקד העיקרי שלהם הוא הבירה ביירות, נמשכו גם אתמול. כלי תקשורת במדינה דיווחו כי בנוסף לשניים שנהרגו, עשרות נפצעו - בהם גם אנשי כוחות הביטחון - ורבים נעצרו. כמו כן, דווח כי כוחות הביטחון, שניסו לרסן את המפגינים - שהתפרעו וחסמו כבישים - החלו לנקוט אמצעים אגרסיביים יותר כלפיהם וכאמור עשו שימוש בירי חי.

 

הגורם המיידי שעורר את הזעם הרב במדינה הייתה הכוונה להטיל "מס ווטסאפ" על שיחות קוליות שיבוצעו באמצעות האפליקציה ודומותיה. הכוונה הייתה להטיל, על כל משתמש בווטסאפ או באפליקציות דומות של שיחות קוליות ברשת, מס יומי בסך 20 סנט ליום ושישה דולרים מדי חודש. לפי משרד התקשורת בביירות, המטרה הייתה לצמצם את ההפחתה בהכנסות מחברות הסלולר, שנבעה משיחות בחינם ברשת. אותה הפחתה בהכנסות הובילה לירידה בגובה המסים שאותם משלמות החברות. לבנונים רבים הביעו מורת רוח ברשתות החברתיות, וציינו בין היתר כי "תעריפי התקשורת בלבנון הם ממילא הגבוהים בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים