שתף קטע נבחר

מתכונים שאולי עוד לא הכנתם בחודש האחרון

ארוחת חג אחרונה בפתח, ומה כבר אפשר להכין שעוד לא הכנתם? 10 מתכונים שיכולים לתת לכם רעיון למנה שעדיין לא הכנתם

 

אז כמה ארוחות חג משפחתיות היו לכם החודש? אף אחד לא באמת סופר. רובנו דילגו בין ארוחה לארוחה, ממפגש משפחתי לעוד חמישה כמוהו, אכלנו דג ברוטב, אכלנו דג מטוגן, אכלנו גפילטעפיש ותקענו קינוחים עם דבש, עם תפוחים ועם רימונים. ומה עכשיו? עוד ארוחת חג, אבל הפעם אחרונה בסדרה. אספנו לכם 10 מתכונים שיכולים עוד הערב לככב על שולחן החג שלכם.

 

בשר בתנור עם בצל ושיני שום

ירון קסטנבוים 

 

המצרכים:

נתח אונטריב במשקל של 2-2.5 ק"ג

4 כפות שמן זית

2 עצמות מח מנוסרות לאורך (לבקש מהקצב)

6 בצלים, שטופים וחצויים עם הקליפה

2 כרישות, שטופות וחצויות לחצי

2 ראשי שום

3 כוסות ציר בקר או עוף או מים

מלח גס ופלפל שחור גרוס

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-140 מעלות (עדיף על פונקציית טורבו).
  2. מחממים מחבת רחבה עם שמן זית לחום בינוני וצולים את נתח האונטר ריב משני צדדיו כ-7 דקות.
  3. מוסיפים למחבת את הבצלים והכרישה, וצולים כ-5 דקות נוספות. מכבים את הלהבה.
  4. מוסיפים שיני שום, מלח, פלפל וציר בקר. מכסים בנייר אפיה ונייר כסף (או במכסה תואם למי שיש) ומעבירים לצלייה איטית של 3 שעות בתנור. 

 

פילה לברק

ליאור הדס

 

המצרכים (ל-4 סועדים):

4 פילטים נקיים של לברק, ללא עצמות, במשקל של 200 גרם כל פילה

1/2 1 ק"ג עגבניות שרי אדומות, שטופות היטב

2 יח' צ'ילי אדום חצוי (אפשר יותר, אם רוצים שהמנה תהיה חריפה יותר)

מיץ מלימון אחד טרי

5 ענפי מרווה

5 גבעולי טימין

1 ראש שום בינוני, חצוי לרוחב

1/2 בקבוק יין לבן (שרדונה/חצי יבש)

5 כפות שמן זית

200 גר' חמאה, חתוכה לקוביות

1 כף סוכר חום

מלח ים

פלפל שחור גרוס 

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים בקערה את העגבניות, ענפי הטימין והרוזמרין, ראש השום החצוי ואת הצ'ילי, מתבלים במלח ופלפל ויוצקים מעל 4 כפות של שמן זית. מערבבים בעדינות את כל המרכיבים, ומניחים בתבנית בעלת שוליים.
  2. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-220 מעלות להשחמה במשך כ-30-25 דקות. אחרי כרבע שעה פותחים את התנור, מערבבים את המרכיבים בעדינות ומחזירים לתנור.
  3. לאחר כחצי שעה מוציאים את התבנית החמה מהתנור, יוצקים פנימה חצי בקבוק יין (כ-350 מ״ל), מיץ מלימון אחד, כף סוכר חום ואת החמאה החתוכה לקוביות, ומערבבים היטב.
  4. מתבלים את הדגים במלח, פלפל ושמן זית ומסדרים אותם על התבנית כשעורם פונה כלפי מעלה ובשרם בתוך הנוזל, ומחזירים לתנור לרבע שעה.

 

סלט ירוק עם תפוחים וגבינה כחולה

דוד גולדווסר

 

המצרכים (ל-4 מנות):

לסלט -

ראש חסה ערבית נקייה ושטופה, חתוכה לרוחב לרצועות גסות

חופן נדיב של תערובת עלי בזיליקום, נענע ותרד

1/2 כוס אגוזי מלך קלויים

2 תפוחי עץ "חרמון", קלופים ופרוסים לפרוסות דקות

100 גר' גבינה כחולה מסוג רוקפור/ דייניש בלו/ גורגונזולה

לוויניגרט דבש -

1/2 כוס שמן תירס

1/4 כוס חומץ בן יין לבן

4 כפות חומץ בלסמי

1/4 כוס דבש

מלח, ופלפל שחור גרוס טרי

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הרוטב - שמים את כל חומרי הוויניגרט בצנצנת קטנה, סוגרים את המכסה ומנערים היטב עד שהתערובת אחידה וללא גושים.
  2. מערבבים את כל מרכיבי הסלט בקערת הגשה.
  3. הגשה - מחלקים את תערובת הסלט לקערות הגשה, יוצקים מעל כל קערה כ-2 כפות ויניגרט (8 כפות ל-4 מנות), מערבבים בעדינות ומגישים מיד.

 

אורז חגיגי עם גזר וחומוס

חיים כהן  

המצרכים:

3 כוסות אורז

5 גזר, מגורר על פומפייה בחלק הגס

1 בצל לבן, קצוץ

2 ענפי סלרי אמריקאי, קצוצים

1 כפית גינג׳ר, קצוץ

1 מקל קינמון

1/4 כפית סוכר

מלח פלפל שחור

1/2 כפית כורכום

1 כוס גרגירי חומוס, מבושל עד כדי ריכוך או שעועית אדומה מבושלת

1/2 4 כוסות מים רותחים

1/2 כוס שמן

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. מחממים בסיר שמן. מוסיפים גזר, ג׳ינג׳ר וסוכר, מערבבים בעזרת כף עץ, עד שהירקות מקבלים צבע זהוב-כתום חזק. חשוב לעמוד על המשמר שלא ישרף.
  2. מוציאים את הגזר לקערה.
  3. מוסיפים לסיר סלרי ובצל, ומאדים כחמש דקות.
  4. מוסיפים חומוס, כורכום, את שאר התבלינים, את האורז ואת הגזר. מערבבים היטב.
  5. מוסיפים כוס וחצי מים רותחים על כל כוס אורז, ועוד כף שמן.
  6. מערבבים ערבוב קל, מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה, ומנמיכים את הלהבה
  7. מניחים מגבת מטבח דקה מתחת למכסה הסיר, ומבשלים כ-25 דקות, חמש דקות יותר מהפרה הקדושה של 20 דקות.

 

עוף בסילאן וצ'ילי

אבי שטייניץ

   

המצרכים (6 מנות):

1 עוף טרי חתוך לשמיניות

מעט קמח מתובל במלח ופלפל לבן

שמן לטיגון

לרוטב -

1 בצל חתוך לקוביות גדולות

1 פלפל חתוך לקוביות גדולות

1 כוס דבש תמרים (סילאן)

1/2 כוס מרק עוף צח

מעט צ'ילי טחון

3 כפות מיץ לימון

 

אופן ההכנה:

  1. מקמחים את חלקי העוף ומנערים מעודפי קמח. מחממים מעט שמן במחבת גדולה ומטגנים את חלקי העוף עד שהם משחימים.
  2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס). מניחים בתבנית אפייה את הבצל ואת הפלפל, ומעליהם את חלקי העוף.
  3. מרתיחים בסיר קטן את דבש-התמרים והמרק. מוסיפים צ'ילי ואת מיץ הלימון. יוצקים את הנוזל לתבנית, מכסים, מכניסים לתנור ואופים כחצי שעה, עד שהעוף רך. 

 

קציצות כרשה ועוף

רותי קינן

 

המצרכים (30 מנות):

1 ק"ג כרשה

300 גר' תפוחי אדמה (1 גדול או 2 קטנים)

2 ביצים

250 גר' בשר עוף טחון (חזה)

3 כפות פירורי לחם

2 שיני שום כתושות

1 כף פטרוזיליה קצוצה

מלח, פלפל

שמן זית לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים מהכרשים רק את העלים העליונים הכמושים ומשתמשים בחלק הלבן והירוק. חורצים בסכין לאורך הירק ושוטפים היטב את הגלדים, בעיקר בחלק הירוק.
  2. חותכים לחתיכות די גדולות, מכניסים לסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עד שהכרשה רכה מאוד. מעבירים למסננת ומצננים.
  3. בסיר אחר מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם מתרככים.
  4. סוחטים את הכרשה, טוחנים במטחנת בשר או קוצצים דק במעבד מזון ומעבירים לקערה. מועכים את תפוחי האדמה ומוסיפים לכרישה ביחד עם כל יתר החומרים, למעט השמן. לשים את הכל לעיסה אחידה. מניחים לה לעמוד 10 דקות לפחות.
  5. מחממים מעט שמן במחבת גדולה. מרטיבים מעט את הידיים וצרים מתערובת הכרשה קציצות. מטגנים עד שמזהיב היטב משני הצדדים. מגישים חם או פושר.

 

קציצות בקר עם תפוחי אדמה

לירן גבאי

 

המצרכים (ל-6 מנות):

לקציצות -

1 בצל גדול, קצוץ דק

1 כף שמן זית

1 ביצה

1/4 כוס קמח

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1/4 כף פלפל שחור טחון

1/4 כף מלח

לרוטב -

3 שיני שום כתושות

שמן לטיגון

1 כף פפריקה מתוקה

1/4 כף בהרט (לא חובה)

1 כף שטוחה רוטב עגבניות מרוכז

2 כוסות מים

1 תפוח אדמה גדול, פרוס ל-6 חתיכות

עלי כרפס, קצוצים דק

פלאפל גבאי קציצות (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הקציצות - מטגנים את הבצל במעט שמן עד להזהבה, ויוצקים לתוך הקערה. מוסיפים פנימה את הבשר הטחון, הביצה, הפטרוזיליה, הקמח, כף שמן זית, רבע כף פלפל שחור ורבע כף מלח. מעסים היטב את התערובת (רצוי עם הידיים), מעבירים לקירור, ומכינים בינתיים את הרוטב.
  2. מכינים את הרוטב - בסיר עם שמן מטגנים את השום עד להשחמה. מוסיפים כף פפריקה, רבע כף בהרט, כף שטוחה רוטב עגבניות וכוס מים ומבשלים עד לרתיחה. מוסיפים עוד כוס אחת של מים, וממשיכים לבשל עד לרתיחה.
  3. מבשלים את הקציצות - בעזרת ידיים רטובות מעט יוצרים מתערובת הקציצות עיגולים שווים בגודל כדור פינג פונג, ומעבירים לסיר עם הרוטב הרותח.
  4. מבשלים את התערובת על אש גבוהה במשך חצי שעה, ומוסיפים פנימה את תפוח האדמה החתוכים ואת עלי הכרפס הקצוצים.
  5. מנמיכים את האש ללהבה בינונית, מכסים את הסיר וממשיכים לבשל במשך כחצי שעה.

 

סלט ירוק עם תאנים ממולאות

חן לוינשטיין

 

המצרכים:

1 ראש חסה קיסר

צרור רוקט (אפשר גם אורוגולה)

1 אנדיב סגול

2 מלפפונים גדולים

2-3 אספרגוס (לא חובה)

5 תאנים טריות גדולות

לקראמבל -

300 גר' קמח

100 גר' חמאה

10 גר' מלח

50 גר' סוכר

50 מ"ל שמן זית

2 כפות עלי טימין, מופרדים

לוינגרט בלסמי לבן -

100 מ"ל חומץ בלסמי לבן

2 כפות דבש

1כפית חרדל חלק

מלח

פלפל שחור 

מיץ מלימון אחד  

20 מ"ל שמן זית

80 מ"ל שמן צמחי ניטרלי (סויה/תירס/קנולה)

למילוי התאנה -

100 גר' גבינת מסקרפונה

100 מ"ל שמנת מתוקה

קורט מלח

קורט פלפל שחור

1 כפית שמן זית

תאנים (צילום: שי נייבורג)
(צילום: שי נייבורג)
 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים עלי החסה והרוקט ומייבשים היטב. אם העלים יהיו רטובים הם יראו עייפים והרוטב לא יחזיק עליהם ויהיה טעם של מים בסלט.
  2. בעזרת קולפן מקלפים רצועות של מלפפון רק מהצד של הקליפה ורק עד שמגיעים לחלק של הגרעינים (מה שנשאר יכול להיות בסיס נפלא לגאספצ'ו או ציזיקי). את רצועות המלפפון שקיבלנו נשים במיכל עם מי קרח. כך המלפפון יקבל קריספיות וצורה נפלאה.
  3. נמשיך ונחזור על פעולת הקילוף גם עם האספרגוס. את האספרגוס יש להניח על הקרש ואז להשתמש בקולפן כך הקרש הוא "הקונטרה". יש להתחיל את הקילוף מהחלק של הגבעול ולא מהתפרחת. גם את האספרגוס נשים במי קרח.
  4. חותכים מעט את החלק התחתון של האנדיב ומפרידים את העלים שהשתחררו. חוזרים על הפעולה עד שמגיעים ללב הקטן של האנדיב. יש לשמור את עלי האנדיב תחת כיסוי של נייר סופר כדי שאור לא יגע בו ויגרום לעלים לצבע חום.
  5. חורצים את התאנה מהחלק העליון שלה ולא עד הסוף בצורת פרח, כשלושה או ארבעה חריצים, כמו שמחלקים פיצה. מפרידים מעט את הפלחים שנוצרו ופותחים את התאנה כמו פרח.
  6. מכינים את הרוטב - שמים במיכל גבוה את כל מרכיבים הרוטב מלבד השמנים. טוחנים בעזרת בלנדר ידני עד שהמריכים הופכים לתמיסה הומוגנית. תוך כדי טחינה מזלפים את השמנים במהירות איטית כדי ליצור אימולסיה. שומרים את הרוטב במקרר עד לשימוש (טיפ קטן להכנת הרוטב: עדיף להשתמש בכל המרכיבים לרוטב וינגרט כשהם קרים, כולל השמנים, וכך הסיכוי לקבלת רוטב "שבור" יורד משמעותית).
  7. מכינים את הקראמבל - במג'ימיקס שמים את הקמח, המלח, הפלפל, הסוכר ועלי הטימין ומערבבים עד שכל החומרים מתערבבים זה בזה. תוך כדי ערבוב מוסיפים את שמן הזית ואז בהדרגה קוביות של חמאה קרה. ממשיכים בטחינה רק עד שהחמאה נטמעת אבל הבצק נראה פירורי. יש להמנע מטחינת יתר.
  8. מוציאים את הבצק מהכלי ולקערה ומערבבים מעט עם הידיים, מוללים את הבצד בכפות הידיים. (לא לישה אלא פעולה של הפרדת קוסקוס)
  9. נותנים לבצק לנח כ-20 דקות במקרר. בזמן הזה נדליק את התנור על תכנית אפייה בטמפרטורה של 180 מעלות. לאחר המנוחה מעבירים את הבצק לתבנית תנור עם נייר אפייה, יוצרים שכבה דקה ואחידה.
  10. אופים 15-20 דקות, עד שהבצק מקבל גוון זהוב. מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר בטמפ' החדר. רק כשהבצק התקרר לחלוטין אפשר להעבירו לקופסא. (אפשר לשמור בקופסא יבשה ואטומה במקרר כשבוע).
  11. מילוי התאנים - שמים בקערה את גבינת המסקרפונה והתבלינים. בעזרת מטרפה או מיקסר טורפים במהירות נמוכה, וכך "פותחים" את הגבינה ומטמיעים בה את התבלינים.
  12. מוסיפים את השמנת המתוקה וטורפים שוב את המרכיבים עד להתייצבות. יש להימנע מהקצפת יתר. מעבירים את המסה שהתקבלה לשק זילוף ושמים במקרר.

 

תבשיל סלמון בסגנון הודי

מוטי דוד

 

המצרכים (ל-4 מנות):

1/2 ק"ג פילה סלמון, חתוך לקוביות גדולות

1 כוס פרחי כרובית

1 כוס רבעי פטריות

1 כוס קוביות דלעת

3 שיני שום פרוסות

1 כוס גרגירי חומוס, מבושלים

1 בצל לבן, פרוס דק

1 כף שמן לטיגון (לא שמן זית)

1 כף ממרח קארי צהוב

3 עלי מרווה

1 כפית מלח

150 מ"ל קרם קוקוס

חופן עלי כוסברה

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר שטוח ועמוק עם כף שמן, מטגנים את כל הירקות ות גרגירי החומוס במשך כ-4-3 דקות על אש בינונית.
  2. מוסיפים פנימה את קוביות הסלמון, את ממרח הקארי, המלח ועלי המרווה וממשיכים לטגן במשך 3-2 דקות.
  3. יוצקים לתערובת את קרם הקוקוס, וממשיכים לבשל במשך כ-3 דקות על אש בינונית.
  4. הגשה - מחלקים את הנזיד לקערות הגשה, מפזרים מעל כוסברה ומגישים חם.

 

סלט זוקיני

שלום גניש

 

המצרכים:

1 ק"ג זוקיני עם הקליפה, מקולפים לפרוסות בעזרת קולפן

1 בצל סגול, פרוס לעיגולים דקים

100 גר' עלי רוקט, חתוכים גס

50 גר' פטרוזיליה, קצוצה דק

50 גר', נענע (עלים שלמים)

50 גר' כוסברה, קצוצה דק

5 בצלים ירוקים (רק הגבעולים), קצוצים דק

לרוטב -

1/2 כוס שמן זית

1/2 כוס מיץ מלימון טרי

מלח, פלפל

להגשה -

גבינה בולגרית מעודנת, מפוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הסלט - מעבירים את כל המרכיבים לקערת ערבוב, ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. מכינים את הרוטב - בקערה קטנה מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב, עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים.
  3. יוצקים את הרוטב על תערובת הירקות, מערבבים היטב ומפוררים מעל את הגבינה. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי נייבורג
10 מתכונים שאולי עדיין לא הכנתם החודש
צילום: שי נייבורג
מומלצים