שתף קטע נבחר

פלסטיני שהתגייר עצור ברשות הפלסטינית: "עובר התעללות קשה"

תושב חברון במקור עבר גיור בבית דין מחמיר בבני ברק. בערב יום הכיפורים הוא הוכנס לרכב במהלך פגישה עם בנו, נלקח לתחנת המשטרה בחברון ומאז הוא עצור כבר יום 15 יום. ביישוב היהודי בעיר פועלים לשחררו: "הוא סיפר ששרפו את ידיו ורגליו". המנהל האזרחי: "מדובר בעניין פנים-פלסטיני"

 

הפלסטיני העצור ()
הפלסטיני שהתגייר במרכול שבו עבד באזור ירושלים

פלסטיני שעבר הליך גיור בישראל עצור בידי הרשות הפלסטינית כבר 15 ימים, ולטענת מכריו הוא חווה שם התעללות קשה. "אני לא מצליח להבין איך נותנים לאדם לסבול כך במעצר", סיפר תושב היישוב היהודי בחברון שמלווה את האיש ותומך בו.

 

העצור, תושב חברון במקור כבן 50, החליט אחרי טלטלות רבות שעבר לקשור את גורלו עם העם היהודי. הוא עבד באופן זמני במרכול באזור ירושלים בתחומי הקו הירוק, ולקראת ראש השנה התגייר בבית הדין החרדי המחמיר בבני ברק של הרב ניסים קרליץ, שהלך אתמול לעולמו.

 

גיורי בית הדין של הרב קרליץ הם פרטיים, אך מוכרים על ידי הרבנות הראשית ועל ידי בג"ץ. הפלסטיני שהתגייר אחרי לימוד ממושך בישיבת "מכון מאיר" בירושלים, טרם הספיק להשלים את הליך ההכרה על ידי הרבנות הראשית ולכן אינו אזרח ישראל.

 

בערב יום הכיפורים נסע האיש לפגוש את אחד מתשעת ילדיו, שנותרו כולם מוסלמים, כמו גם רעייתו. המפגש בין האב לבן התקיים סמוך להתנחלות כרמי צור, על קו התפר בין שטח B לשטח C. לפי הידוע, במהלך המפגש המשפחתי הגיח רכב סקודה לבן ומתוכו יצאו ארבעה גברים. הארבעה הכניסו את הפלסטיני שהתגייר בכוח אל הרכב והורידו אותו בתחנת המשטרה בחברון.

 

"הוא כמו הבן שלי" 

העצור התקשר כמה פעמים מתוך תא המעצר, לדקות ספורות בלבד, אל תושב היישוב היהודי בחברון חיים פרג. במהלך השיחות תיאר העצור את המכות שהוא סופג ואף טען כי הפלסטינים שרפו את ידיו ורגליו. "מבחינתי הוא כמו הבן שלי, ואני ארעיש את העולם כדי שמישהו ייחלץ לעזרתו", אמר פרג. "סבו של האיש הציל 26 יהודים במאורעות תרפ"ט בחברון. כעת, כשהוא נתון בסכנה, יש לנו מחויבות היסטורית כלפיו".

 

פרג ניסה להפעיל גורמים שונים כדי לחלץ את המתגייר. בין השאר הוא פנה אל המנהל האזרחי. מחלקת הרווחה במנהל פגשה את האיש כמה פעמים עוד לפני מעצרו, על מנת לבחון אם הוא זקוק לסיוע הומניטרי על רקע תהליך גיורו. עד לסיום הבדיקה הוענק לו אישור שהייה זמני בישראל.

יוסי דגן (צילום: עמית שאבי)
"מדובר באדם שנרדף כרגע על רקע יהדותו". דגן(צילום: עמית שאבי)

במנהל האזרחי יודעים על המעצר, אך טוענים כי מאחר שמדובר באזרח פלסטיני הם אינם יכולים להתערב בעניין פנים-פלסטיני. מבירור מול גורמים שונים עולה כי הרקע הרשמי למעצר הוא תלונת אחיו המוסלמים של המתגייר, שלפיה הוא פעל באלימות כלפיהם לפני כמה חודשים. העצור טוען כי דווקא אחיו הם אלה שהכו אותו נמרצות ונישלו אותו מירושה בעקבות תהליך הגיור.

 

"האחים שלו חייבים להתנער ממנו כדי להראות שהם לא תומכים בגיור, אחרת גם הם, לצערי, יסבלו מאוד", הסביר עו"ד מיכאל טפלו שמתמחה בסיוע לסייענים פלסטינים, והתנדב לסייע לעצור.

 

יוסי דגן, ראש מועצת שומרון שנרתם גם הוא לסייע למתגייר, אמר: "אם יהודי עם אזרחות צרפתית או גרמנית היה עצור בחברון במשך 15 יום, היו אומרים שזה עניין פנים-פלסטיני? מדובר באדם שנרדף כרגע על רקע יהדותו. יש למדינה מחויבות לפעול בכל האמצעים כדי לשחרר אותו".

 

דגן פנה לבכירים במנהל האזרחי, לחברי כנסת ולשרים כדי שיסיעו לשחרר את העצור, אך עד כה ללא הצלחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים