שתף קטע נבחר

בדרך לבחירות? הפרלמנט עצר את הסכם הברקזיט

דקות אחרי שהמחוקקים הצביעו עקרונית – לראשונה – בעד הסכם הברקזיט, הם דחו את דרישת רה"מ ג'ונסון להשלים את תהליך החקיקה תוך 3 ימים. ג'ונסון הביע שמחה לצד אכזבה, ומשך את הצעת החוק: "אדרוש בחירות"

 

 

הסכם הברקזיט שאותו גיבש ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון עם האיחוד האירופי נחל הערב (ג') ניצחון ראשון בפרלמנט, כאשר המחוקקים בממלכה אישרו באופן ראשוני את החקיקה הכרוכה בו. אבל בתוך דקות ספורות נחל ג'ונסון תבוסה נוספת, והמחוקקים סירבו לקבל את הצעתו להשלים את החקיקה בתוך שלושה ימים, על מנת לאפשר את הפרישה מהאיחוד האירופי במועד הנוכחי – בעוד תשעה ימים בלבד.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

במקום זאת, הליך החקיקה עשוי להימשך כעת זמן רב – שבועות ואולי חודשים –  ובינתיים גוברים הסיכויים שהברקזיט יידחה. ג'ונסון הזהיר כי אם ההצעה לקצוב את משך הדיונים לא תעבור – הוא ימשוך את ההצעה המכונה "חוק הסכם הפרישה" (או בקיצור "חוק הברקזיט") וינסה להקדים את הבחירות. ג'ונסון כבר ניסה בעבר להקדים את הבחירות ללא הצלחה, וזקוק לתמיכתם של שני שלישים מבין חברי הפרלמנט כדי לעשות זאת.

בוריס ג'ונסון בריטניה בדיון ב  פרלמנט על ה ברקזיט  (צילום: AFP)
שמח ומאוכזב. ג'ונסון בפרלמנט(צילום: AFP)
 

ההכרזה על תוצאות ההצבעה על ה ברקזיט ב פרלמנט ב בריטניה (צילום: AFP)
ההכרזה על תוצאות ההצבעה הראשונית על הברקזיט(צילום: AFP)

בעקבות הניצחון הראשוני – ומיד לאחר התבוסה הנוספת – נאם ג'ונסון בפרלמנט והצהיר שהוא "שמח" שהמחוקקים הביעו תמיכה עקרונית בהסכם שלו. הוא הבהיר עם זאת כי הוא מאוכזב מתוצאות ההצבעה השנייה, ואמר שהפרלמנט "שוב הצביע בעד דחייה". הוא מימש את איומו ואמר כי ימשוך את הצעת חוק הברקזיט, אך לא ציין אם יפעל להקדמת הבחירות.

 

מאז נכנס לתפקידו בחודש יולי האחרון, ראש הממשלה הבריטי הצהיר שוב ושוב כי הממלכה תעזוב את האיחוד במועד הקיים ב-31 באוקטובר – יום חמישי בשבוע הבא – אך בדבריו הפעם נשמע שונה. הוא אמר רק שהממלכה תצא מהאיחוד תחת ההסכם שגיבש, ולא מתי. הוא הוסיף כי יקיים כעת שיחות עם מנהיגי האיחוד האירופי בסוגיה.

בוריס ג'ונסון בריטניה בדיון ב  פרלמנט על ה ברקזיט  (צילום: AFP)
ג'ונסון משך את החוק למרות שקיבל תמיכה עקרונית ראשונה(צילום: AFP)

לדבריו, ההחלטה נתונה בידיה של בריסל, שתצטרך לקבוע אם לאשר את בקשתו לדחות את מועד הפרישה בשלושה חודשים, ל-31 בינואר 2020. את הבקשה אולץ ג'ונסון לשלוח בעקבות המפלה הקודמת שנחל בשבת, אז אישר הפרלמנט הצעה שעיכבה את אישור ההסכם.

 

ג'ונסון שלח שני מכתבים לאיחוד האירופי – אחד לא חתום שבו ביקש דחייה, ואחד חתום שבו התנגד לה. בכל אופן, ההערכות באירופה הן שבריסל תאשר את הבקשה אם הסכם הברקזיט לא יאושר בזמן – ולכן נראה שרוב הסיכויים שאישור כזה כן יינתן. אם האיחוד ידחה את הבקשה, בריטניה עלולה לפרוש ללא הסכם – מהלך שכלכלנים בממלכה מזהירים כי יוביל לאסון כלכלי.

ברקזיט בריטניה ()

בהצבעה הראשונה הערב, סוג של "קריאה טרומית" על הסכם הברקזיט, 329 מחוקקים הצביעו בעד ו-299 התנגדו. לג'ונסון, נזכיר, אין רוב בפרלמנט, ולפי הדיווחים בממלכה, ההצעה עברה בתמיכתם של כמה מחוקקים מהלייבור – שמתנגדת נחרצות להסכם. אותם מחוקקים, הסבירו פרשנים בריטים, מגיעים ממחוזות בחירה שבהם תמיכה רחבה לברקזיט, ולכן הם מרדו בקו שמוביל יו"ר האופוזיציה ג'רמי קורבין.

 

בהצעה השנייה, על קציבת משך הדיונים, תמכו 308 מחוקקים בלבד, לעומת 322 שהתנגדו. בימים שמאז ההכרזה על ההסכם הביעו מחוקקים רבים, גם כאלו שתומכים בו עקרונית, התנגדות להעברתו במהירות ללא דיונים מעמיקים על סעיפיו הרבים והמשמעויות השונות שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שמח ומאוכזב. ג'ונסון
צילום: EPA
מומלצים