שתף קטע נבחר

ראש ממשלת אוסטרליה קורא להסגיר את מלכה לייפר: "מחויבים לצדק"

סקוט מוריסון נפגש עם שתיים מהמתלוננות נגד הנאשמת בפדופיליה, והצהיר: "אעלה את הנושא בפני ראש הממשלה הבא". שגריר אוסטרליה בישראל לשעבר: "הפרשה משפיעה על המוניטין של ישראל אצלנו"

 

ראש ממשלת אוסטרליה עם הקורבנות של מלכה לייפר  ()
ראש ממשלת אוסטרליה עם דסי ארליך וניקול מאייר

ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון אמר היום (רביעי) כי יעלה בפני הממשלה הבאה שתקום בישראל את הצורך בפתרון מהיר למאבק שמתנהל כבר כחמש שנים על הסגרתה של מלכה לייפר, הנאשמת בפדופיליה באוסטרליה שנמלטה לישראל ב-2008.

 

מוריסון פרסם היום הצהרה לאחר שנפגש עם דסי ארליך וניקול מאייר, שתיים מהמתלוננות נגד לייפר. לפי דיווחים בתקשורת האוסטרלית, מטרת המפגש הייתה להגביר את הלחץ על מוריסון לפעול לטובת הסגרתה של לייפר מישראל. מוריסון קרא לישראל להסגיר את לייפר, ושיבח את המתלוננות על שהן מנהלות "מערכה אמיצה למען הצדק".

 

 

 

 

 

מלכה לייפר (צילום: עמית שאבי)
מלכה לייפר(צילום: עמית שאבי)

ראש ממשלת אוסטרליה עם הקורבנות של מלכה לייפר  ()
"מערכה אמיצה למען הצדק". ארליך ומאייר

 

 

עוד מסר בהצהרה כי "הידידות בין ישראל ואוסטרליה מבוססת על דברים רבים, כולל מחויבותנו המשותפת לצדק, לדמוקרטיה ולשלטון החוק". ארליך אמרה לעיתונאים בפרלמנט האוסטרלי כי היא ומאייר רצו שהממשלה "תעשה יותר" בנושא.

  

אוסטרליה הוציאה בקשת הסגרה מישראל ב-2014, ומאז הפעילה לחץ על ישראל להיענות לבקשה ולהסגיר את לייפר, שנמלטה לארץ ב-2008. על פי בקשת ההסגרה, באוסטרליה מעוניינים להעמיד את לייפר לדין בגין ביצוע עבירות מין בשלוש תלמידות בית הספר החרדי לבנות "עדת ישראל" במלבורן בשנים 2008-2004, תוך ניצול של מעמדה כמורה וכמנהלת ושל תמימותן של הילדות.

 

מוריסון העלה את הסוגיה בשיחתו הראשונה עם נתניהו בשנה שעברה, ודוברו הדגיש היום כי בכוונתו להאיץ בראש הממשלה הבא להיענות לבקשת ההסגרה. עוד דווח שגם ראש הממשלה הקודם מלקולם טרנבול שוחח עם נתניהו על הנושא ב-2017. שרת החוץ של אוסטרליה, מאריס פיין, דנה בנושא הסגרת לייפר עם מקבילתה באו"ם בחודש שעבר, והתובע הכללי כריסטיאן פורטר מתכוון להעלות את הסוגיה בפני משרד המשפטים בישראל בביקורו הצפוי בארץ השנה.

 

דייב שארמה, שהיה שגריר אוסטרליה בישראל, אמר לתקשורת המקומית כי לשתי המדינות יש "מערכת יחסים טובה ופורייה", אך מקרה ההסגרה הופך "ליותר ויותר מרגיז". לדבריו, הפרשה הפכה להיות במוקד מערכת היחסים בין המדינות. "כשזה בכותרות כל הזמן, זה משפיע על המוניטין של ישראל באוסטרליה וזה משפיע על האופן שבו אנו מתקשרים", אמר שארמה.

המורה החשודה וסגן השר ליצמן (צילום: אלכס קולומויסקי)
חשד לפלילים. יעקב ליצמן ומלכה לייפר(צילום: אלכס קולומויסקי)

בבקשת ההסגרה מיוחסים ללייפר 74 אישומים, הכוללים מעשה מגונה בקטין ואינוס. בעקבות התלונות של תלמידות נגדה הושעתה לייפר מבית הספר ב-2008 ונמלטה לישראל. במרץ 2012 הוצא נגדה צו מעצר בבית משפט באוסטרליה, וב-2014 החלו הליכי ההסגרה מישראל. לייפר נעצרה, אך שוחררה למעצר בית בביתו של הרב גרוסמן במגדל העמק.

 

ב-2016 קבע הפסיכיאטר המחוזי כי לייפר אינה כשירה לעמוד לדין, ולכן הופסקו הליכי ההסגרה ולייפר קיבלה טיפול פסיכיאטרי אחת לחודש, אך חוקרים פרטיים חשפו כי לייפר היא למעשה מתחזה, וכי היא מתפקדת באופן עצמאי.

 

לפני כשבועיים קיבל בית המשפט העליון את ערעור המדינה והורה להשאיר במעצר את לייפר - עד למתן החלטה בבקשת ההסגרה לאוסטרליה. ההחלטה התקבלה על אף שבית המשפט המחוזי לא השתכנע כי היא כשירה לעמוד לדין, והורה למנות פאנל של מומחים פסיכיאטריים לקביעת מצבה הנפשי.

 

במסגרת הפרשה עלה חשד לפלילים כלפי סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. המשטרה הודיעה כי התגבשה תשתית ראייתית נגד ליצמן לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים והדחה בעדות.

 

על פי החשד, שלושה פסיכיאטרים בכירים נדרשו לתת חוות דעת, ומהחקירה עלה כי בהזדמנויות שונות ויותר מפעם אחת פנה ליצמן בניגוד לחוק לפסיכיאטרים מחוזיים שהם עדי תביעה, והעביר להם את המסר לגבי חוות הדעת הרצויה. זאת, בארבע עיניים וללא שותפים, ואף שהם כפופים למרותו. בנוסף, הוא הבטיח קידום לפסיכיאטרים תמורת מסירת חוות דעת רצויה. ליצמן הכחיש שפעל שלא כחוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת אוסטרליה עם המתלוננות נגד לייפר
מומלצים