שתף קטע נבחר

פוטין שוב ניצח ודאג שכולם בסוריה יהיו מרוצים

נשיא רוסיה הכתיב פשרה שמקובלת על כולם: ארדואן קיבל רצועת ביטחון אבל יוותר על טיהור אתני של הכורדים. אסד השלים עם נוכחות טורקית, אבל הגדיל את שטח שליטתו. אפילו דאעש מקבל הזדמנות להרים שוב את הראש. ומהצד צופה ישראל, שבינתיים לא נפגעת מהסגת החיילים האמריקנים | פרשנות


נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגשים ב סוצ'י  (צילום: MCT)
פוטין וארדואן, אתמול בסוצ'י(צילום: MCT)

ההסכם שכפה אתמול (יום ג') נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הוא פשרה חכמה שמשרתת את האינטרסים החיוניים של כל הצדדים, ובעיקר של פוטין עצמו ושל הקליינט שלו, נשיא סוריה בשאר אסד. אם ההסכם אכן יקוים ויבוצע ככתבו וכלשונו – וזה "אם" גדול – יימנע טבח בכורדים וארדואן לא יצליח לממש את כוונתו ליישב פליטים סורים-סונים הנאמנים לו מתחת לגבול בין טורקיה לסוריה, באופן ש"ידלל" את הנוכחות הכורדית באזור.

 

המטרה של ארדואן הייתה אסטרטגית: ליישב באזור הגבול את הפליטים הסורים שברחו לטורקיה בתחילת מלחמת האזרחים, ובכך למנוע רצף כורדי שמשתרע מעיראק ואיראן, דרך סוריה לתוך דרום מזרח טורקיה. הרצף הזה מהווה איום בעיני הטורקים, משום שהוא עלול לקרב הקמת מדינה כורדית על חשבון ארבע המדינות הללו. ארדואן התכוון לבצע את מה שעשו הטורקים בקפריסין ב-1974 - כשיישבו טורקים-סונים באזור שכבשו בקפריסין והפכו אותו למדינה טורקית-קפריסאית.

 

דונלד טראמפ כמעט איפשר לארדואן לבצע את הטיהור האתני המתוכנן, אבל אז בא פוטין בפגישה אתמול בסוצ'י וקלקל לנשיא הטורקי את התוכניות האסטרטגיות.  

 

 

חלוקת הכוחות בסוריה ()

ארדואן בכל זאת קיבל משהו: הסגת המיליציות הכורדיות החמושות YPG מאזור הגבול. הלוחמים הכורדים הסורים אמורים לסגת מאזור בעומק 32 קילומטרים לאורך 120 קילומטרים מהגבול הסורי-טורקי בצדו הסורי. זו תהיה רצועת ביטחון שמבקשת למנוע מעבר של טרוריסטים כורדים מטורקיה לסוריה כדי להתחמש ולחזור ולבצע פעולות טרור. סיורים צבאיים משותפים של טורקיה ורוסיה לאורך הגבול יוודאו שאכן נותק הקשר הלוגיסטי בין הלוחמים הכורדים הסורים לבין הטרוריסטים הכורדים הפועלים בטורקיה.

 

מנגד, האוכלוסיה הכורדית תוכל להישאר במקומה בחסות הרוסים וכוחותיו של אסד, ומאות אלפי האזרחים הכורדים הלא-לוחמים שברחו מהאזור יוכלו לחזור אליו.

 

מלחמה באמצעות שליחים

כל הכתוב לעיל תלוי בכך שטורקיה תמלא את חלקה בהסכם ותוציא מרצועת הביטחון את המיליציות הערביות-סוניות שפועלות בחסותה ועבורה בשטח סוריה. כן, לא רק איראן מבצעת את מזימותיה באמצעות שליחים. הטורקים למדו מקאסם סולימאני. הם מפעילים בסוריה בעיקר את אנשי המיליציות הנאמנים להם והרבה פחות את חיילי צבא טורקיה.

 

בכך משיג ארדואן שתי מטרות. ראשית, יש לו לגיטימציה לטעון שהוא לא פולש לשטח סוריה, אלא עוזר לאזרחים סורים לחזור לארצם ולשמור על זכויותיהם. שנית, הוא לא צריך להפעיל כוחות צבא טורקיים וחיילים טורקים בשטח סוריה. בכך הוא גם לא מפר את החוק הבינלאומי, ובעיקר לא מסכן חיילים טורקים שעלולים לחזור בארונות.

 

פליטים כורדים שנמלטו מצפון סוריה:

פליטים כורדים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פליטים כורדים שברחו מ צפון סוריה למחנה ב עיראק (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

המודל של מלחמה באמצעות שליחים מבין המקומיים הולך ונעשה נפוץ במזרח התיכון. בהקשר זה ראוי להזכיר שלא האיראנים או הטורקים המציאו את העניין, אלא דווקא ישראל, שבכדי להגן על גבולה הצפוני הפעילה את צד"ל (צבא דרום לבנון) משנות ה-70 וה-80 ועד הנסיגה בשנת 2000.

 

המודל של צד"ל הוא פחות או יותר מה שניסה ארדואן ליישם בסוריה אחרי שקיבל את הסכמתו של טראמפ. אלא שישראל לא הביאה מתיישבים משלה לאכלס את אזור דרום לבנון, ואילו טורקיה של ארדואן התכוונה לשנות את ההרכב הדמוגרפי בצפון סוריה לאורך הגבול הסורי-טורקי.

 

פוטין ממליך את אסד

המרוויח הגדול מהסכם פוטין-ארדואן הוא בשאר אסד. זה לא מקרה: פוטין פועל במרץ להשליט את משטר אסד בחזרה על כל שטח סוריה כדי שזה יתייצב, ואז אפשר יהיה להתחיל בשיקום התשתיות והכלכלה שיכניסו רווחים נאים לרוסים, שיבצעו את העבודות ויקבלו את הזיכיונות להפקת נפט ופוספטים.

 

הנטישה של החיילים האמריקנים את צפון מזרח סוריה, על פי החלטתו הפזיזה של טראמפ בשיחת טלפון עם ארדואן, נתנה לפוטין ולאסד את מבוקשם בלי קרב ובלי מאמץ. המיליציות הכורדיות המבוהלות, שקודם נלחמו באסד ואף הקימו מדינה בצפון מזרח סוריה ששמה רוג'ובה, רצו עכשיו ישר לזרועות השליט הסורי כדי לבקש ממנו שייגן עליהן.

בשאר אסד ביקור ב אידליב סוריה (צילום: AFP)
בשאר אסד. מחזיר לשליטתו עוד נתח(צילום: AFP)

 

 

פוטין הבהיר מזמן שהוא נוטה חסד לכורדים בסוריה ומנע מאסד מלתקוף אותם. עכשיו הוא הוכיח לנשיא סוריה שעצתו השתלמה למשטר בדמשק. הפטרולים שתקיים המשטרה הצבאית הרוסית יחד עם החיילים הטורקים יאפשרו לאסד לפרוש מחדש את שלטונו על צפון מזרח סוריה שהוא כורדי ברובו ועשיר בנפט.

 

זאת הייתה מלכתחילה מטרתו של פוטין כשהוא זימן את ארדואן לעיר הנופש סוצ'י אתמול. פוטין השיג את שלו: ארדואן נאלץ לוותר על מרבית שאיפותיו האסטרטגיות ולהסתפק בסידורי ביטחון שספק אם יחזיקו מעמד. במקביל, אסד מחזיר לשליטתו עוד נתח מסוריה לאורך הגבול הטורקי. לעת עתה מדובר בשטח קטן יחסית, אבל הכורדים שלטו בעזרת האמריקנים על כמעט שליש משטח סוריה אחרי שגירשו משם את דעאש. עכשיו יוכל אסד להגדיל את שליטתו גם באזור זה.

 

גם דאעש במרוויחים

מאות לוחמי דעאש הוחזקו כשבויים על ידי הכורדים בבתי סוהר בצפון מזרח סוריה. כמו כן, הוחזקו ומוחזקים עדיין אלפי בני המשפחות של לוחמי דעאש במחנות פליטים, שהם למעשה מחנות מעצר באזור הכורדי. חלק גדול מהלוחמים ומבני המשפחות הצליחו לברוח מבתי הסוהר כשהתחילה ההתקפה הטורקית והכורדים לא ממש התאמצו לרדוף אחריהם. עכשיו הם מסתובבים בשטח ובונים מחדש את התשתיות המחתרתיות שלהם כפי שהם עושים גם בעיראק.

 

אנשי דעאש שינו את דפוס הפעולה שלהם. במקום לנסות להקים מדינה הם ירדו למחתרת ופועלים כארגון טרור לכל דבר. תוך כדי כך הם מנסים להשתלט על כפרים, שדות חקלאיים ובארות נפט שיעניקו להם בסיס כלכלי. לפיכך, דעאש מתחיל לחזור למקום שממנו גורש על ידי הכוח המשולב של לוחמים כורדים ויועצים אמריקנים שפעל בצפון מזרח סוריה.

 

 

כ-2,000 החיילים האמריקנים שהיו בצפון סוריה אספו מודיעין על ההתארגנויות של דעאש והמשיכו להכות בו מדי יום באמצעות המיליציה הכורדית YPG וכוח ה-SDF (כוחות ההגנה הסוריים שהיו למעשה מיליציה שפעלה בשליחות האמריקנים והמערב בכלל נגד דעאש).

 

אבל עכשיו, כשהאמריקנים נסוגו, אין מי שישמש אוזניים, עיניים ומוח למיליציות הסוריות, כורדיות וערביות, שנלחמו בדעאש. הכוח האמריקני שנסוג לכורדיסטן העיראקית לא יוכל לבצע את משימות איסוף המודיעין המתוחכמות ותיעלם היכולת המהירה לסגור מעגלים בין המודיעין לבין הלוחמים נגד דאעש בשטח.

 

בשורה התחתונה, טראמפ נתן לדאעש מתנה והוריד מעליו את הלחץ בצפון מזרח סוריה. לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, המסתמכים על הפנטגון, דאעש מנצל את העובדה הזאת במהירות וביעילות.

 

האינטרס של ישראל נשמר. בינתיים

אבל את האינטרסים הישראלים טראמפ דווקא לא הזניח. כפי שהוא עצמו דיווח, בנימין נתניהו התקשר אליו וביקש ממנו שלא לנטוש כליל את סוריה. טראמפ, לדבריו, נענה לבקשתו. במה מדובר? טראמפ הבטיח וקיים להמשיך ולמנוע מהאיראנים את הקמת המסדרון היבשתי מאיראן דרך עיראק לתוך שטח סוריה.

 

המסדרון הזה, שדרכו האיראנים מנסים להעביר טילים ואמצעי לחימה מתקדמים אחרים לסוריה וללבנון, אמור להתנהל בשני נתיבים. האחד, באזור אל-בוכמאל שבו הקימו האיראנים מעבר גבול גדול ומחנות לוגיסטיים שאמורים לשרת את המסדרון היבשתי. הנתיב השני עובר סמוך לגבול ירדן-סוריה-עיראק, באזור שנקרא א-תנף, שבו יש מעבר גבול נוסף שיושב על דרך שמובילה מעיראק לדמשק.

בנימין נתניהו פגישה עם נשיא ארה
טראמפ ונתניהו. חוסמים את המסדרון(צילום: רויטרס)

כוחות צבא ארה
כוחות צבא ארה"ב עוזבים את סוריה(צילום: AFP)

האמריקנים הקימו באזור זה בסיס צבאי קטן שמשמש כוחות קומנדו אמריקנים ובריטים מוסקים שפועלים גם נגד דעאש וגם נגד המיליציות בשליחות איראן, שמנסות להעביר אספקה צבאית משטח עיראק לתוך שטח סוריה.

 

את המחנה האמריקני בא-תנף מתחזקות חברות אמריקניות אזרחיות הפועלות בשירות הפנטגון, והוא מהווה עיניים ואוזניים לכל הנעשה בגבול עיראק-סוריה. באמצעותו מונעים האמריקנים וגורמים אחרים באזור את הפעלת המסדרון היבשתי האיראני לתוך שטח סוריה.

 

אמצעי תקשורת ערביים ומערביים מדווחים כל העת על תקיפת שיירות טילים ומיליציות שיעיות הפועלות בשליחות איראן באזור אל-בוכמאל ובאזור א-תנף. אפשר להניח שלכוחות האמריקניים והבריטים שפועלים במרחק של כ-300 קילומטר מהמעבר העיקרי באזור אל-בוכמאל יש יד בעניין הזה. זהו אמנם מאחז קטן אבל הוא מהווה עצם בגרונם של האיראנים. לכן הסכים טראמפ להשאיר כמה מאות לוחמים אמריקנים ואנשי CIA שיתפעלו אותו. נתניהו, כמו כל מערכת הביטחון בישראל, נשמו לרווחה.

 

המצב בסוריה סבוך וכל ההסכמים שהושגו הם לעת עתה על הנייר בלבד. אבל דבר אחד אפשר להגיד בביטחון: בשלב זה, האינטרס הישראלי לא נפגע מנסיגת החיילים האמריקנים. עם זאת אפשר לומר באותו ביטחון שאת ההסכם שכפה פוטין על ארדואן אתמול, גם טראמפ יכול היה להשיג, בלי שישרת את אסד ורק יגן בצורה טובה יותר על הכורדים.

 

אם, למשל, במקום סיורים משותפים טורקיים-רוסיים, היו מתנהלים לאורך הגבול סיורים טורקיים-אמריקניים, אפשר היה להגיע לאותה תוצאה ממש מבלי שפוטין ובשאר אסד ירוויחו מזה. אבל טראמפ שולף ומקבל החלטות בשיחת טלפון חפוזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פוטין וארדואן, אתמול בסוצ'י
צילום: רויטרס
מומלצים