שתף קטע נבחר

מתקרר: 5 מתכונים למרקים

הכינו את הקרוטונים: הטמפרטורות צונחות ואין זמן טוב יותר לצלחת מרק שתחמם את הלב - מרק פלפל וגבינה, מרק עדשים, מרק אפונה, מרק פטריות ומרק פריקי עם טלה

 

צפו: המרק שהוא גם תרופה לשפעת - טום יאם תאילנדי

 

הטמפרטורות צונחות ואנחנו כבר מכינים את הקרוטונים: צלחת מרק עשוי כהלכה יכולה להיות ארוחה שלמה או נשנוש קל - תלוי באיזו שעה של היום החלטתם להעמיד את הסיר ותלוי מה הכנסתם לתוכו. וכל היופי של זה הוא שגם אנשים שמאותגרים במטבח יכולים להכין מרק די בקלות. הפשילו את השרוולים, החורף דופק לנו בדלת.

 

מרק פלפלים קלויים וגבינת פטה

החומרים (ל-6 מנות): 

8 פלפלים אדומים

3 כפות שמן זית

1 בצל גדול קצוץ

1 כפית זרעי כוסברה

2 שיני שום פרוסות

1 כף סוכר חום

2 ענפי תימין

6 כוסות ציר ירקות

1 כף חומץ

מלח ופלפל לפי הטעם

להגשה -

200 גר' גבינת פטה כבשים

4 צנוניות פרוסות דק

חופן עלי מיקרו או ירוקים שאוהבים: פטרוזיליה, כוסברה, ראשד וכדומה

1/2 כוס צנוברים קלויים

2 כפות שמן זית

מרק לחורף (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)
 

אופן ההכנה:

  1. קולים את הפלפלים על אש גלויה (או בתנור במצב גריל עליון בחום גבוה) עד להשחרה, קולפים וחותכים לקוביות.
  2. בסיר עם זמן זית מאדים בצל עד להזהבה. מוסיפים סוכר וטימין, מערבבים ומטגנים כחצי דקה. מוסיפים את הציר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כרבע שעה נוספת.
  3. מוסיפים חומץ, מלח ופלפל ומבשלים על אש נמוכה כ-15 דק'. מעבירים את המרק דרך מסננת דקה, מחזירים לאש ומביאים לרתיחה. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
  4. מוזגים את המרק לקערות אישיות, מפוררים פנימה גבינת פטה, מוסיפים צנוניות, עלים ירוקים וצנוברים ובוזקים מעל מעט שמן זית.

 

מרק אפונה 

המצרכים (לכ-6 מנות):

2 כפות שמן זית

1 בצל לבן חתוך דק

1 גבעול כרישה קצוצה דק

2 גבעולי סלרי פרוסים

2 שיני שום קצוצות

1 ק"ג אפונה יבשה מושרת לילה במים ומסוננת

1/2 כף אגוז מוסקט

1 כף כמון

מלח ופלפל לפי הטעם

1 כף סוכר

400 מ"ל (פחית) קרם קוקוס

2 ליטר ציר ירקות רותח או מים רותחים

צרור פטרוזיליה קצוצה דק

צרור עלי בזיליקום

להגשה -

חופן גרעיני דלעת

חופן עלי מיקרו (לא חובה)

מעט קרם קוקוס

פלפל גרוס

מרק לחורף (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)

אופן ההכנה:

בסיר חם עם שמן זית מטגנים בצל, כרישה, סלרי ושום. מוסיפים את האפונה ומערבבים. מוסיפים אגוז מוסקט, כמון, מלח פלפל וסוכר ומערבבים. מוסיפים 3/4 פחית קרם קוקוס וציר ירקות או מים רותחים ומביאים לרתיחה. מסירים מהאש, מוסיפים פטרוזיליה, כוסברה ובזיליקום וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק. מחזירים לסיר ל-10/15 דק' ומבשלים על אש נמוכה. טועמים ומתקנים את התיבול במידת הצורך.

מגישים: מוזגים את המרק לקערות הגשה. מטפטפים מעל כל מנה מעט קרם קוקוס ומפזרים פלפל גרוס, גרעיני דלעת או עלי מיקרו.

 

מרק עדשים

המצרכים (לכ-6 מנות):

2 כפות שמן זית

1 בצל לבן חתוך דק

1 גבעול כרישה חתוך דק

2 גזרים מקולפים וקצוצים דק

2 שיני שום כתושות

1 שורש פטרוזיליה קלוף וחתוך דק

2 גבעולי סלרי פרוסים

3 ארטישוק ירושלמי קלוף וחתוך דק

1 ק"ג עדשים ירוקות (מושרות במים לילה קודם)

1 כפית צ'ילי שאטה גרוס

מיץ מלימון אחד

1 כף כמון

1 כף כורכום

1/2 כף סוכר

מלח ופלפל לפי הטעם

3 ליטר מים רותחים

צרור פטרוזיליה קצוצה

צרור כוסברה קצוצה

להגשה -

חופן כוסברה קצוצה

2 לימונים חתוכים לריבועים

מרק לחורף (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)

אופן ההכנה:

  1. בסיר עם שמן מטגנים בצל, כרישה, גזר, שום, שורש פטרוזיליה, סלרי וארטישוק ירושלמי. מוסיפים עדשים ומערבבים. מוסיפים צ'ילי, מיץ לימון, כמון, כורכום, סוכר, מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים את המים ומבשלים במשך 30-40 דק' עד שהעדשים מתרככות.
  2. מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק, אך לא חלק מידי.
  3. מוזגים לקערות הגשה. מפזרים מעט כוסברה, ומגישים לצד פלח לימון (אופציה).

 

מרק פטריות

המצרכים (לכ-6 מנות): 

2 כפות שמן זית

2 בצלים לבנים קצוצים דק

2 גבעולי סלרי קצוצים

1 כרישה קצוצה דק

2 גבעולי תימין

1 כף ג'ינג'ר מגורר

1/2 ק"ג פטריות שמפיניון פרוסות דק

1/2 ק"ג פטריות פורטבלו פרוסות דק

2-3 יחידות פטריות פורצ'יני יבשות (מושרות במעט מים לריכוך ומסוננות) פרוסות דק

3 שיני שום קצוצות דק

1/2 כוס רוטב סויה

2 כפות סילאן

1/2 כף אגוז מוסקט

מלח ופלפל לפי הטעם

1 ליטר מים רותחים

2 פחיות קרם קוקוס (800 מ"ל)

להגשה -

חופן פרוסות פטריות

חופן גבעולי סלרי, קצוצים

שמן זית

מרק לחורף (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)

אופן ההכנה:

  1. בסיר עם זמן מטגנים בצל, סלרי, כרישה, תימין וג'ינג'ר. מוסיפים את כל הפטריות ומטגנים עד לריכוך הפטריות. מוסיפים שום, סויה, סילאן, אגוז מוסקט, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
  2. מוסיפים מים ומבשלים כ-30 דקות. מסירים מהאש. מוציאים מספר פרוסות פטריות וגבעולי סלרי (לשימוש לאחר מכן בהגשה).
  3. מוסיפים קרם קוקוס וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
  4. מגישים: יוצקים לקעריות ומפזרים מעל פרוסות פטריות וסלרי, מזליפים מעל מעט שמן זית.

 

מרק פריקי וטלה

המצרכים (לכ-6 מנות):

2 כפות שמן זית

1 בצל לבן חתוך

1/2 ק"ג בשר כתף טלה נקי משומן וחתוך לקוביות קטנות

2 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

2 גבעולי סלרי קצוצים דק

שני שיני שום כתושות

200 גר' פריקי (חיטה ירוקה) שטופה

1 כף כמון

1/2 כף כורכום

מלח ופלפל לפי הטעם

גבעול טימין קצוץ

1 כוס יין לבן יבש

2 וחצי ליטר מים רותחים

צרור פטרוזיליה קצוצה דק

מרק לחורף (צילום: עודד מרום)
(צילום: עודד מרום)

אופן ההכנה:

  1. בסיר עם שמן מטגנים קלות את הבצל ומוסיפים את הטלה. מערבבים היטב עד שהבשר נצרב מכל הצדדים. מוסיפים גזר, סלרי, שום ופריקי. מערבבים היטב ומוסיפים כמון, כורכום, מלח, פלפל ותימין ומערבבים.
  2. מוסיפים יין ומבשלים עד לאידוי הנוזלים. מוסיפים מים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה במשך 30-40 דק'. מוסיפים את הפטרוזיליה ומסירים מהאש.

 

המתכונים מתוך הספר "כרמים, סיפור אהבה", בהוצאת ישרוטל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עודד מרום
5 מרקים לחורף
צילום: עודד מרום
מומלצים