שתף קטע נבחר

אלו הטיעונים של סרבני החיסונים - ומהן העובדות

האם יש קשר בין חיסונים ואוטיזם? האם מותר לנשים בהריון להתחסן? האם החיסון נגד נגיף הפפילומה נבדק מספיק? 10 המיתוסים הגדולים נגד חיסונים - וניפוצם

מגפת החצבת הפוקדת את העולם הוכיחה עד כמה החיסונים תרמו לאנושות ומנעו תמותה ותחלואה של מאות מיליוני בני אדם. עם זאת ולמרות הידע הרב שהצטבר בעשרות השנים האחרונות, ממשיכים מתנגדי החיסונים לפזר הטעיות, הפחדות, מידע שגוי ולעיתים גם המלצות מסוכנות שקוראות להימנע מחיסונים ולהשתמש בתחליפים.

 

בצל אותן הפחדות, הגיע אתמול (שבת) מידע מעודד מארגון הבריאות העולמי: שני זנים מתוך שלושה של מחלת הפוליו, בדרך להיעלם. מגפת החצבת, כאמור, היא תזכורת בנוגע למחיר הכבד שעלולים לשלם אלה שאינם מתחסנים, מחיר שלעיתים מופיע גם 10 שנים אחרי ההדבקה: נזק מוחי בלתי הפיך.

 

חיסון (צילום: shutterstock)
בזכות חיסונים: מחלת הפוליו בדרך להכחדה(צילום: shutterstock)

 

על רקע כל אלה, עמוד פייסבוק חדש הנקרא "תחנת החיסונים" (The Vaccination Station) החליט שהמלחמה בסרבני החיסונים מוכרחה להיות מנומקת. מקימיו פרסמו לא פחות מ-31 תמונות, כל אחת עוסקת בטיעון שקרי אחר נגד חיסונים ובתחתית כל אחת, קישור לתימוכין בספרות הרפואית והמדעית.

 

צפו: זה מה שגורם נגיף החצבת למי שאינו מחוסן

 

 

 

אספנו את המיתוסים הכי גדולים בנוגע לחיסונים והעובדות:

 

1. בחיסונים יש מתכות כבדות

האמת: הדבר הכי קרוב למתכת כבדה בחיסון הוא אלומיניום, שנמצא בחיסון בכמות מועטה, לרוב בצורת מלחי אלומיניום ומתפקד כאג'יובנט, מרכיב המגביר את עוצמת התגובה החיסונית של הגוף. האלומיניום אינו מצטבר בגוף ולא גורם לנזק לטווח קצר או ארוך. תינוקות, למשל, מקבלים כמות גדולה פי 30 של אלומיניום במזונם מאשר בסך החיסונים שיקבלו במהלך חייהם.

 

2. חיסונים גורמים לאוטיזם

האמת: הטענה הזו התגלתה כתרמית, ורישיונו של הרופא הבריטי שהפיץ אותה בסוף שנות ה-90 נשלל. עשרות מחקרים בהם נבדקו מאות אלפי ילדים הראו שאין כל קשר בין אוטיזם לחיסונים. עשרות מחקרים שפורסמו בנושא הראו כי שיעור האוטיזם זהה אצל ילדים מחוסנים ושאינם מחוסנים.

 

3. רופאים לא יודעים הרבה על חיסונים

האמת: במהלך לימודי הרפואה עוברים סטודנטים קורסים רבים הכוללים כיסוי נרחב של נושא החיסונים. בין היתר, הם לומדים ונבחנים על חיסונים בקורסים כמו פרמקולוגיה, מיקרוביולוגיה, אימונולוגיה, ביולוגיה של התא, פיזיולוגיה ופתולוגיה. גם בהתמחות בתחומים מסוימים נדרשים רופאים ללמוד ולהיבחן בהרחבה על חיסונים.

 

חיסון מפני חצבת בריו דה ז'ניירו, ברזיל (צילום: AP)
תרכיב חיסון. פיתוח של מעל 10 שנים

 

4. החיסונים גורמים לדימום במוח

האמת: מתנגדי חיסונים טוענים לא אחת כי חיסונים גורמים ל-"תסמונת התינוק המנוער" הגורמת לדימום במוח. הם שוכחים לציין שהתסמונת הזו נגרמת רק בשל אלימות קשה נגד תינוקות במהלכה מנוער גופו של התינוק עד שכלי דם בראשו נקרעים וגורמים לדימומים במוח ובעיניים. קיימים בספרות הרפואית מעל 700 פרסומים על התסמונת הקשה הזו, אף לא אחד מהם קשור לחיסונים.

 

5. חיסונים לא נבדקים מספיק

האמת: פיתוח של חיסון אורך לרוב בין 10 עד 15 שנים. במרוצת תקופת הזמן הזו, נערכים ניסויים בשלושה שלבים. אישור חיסון מחמיר יותר מאישור תרופה, ובנוסף על החברות היצרניות להוכיח את בטיחותו ויעילותו על מאות או אלפי נבדקים. גם אחרי שחיסון משווק, נמשך המעקב באופן תמידי אחר יעילותו ובטיחותו.

 

נכון לשנת 2014 נמצא שבספרות הרפואית פורסמו 20,478 מחקרים אודות חיסונים, מתוכם 166 הכוללים קבוצת בקרה, בהם הנבדקים אינם יודעים אם קיבלו את החיסון הנבדק או חיסון פלצבו (שאינו מכיל כל חומר פעיל). מחקרים אלה מבוצעים בסטנדרט המחקרי הגבוה ביותר, בכולם נמצא שהחיסונים יעילים ובטוחים.

 

בתוך כך, קיימת טענה כי המחקרים לא מבוצעים על שילוב של חיסונים. גם טענה זו אינה נכונה: מחקרים רבים בוחנים את יחסי הגומלין, יעילותם ובטיחותם של תרכיבים המכילים כמה חיסונים במקביל.

 

6. כמות החיסונים כיום גדולה הרבה יותר מבעבר

האמת: מתנגדי חיסונים נוטים לטעון שחברות תרופות דוחקות להכניס עוד ועוד חיסונים, הרבה יותר מבעבר. גם הטענה הזו אינה נכונה: במהלך 30 השנים האחרונות, נוספו רק 5 חיסונים חדשים לתוכנית החיסונים של הילדים.

 

7. החיסון נגד נגיף הפפילומה לא נבדק מספיק

האמת: בטיחותו של החיסון נגד נגיף הפפילומה HPV, הגורם לסרטן צוואר הרחם והלוע וליבלות באברי המין, נבדק בעשרות מחקרים שכללו למעלה מ-4 מיליון נשים. כל המחקרים הראו כי אין לחיסון תופעות לוואי קשות.

 

8. חיסונים מכילים כספית

האמת: החל משנת 2001 אף חיסון אינו מכיל כספית. ארגון הבריאות העולמי אף הורה להסיר כספית ממכשירי מדידה כמו מד לחץ דם ומדי חום.

 

9. יש מדינות שבהן ניתנים פחות חיסונים

האמת: ארגון הבריאות העולמי הוא הגוף שמתווה את מדיניות החיסונים העולמית. ברוב המוחלט של מדינות העולם, ובכלל זה כל מדינות המערב, תוכנית החיסונים זהה.

 

10. החיסונים מסוכנים בהריון

האמת: גם טענה זו שגויה. המחקרים בדבר יעילות ובטיחות החיסונים כללו גם חיסונים הניתנים לנשים הרות. נכון להיום, גניקולוגים ממליצים לנשים הרות להתחסן נגד שפעת ושעלת. חיסונים נוספים הניתנים לפי הצורך לנשים מניקות לאחר הלידה כוללים אנטי טטנוס ושעלת, חיסון נגד חצבת, חיסון נגד וירוס הפפילומה, החיסון נגד מנינגוקוק ונגד הווירוס הגורם לאבעבועות רוח.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסונים. מיליוני נבדקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים