שתף קטע נבחר

שרת החוץ החדשה של שבדיה: "ה-BDS תנועה לגיטימית"

שרת החוץ החדשה של שבדיה, אן לינדה, אמרה שחשוב לה לנרמל את היחסים בין ישראל לארצה - וכבר הספיקה להכעיס את ירושלים. "ממשלת שבדיה לא רואה דמיון בין פעילות ה-BDS לפעילות אנטישמית", אמרה בפרלמנט. בישראל תוקפים: "היא הולכת בדיוק בכיוון ההפוך"

אן לינדה  (צילום : משרד החוץ השוודי )
אן לינדה (צילום : משרד החוץ השוודי )

שינוי קוסמטי? שרת החוץ החדשה של שבדיה, אן לינדה, נכנסה לתפקידה החדש ברגל שמאל מבחינת ישראל. היא החליפה את שרת החוץ השנויה במחלוקת מרגוט וולסטרום שהתפטרה בתחילת החודש שעבר, וכבר הצליחה להכעיס גורמים בירושלים כשבתגובה לשאילתה בפרלמנט בשטוקהולם טענה שתנועת ה-BDS אינה אנטישמית בעיניה, אלא תנועה לגיטימית ובלתי אלימה.

 

לינדה הבהירה שהיא לא תומכת בחרמות ואף תומכת בהרחבת הסחר ושיתוף הפעולה עם ישראל, אך מנגד הדגישה שלדעתה חרמות הם אמצעי פוליטי לגיטימי כחלק ממאבק פוליטי בלתי אלים למען זכויות אדם, דמוקרטיה, חופש הביטוי והפסקת הכיבוש. בדבריה, היא אף הודתה כי ארצה תומכת בארגונים המביעים ביקורת נגד הכיבוש הישראלי.

 

 

השרה החדשה, שכבר ביקרה בישראל כמה פעמים, שבה והדגישה כי ממשלת שבדיה לא תומכת בחרם על ישראל, אך טענה שלתנועת ה-BDS יש ביטוי וזכות לייצג את עמדותיה. "הממשלה לא רואה כל דמיון בין פעילות ה-BDS לבין פעילות אנטישמית", אמרה.

 

חברי פרלמנט פרו-ישראלים ניסו להקשות על לינדה והזכירו לה את אופיה האנטישמי של תנועת ה-BDS שגם משתמשת במוטיבים אנטישמיים בתעמולה שלה. חברי הפרלמנט גם הזכירו לה את תמיכתה של ממשלת שבדיה בארגוני זכויות אדם שתומכים בחרמות. לינדה השיבה מנגד כי שבדיה והאיחוד האירופי תומכים בארגוני החברה האזרחית שפועלים בדרכים שונות לקידום הדמוקרטיה וזכויות אדם גם בישראל וגם בפלסטין.

  (צילום: AFP)
האשימה את ישראל בהוצאה להורג של מחבלים ללא משפט. וולסטרום(צילום: AFP)

"אנו תומכים בארגונים אלה על מנת לקדם את תרומתם לחברה החופשית והפלורליסטית, ולא מפני שאנו תומכים בתנועת ה-BDS או בפעילים בה", אמרה.

 

עם זאת, לינדה ציינה כי ממשלת שבדיה מתנגדת לחרם על ישראל ושואפת כאמור להגביר את שיתופי הפעולה עם ישראל. "הממשלה ברורה בתמיכתה בצרכי הביטחון של ישראל. זכות קיומה אינה עומדת לדיון. הממשלה מתייחסת ברצינות לאיומים שבפניהם ניצבת ישראל", אמרה השרה. "העובדה שהיא נמצאת באזור שבו שאלת קיומה מוטלת בספק הופכת אותה לפגיעה יותר, אך מדובר באזור שיש בו צורך לקדם את עקרונות הדמוקרטיה וזכויות האדם".

 

"הייתי בשדרות, זה לא סותר את זכות הפלסטינים"

בריאיון שהעניקה לינדה לתוכנית אקטואליה בטלוויזיה השבדית היא התייחסה ליחסי שבדיה-ישראל ואמרה כי חשוב לה מאוד לנרמל את היחסים בין המדינות. היא אף הוסיפה כי תרצה מאוד לבקר באופן רשמי בישראל, אך הדגישה כי על שבדיה לקיים יחסים טובים גם עם הפלסטינים.

 

"כאדם פרטי אני מחבבת את שני המקומות. הייתי בשדרות וראיתי את הנזקים שנגרמו מירי הרקטות של חמאס שפגעו ליד גן ילדים", אמרה לינדה. "אני מבינה את הפחד ואת תחושת האיום ולא מטילה בספק את רצונה של ישראל בערבויות לביטחונה".

סימה ואקנין בראיון באולפן ynet על הקשר בין ה-BDS לארגוני הטרור (צילום: חגי דקל)
פעילי BDS

סימה ואקנין בראיון באולפן ynet על הקשר בין ה-BDS לארגוני הטרור (צילום: חגי דקל)

עם זאת, היא הוסיפה: "אני סבורה שזה לא עומד בסתירה לכך שישראל לא יכולה להמשיך בכיבוש שסותר את הדין הבינלאומי. גם לפלסטינים יש את הזכות לחיות בביטחון בגבולות מוכרים".

 

למרות ההתבטאויות המעט יותר חיוביות, בישראל פחות מתלהבים ואומרים כי מדובר בשינוי קוסמטי בלבד במשרד החוץ השבדי. ישראל עדיין רחוקה משינוי במדיניות כלפי שבדיה, אך תבדוק אם דבריה של לינדה יתורגמו למדיניות ולמעשים קונקרטיים.

 

גורמים מדיניים בירושלים תקפו את דבריה של לינדה ואמרו כי אם זו הדרך שבה היא רוצה לשפר את היחסים עם ישראל - היא הולכת בדיוק בכיוון ההפוך. ללא קשר לשאלה אם ה-BDS  אנטישמית או לא, התנועה היא חלק ממסע דה-לגיטימציה של מדינת ישראל ולכן זה משחק ישירות לידיהם של גורמים אנטישמיים, אמרו.

 

בעבר החרימה ישראל את שרת החוץ השבדית לשעבר מרגוט וולסטרום, בעקבות שורת התבטאויות אנטי-ישראליות. היא קראה בעבר לחקור באופן מקיף "הרג פלסטינים ללא משפט" על-ידי צה"ל, וגם קשרה בין מתקפת הטרור בפריז לייאוש הפלסטיני. אחד הצעדים הראשונים שלה כשרת החוץ היה כשהודיעה ששבדיה מכירה במדינה פלסטינית. היא הוגדרה אורחת לא רצויה בישראל, ובקשותיה לבקר בארץ נענו בשלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : משרד החוץ השוודי
"ה-BDS תנועה לגיטימית". לינדה
צילום : משרד החוץ השוודי
מומלצים