שתף קטע נבחר

האלימות ממשיכה להשתולל: מנהיגי המגזר הערבי פתחו בשביתת רעב

אחרי סוף שבוע שלווה בשתי רציחות נוספות בחברה הערבית, ראשי המגזר פותחים בשביתת רעב למשך שלושה ימים, והתייצבו באוהל מחוץ למשרד ראש הממשלה בירושלים. איימן עודה תקף באולפן ynet: "המשטרה לא עושה כלום"

 

 

 

ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל החליטה על הצבת אוהל מחאה ושביתת רעב מהיום (ראשון) ועד יום שלישי מול משרד ראש הממשלה בירושלים. בסוף השבוע היו עוד שני מקרי רצח במגזר הערבי באזור הצפון, בכפר טורעאן ובכפר הבדואי ח'וואלד. מתחילת השנה נרצחו 80 בני אדם. המוחים דורשים תוכנית ממשלתית כוללת למיגור הפשיעה והאלימות בחברה הערבית.

מאהל המחאה של המזג הערבי מחוץ לקריית הממשלה בירושלים ()
מאהל המחאה מחוץ לקריית הממשלה בירושלים

מאהל המחאה של המזג הערבי מחוץ לקריית הממשלה בירושלים (צילום: עמית שאבי)
מנהיגי המפלגות הערביות במאהל (צילום: עמית שאבי)

מאהל המחאה של המזג הערבי מחוץ לקריית הממשלה בירושלים (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

במסגרת המאבק, ראשי הציבור הערבי - ח"כים, ראשי רשויות ומנהיגי מפלגות ותנועות - ישבתו כאמור רעב למשך שלושה ימים. בשעה 12:00 בצהריים תתקיים במאהל מסיבת עיתונאים.

 

ראש ועדת המעקב, חבר הכנסת לשעבר מוחמד ברכה, אמר: "היום נתחיל עם אוהל המחאה ונכריז על שביתת רעב למשך שלושה ימים במחאה על התפשטות הפשע, האלימות, המסחר בנשק והשוק השחור והאפור, בחסות המשטרה שאינה ממלאת את תפקידה. יש לנו רושם שיש מישהו שמרוצה מהתופעות האלו בחברה הערבית. הקמת האוהל היא חלק מהמאבק הציבורי שנמשך קרוב לחודש וחצי, והוא יימשך עד שנתחיל לראות תוצאות בשטח בכל מה שנוגע למלחמה באלימות ובפשע, ובמיוחד איסוף הנשק הבלתי חוקי שרוצח אותנו".

 

 

 

 

 

ברכה הוסיף: "החברה הערבית מדממת לא בגלל שהיא חברה אלימה. על פי נתוני המשטרה, פחות מ-2% מהאוכלוסייה הערבית מעורבים בפשע ובאלימות. זאת אומרת ש-98% הם אזרחים נורמטיביים שרוצים לחיות בשלום ובביטחון. הבעיה היא שה-2% האלו זוכים לחסינות כמעט מוחלטת מהמדינה ומהמשטרה. אין רדיפה על אחזקת נשק, וכשתופסים מישהו למחרת אתה רואה אותו מסתובב חופשי ברחובות. אין ענישה ואין פעילות אמיתית כדי להעניש אנשים כאלו, שמוכרים למשטרה".

 

על המשך המחאה אמר ברכה: "הצעד הבא יהיה הפגנה מול משטרת מחוז הדרום. אנו בודקים משפטית פנייה לבג"ץ על הפקרת הממשלה את היישובים הערביים והשארתם קורבנות לפשע".

 

לדבריו, לא רק שמצב האלימות בחברה הערבית לא השתפר בעקבות המחאה, אלא להיפך: "אנחנו נמצאים במקום יותר גרוע. המצב מחייב פעילות אמיתית. מי שחושב שהפשע ייעצר בגבול בין טייבה לנתניה ובין כפר קאסם לכפר סבא - טועה. הטיפול בתופעה צריך להיות כללי. בסופו של דבר אף אחד לא יוצא מרוויח מהפשע והאלימות".

 

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, התייחס היום באולפן ynet למחאה ואמר כי "אנשים פונים למשטרה והיא לא עושה כלום". לדבריו, "ראש המועצה המקומית ערערה, מודר יונס, ישב לידי מול גלעד ארדן ומול מ"מ המפכ"ל מוטי כהן ואמר להם שיהיה רצח בערערה, והוא ידע גם איפה - כולם יודעים".

 

 - מה היה קורה אם המשטרה הייתה נכנסת לשם ומתחילה במעצרים? כולנו יודעים שהם לא היו זוכים שם לתמיכה מסיבית.

"פתאום אתם חושבים שיש לנו אוטונומיה, שאנחנו מדינה אחרת. אולי הם צריכים לבקש ממני אישור להיכנס לגבולות הריבונות שלנו? מה קרה לכם? יש מדינה או אין מדינה? כשערבי רוצח יהודי הם מבקשים ממני רשות או שהם מגיעים לשם? אני לא מבין, אנחנו מדינה עם גבולות?"

 

ח"כ אחמד טיבי אמר: "אנחנו עולים מדרגה במחאה שלנו, בבית, בבית הספר, בתקשורת ובמסגדים, נגד האלימות והפשיעה בחברה הערבית. 80 רציחות מאז תחילת השנה, ולכן אנחנו מפגינים מול ראש הממשלה, כי ראש הממשלה, המשטרה והמשרד לביטחון פנים הם האחראים על איסוף הנשק והמלחמה בארגוני הפשיעה. אנחנו רוצים החלטת ממשלה מחייבת במלחמה בארגוני הפשיעה".

 

חברת הכנסת היבא יזבק הוסיפה: "אנחנו כאן גם כדי להגיד שאי טיפול באלימות זו אלימות. המאבק שלנו בפשיעה יימשך כל עוד יש פשיעה בחברה הערבית. אנחנו מרגישים מופקרים, ובמקום זה אנחנו נמחה כדי להשמיע את הקול שלנו נגד ההזנחה בחברה הערבית ונגד הפשיעה, שלא מטופלת כבר שנים". 

 

תושב כפר קרע סיפר: "המצב קריטי ביותר. לצערי, כמעט בכל סכסוך קטן משתמשים בירי ורוצחים אנשים. לא יכול להיות שמדינה שלמה, שמציגה את עצמה כחזקה ביותר, לא יכולה להשתלט על הנשק הלא חוקי. תמיד אומרים שאם ערבי רצח יהודי אז תופסים את היורה תוך 24 שעות, אבל כשמדובר בנרצח ערבי -  כלום לא זז".

 

בתוך כך, המשטרה הודיעה כי פענחה את רצח מוראד עמאש, שנורה למוות לפני כחודש וחצי בג'סר א-זרקא. המשטרה הגישה היום הצהרת תובע לבית משפט השלום בחיפה נגד תושב הכפר קוסאי גורבאן, בן 19, בחשד לביצוע הרצח. על פי החשד, הרקע למעשה היה סכסוך בין משפחות בכפר, ואילו הקורבן שאינו מעורב בכך נכח במקום ונקלע לאירוע. בימים הקרובים צפויה הפרקליטות להגיש כתב אישום בפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
המחאה במאהל בירושלים
צילום: עמית שאבי
מומלצים