שתף קטע נבחר

הגירעון בקופ"ח מאוחדת: תוצאה של כשל רב מערכתי

ועדה בדקה את הסיבות לגירעון של קופת החולים ב-2018, שהסתכם ביותר מפי 2 מהיעד. המנכ"ל לשעבר, היו"ר וגם משרד האוצר ספגו ביקורת על חלקם

האירועים שהתרחשו בשנת 2018 במאוחדת, קופת החולים השלישית בגודלה במדינה - המבטחת כ-1.2 מיליון ישראלים ומגלגלת יותר משמונה מיליארד שקל - ומאיימים למוטט אותה, הם פרי תוצר של כשל רב-מערכתי שהתרכז ברובו בהנהלת הקופה ובאגף הכספים שלה. כך עולה מדו"ח ועדת הבדיקה החיצוני לגירעון העתק של הקופה שפורסם אתמול.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

לא מצליחות להתאזן: הגירעון של קופות החולים מגיע למיליארדים

הכללית ניצלה: משרד הבריאות חתם על הסכם ייצוב שיעניק לה 3.4 מיליארד שקל

המשבר במערכת הבריאות: הכללית לא תעביר 200 מיליון שקל לבתי החולים

 

לפי הדו"ח, הכשל התפשט וניכר גם בדירקטוריון, בראשות אייל גבאי, שהיה אמור לפקח על ההנהלה, באגף הכספים עצמו שלא התעקש להרים את הדגלים האדומים בזמנו, במנהלי המחוזות שלא יישמו אף אחת מארבע תוכניות ההתייעלות שתוכננו לקופה, ודבק במידה מסוימת גם ברגולטורים של הקופה: אגף התקציבים באוצר ומשרד הבריאות.

קופת חולים מאוחדת (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קופת חולים מאוחדת(צילום: ירון ברנר)

לא מעשים פליליים

באפריל האחרון דיווחה מאוחדת כי הקופה "נקלעה למשבר תקציבי" והגירעון ב-2018 צפוי להיות כפול מהתכנון: לפי הנתונים הרשמיים שפירסם משרד הבריאות, הגירעון של מאוחדת הסתכם בכ-489 מיליון שקל במקום יעד של 200 מיליון שקל.

 

הפער העצום זיעזע את המנכ"לית החדשה של הקופה, סיגל רגב-רוזנברג, שנכנסה לתפקיד בסוף 2018, וכן את פקידי אגף התקציבים באוצר, ומיד הועלו חשדות כי התרחשו בקופה מעשים פליליים. הדו"ח מוריד את ההשערה הזו מהפרק וקובע: הזינוק בגירעון היה תוצר של זינוק משמעותי בסעיפי ההוצאות של הקופה, לרבות שכר, תרופות, תשלום לבתי חולים ורכישת רשת בתי חולים (נ.א.ר.א), שהיו לטובת המטופלים והביאו את מאוחדת למשבר תזרימי. בצד השני של המשוואה, מציין הדו"ח, הגירעון נגרם מאי-ביצוע ארבע תוכניות התייעלות שנקבעו וגובשו, אך לא יושמו במלואן.

  ()
 

זאב וורמברנד, מנכ"ל מאוחדת בתקופה הרלוונטית, סיים את תפקידו בסוף 2018 והוחלף על ידי רגב=רוזנברג, שכיהנה כסמנכ"לית הכספים של הקופה. לגבי התפתחות הגירעון, הוועדה מצאה כי במהלך כל 2018 היה ניתן להבחין בהחמרה בגירעון שהתפתח באופן "עקבי ורציף".

 

פרק ארוך מקדישה הוועדה לביקורת על כל מנגוני הבקרה הפנימית והתקציבית בתוך הארגון תוך ירידה לפרטים הטכניים המפורטים ביותר, ובהקשר הזה עולה תמונה מאוד מטרידה לפיה מנגנונים אלו לא היו נאותים והם כשלו הלכה למעשה ברגע האמת.

סיגל רגב רוזנברג, אייל גבאי וזאב וורמברנד (צילומים: דנה קופל עמית שעל ורפי דלויה)
סיגל רגב רוזנברג, מנכ"לית מאוחדת; אייל גבאי, יו"ר הדירקטוריון, וזאב וורמברנד, מנכ"ל מאוחדת לשעבר(צילומים: דנה קופל עמית שעל ורפי דלויה)

האוצר לא הגיב לקופה

בפרק המסקנות ממליצים חברי הוועדה לדירקטוריון לבצע ניתוח ודיון מעמיק בתקציב הקופה תוך בחינה מעמיקה ואתגור הנחות יסוד. כמו כן יש המלצה שוועדת הכספים של הדירקטוריון תחויב בבקרה שוטפת של ביצוע תקציב, וכאשר יש החלטה על תוכנית התייעלות עליה לוודא שהיא מתקיימת.

 

הדו"ח כולל גם פרק לא פשוט עבור משרד האוצר ומשרד הבריאות, האחראים על גיבוש תוכנית הייצוב. כך למשל לא תועדו המפגשים בינם לבין מנהלי הקופה והם לא הגיבו להצעת התקציב של מאוחדת, למרות שיעד הגירעון בה חרג מחבילת הסיוע. יתרה מזאת, הוועדה קובעת כי האוצר והבריאות לא ביצע מחקר לעומק של אותם נתונים והם לא איתגרו אותם. מאוחדת מתמודדת עם גירעון עתק של 530 מיליון שקל, אחרי הכספים שהיא אמורה לקבל במסגרת הסכם ייצוב כאשר האוצר "ריתק" 200 מיליון שקל הנותרים בידיו, וזאת על רקע מה שמגדירים באוצר כ"אי-עמידה בתנאי ההסכם" שנחתם בסוף נובמבר אשתקד ובמסגרתו מאוחדת תקבל 540 מיליון שקל לשנים 2019־2017. הסכם זה היה אמור להשאיר את מאוחדת מאוזנת עד תחילת 2020. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
קופת חולים מאוחדת
צילום: ירון ברנר
מומלצים