שתף קטע נבחר

הילד מכור למסכים? תדאגו להפסקות

ילדים נמצאים יותר מדי זמן מול מסכים, וכיום כבר ברור שההרגלים האלו משפיעים על התנהגותם ובריאותם. בעקבות מחקר חדש, המוכיח עלייה בשימוש במסכים בקרב מתבגרים, איגוד האופטומטריסטים האמריקני ממליץ לעשות הפסקות בצפייה ולהקפיד על מרחק מהנייד

דן (שם בדוי, כמו כל השמות בכתבה), ילד בן עשר, הגיע לאורטופד עם צוואר תפוס. לדן יש כבר טלפון נייד שהוריו קנו לו כדי להיות עימם בתקשורת. עם הזמן, התקשורת ביניהם התקיימה בעיקר דרך הנייד. דן לא מרים כמעט את המבט מהטלפון.

 

הילה, ילדה בת תשע שהוריה רכשו לה טאבלט כדי שתוכל לשחק. הילה היא ילדה ספורטאית, ולאחרונה החלה לפזול. בבדיקה אצל רופא עיניים לילדים התגלתה פזילה שהופיעה כנראה משימוש יתר בטאבלט.

 

יונתן, ילד בן 13, לא מצליח להירדם. בבדיקה עלתה השערה שזה נובע משימוש אין סופי במסכים. בשלושת המקרים האלו משותף שימוש מופרז במסכים הדיגיטליים.

 

הילדים נכנסים לרשתות חברתיות? סכנות שהם צריכים להכיר:

 

 

לאחרונה פורסמו מספר מחקרים מדאיגים בנוגע לבריאות עיניהם של ילדים שעושים שימוש מופרז במכשירים סלולריים חכמים. מחקרם של נתזון וביינס, שפורסם ב-2018 בירחון המדעי Behavioral Sleep Medicine, כלל ראיונות של 402 אימהות לילדים בגילאי 5-3.

 

מהמחקר עלה כי ילדים שמשתמשים בסלולרי בערבים, לפני השינה, מתקשים בהירדמות, יותר מאשר ילדים שלא משתמשים בסלולרי בערבים.

 

חוסר שביעות רצון בעקבות שימוש מופרז

ב-2018 הופיעו דיווחים על ארבעה מקרים של הופעת פזילה כתוצאה משימוש מוגזם בסלולרי. מחקר של מהאטה ועמיתים, שפורסם בירחון Journal of Pediatric Ophthalmology & Strabismus, תיאר מקרה של פזילה של מתבגר שהופיעה כתוצאה משימוש מוגזם בסלולרי חכם.

 

הפזילה חלפה לאחר שנמנע מפעילות בנייד למשך מספר שבועות. גם בדיווחם של קור ועמיתים בירחון Neuro-ophthalmology  על שלושה ילדים בגילאים 8, 10 ו-12 דובר על פזילה פתאומית לאחר שימוש מוגזם בסלולרי, אשר חלפה לאחר שהפסיקו להשתמש בו למשך מספר שבועות.

 

מחקרם של ברוגרמן ועמיתים בירחון המדעי Computers in Human Behavior שכלל 13,871 ילדים בגילאי 12-9 מראה קשר בין משתמשים ''כבדים'' במכשירים חכמים לחוסר ביטחון עצמי וחוסר שביעות רצון כללית.

 

הפזילה חלפה אחרי הפסקה משימוש בסלולרי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפזילה חלפה אחרי הפסקה משימוש בסלולרי(צילום: shutterstock)

הרגלי שימוש בריאים במסכים

לאור מחקרים אלו, ארגון Common Sense פרסם בשבוע שעבר דו"ח על שימוש במדיה על ידי בני העשרה על מנת לפתח הרגלי שימוש בריאים במסכים. מדובר בארגון ללא מטרות רווח הפועל בארה"ב ומדרג תכניות טלוויזיה וספרים, כדי לסייע להורים בקבלת החלטות בנוגע לחשיפת ילדיהם לתכני בידור.

 

הדו"ח מבוסס על מחקר שנערך בקרב 1,600 ילדים בין הגילאים 18-8 ומעיד על שינויים בשימוש במדיה דיגיטלית על ידי מתבגרים, מאז פורסם הדו"ח האחרון ב-2015. בין היתר דווח כי ילדים בגילאי 12-8 מבלים בממוצע כחמש שעות ביום מול המסכים, בעוד גילאי 18-13 מבלים בממוצע יותר משבע שעות ביום מול מסכים.

 

הדו"ח מפרט כי מדובר בזמן מסך שאינו כולל זמן שמבלים מול מסך לצרכי לימודים (כגון הכנת שיעורי בית). בנוסף, הדו"ח מעיד על עלייה בשימוש בסלולרי אצל ילדים צעירים.

 

קראו עוד:

זו הסיבה שהילד שלכם צמוד למסכים

הקשר בין מסכים להפרעות קשב

הילדים מתעניינים רק במסכים? כך תגיבו

 

בשנת 2015, 11% מילדים בגילאי שמונה דיווחו על שימוש בסלולרי, ועל פי הדו"ח של 2019 דווח כי המספר עלה ל-19%. בנוסף, 53% מהילדים מעל גיל 11 בארה''ב משתמשים בטלפון חכם. המספר עולה ל-69% בגילאי 12 ומעלה. על פי הארגון, הממצא המדאיג ביותר הינו המעבר החד מצפייה בתכנים בטלוויזיה לצפייה לתכנים ברשת .

 

איגוד הבריאות העולמי (World Health Organization) ממליץ לא לחשוף תינוקות מתחת לגיל שנה לצפייה במסכים בכלל, ולאפשר רק בגילאי שנתיים עד ארבע. בנוסף על כך, איגוד האופטומטריסטים האמריקני מוסיף המלצה לעשות הפסקות בצפייה ולא לאפשר צפייה רצופה.

 

את ההמלצות הארגון מחלק בהתאם לגיל - בקרב פעוטות, מומלץ לעשות הפסקות כל שתי דקות. בגילאי בית ספר - הפסקות כל חמש דקות ובקרב מתבגרים ומבוגרים כל עשרים דקות.

 

בנוסף, האיגוד ממליץ להקפיד על מרחק מהמסך (מהמרפק ועד למפרקי האצבעות זה המרחק המומלץ) ולשים לב למוסחות הדעת של הילד בזמן ומיד לאחר הפסקת השימוש במסך הדיגיטלי. אם הילד לא מגיב גם לאחר הנחת המכשיר, יש להגביל את זמן השימוש במכשירים דיגיטאליים.

 

ארזה פרוכטר היא אופטומטריסטית, חברת ועד מועצת האופטומטריסטים. ד"ר ליאת גנץ היא ראש תוכנית תואר שני אופטומטריה במכללת הדסה  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מומלץ לעשות הפסקות בשימוש במסכים
צילום: shutterstock
מומלצים