שתף קטע נבחר

בעקבות הפיגוע ביום כיפור: קהילות מבקשות מיגון

אחרי הירי בהאלה, הקרן לסיוע ביטחוני של הסוכנות מדווחת כי היא מוצפת בבקשות לאמצעי אבטחה: "אנחנו מופקרים וחוששים, הפיגוע הבא רק עניין של זמן"

עשרות קהילות יהודיות ב-24 מדינות ברחבי העולם פנו ל"קרן לסיוע ביטחוני לקהילות יהודיות" של הסוכנות היהודית בבקשה דחופה לקבלת אמצעי מיגון, מחשש לפיגועי טרור מצד גורמי ימין קיצוני וטרור איסלאמי קיצוני נגד בתי כנסת ומוסדות יהודים, בדגש על אירועי ירי המוני. בסוכנות היהודית מעריכים שיהיו צורך בגיוס מיליוני דולרים מעשירי העולם היהודי כדי לעמוד בביקושים הגדולים לאמצעי הגנה ומקווים שגם ממשלת ישראל תתרום את חלקה.

 

בהמשך לפרסום, בהנחיית ראש הממשלה, בעקבות עבודת מטה שבוצעה במטה לביטחון לאומי יחד עם כל הגורמים הרלוונטיים, יועברו 4 מיליון שקלים מתקציב משרד התפוצות לצורך שיפור המיגון והאבטחה בקהילות יהודיות בחו"ל. הסוכנות היהודית התחייבה להעביר סכום דומה למטרה זו.

 

 

"במצב הנוכחי הפיגוע הבא הוא רק עניין של זמן ואנחנו מרגישים מופקרים ללא אמצעי הגנה מספיקים", מסרו קהילות יהודיות רבות בפנייה לסוכנות. הדרישות העיקריות הן מצלמות ביטחון, חלונות ממוגני ירי, ציפוי חלונות נגד רסס, מנעולים ייעודיים, גדרות וחומות להגבלת גישה, מחסומים למניעת התפרצות כלי רכב, מחסומי רכב בכניסה למוסדות, תאי בידוק, עמדות שמירה, תאורה ביטחונית ומערכות אזעקה.

הקרן לסיוע בטחוני מוצפת בבקשות ()
התקנת שער מוגן להולכי רגל במרכז קהילתי בווירצבורג, גרמניה

הקרן לסיוע בטחוני מוצפת בבקשות ()
חצר גן ילדים במאלמו, שוודיה

הקרן לסיוע בטחוני מוצפת בבקשות ()
התקנת חלון ממוגן ירי באתונה

הדרישות האלה מגיעות לאחר שנה של עלייה באירועים אנטישמיים ופיגועי ירי קשים שגבו קורבנות ברחבי העולם, כגון הטבח לפני שנה בבית הכנסת בפיטסבורג שבו נרצחו 11 בני אדם, הפיגוע בבית הכנסת של חב"ד בעיר פאווי שבמחוז סן דייגו בקליפורניה שבו נרצחה יהודיה ו-3 נפצעו; והפיגוע האחרון ביום הכיפורים ליד בית הכנסת בעיר האלה בגרמניה.

 

במקרה האחרון בהאלה, אמצעי הביטחון שהותקנו בשנת 2015 בבית הכנסת על ידי "הקרן לסיוע ביטחוני" של הסוכנות היהודית בתרומת קרן "הלמסלי", מנעו ממפגע מהימין הקיצוני חמוש ברובים וחומרי נפץ לבצע טבח בעשרות המתפללים ששהו במקום. בזמן האירוע צפו המתפללים במצלמות הביטחון בשידור חי כיצד המפגע מנסה לפרוץ את דלת בית הכנסת ולאחר שכשל בכך יורה לכל עבר בעוברי אורח.

 

"הקרן לסיוע ביטחוני לקהילות יהודיות" של הסוכנות הוקמה לאחר הפיגוע בטולוז בשנת 2012, אז נכנס מחבל בחופשיות לבית ספר יהודי ורצח מורה ושלושה ילדים, ובעקבות בקשה מממשלת ישראל. 

 

נתניהו: "למדינה היהודית יש אחריות"

בסוכנות אומרים שעל שולחנם מונחות בקשות מידיות בהיקף של 1.13 מיליון דולר שמטופלות כעת, עבור מיגון של כ-50 מוסדות יהודיים ב-24 מדינות. בסוכנות מעריכים כי הקרן לסיוע ביטחוני, אשר מגייסת את כספה מתרומות בעולם היהודי בלבד ופועלת ללא כסף ממשלתי, תצטרך לגייס תרומות נוספות בהיקף של לפחות כ-3 מיליון דולר כדי שתוכל לענות על כל הצרכים הביטחוניים של הקהילות בכ-40 מדינות עד סוף 2020. התקציב שאושר היום (4 מיליון שקל) עשוי להפחית את הצורך.

 

לפי הסוכנות, בשבע השנים האחרונות סייעה הקרן ליותר מ-600 מוסדות יהודיים ב-260 קהילות וב-60 מדינות, בסכום כולל של כ-13 מיליון דולר שהגיעו מתרומות. מתוך סכום זה, 7.5 מיליון דולר הגיעו עד היום מאנשי העסקים והפילנתרופים היהודים מיכאל פרידמן, גרמן חן ופטר אבן.

 

פרידמן התייחס לכך ואמר: "אנחנו גאים לעזור בהגנה ובהצלת חיי יהודים מסביב לעולם, יחד עם זאת מטריד עד מאוד, שבשנת 2019, העם שלנו לא יכול להרגיש בטוח, אפילו אם מדובר בטבורן (במרכזן) של המדינות החופשיות והמפותחות ביותר בעולם".

הקרן לסיוע בטחוני מוצפת בבקשות ()
ביתן שמירה ממוגן ברומא

הקרן לסיוע בטחוני מוצפת בבקשות ()
עמוד למניעת התפרצות רכב במדינה במזרח הרחוק

הקרן לסיוע בטחוני מוצפת בבקשות ()
עמודים למניעת התפרצות רכב בדורטמונד, גרמניה
  

ההתמקדות של הקרן עד השנה החולפת הייתה במערב אירופה לנוכח הערכות סיכון ומיקוד האירועים האנטישמיים, אך לנוכח העלייה באירועים ברחבי העולם, יש הבנה שקהילות במדינות נוספות יבקשו את הסיוע של הקרן שמסייעת באמצעי אבטחה מגוונים מלבד נשק חם. כיום, 50 אחוז מהסיוע מגיע לקהילות יהודיות באירופה; 12 אחוז למדינות חבר העמים לשעבר; 19 אחוז למדינות אמריקה הלטינית והיתר לשאר העולם.

 

ג'וש שוורץ, מזכ"ל הסוכנות, שממונה על הקרן, אמר: "ללא שום ספק, פעילות הקרן היא מצילת חיים. אנחנו צופים בעליה בבקשות שיגיעו לקרן מרחבי העולם לאור האירועים בשנה החולפת. עוד ועוד קהילות מבינות שיש צורך באמצעי מיגון ואנחנו היום מהווים גורם מרכזי לסיוע ביטחוני לקהילות ברחבי העולם".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בשבוע שעבר בנאומו בפני חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית, בהשתתפות מאות מנהיגים יהודים מרחבי העולם, כי "אם אנו רוצים להבטיח את העתיד היהודי, עלינו להבטיח את עתידה של המדינה היהודית. למדינה היהודית יש אחריות כלפי הקהילות היהודיות ברחבי העולם. בכוונתי להעביר תקציב ממשרד התפוצות להגנה על הקהילה היהודית מהאיום של האנטישמיות האלימה". היום, כאמור, סוכם על העברת 4 מיליון השקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים