שתף קטע נבחר

תקיפות ושיא במקרי רצח: "הקיום היהודי בחלקים בעולם בסכנה"

ערב יום השואה - עלייה של 70% בתקיפות אנטישמיות בגרמניה - שיא באלימות מאז השואה; שיא של עשורים במקרי רצח של יהודים - ומאות תקיפות אלימות חמורות ברחבי העולם: "האנטישמיות התגברה לאחרונה באופן שמעורר ספק לגבי עצם המשך הקיום היהודי בחלקים רבים בעולם". דו"ח האנטישמיות השנתי של אוניברסיטת ת"א, בשיתוף הקונגרס היהודי האירופי

 

 

עלייה של 13% במספר האירועים האנטישמיים ברחבי העולם: שנה קשה ליהדות התפוצות, עם מספר הנרצחים הגבוה ביותר מזה עשורים, וכ-400 תקריות אלימות חמורות ביותר שתועדו ברחבי העולם. כך עולה מדו"ח האנטישמיות השנתי ה-25 של מרכז קנטור באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף הקונגרס היהודי האירופי, הסוקר את מצב האנטישמיות בעולם בשנת 2018.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

 

ערב יום השואה עולה כי ההסלמה החמורה ביותר נרשמה בגרמניה, בה נרשמה עלייה של 70% במקרי אלימות אנטישמיים. על פי הדו"ח, בשנת 2018 נרצחו 13 יהודים בתקריות אנטישמיות, רובם בארה"ב, כאמור המספר הגבוה ביותר של יהודים שנרצחו בשנה אחת מזה עשורים. "האנטישמיות התגברה לאחרונה באופן שמעורר ספק לגבי עצם המשך הקיום היהודי בחלקים רבים בעולם", אומר ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי.

 

דו
שיאים נשברו

 

387 תקריות אלימות תועדו במהלך 2018 לעומת 342 בשנה שקדמה לה, 2017. בנוסף, המצב החמור ביותר מבחינת מספר התקריות האנטישמיות הוא במדינות מערב אירופה: בבריטניה נרשמו 68 אירועים אלימים, בגרמניה וצרפת 35 כל אחת, בקנדה 20, בבלגיה 19, בהולנד 15 ובארגנטינה 11. קרוב ל-80% מהתקריות האנטישמיות כלל לא מדווחות, על פי הדו"ח.

 

סוגי האלימות הנפוצים ביותר היו וונדליזם - 216 מקרים (56% מכלל האירועים), איומים - 89 מקרים (23%), אלימות ללא שימוש בנשק - 55 מקרים (14%). באיטליה נרשמו 197 אירועים מכל הסוגים, עלייה של 60%. בדרום אפריקה - 62 אירועים, המהווים עלייה של 25%, ובבריטניה - לא פחות מ-1,652 אירועים אלימים.

 

אירועים אלימים 2018 ()
אירועים אלימים 2018

 

"חלקים בעולם כבר לא בטוחים ליהודים"

ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי, התייחס, עם פרסום הדוח, לעלייה בכל ביטויי האנטישמיות בעולם: "אם הייתי צריך לסכם במשפט אחד את מצב האנטישמיות בשנת 2018 ובתחילת 2019, הייתי אומר שזו התחושה הגוברת של מצב חירום בקרב יהודים במדינות רבות ברחבי העולם", אמר. "האנטישמיות התגברה לאחרונה באופן שמעורר ספק לגבי עצם המשך הקיום היהודי בחלקים רבים בעולם".

 

עוד הוסיף, "כפי שראינו בעקבות אירוע הירי ההמוני השני בבית כנסת בארה"ב, חלקים רבים בעולם כבר אינם בטוחים ליהודים כפי שחשבנו בעבר. בנוסף, הקריקטורה המבישה בעיתון הניו-יורק טיימס היא הוכחה נוספת שהאנטישמיות מחלחלת בהדרגה אל השיח הציבורי. איומים, הטרדות ועלבונות נעשים אלימים יותר וגוברת ההסתה לאלימות פיזית נגד יהודים.

 

  ()

"נראה שכמעט כל טאבו הקשור ליהודים, יהדות וחייהם של יהודים נשבר כיום. כעת ברור שהאנטישמיות איננה עוד נחלתם הבלעדית של משולש השמאל הקיצוני, הימין הקיצוני והאיסלאם הרדיקלי - אלא הפכה למיינסטרים ולעיתים קרובות למקובלת על ידי החברה".

 

משה קנטור נשיא הקונגרס היהודי האירופי (צילום: הקונגרס היהודי האירופי)
ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי האירופי(צילום: הקונגרס היהודי האירופי)

 

ד"ר קנטור הוסיף כי "עובדה זו מהווה סכנה ברורה לא רק ליהודים אלא לחברה ככללה. אנטישמיות הפכה למכנה המשותף המאחד את כל הקיצונים על הקשת הפוליטית, המקדמים אג'נדה של חוסר סובלנות שמסכנת את כולנו. ככל שהמרכז הפוליטי הולך ונחלש ונעשה שברירי יותר, תנועות וקבוצות קיצוניות אלה מנסות לצבור כוח פוליטי על ידי תקיפת היסודות של החברה הדמוקרטית". 

 

 

"האנטישמיות הקלאסית חוזרת באירופה וגם בארה"ב"

עו"ד אריה צוקרמן, יו"ר הוועד המנהל של מרכז קנטור, אמר במסיבת העיתונאים: "אלה נתונים מדאיגים מאוד בשנה שבה אי אפשר לתלות את הסיבה בסכסוך הישראלי-פלסטיני. האנטישמיות הקלאסית חוזרת ומגלה פנים גם באירופה וגם בארה"ב. ראינו זאת כחלק מהפגנות האפודים הזוהרים בצרפת. זו האנטישמיות הקלאסית – היהודים ששולטים בממשל, בכלכלה ובתקשורת, שחוזרת אלינו ב-2018.

 

"אנחנו מוצאים את הרטוריקה של האנטישמיות גם במפלגת הלייבור בבריטניה ובקמפוסים בארה"ב. האינטרנט הפך לכר הפורה ביותר של האנטישמיות העממית. הציור הכי נכון של האנטישמיות ב-2018 זה הציור של הניו יורק טיימס. זו האנטישמיות של 2018".

 

לשאלה האם יש קשר בין עלייתו של טראמפ והתבטאויותיו למצב בארה"ב, אמרה ד"ר אסתר וובמן כי "ממשל טראמפ נתן לגיטימציה לתנועות קיצוניות הדוגלות בעליונות לבנה". אחד ההסברים לגבי האירועים האנטישמיים בארה"ב והיקפם, על פי עורכי הדו"ח, היא התנועות הדוגלות בעליונות הלבנה שהגדילו פעילותן בשנה האחרונה.

 

מחשש לטרור:
קסדה לכל מתפלל בבית כנסת בטורקיה / איתמר אייכנר
הכירו את בית הכנסת היחיד בעולם שבו מתחת לכל כיסא - תלויה קסדה, מחשש לפיגועי טרור. מתפללים שהגיעו לבית הכנסת "בית ישראל" שמעו מחברי הקהילה על הפחד מתגבר, מאז פיגוע הטרור שהכה בהם בשנת 2003: "בתי הכנסת באיסטנבול נראים כמו יעד צבאי מבוצר"
לכתבה המלאה

פרופ' דינה פורת, ראש מרכז קנטור, אמרה כי הבורות היא שורש האנטישמיות, אך עם זאת, נוכחת גם בארצות שבהן מלמדים על הנושא: "הם אל מרגישים מחויבות לדעת, ומבחינתם אנטישמיות היא לא איזה עניין שהם אחראים עליו. יש בורות בסיסית. אנחנו רואים הפגנות, מאמרים, כתיבה, ידיעות - לא יודעים על מה הם מדברים, בקושי יודעים איפה עזה על המפה. יש בורות גוברת, יש פחות מחויבות".

 

עוד אמרה, כי בדו"ח רואים "אנטישמיות קלאסית שלא נעלמה אף פעם, אבל היא מתחזקת לאחרונה, אנטישמיות קלאסית במובן של ראיית דמות היהודי אחרי השואה כדמות תאוות בצע שרוצה לשלוט... דמות היהודי אחרי השואה היא לא יותר חיובית מאשר קודם לכן. זה תאב בצע, זה תאב שלטון, זה אגואיסטי, זה דואג לעצמו, זה מושך בחוטים, ולא פלא שהמילה יהודי הפכה למילת גנאי בכמה וכמה שפות.

 

"לאחרונה יש תופעה חדשה: אנחנו מושווים ל-ISIS. לא רק לנאצים, גם ל-ISIS. השיח הציבורי מתלהט ומתלהם. השמאל מאשים, שוב, את ישראל במשבר דמוקרטי, הימין מאשים יהודים בהבאת המהגרים, אנשים שבאים לחפש חיים חדשים, הנתפשים כאיום או כסכנה שהיהודים מאחוריה - קחו פשוט את כל זה יחד".

 

"שיא היסטורי במספר התקריות האנטישמיות בארה"ב"

בארה"ב, אחד המקומות הבטוחים ליהודים, אירע לפני חצי שנה הפיגוע הקשה ביותר בתולדות יהודי המדינה, בפיטסבורג - ובסוף השבוע האחרון, ערב יום השואה, נרצחה אישה בפיגוע ירי נוסף, שוב בבית כנסת, הפעם בסן-דייגו. גם אירופה נשטפה שנאה - חלקה ישנה וחלקה חדשה: השחתת בתי עלמין יהודיים מבולגריה ועד צרפת, מצעדים אנטישמיים מאוקראינה ועד בולגריה, צלבי קרס וכתובות נאצה בצרפת, פולין, ספרד, איטליה, יוון ואיפה לא - ועד לתקיפות פיזיות מלונדון ועד גרמניה.

 

אתמול (יום ג') פרסמה הליגה נגד השמצה את הדו"ח המסכם השנתי בנושא תקריות אנטישמיות בארה"ב, שתיעד 1,879 תקיפות נגד יהודים ומוסדות יהודיים ברחבי המדינה בשנת 2018. רק פעמיים נרשמה כמות גבוהה יותר מאז החל הארגון לתעד את נתונים הללו בשנות ה-70.

 

על פי הדו"ח, התקריות האלימות נגד הקהילה היהודית בארה"ב הגיעו לשיא היסטורי בשנת 2018: מספר התקיפות הוכפל, ופיגוע אחד גבה את מספר הקורבנות הגבוה ביותר בתולדות ארה"ב. כך עולה מנתונים של הליגה נגד השמצה שפורסמו לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שיצוין החל מהיום בערב. יצוין כי הנתונים לא כוללים את התקריות שהתרחשו ב-2019, כמו פיגוע הירי שאירע רק השבוע בקליפורניה, שבו נרצחה לורי גילברט קיי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים