שתף קטע נבחר

שינוי האקלים: "חלקים מת"א יוצפו בשנים הקרובות"

המנכ"ל הראשון של המשרד להגנת הסביבה מזהיר בריאיון לאולפן ynet מפני השלכות העלייה במפלס פני הים: "ההצפה תקרה, אם היא תקרה בעוד חמש או עשר שנים הבאות ומהם ההיקפים שלה - על זה יכולים להיות חילוקי דעות". על פרישת ארה"ב מהסכם פריז אמר: "זהו פשע נגד האנושות"

תרחיש האימים עלול להתממש בקרוב: בחודשים האחרונים התפרסמו מחקרים רבים המתריעים על עלייה בגובה פני הים, כתוצאה מתהליך המסת הקרחונים באנטארקטיקה, בגרינלנד ובאזורים נוספים בקטבים. אולי נראה לרבים בארץ כי מדובר בסכנה רחוקה, שייתכן כי לא תשפיע על אזור המזרח התיכון, אך מומחה בתחום אומר כי הסכנה לישראל קיימת - והיא אף עלולה להתרחש בשנים הקרובות אם לא יינקטו פעולות.

 

 

פרופ' אורי מרינוב, המנכ"ל הראשון במשרד להגנת הסביבה, אמר כי מדובר בסכנה ממשית, והיא תהיה חמורה יותר מכפי שהעריכו עד כה. "יש סכנה אמיתית. מחקר חדש, שפורסם לפני יום-יומיים בארצות הברית על ידי חברה שמתמחה בנושא, מצא שאנחנו לא ידענו למדוד בדיוק את גובה פני הקרקע בעולם, ולכן הסכנה היא פי שלושה יותר חמורה ממה שחשבנו עד עכשיו. פני המים יעלו בקצב הרבה יותר מהיר, יציפו ערים שלמות, מאות מיליונים של אנשים יוצפו ויחיו מתחת לפני המים או שיחיו בשיטפונות, וזה יקרה ב-20-10 השנים הקרובות".

 

ואיך תשפיע עליית פני הים על ערי החוף בישראל? פרופ' מרינוב מציג תמונה מדאיגה מאוד: "כל ס"מ שהמים עולים, קו החוף מוצף ב-60 ס"מ. המשרד להגנת הסביבה כתב שכל עשר שנים חמישה מטרים נלקחים. אז כל מה שאת צריכה לעשות זה לדמיין לעצמך ולחשוב מה קורה כשפני המים האלה עולים ונכנסים פנימה לתוך העיר תל אביב, מציפים ופוגעים במי התהום, במאגר מי התהום החשוב של אזור החוף". מדבריו של המנכ"ל לשעבר עולה כי אם מפלס המים יעלה במטר - קו החוף יוצף ב-60 מטרים. עלייה גבוהה יותר, כפי שצופים מומחי אקלים, עלולה לגרום נזקים רבים מאוד לאזורים הסמוכים לחוף הים.

 

מזג אוויר חוף הצוק תל אביב (צילום: יאיר שגיא)
חוף הים בת"א. כל ס"מ עלייה - 60 ס"מ פחות חוף. חוף הצוק בתל אביב(צילום: יאיר שגיא)

 

פרופ' מרינוב סבור כי ההצפות יקרו בשנים הקרובות: "ההצפה תקרה, אם היא תקרה בעוד חמש או עשר שנים ומהם ההיקפים שלה - על זה יכולים להיות חילוקי דעות. אבל כשתהיה הצפה, אם אנחנו לא ננקוט מיד את הצעדים נדרשים, הצפה תהיה".

 

ומה צריך לעשות כדי למנוע אסון? "אנחנו לבד לא יכולים לפתור את הבעיה", אמר פרופ' מרינוב, "אבל מדינת ישראל צריכה להיות חלק מהמאמץ העולמי, וזה קודם כל להפסיק את השימוש בדלקים מאובנים, כלומר להפסיק את השימוש מיידית בפחם, בנפט ואחר כך בבנזין וגם בגז ולעבור לכלכלת שמש. השמש צריכה לספק לנו את כל צורכי האנרגיה שלנו, ובעזרת השמש נייצר מימן. המימן יספק את הדלק, ובעזרת תאי דלק יספק לנו חשמל לשעות ולתקופות שבהן אין קרינת שמש".

 

הקרחון בשבוע שעבר (צילום: Sentinel-1 satellite)
קרחון נוסף שהתנתק מאנטרקטיקה בחודש שעבר(צילום: Sentinel-1 satellite)

 

הוא הוסיף שצריך לפעול באופן מיידי. "זו צריכה להיות מהפכה עולמית, שהייתה צריכה להתחיל לפני 15-10 שנה", אמר פרופ' מרינוב. "היא צריכה להתחיל מיידית אם לא רוצים להגיע לקטסטרופות אקלימיות ולשיטפונות שאותם תיארתי".

 

פרופ' מרינוב התייחס גם להודעת ארצות הברית על כוונתה לפרוש מהסכם האקלים בפריז. "הנשיא האמריקני פשע פשיעה נגד האנושות", הוא אמר. "האמריקנים הם אלה שפולטים את הכמות הכי גדולה של גזי חממה בעולם. הם צריכים להיות הראשונים שצריכים לפעול בנושא הזה, והיציאה מהסכם פריז זה פשע נגד האנושות. אני מקווה מאוד שבנובמבר הבא, כשהיציאה תצא לפועל, הוא כבר לא יהיה הנשיא, ושהנשיא החדש שיבוא במקומו יעצור את הנושא הזה. אבל בלי שום קשר לכך, למה שארצות הברית עושה ולא עושה, כל העולם מלבד ארצות הברית עדיין נאמן לעקרונות של הסכם פריז מ-2015 - אבל צריך לזרז את הפעולות האלה, כי אחרת יכול להיות מאוחר מדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
חוף הים בת"א. כל ס"מ עלייה - 60 ס"מ פחות חוף
צילום: יאיר שגיא
מומלצים