שתף קטע נבחר

ארגון המורים מסרב לחשוף את שכר בכיריו: "פגיעה בפרטיות"

כמעט שנה אחרי שנחשף ב-ynet כי מועצת ארגון המורים העל יסודיים אישרה העלאת שכר להנהלה, סירב בית הדין של הארגון לאפשר את חשיפת הפרטים. אחד המבקשים שקיפות: "השכר ממומן מכספי המורים". היו"ר רן ארז: "לא צריך להיכנס לכיסים שלנו, הדרישה לחשיפת המספרים היא קנטרנית"

בית הדין של ארגון המורים העל יסודיים סירב לחשוף את שכרם של בכירי הארגון, אף על פי שהוא משולם מכספי חבריו. כך נקבע בימים האחרונים בתגובה לבקשה של שניים מחברי מועצת ארגון המורים. הבקשה לחשיפת השכר הוגשה בעקבות הפרסום ב-ynet בנובמבר בשנה שעברה, שבו דווח על העלאות שכר משמעותיות לחברי ההנהלה של הארגון. בית הדין גם דחה את הבקשה לבטל את העלאות השכר.

 

"יו"ר הארגון רן ארז, יוזם ההליך במועצת הארגון, הוא הנהנה העיקרי מעליית שכר זו ועל כן יש טעם לחשיפת שכרו", כתבו חברי מועצת הארגון בפנייתם לבית הדין. "יש אינטרס ציבורי בפרסום המדיע על אודות השכר המשולם לבכירי הארגון".

יו"ר ארגון המורים רן ארז ()
יו"ר ארגון המורים רן ארז

בהחלטת בין הדין צוין מנגד כי התקבלה עמדתו של ארז, שלפיה שכרם של בכירי הארגון תהווה "פגיעה בפרטיותם". ארז, שמכהן בתפקידו מ-1997, טען כי "שכר חברי ההנהלה נקבע לפי טבלה שאושרה על ידי המועצה והיא צמודה באחוזים שונים לשכר מנכ"ל משרד ממשלתי, שהוא ב-100% משרה שכר של כ-38,508 שקלים".

 

בישיבת המועצה בנובמבר הוחלט על תוספות שכר של 5% לחברי הנהלת הארגון (לא כולל ארז), תוספת של 3% למזכירי הסניפים בארגון ותוספת של חצי אחוז בוותק עבור כל שנת עבודה בארגון - עד 36 שנה. מדובר בהעלאה רטרואקטיבית שמשמעותה תוספת של כ-18% ותק בשכרו של ארז. בית הדין ציין בהחלטתו כי לא מצא קשר בין הבקשה לחשוף את שכר הבכירים לבקשה לדרישה לבטל את ההעלאות.

 

חיו בוקובזה, שהפסיד בשנה שעברה לארז בהתמודדות על תפקיד היו"ר, הוא אחד מהשניים שדרשו את חשיפת שכר הבכירים וביטול ההעלאות. "בהינף יד סידרה מועצת הארגון תוספות שכר משמעותיות לעובדי הארגון", אמר בוקובוזה. "איפה נשמע דבר כזה שבן אדם מקבל תוספת של עשרות אחוזים על שנים קודמות שבהן עבד? אין חיה כזאת".

 

בוקובזה הוסיף כי "רן ארז מרשה לעצמו לעשות מה שבא לו. שכר עובדי הארגון ממומן מכספי המורים וכמעט 70% מחברי המועצה הם מקבלי שכר והם עושי דברו של רן ארז. כך הוא יכול להחליט מה שהוא רוצה. אף אחד לא מצביע לפני מצפונו. אני מאמין שבית הדין יבטל את החלטת המועצה בעניין העלאת השכר האחרונה, ואף יגדיר נהלים לגבי הצבעת חברים על עניינים אישיים שלהם. אם ההחלטה לא תבוטל, נשקול לפנות לבית משפט".

 

היו"ר ארז אמר בתגובה כי "מי שקובע את השכר שלנו היא מועצת הארגון. המועצה יודעת מה השכר שלנו ורוצים לפרסם את התלושים שלנו ויש גם פרטיות מסוימת. לא צריך להיכנס למכנסיים שלנו ולכיסים. זו מלחמה של האופוזיציה נגדנו ונגדי.

 

"מי שמממן זה המורים ומי שקובע מה יהיה השכר שלי זה מועצת הארגון. המועצה היא הכנסת וכמו שלראש הממשלה ולנשיא מי שמממן את השכר זה התושבים אבל מי שקובע אותו היא הכנסת. בחשיפת המספרים אני רואה משהו אישי וקנטרני. אלו שלא הצליחו להיבחר יודעים את השכר שלי אבל הם רוצים לקנטר כי הם יושבים במועצה ומאשרים לי את השכר".

 

"נהנים מחוק ארכאי" 

במקביל יצוין כי ח"כ איילת שקד (הימין החדש) ניסתה בעת כהונתה כשרת המשפטים לקדם תקנות חדשות שיחייבו ארגונים המוגדרים "אגודות עותמאניות", כמו למשל ארגון המורים, בהגברת השקיפות. ביןה יתר הציעה שקד כי בדומה לעמותות שמחויבות לחשוף מדי שנה את חמשת מקבלי השכר הגבוהים ביותר - גם האגודות יחויבו בכך. עם זאת, המהלך לא הושלם.

 

"גופים המאוגדים כ'אגודה עותמאנית' נהנים מחוק ארכאי שמאפשר להם לפעול ללא כל פיקוח ציבורי וכל בקרה", אמרה רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "אלו גופים שאינם חייבים בדין וחשבון ואיש אינו יודע דבר על התנהלותם הכלכלית. חוק חופש המידע אינו חל עליהם ולציבור אין שום אפשרות לבחון את פעילותם.

 

"אין ספק שהגיעה העת לשנות את מעמדם החוקי ולחייב אותם בדיווח שכן הם גופים ציבוריים לכל דבר ועניין, הכסף המאפשר את פועלם הוא בעיקרו ציבורי או מגיע מהמדינה, הם פועלים בזירה הציבורית ולטובת קידום מטרות ציבוריות, ויש להחיל עליהם את חוק חופש המידע במלואו. הוואקום שממנו הם נהנים זה שנים ארוכות נובע מאוזלת ידה של המדינה להסתכסך עם אותם מונופולים הסתדרותיים ועל הציבור וציבור המורים לשים לזה סוף ולדרוש שקיפות, שכן היא התרופה היעילה ביותר לגופים מהסוג הזה ויכולה רק להטיב עמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים