שתף קטע נבחר

יוצאים מהאדמה בלילות: כאן דאעש יקים מחדש חליפות?

רבים מהג'יהאדיסטים שנותרו חופשיים מתחבאים לפי NBC במערות ובמנהרות בעמק מבודד בצפון עיראק, ובלילות יוצאים לסחוט את המקומיים. במקביל, נשיא טורקיה מאשים שארה"ב עורכת סיורים עם הכורדים בצפון סוריה: "הם לא החליטו לסגת?"

 

 

בצל המכה שספגו עם מותו של מנהיגם אבו בכר אל-בגדדי במבצע הקומנדו האמריקני בסוריה, מאות מחבלי דאעש נמלטו לעמק מבודד בצפון עיראק – שבו לא הלוחמים הכורדים ולא הצבא העיראקי מפטרלים. כך דיווחה היום (ג') רשת NBC האמריקנית, שציטטה גורמי צבא בשטח.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

דאעש, נזכיר, שלט בשיא כוחו על שליש משטח עיראק ושטחים אדירים בסוריה, אזורים שבהם חיו עשרה מיליון איש. אחרי שנים של מאבק בו, במרץ השנה נכבש השטח האחרון שהיה בשליטתו, אבל תאים של הארגון נותרו פעילים הן בסוריה והן בעיראק. עדיין קיים חשש שהג'יהאדיסטים ינסו בעתיד להקים מחדש את החליפות האיסלאמית, עליה הכריזו עם כיבושיהם הגדולים בקיץ 2014.

מנסים להקים שוב חליפות. לוחם דאעש ברקה בירת "המדינה האיסלאמית" שהובסה. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנסים להקים שוב חליפות. לוחם דאעש ברקה בירת "המדינה האיסלאמית" שהובסה. ארכיון(צילום: רויטרס)

הגורמים ששוחחו עם NBC שבו והזהירו מפני האפשרות הזו. לדבריהם, מאות פעילי טרור מתחבאים באזור מרוחק בצפון עיראק. העמק המדובר מתפרש על פני כמה קילומטרים. מצד אחד שלו עורכים סיורים כוחות הפשמרגה הכורדיים, ומהצד השני חיילי צבא עיראק. אבל בתוך העמק, הזהירו הגורמים, איש לא מפקח על פעילות הג'יהאדיסטים. "יש להם מנהרות, יש להם מערות", אמר הגנרל סירוואן ברזאני, מפקד כוחות הפשמרגה באזור.

 

יוצאים בלילה לסחוט מקומיים

בעודו עומד על פסגת הר הצופה על העמק, ליד עיירה בשם מחמור, הוסיף ברזאני כי המחבלים יוצאים ממחבואם בעיקר בלילות – על גבי אופנועים או טנדרים, ולפעמים גם רגלית. באזור זה מתגוררים מעט מאוד תושבים, ואותם סוחטים המחבלים כדי להשיג את המשאבים שלהם הם זקוקים.

לא הם ולא עיראק מסיירים בעמק המבודד. לוחם פשמרגה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא הם ולא עיראק מסיירים בעמק המבודד. לוחם פשמרגה(צילום: AFP)

"הם באים לעיירה או לחווה וסוחטים את כל הקהילה", אמר הגנרל האמריקני אלכסוס גרינקוויץ', סגן מפקד כוח הפעולה המשותף שאותו הקימה הקואליציה הבינלאומית למאבק בדאעש. "אני חושב שבמקום הזה יש להם תוכניות להקים מחדש את החליפות הפיזית. אם הם יוכלו – אני חושב שהם יעשו זאת פה", הוא הוסיף. "סוריה לדעתי היא אזור שמספק להם תמיכה".

 

עלייתה ונפילתה של המדינה האיסלאמית

בלי שמש: ביקור בכלא למחבלי דאעש

 

ברזאני אמר דברים דומים. "אפשר לומר שהם בדיוק באותה סיטואציה שבה דאעש היה ב-2012 בעיראק", הוא אמר – תוך שהוא מתייחס לתקופה שבה דאעש היה עוד זרוע מקומית של אל-קאעידה בעיראק. "זה אותו מצב היום. הם פועלים לארגן את עצמם מחדש".

בתמונות של מקום החיסול בבוקר לכתוב – המתחם שבו חוסל מנהיג דאעש על פי דיווחים (צילום: רויטרס)
אחותו נתפסה. אבו בכר אל-בגדדי שחוסל(צילום: רויטרס)

אמש, יצוין, הודיעה טורקיה כי הצליחה לתפוס את אחותו של מנהיג דאעש שחוסל אל-בגדדי. בכיר טורקי אמר לרויטרס כי האחות רסמייה עוואד, בת 65, נלקחה לחקירה יחד עם בעלה ואשתו של בנה, שנעצרו אף הם. היא נלכדה ליד עזאז – עיירה בצפון סוריה ליד הגבול הטורקי, שנמצאת בשטח שנשלט כעת על-ידי צבא טורקיה. "אנחנו מקווים לאסוף מאחותו של אל-בגדדי מידע פנימי יקר ערך על דרכי הפעולה של דאעש", אמר הבכיר הטורקי.

 

ארדואן תקף את הכורדים, התמיכה בו זינקה

בצהריים התייחס נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן למצב השברירי בגבול שבין ארצו לסוריה, שם יצא למבצע נגד הכוחות הכורדיים שאותם הוא מכנה "טרוריסטים". ארדואן טען כי בניגוד לסיכום שהושג בינו לבין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ב"רצועת הביטחון" בת 30 הקילומטרים בצפון-מזרח סוריה עדיין נמצאים לוחמים כורדים.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: AP)
סיורים משותפים בין רוסיה לטורקיה – וגם בין ארה"ב לכורדים? הגבול הסורי-טורקי(צילום: AP)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: EPA)
חיילים רוסים וטורקים בגבול(צילום: EPA)
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"יש אזורים שעדיין לא נקיים מטרוריסטים. הטרוריסטים לא הוצאו מתל ריפעת או ממנביג'", אמר ארדואן, שציין כי יש עוד לוחמים כורדים גם בראס אל-עין, עיירה שאותה תקף צבאו במסגרת מבצע "מעיין השלום" – מבצע שהוקפא תחילה במסגרת הסכם עם ארה"ב (שנסיגתה בהוראת הנדשיא דונלד טראמפ לטענת רבים היוותה "אור ירוק" לפלישה הטורקית). בהמשך, הפסקת האש הורחבה בעקבות ההסכם בין ארדואן לפוטין, שקבע כי בנוסף לנסיגה הכורדית, חיילים רוסים וטורקים יערכו סיורים ברצועת הביטחון.

 

ארדואן טען בנאום שנשא בפרלמנט באנקרה כי במקביל לסיורים שעורכים כוחותיו עם רוסיה, ארה"ב עורכת סיורים משלה עם כוחות כורדיים באותה רצועת ביטחון. "איך אמריקה יכולה להסביר סיורים עם ארגוני טרור באזור הזה, למרות שהם קיבלו החלטה לסגת?", תהה ארדואן. "זה לא ההסכם שלנו".

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: AFP)
התמיכה בשיא. ארדואן בפרלמנט(צילום: AFP)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ב פרלמנט ב אנקרה (צילום: AP)
תומכי הנשיא בפרלמנט מריעים לו(צילום: AP)

על רקע המבצע הטורקי, ואולי בגללו, היום פורסם סקר חדש בטורקיה שמצביע על עלייה בתמיכה בארדואן. לפי הסקר של Metropoll, שיעור התמיכה בנשיא עלה ב-3.7% ל-48% – שיעור התמיכה הגבוה ביותר בו מאז הבחירות בשנה שעברה. שיעור הטורקים שהביעו אי-שביעות רצון מארדואן צלל במקביל ב-9.3% ל-33.7% – השיעור הנמוך ביותר מאז ניסיון ההפיכה הכושל ב-2016.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מתחבאים במערות ויוצאים בלילות. ארכיון
צילום: MCT
מומלצים