שתף קטע נבחר

מחאת הרשויות בחמישי: חשש לשביתה בגנים, האשפה תיערם

יותר מ-170 רשויות מקומיות, למעט ירושלים, צפויות לשבות ביום חמישי על רקע הקיצוץ במענקי האיזון. אם לא יהיה שינוי ביממה הקרובה, קיים חשש כבד לקיום לימודים בגנים ולשיבושים בבתי הספר. ראש העיר נהריה: "המדינה בקיפאון". ראש העיר ערד: "צריך 'לנער' את הממשלה". אילו שירותים יושבתו?

אם לא יתרחש שינוי של הרגע האחרון, יושבתו ביום חמישי מ-06:00 בבוקר יותר מ-170 רשויות מקומיות - למעט ירושלים. ברשויות מוחים על מחסור בתקציבים והבלגן צפוי להיות גדול. קיים חשש כבד לפתיחת הגנים, משום שהסייעות שמועסקות על-ידי הרשויות לא יופיעו לעבודה. שיבושים צפויים גם בבתי הספר משום שהמזכירות והשרתים ישבתו. הלימודים בחינוך המיוחד יתקיימו כרגיל. האשפה צפויה להיערם ברחובות ולא יינתנו דו"חות. 

 

המהלך אמור לצאת לפועל למרות שוועדת הכספים אישרה אתמול העברה של 247 מיליון שקלים לרשויות. הסיבה, לפי מרכז השלטון המקומי, היא שהתקציבים אינם מספיקים, וסוגיות רבות תקועות בשל אי-תפקוד מלא של הממשלה שנובע מהפלונטר במערכת הפוליטית.

לימודים שביתה בית ספר כיתה  (צילום: עידו ארז, shutterstock)
חשש משביתה בגנים, האשפה תיערם. ארכיון (צילום: עידו ארז, shutterstock)
 

בגנים ובצהרונים שמופעלים על-ידי הרשויות המקומיות ישבתו הסייעות שהן עובדות הרשויות המקומיות. בלעדיהן לא יוכלו לפתוח את הגנים אף שהגננות שהן עובדות משרד החינוך אינן שובתות. המשמעות היא שאם אכן ישבתו הרשויות, לא יתקיימו לימודים בגנים. הפעוטונים יפעלו כרגיל וכך גם החינוך המיוחד. חלק מההורים קיבלו כבר הודעה בנוסח הבא: "ערב טוב, במקרה שאכן תתקיים שביתה של הרשויות המקומיות ביום חמישי, ביום זה לא יפעלו הגנים".


בבתי הספר תמונת המצב מורכבת יותר. השרתים והמזכירות ישבתו. ייתכן שחלק מהמאבטחים המועסקים באמצעות חברות קבלן או בהעסקה ישירה דרך הרשויות המקומיות לא יופיעו לעבודה. במקרים אלו, ייתכנו קשיים בפתיחת יום הלימודים. עדכונים מפורטים יותר על הפגיעה הצפויה במערכת החינוך צפויים ביממה הקרובה.  

  

כמו כן, בעיריות לא תתקיים קבלת קהל, לא יינתנו שירותי רווחה, לא תפונה אשפה, השיטור והפיקוח העירוני יושבתו וכך גם ועדות התכנון והבנייה. בהיעדר פקחים, לא יינתנו דו"חות חניה על-ידי העיריות אלא רק על-ידי המשטרה במקרים הנדרשים.

זבל בחיפה (צילום: עדי פרזס קרפל)
ארכיון(צילום: עדי פרזס קרפל)

 
בפנייה דחופה, שעליה חתמו 165 ראשי רשויות, האמונים על יותר מ-70% מתושבי מדינת ישראל, ונשלחה לכל חברי הכנסת, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הם קראו לנבחרים "לגלות אחריות ולמנוע את קריסת השירותים העירוניים" באמצעות שחרור תקציבים המוערכים ביותר ממיליארד שקלים עבור תוכניות בחינוך, מיגון, פיתוח, החברה הערבית ועוד. 

 

בין הנושאים שעליהם מלינים ראשי הרשויות - מחסור תקציבים מתמשך לבניית מוסדות חינוך ברשויות המקומיות, המעמיד לטענתם בסכנה את פתיחת שנת הלימודים הבאה. לדבריהם, מדובר בחוסר תקציבי בהיקף של 2.1 מיליארד שקלים, המונע בניית 1,200 כיתות לימוד נוספות הנדרשות בכל שנה.

 

כמו כן, לטענת ראשי הרשויות, מעוכבים על ידי משרד החינוך תקציבים בהיקף משמעותי עבור פעילויות ברשויות המקומיות כגון הסעות לחינוך הרגיל, שיפוצי קיץ ובחלק מהרשויות מעוכבים תשלומים עבור ליווי בהסעות.

 

ראשי הרשויות יוצאים גם נגד ביטול החוגים לילדי הצפון ב-93 רשויות, בהיקף של כ-38 מיליון שקלים, ונגד קיצוץ 300 מיליון שקלים בתקציבי האיזון ב-190 רשויות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה.

 

בנוסף, הם דורשים את יישום התוכנית לפיתוח כלכלי של הצפון, בדגש על תקציבים בהיקף של 600 מיליון שקלים שאושרו אך לא מומשו ועל קבלת החלטה מיידית על המשך תוכנית החומש למגזר הערבי, הבדואי והדרוזי, לפחות לשנה הקרובה.

עיריית חיפה שביתה משאיות אשפה חסמו את הכניסה (צילום: אלעד גרשגורן)
ארכיון(צילום: אלעד גרשגורן)

ארכיון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ארכיון(צילום: עידו ארז)

 

 

מי צפוי לשבות? (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ראשי רשויות: "חוסר המשילות פוגע בתושבים, אין לנו ברירה"

ראש עיריית רמלה, מיכאל וידל, אמר כי "מחאת הרשויות המקומיות, שלה שותפה גם עיריית רמלה, נולדה במחאה על אי-העברת תקציבים לרשויות בשל הקיפאון הפוליטי. רמלה מאוחדת יחד עם המרכז לשלטון המקומי סביב המטרה החשובה להמשיך להעניק לתושבים את השירותים הטובים ביותר".

 

ראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן, הוסיף: "לצערי הרב, השלטון המרכזי עסוק בעצמו כבר כמה חודשים, ומי שנדרש לתת פתרונות לצרכים הבסיסיים של אזרחי המדינה הם ראשי הערים - ללא הגיבוי התקציבי והמשאבים הנדרשים. אני עדיין מקווה שעד רביעי בלילה הממשלה תשחרר את המשאבים הנדרשים, שיאפשרו קיום שגרת חיים סבירה. צר לי שתושבי חדרה, כמו שאר אזרחי המדינה, ייפגעו מהמהלך הזה ואני תקווה שאם נידרש לו - הוא יהיה קצר ככל שניתן".

 

אילוסטרציה ניידת משטרה שיטור עירוני משטרת ישראל (צילום: shutterstock)
גם השיטור העירוני יושבת(צילום: shutterstock)
 

ראש העיר הרצליה וממלא מקום יו"ר מרכז השלטון המקומי, משה פדלון, מסר: "הגענו אל פי תהום ברמת ההתנהלות מול ממשלת ישראל, אוזלת ידה של המדינה וחוסר היכולת לממש פרויקטים חשובים בתחומי החינוך, הרווחה ועוד. חוסר המשילות הנוכחי מביא לפגיעה ישירה בתושבי הרשויות כולן. אין לנו ברירה אלא להרים את דגל השביתה ולהביע מחאתנו".

 

קיצוץ במענקי האיזון: "נקים קול צעקה?"

גם ראש העיר נהריה, רונן מרלי, התייחס לפלונטר סביב הקמת הממשלה כגורם מרכזי במשבר. "המדינה נמצאת בקיפאון בשנה האחרונה ותפקידנו בשלטון המקומי הוא לתת מענה נרחב לתושבים", אמר. "אנחנו עומדים כעת בצומת ומתריעים שיש צורך להעביר בדחיפות תקציבים לתוכניות בתחומי החינוך, הביטחון, הרווחה והתשתיות".

 

מרלי הוסיף כי "התוכנית למיגון הצפון, בגובה חמישה מיליארד שקלים, אושרה בדצמבר 2018 וטרם יושמה. מתוכנן קיצוץ נרחב של 50-35 אחוזים במענקי האיזון. לא יפעלו חוג לכל ילד ובתי הספר של החגים ולא יינתנו הרשאות לפרויקטים חיוניים בתחום התשתיות. אנחנו מתגייסים עכשיו יחד, כל ראשי הרשויות, למאבק". לדבריו, "אם הצפון לא יהיה חזק – המדינה לא תהיה חזקה. אנחנו לא יכולים לספק שירותים לתושבים בלי תמיכת המדינה. חשוב לזכור שהצפון הוא העורף האזרחי של מדינת ישראל בשגרה ובחירום כאחד".

 

עובדי עיריית צפת מתכננים להפגין. ראש העיר, שוקי אוחנה, אמר: "לא ניתן יד לקיצוצים. זה שאנחנו נמצאים כבר שנה במערכת בחירות ולא מגיעים לפתרון לא צריך להשפיע על התושבים. אני קורא לשרי הפנים והאוצר וראש הממשלה: סיימו את הסאגה הפוליטית, אנחנו לא צריכים מערכת בחירות שלישית. נקים קול צעקה ונשבית את העיר. לא נאפשר לדברים הללו לצאת לפועל". גם בנהריה תתקיים הפגנה ב-10:00 בצומת הכניסה לעיר.

 

"לא ייתכן שהקברניטים יגלגלו את המשחקים הפוליטיים על גבם של תושבינו", אמר ראש המועצה האזורית גליל תחתון, ניצן פלג. "אנו יוצאים בקריאה גורפת של כל ראשי הרשויות ואומרים 'עד כאן'".

 

ראש עיריית גבעתיים רן קוניק אמר: "זוהי שביתה חשובה מאחר 'והגיעו מים עד נפש' בכל הנוגע ליחס הממשלה לרשויות המקומיות. תקופת המעבר הבלתי נגמרת ואוזלת היד של הכנסת מובילה לפגיעה ישירה בתושבי המדינה. תקציבים לבניית בתי ספר, גני ילדים ותוכניות חינוך חשובות, מענקי איזון, תקציבים לקשישים, לרווחה, הכול מוקפא.

 

"המדינה בקיפאון כמעט מוחלט וקברניטי המדינה עסוקים רק במאבקי אגו ומובילים את כולנו לסבב בחירות נוסף שערורייתי. ראשי הרשויות, שכבר מזמן הפכו למנהיגי המדינה, חברו עתה בהובלת יו"ר המרכז חיים ביבס, למהלך חשוב למען כלל אזרחי מדינת ישראל ולמרות אי הנוחות שבשביתה, רק בדרך זו סדרי העדיפות ישתנו".

 

מעיריית חולון נמסר: "אנו מקווים, כי התקציבים יימצאו והליקויים יתוקנו על מנת שהשביתה תימנע אך במקביל נערכים לביצועה. אם תפרוץ שביתה, השירותים שיושבתו הם: קבלת קהל ביחידות העירוניות ושירותי תברואה ופינוי האשפה. בנוסף ישבתו עובדי המינהל והשירותים במערכת החינוך לרבות מזכירות, שרתים, אבות בית, מאבטחים, סייעות, לבורנטיות, ספרניות, עובדי ניקיון ואחזקה קב"סים, מאבטחי מוס"ח קב"טים ומלווים. המשמעות היא, שמוסדות החינוך לא יפעלו או יפעלו במתכונת מצומצמת. בחינוך המיוחד יינתנו השירותים כרגיל".

 

גם בעיריית באר שבע התייחסו לשביתה הצפויה: "הממשלה חייבת להסדיר את העברת התקציבים הדרושים להמשך פעילות הרשויות המקומיות. צר לנו על הפגיעה בשירות לתושבים נוכח העיצומים הצפויים, אבל אנחנו חלק מהשלטון המקומי ואנו לא יכולים לשבת בשקט ולהשלים עם הגזרות והקיצוצים שהממשלה מתכננת לבצע שיפגעו בתושבים שלנו".

 

ראש העיר ערד, עו"ד ניסן בן חמו, הוסיף: "אנחנו תומכים במחאת הרשויות המקומיות. ההתנהלות התקציבית והתכנון העירוני לקראת שנת התקציב החדשה הופכים למשימה קשה לאור הקיפאון הממשלתי. כנראה שלא נותרה ברירה אלא לנער את הממשלה כדי שתבין את חומרת המצב".

 

במשרד האוצר בחרו שלא להגיב והפנו למשרדי הפנים והחינוך. ממשרדי הפנים והחינוך טרם התקבלה תגובה.


פורסם לראשונה 05/11/2019 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז, shutterstock
הלימודים בגנים ייפגעו והאשפה תיערם
צילום: עידו ארז, shutterstock
מומלצים