שתף קטע נבחר

הפריה חוץ גופית (IVF): לאילו מצבים היא מתאימה וכיצד היא מתבצעת?

יותר ויותר זוגות שאינם מצליחים להרות באופן טבעי פונים לטיפולי הפרייה חוץ גופית (IVF). מדובר בטיפול הפריון הנפוץ ביותר אשר מסייע לזוגות רבים להגשים את החלום ולהקים משפחה: כיצד מתבצעת הפרייה חוץ גופית, מתי יהיה צורך בטיפולי IVF ומהם סיכויי הצלחת הפעולה? ד"ר רק שאלה – המומחה מסביר

בשיתוף עם ל.ב הפריה חוץ גופית ואינפומד

 

הפריה חוץ גופית היא טיפול הפריון השכיח ביותר בעידן המודרני. מדובר בהליך רפואי אשר כולל שאיבה של הביציות מתוך השחלות והפרייתן בתנאי מעבדה על ידי הזרע של בן הזוג או באמצעות זרע של תורם. טיפולי ה-IVF מהווים פתרון למגוון רחב של בעיות פריון. ניסיון ההפריה המוצלח הראשון מחוץ לגוף האישה אשר הוביל להריון, התבצע בסוף שנות השבעים בבריטניה. מאז ועד היום מתבצעים אינספור טיפולי הפריה בכל קצוות העולם.

 

צפו ברופא מסביר:

 

 

 

באילו מצבים יש צורך בביצוע של הפריה חוץ גופית?

בראשיתו, הליך ההפריה החוץ גופית היה מיועד לזוגות בהם האישה סובלת מליקוי בתפקוד החצוצרות (המכונה גם ליקוי מכאני) בשל גורמים שונים, כמו זיהום, כריתה כירורגית, אנדומטריוזיס ועוד. עם השנים, נוספו התוויות נוספות לביצוע הפעולה אשר מספקות מענה לליקויים רבים המובילים לאי פריון, בהם:

א. בעיות ביוץ

ב. בעיות באיכות הזרע

ג. בעיות פריון שאינן מוסברות

 

הפריה חוץ גופית מסייעת גם מצבים נוספים, לרבות:

 

-זוגות בהם קיימים מצבים גנטיים שעלולים להוביל ללידת תינוקות חולים במחלות גנטיות חשוכות מרפא. במקרים אלה יתבצע אבחון גנטי טרום השרשתי.

 

- מצבים בהם יש צורך בתרומת ביצית.

 

- פונדקאות במקרים בהם קיים ליקוי שלא מאפשר את נשיאת העובר ברחם האישה.

-שימור פריון.

 

מהם סיכויי הצלחת של טיפולי ההפריה?

סיכויי ההצלחה של טיפולי ההפריה החוץ גופית תלויים בגורמים רבים שעל חלקם הגדול אין לנו שליטה : שיעור ההצלחה יכול להשתוות לשיעור ההצלחה הטבעית באוכלוסייה אשר עומד על כ-30% לכל מחזור בו מתרחש ביוץ, אך הדבר מותנה במידה רבה בגורם לאי הפריון. בנוסף, סיכויי הצלחת הפעולה תלויים גם בגיל האישה.

 

מסיבה זו בישראל ניתן מימון ציבורי לטיפולי ההפריה רק עד גיל 45. לפי נתוני מרשם הלידות, כ- 5% מהילדים הנולדים כיום במדינת ישראל נהרו לאחר הליך של הפריה חוץ גופית. כמו כן, לא קיים סיכון עודף לתחלואה כלשהי בנשים שעברו בחייהן הליכים של הפריה חוץ גופית.

 

בשיתוף עם ל.ב הפריה חוץ גופית ואינפומד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפריה חוץ גופית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים