שתף קטע נבחר

תושבי סוריה מקווים שהנפט יגן עליהם מאיראן

במזרח המדינה אופטימיים בעקבות החלטת טראמפ להשאיר כוחות כדי להגן על שדות הנפט, אחרי שכבר הכריז על נסיגה מלאה. הם מצפים לביטחון ופריחה כלכלית, אך גם לבלימת ההתקדמות של אסד ואיראן

ההחלטה של ארצות הברית לתגבר את כוחותיה במזרח סוריה כדי להגן על שדות הנפט, מעוררת תקווה בקרב התושבים המקומיים כי הדבר יביא יציבות ואף שגשוג לאזור, וישאיר את כוחות צבא אסד רחוקים ממנו. זאת למרות הזיגזוג של הנשיא דונלד טראמפ בעניין היקף הכוחות שיוצבו שם ומשך שהייתם.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

כוחות צבא ארה
התושבים מברכים על נוכחותם. כוחות צבא ארה"ב בסוריה(צילום: AFP)

 

 

בחודש שעבר הורה טראמפ על נסיגת כל חייליו מסוריה, אך בהמשך החליט להשאיר במדינה כוח מצומצם כדי להגן על תשתיות הנפט. בכך נשארים החיילים האמריקנים בליבה של התסבוכת באזור, הרווי בנפט וגז, אך גם בחיילים טורקים, כורדים, רוסים, וסורים המקבלים גיבוי מאיראן.

 

למשטרו של הנשיא בשאר אסד לא הייתה שליטה בשטחי סוריה שממזרח לנהר הפרת, היכן שנמצאים שדות הנפט, במשך מרבית שמונה שנות מלחמת האזרחים. רוב אוכלוסייתם מתנגדת לאסד, וזועמת על שנים של הזנחה שהותירו את האזור עני, למרות שפע משאבי הטבע. מאז שכוחות כורדיים בגיבוי ארה"ב כבשו את האזור מידי ארגון המדינה האיסלאמית, הוא נשלט בידי ממשל בהובלת הכורדים.

 

כאשר טורקיה פלשה לצפון-מזרח סוריה בחודש שעבר, מאות הפגינו בזעם בעיירות והכפרים במזרח - לא נגד טורקיה, אלא נגד ממשל אסד ובעלי בריתה האיראנים. הם חששו כי הפלישה תחזק את דמשק, שתשלח חיילים לאזורם כדי להשיב את השליטה בהם.

שדה נפט שדות נפט מזרח סוריה  (צילום: AP)
ארה"ב השאירה חיילים באזור הרווי בשדות נפט(צילום: AP)

שדה נפט שדות נפט מזרח סוריה  (צילום: AP)
הפנטגון: "המטרה - למנוע השתלטות של דאעש של על הנפט"(צילום: AP)

התושבים קיבלו בברכה את ההחלטה האחרונה של טראמפ, והם מאמינים כי זהו מגן שיביא להשקעות וזינוק כלכלי. "דברים טובים מגיעים", אמר שיהאב, רועה צאן וחלקאי בן 20 ממחוז דיר א-זור שבו יש שדות נפט גדולים.

 

"דיר א-זור חיה על ים של נפט. אנחנו מאמינים שאם ארה"ב תשתלט על השדות, היא תביא חברות חדשות ומומחיות", אמר שיהאב. "המובטלים ימצאו עבודה".

 

טראמפ אמר כי הוא "מתחייב להגיע לעסקה עם (ענקית הנפט) אקסון מוביל או עם אחת מהחברות הגדולות שלנו, שייכנסו לשם ויהפכו את שדות הנפט למודרניים". אך מומחים אומרים כי לא סביר שענקית נפט אמריקנית תמצא השקעה באזור מושכת מבחינה כלכלית. יש במזרח רוסיה מי שמקווים כי מדינות באזור המעוניינות באחיזה בסוריה, למשל סעודיה, יהיו מעוניינות.

 

עתודות הנפט של סוריה הן צנועות, וב-2011 הן הוערכו ב-2.5 מיליארד חביות. הפקת הנפט הצטמצמה משיא של 380 אלף חביות ליום, ל-80 אלף כיום. בשדות שורר אי-סדר בעקבות שנות המלחמה. כיום הממשל בהובלת הכורדים מוכר את הנפט בשוק המקומי, או מבריח מבריח אותו לממשל אסד.

שדה נפט שדות נפט מזרח סוריה  (צילום: AP)
בעבר הופקו בסוריה 380 אלף חביות ביום, כיום רק 80 אלף(צילום: AP)
 

גורמים רשמיים בפנטגון מציינים כי הנוכחות הצבאית של ארה"ב לא נועדה לשפר את תשתיות הנפט, אלא להשאיר אותן בידי "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" שבהובלת הכורדים. ג'ונתן הופמן, דובר בכיר בפנטגון, אמר השבוע כי לפעילות האמריקנית יש שתי מטרות עיקריות: למנוע מדאעש להשיג מחדש שליטה בשדות הנפט, וכן לאפשר למיליציות הכורדיות לשמר מקור רווח כדי שיוכלו להמשיך ולהילחם. "הרווחים לא הולכים לארה"ב", טען הופמן.

 

הפעילות הצבאית של ארה"ב גם אמורה לבלום את תוכניותיה של דמשק להשיג מחדש שליטה במזרח סוריה, ואת מאמציה של איראן להשלים מסדרון יבשתי דרך עיראק, סוריה ולבנון. יכולתה של איראן להקרין כוח, ואף להעביר נשק מתקדם כל הדרך עד לגבול ישראל מדאיגה מאוד את ארה"ב מזה זמן רב.

 

"איראן היא סכנה אמיתית", אמר עומאר אבו-ליילה, יליד דיר א-זור המתגורר באירופה ומנהל את ארגון "די א-זור 24", שעוקב אחר התפתחויות באזור. אבו-ליילה אמר כי נפגש בשבוע שעבר עם השליח האמריקני לסוריה, ג'ואל רייבורן, שהביע תמיכה בהפגנות והבנה לגבי החששות בעניין האיום האיראני על האזור. "אנחנו מצפים שהאזור הזה יהיה מאוד-מאוד חשוב", הוסיף אבו-ליילה.

 

הפריסה החדשה של הכוחות האמריקניים גם עוררה ציפיות בקרב שבטים ערביים באזור, שלפיהן הם יזכו למקום מרכזי יותר בכוחות שמובילים הכורדים.

 

כוחות ארה"ב, הכוללים נגמ"שים שבהם משתמשים לראשונה בסוריה, נפרשים בבסיסים במחוזות דיר א-זור ואל-חסכה. הפנטגון מסרב למסור כמה חיילים יישארו בסוריה, אך גורמים רשמיים העריכו כי מדובר בלפחות 800.

 

 

נשיא ארה
ומה אם טראמפ ייסוג? "זה מה שיש עכשיו"(צילום: AFP)

כאשר כוחות ארה"ב נסוגו מצפון סוריה, הכורדים - שחיפשו הגנה מפני האויבת מספר 1 שלהם, טורקיה - הזמינו את ממשל אסד ואת רוסיה. כוחותיו של אסד נכנסו מחדש לאזורים בצפון-מזרח סוריה שבהם לא דרכה כף רגלם כבר שנים. כוחות נוספים נפרשים לאורך חלקים גדולים של אזור הגבול במסגרת ההסכמות בין טורקיה ורוסיה. וכך בעוד הכוחות בהובלת הכורדים נלחמים לצד חיילי אסד נגד התקיפות מצד טורקיה, אותם כוחות הם עדיין השותפים העיקריים של ארה"ב במשימתה החדשה.

 

רועה הצאן שיהאב אמר כי היה זה מעודד ומרגיע לראות את המשוריינים האמריקניים, עם דגלי ארה"ב המתנוססים עליהם, נוסעים דרך העיירה שלו - כמפגן של תמיכה לאחר שהוא ומאות אחרים הפגינו בשבוע שעבר נגד שובו של שלטון אסד. אבל מה אם ארה"ב תיסוג, כפי שטראמפ הבטיח פעמים רבות בעבר? "זה מה שיש עכשיו", השיב שיהאב, "אנו ניאחז בזה עד שנראה מה אלוהים ייתן לנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כוחות אמריקניים בסוריה
צילום: AFP
מומלצים