שתף קטע נבחר

מתח בהודו: אתר קדוש למוסלמים נמסר להינדים

חשש מאלימות אחרי שבית המשפט העליון קבע כי האתר באיודהיה שבו לפי האמונה נולד האל ראמה יימסר לידי ההינדים אחרי עשרות שנים של ויכוחים משפטיים ועימותי דמים. מסגד מוסלמי שהוקם על האתר במאה ה-16 הושמד על-ידי המון הינדי ב-1992, וכ-2,000 איש נהרגו בפרעות אחר כך

בית המשפט העליון של הודו העניק היום (שבת) ניצחון ענק למפלגה ההינדית הלאומנית של ראש הממשלה נרנדרה מודי, כשמסר להינדים את השליטה באתר הנחשב קדוש הן להם והן למוסלמים – אתר שהוויכוח עליו גרם בתחילת שנות ה-90 למרחץ דמים מהגדולים שידעה הודו ב-100 השנים האחרונות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הודו הינדים חוגגים העברה של אתר קדוש למוסלמים לידיהם (צילום: AP)
הינדים חוגגים את פסיקת בית המשפט: "צעד היסטורי"(צילום: AP)

פקיסטן מחאה על החלטה הודו להעביר אתר קדוש של מוסלמים ל הינדים (צילום: AFP)
מחאה מוסלמית באיסלאמאבד, פקיסטן. "שוקלים ערעור"(צילום: AFP)

בית המשפט החליט שהאתר באיודהיה שבצפון הודו, שם המון הינדי הרס ב-1992 מסגד בן 460 שנה, ינוהל על ידי קרן שתפקח על הקמתו של מקדש הינדי במקום. העליון קבע עוד כי חלקת אדמה אחרת באיודהיה תימסר לארגון מוסלמי, וזה יקים בו מסגד חדש ו"בולט".

 

לקראת הכרעת הדין, שגוּללה על פני 1,045 עמודים, הגבירו כוחות הביטחון של הודו את הכוננות ברחבי המדינה, וראש הממשלה מודי קרא לאזרחים לשמור על רגיעה. החשש היה שפסיקת העליון בעניין תוביל לתסיסה ואלימות.

 

בשעה שפעילים הינדים צהלו מחוץ לבית המשפט בדלהי, באיודהיה עצמה שמרו אלפי שוטרים וחיילים על הסדר, והתקהלויות נאסרו בה לחלוטין. מלבד תגבור השוטרים בכל רחבי הודו, פקידי ממשל סקרו גם את הרשתות החברתיות כדי לנטר פוסטים מסיתים. בעיר אליגאר, שבה יש מיעוט מוסלמי גדול, נותק החיבור לאינטרנט.

בית משפט העליון ב הודו איודיה מוסלמים  ל הינדים שיקימו עליו מקדש הודו הודים (צילום: AFP)
כוחות הביטחון ההודיים באיודהיה(צילום: AFP)

הודו נאום ראש הממשלה נרדרה מודי אחרי פסיקת העליון אתר קדוש הינדים מוסלמים (צילום: EPA)
צופים בנאום מודי לאומה אחרי הפסיקה(צילום: EPA)

הינדים אדוקים מאמינים שהאל ראמה נולד באיודהיה לפני כ-7,000 שנה, אבל במאה ה-16 נבנה מסגד מעל המקום שנחשב למקום הולדתו. בשנות ה-80 של המאה שעברה, כשמפלגת ה-BJP ההינדית-לאומנית החלה להתחזק, התגבר הלחץ על הרשויות לאפשר להחליף את המסגד במקדש הינדי חדש ומפואר.

 

ב-1992 פשט המון הינדי – כ-200 אלף בני אדם – על המסגד, והשמיד אותו עד עפר. בעקבות זאת פרצו מהומות דמים מהקטלניות שידעה הודו על רקע דתי מאז צאתה לעצמאות. כ-2,000 בני אדם נהרגו אז, רובם מוסלמים.

 

בשנת 2002, אחרי ש-59 פעילים הינדים מתו בשריפה ברכבת מאיודהיה, פרצו מהומות במדינת המחוז גוג'אראט, שהשר הראשי שלה היה אז מודי, מי שמכהן היום כראש ממשלת הודו. כ-1,000 בני אדם נהרגו אז, וגם בפעם הזו רובם היו מוסלמים.

 

מודי: "שום צד לא ניצח"

ההינדים בהודו מקווים שהפסיקה תשים סוף למאבק ארוך השנים שבו ניסו לתווך בעבר גם שליטיה הקולוניאליים הבריטים של הודו ואפילו הדלאי לאמה.

 

זעפריאב ג'ילאני, עורך דין המייצג את אחד העותרים המוסלמים, אמר עם זאת כי הפסיקה אינה צודקת וכי הוא שוקל להגיש עתירה שבה יבקש לבחון את העניין מחדש. וארום קומאר סינהה, עורך דין המייצג את אחד הארגונים ההינדיים המעורבים בוויכוח, כינה את ההחלטה "פסיקה היסטורית".

 

"עכשיו, סוף סוף, הדיבורים סביב זה ואפילו הפוליטיקה סביב זה ייפסקו", אמר שובהאם מהשוואר, צעיר בן 25 ותושב איודהיה, שמשפחתו גרה כ-400 מטרים מהאתר.

בית משפט העליון ב הודו איודיה מוסלמים  ל הינדים שיקימו עליו מקדש הודו הודים (צילום: EPA)
העלאת כוננות ברחבי הודו, באליגאר האינטרנט נותק(צילום: EPA)

בית משפט העליון ב הודו איודיה מוסלמים  ל הינדים שיקימו עליו מקדש הודו הודים (צילום: AFP)
צופים בדיווח בטלוויזיה ההודית על הפסיקה ההיסטורית(צילום: AFP)

הפסיקה היא ניצחון לראש הממשלה מודי, שמפלגת ה-BJP שלו פעלה במשך שנים למען הקמת מקדש באיודהיה. תומכיו יכולים לחגוג שוב, חודשים אחדים אחרי שרשם ניצחון ענק בבחירות הכלליות וזכה בכהונה שנייה, אבל יש עוד להמתין ולראות כיצד ינהג המיעוט המוסלמי הגדול שחי בהודו, כ-200 מיליון איש.

 

שורשי מפלגתו של מודי נעוצים בארגון מיליטנטי שקידם במשך שנים הגמוניה הינדית בהודו, הגם שמבחינה רשמית הודו היא מדינה חילונית. מאז תחילת כהונתו של מודי, איש הארגון בעברו, שונו שמותיהן של כמה ערים משום שעלה מהם ניחוח איסלאמי, וחלק מספרי הלימוד בבתי הספר שונו כך שתרומת המוסלמים להודו תוצג כפחותה מכפי שהוצגה בעבר.

 

בשנים האחרונות נרשמו גם מקרי אלימות רבים שבהם עשו הינדים שפטים במוסלמים, בין השאר בגין הרג פרות, הנחשבות לקדושות עבור הינדים רבים. דווחו גם פשעי שנאה רבים נגד מוסלמים שבהם אולצו בני דת מוחמד להשמיע קריאות הינדיות.

 

 

בצעד שעורר מתח רב בין הודו לפקיסטן בקיץ האחרון שללה הממשלה בניו דלהי את מעמדה המיוחד והאוטונומי של מדינת המחוז ג'אמו וקשמיר, מדינת המחוז היחידה בהודו שיש בה רוב מוסלמי. מודי טען שהצעד נועד לקדם את פיתוחה ולשים קץ לעשרות שנים של אלימות.

 

היום הצהיר מודי כי פסיקת בית המשפט בעניין האתר באיודהיה הביאה לסיומה באופן "ידידותי" סוגיה הנמשכת עשורים, והדגיש כי פסיקת העליון אינה צריכה להיתפש כניצחון או כהפסד לצד כלשהו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מודי. "לא ניצחון, לא הפסד"
צילום: AFP
מומלצים