שתף קטע נבחר

המשנה ליועמ"ש: "הפרקליטות שלי תופרת תיקים? פייק ניוז"

דינה זילבר הדפה את הביקורת נגד אנשי משרד המשפטים, שהושמעה לאחרונה גם מצד השר הממונה אוחנה. בכנס משפטי בחיפה טענה זילבר כי "אנחנו לא יכולים עוד להמשיך ולהגיב בנימוס"


דינה זילבר משנה ליועץ המשפטי לממשלה בהוועדה למינוי בכירים (צילום: אוהד צויגנברג)
המשנה ליועמ"ש דינה זילבר (צילום: אוהד צויגנברג)

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, תקפה היום (חמישי) את חיצי הביקורת שמופנים למשרד המשפטים - וקראה לשינוי השיח סביב הפרקליטות. "אני עולה מדי יום לירושלים מהמרכז ובחזרה, והנסיעות הארוכות מאפשרות לי להאזין לרדיו. מזה תקופה אני שומעת 'יד אכיפה זדונית, מתפרה, התנהלות פושעת, מפלגת סלאח א-דין' - הייתכן שבתיאורים הללו מתכוונים לפרקליטות שלי? למשרד המשפטים שמהווה לי מולדת מקצועית ורגשית?", שאלה זילבר.

 

"בסלאח א-דין אין לא מפלגה ולא יד זדונית", מחתה זילבר ואמרה: "יש מערכת אכיפת חוק אחת ובראשה היועץ המשפטי לממשלה, יש פרקליטות מקצועית מסורה ונאמנה עם משרתי ציבור הפועלים לקידום האינטרס הציבורי, שמוכתמים ומושמצים על בסיס יומיומי על לא עוול בכפם". המשנה ציינה כי "אין מערכת חפה מטעויות, אבל העבודה המתמדת היומיומית נעשית בידיים נקיות ביושר ובמקצועיות.

 

המשנה ליועמ"ש, שאמרה את הדברים במושב שעסק בדרכים למאבק בשחיתות הציבורית בכנס של לשכת עורכי הדין והפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, הוסיפה כי "הפער ההולך ומתרחב בין תמונת האמת שתיארתי לבין הדימוי של המערכת המשפטית הציבורית שהולך ומתפשט וקונה חלקים רבים בציבור מטריד אותי ומעסיק אותי. הפער הזה הוא בעייתי בעיניי, והקדשתי מחשבה לניתוח סיבותיו ולפירוק מציאות של פייק ניוז שהולכת ומזהמת חלקות טובות ומכתימה.

 

"בעיניי לא מדובר בתופעה מקרית", אמרה זילבר, "מדובר במארג של מהלכים שהצטברותם מובילה לקפיצת מדרגה, כזו שמטרתה לשנות את האיזונים והבלמים במבנה המשתנה המוכר לנו, ומשכך מדובר בתופעה מדאיגה".

אמיר אוחנה  (צילום: יואב דודקביץ')
תקף את "הפרקליטות שבתוך הפרקליטות"(צילום: יואב דודקביץ')

בהמשך הוסיפה זילבר כי "היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה והמשנים צריכים להמשיך ולדבר על ויסות הפגיעה בשלטון החוק באופן ישיר. לחשוף אותו מעל לכל במה, לדבר לציבור במישרין. אנחנו לא יכולים עוד להמשיך ולהגיב בנימוס. אנחנו צריכים למצוא באופן אקטיבי עוד במות כאלו ולהסביר באופן הכי ברור שיש מה המחיר החברתי אותו ישלם כל אחד מאיתנו אם ייפגע ויתכרסם הביטחון המשפטי, מונח אותו טבע לאחרונה היועץ המשפט לממשלה".

 

"הפרקליטות שאני מכירה היא פרקליטות מקצועית שרואה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי - ואותו בלבד. היא פועלת במקצועיות וביושר. לא מפלגת סלאח א-דין, כי אם אזרחים ואזרחיות כמוני כמוכם. משרתי ציבור שבאו לתקן עולם ובחרו בשירות המדינה. לא יד אכיפה זדונית - אלא היד על הדופק של שלטון החוק. בואו ננקה את השפה וננקה את המציאות", קראה זילבר לקראת סיום דבריה.

 

לפני פחות מחודש מתח שר המשפטים אמיר אוחנה ביקורת חריפה על הפרקליטות, ותקף בין היתר את הפרקליטה ליאת בן ארי שמלווה את תיקי נתניהו. "הפרקליטות שבתוך הפרקליטות נמצאת בחופשה, ועל פי הדלפה גיבשה את דעתה עוד לפני השימוע", טען השר. "הפרקליטות שבתוך הפרקליטות מנהלת יחסי תן וקח עם עיתונאים - יש שיכנו יחסי שוחד - ומדליפה להם באופן חד צדדי חומרי חקירה שהגיעו אליהם מתוקף תפקידם".

 

נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק נשאל בכנס על תפקוד היועמ"ש ואמר: "אני מאמין גדול בתפקיד היועמ"ש ואני מאמין גדול בעצמאותו, באובייקטיביות. אני מכיר את המשרה הזאת היטב, הייתי שם בתקופות קשות, לא כל כך קשות כמו עכשיו, אבל דומות.

 

"אני יודע מה האתיקה המקצועית המונחת על שולחן היועמ"ש", הוסיף ברק. "אני יודע שככה חושב גם מנדלבליט. הוא לא רוצה שתפקיד היועמ"ש ייפגע במשמרת שלו ולכן אני מאמין ששיקוליו הם שיקולים ענייניים. איני יודע מה הוא יחליט לגבי התיקים. אין לי מושג, אבל אני מאמין באמונה שלמה בכנות בשיקול הדעת שלו. אני מבקש מכל עם ישראל שכאשר תתקבל החלטת היועמ"ש - נא להתייצב מאחוריו. אל נא נפלג את מדינת ישראל. לא נוסיף עוד פלגנות נוספת, אם תהיה היום פלגנות נגד היועמ"ש, היא עלולה להיות מחר נגד בית המשפט".

המפכ"ל לשעבר, רוני אלשיך, טען כי ישראל אינה מדינה מושחתת - אלא מדינה עם שחיתות. "לא רק שאין לנו כתובת שאנחנו יכולים להפנות אליה הצעות לתיקון חקיקה או רגולציה כדי שנצמצם את השחיתות -  אנחנו מותקפים בהצעות חקיקה שאנחנו מבינים אותן כהחלשה של מערכת אכיפת החוק", טען. "אנחנו במגננה, והמגננה הזו היא בעייתית כי לצדה יש מצעד של פוליטיקאים ללהב 433 שלא עושה לנו כבוד.

 

"ההצעות האלו לא רק רוצות לפגוע באפקטיביות של מערכת אכיפת החוק, אלא גם מחלישות את עצמאות המשטרה. הפגיעה הזאת באה לידי ביטוי בכך שבעוד שבועיים תעבור כבר שנה ללא מפכ"ל ואין מי שיפצה פה. לצד כל זאת, קיימת פגיעה באמון במערכות אכיפת החוק כאשר כל דבר הופך לפוליטי. כלומר, אם אתה ימין, אתה חייב להיות נגד מערכת אכיפת החוק ואם אתה שמאל, אתה חייב להיות בעד מערכת אכיפת החוק. זה איום ונורא. יש כאן פוטנציאל לפורר את החוסן הפנימי של החברה הישראלית - והחוסן הפנימי הוא המרכיב הכי חשוב של הבטחון הלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים