שתף קטע נבחר

הפלונטר הפוליטי מסכן את תוכניות "נטו"

הסיכוי שלא תקום ממשלה מעלה את החשש לביטול הטבות לציבור בשווי של כ-2 מיליארד שקל. כל תוכניות ה"נטו" שיזם כחלון, ובהן ביטול מכסים ומיסים על בגדים, מוצרי חשמל, מוצרים לתינוקות וטלפונים סלולריים, עלולות לפוג בעוד שישה שבועות. האם מחודש ינואר נחזור לשלם ביוקר?

בשנתיים האחרונות משפחה ממוצעת בישראל חסכה אלפי שקלים בשנה בשל ביטולי מכסים ומסי קניה בשווי של כמעט שני מיליארד שקל. כעת, תוכניות ה"נטו" שיזם שר האוצר משה כחלון לביטול המכסים עלולות לשלם ביוקר על המצב הפוליטי שנוצר. כל התוכניות במסגרת "הוראות שעה" המסתיימות לפי חוק בעוד שישה שבועות, ב-31 בדצמבר, בעוד אין ממשלה (או תקציב חדש) באופק.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

נטו קיצוצים: התוכנית של האוצר להתמודדות עם הגירעון

היום שאחרי הגירעון: תוכניות "נטו" יבוטלו, המע"מ יועלה

"נטו הוזלות": כל מה שצריך לדעת

 

תוכניות "נטו משפחה", "נטו הוזלות" ו"נטו תינוקות" הביאו עימן ביטול מכסים ומסי קנייה על אלפי מוצרים, מבגדים ומוצרי חשמל, דרך מוצרים לתינוקות וטלפונים סלולריים. לגורמים בממשלה לא היה ברור בימים האחרונים אם התוכניות יבוטלו ב-31 בדצמבר, או שבשל המשכיות תקציב מדינה זמני יוארכו חד פעמית עד ל-31 במרץ 2020, אם יתאפשר.

משה כחלון (צילום: ירון ברנר)
משה כחלון(צילום: ירון ברנר)

החזרת המכסים צפויה לייקר את המוצרים המדוברים, אך ראש אגף בכיר באוצר אמר ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet שלהערכתו נוכח תחילת האטה במשק וחשש מירידות במכירות, ייתכן שהסוחרים ייספגו חלק מהעלאות מסי הקנייה והמכסים והמחירים לא יעלו במלוא המס שיוחזר.

 

התוכניות כבר הוארכו

"הוראות שעה" מתבטלות אוטומטית אם שר האוצר והכנסת לא מאריכים אותן בצווים חדשים ובחקיקה. תוכניות "נטו" נקבעו בתחילה לשנה אחת, אך ב-1 בינואר השנה הוארכו בשנה נוספת. בתחילת החודש ועדת הכספים גם אישרה כחלק מהקיצוץ הרוחבי כ-400 מיליון שקל שיועברו לצורך סבסוד הצהרונים לשנת הלימודים הזו, וזאת על אף שסבסודם הוא חלק מתוכנית "נטו משפחה" שאמורה להסתיים. נציין שתוכנית "נטו משפחה" כוללת גם נקודות זיכוי למס, אך אלה נחקקו לתמיד ולא כהוראת שעה.

   ()

היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד אסי מסינג, הודה שמדובר בסוגיה הדורשת בדיקה מעמיקה, כדי לברר מה בדיוק נאמר בהוראות השעה השונות. מסינג אמר ל"ידיעות אחרונות" שיש שתי אפשרויות שנראות סבירות כרגע בעיניו: הראשונה היא שתוקם ממשלה עוד לפני 31 בדצמבר, ואז יצטרכו שר האוצר שיתמנה והממשלה החדשה להחליט אם להאריך את הוראות השעה.

   ()
 

האפשרות השנייה היא ששוב יוכרזו בחירות, ואז ניתן להאריך אוטומטית בשלושה חודשים את כל הוראות השעה מיום ההכרזה. למשל, אם הבחירות יוכרזו בתום המנדט של ח"כ גנץ, ב-20 בנובמבר, ההוראות יוארכו עד ל-20 בפברואר 2020. בבל מקרה, כל עניין מעמדן של הוראות השעה ייבחן על ידי היועצים המשפטיים בימים הקרובים.

 

תוכניות הנטו הביאו להוזלות משמעותיות. ביטול מכסים ומסי קנייה של עד 30% על מוצרי חשמל הוזילו מקררים למשל בכ-500 שקל, מחירי תנורי בישול ירדו בכ-250 שקל וטלוויזיות הוזלו בכ-470 שקל. טלפונים סלולריים הוזלו במאות שקלים, ואף נראה היה שלתקופה ישראל הפכה לאחת המדינות הזולות לקניית סמארטפונים. עשרות שקלים נחסכו גם ברכישות קטנות יותר, כמו מוצרי מטבח שונים, מנורות וגופי תאורה, אוזניות, מיקרופונים וכו', שזכו לביטול מכס של 8% עד 15%. גם על בגדים שילמנו פחות לאחר ביטול המכס (6%). עוד בוטלו מכסים על תמרוקים כמו תכשירי איפור, תכשירים לשמירה על העור ולהגנה מפני השמש, סבונים, מגבונים לחים ודאודורנטים.

נמל אשדוד (צילום: גדי קבלו)
נמל אשדוד(צילום: גדי קבלו)
    

למעשה, במסגרת התוכניות בוטלו כרבע מכלל המכסים שהיו מוטלים על מוצרים המיובאים לארץ (מרביתם על מוצרים שלא מיוצרים בארץ). תוכנית "נטו הוזלות" הביאה לביטול מסי קנייה בשווי 245 מיליון שקל בשנה על מוצרי אלקטרוניקה, ושווי המכסים שבוטלו במסגרת התוכנית עומד על 568 מיליון שקל בשנה. המכסים בוטלו על שורת מוצרים מכל הקטגוריות, בהם מוצרי חשמל לבית ולמטבח, בגדים. מוצרי טואלטיקה, צעצועים ומשחקים, ציוד ספורט ואף בריכות שחייה ביתיות.

 

במסגרת "נטו תינוקות" בוטלו כליל המכסים על שורת מוצרים לתינוקות בשווי של כ-27 מיליון שקל בשנה, וזאת בהמשך לתוכנית הדגל של כחלון "נטו משפחה", שנועדה לסייע להורים באמצעות נקודות זיכוי ומענקים. במסגרת "נטו משפחה" גם בוטלו מכסים על יבוא נעליים (12%) ועל יבוא טלפונים סלולריים ואביזרים (15%).

 

העלות של כל הפחתות המכסים ומסי הקנייה למדינה (בדרך גביית מיסים מופחתת) מוערכת על ידי הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, בסכום כולל של 1.8 מיליארד שקל.

 

 

ההיברידיות יתייקרו

הטבה נוספת שתוקפה יפוג ב-31 בדצמבר נוגעת לעשרות אלפי נהגים שנוסעים ברכב היברידי או חשמלי מהמעסיק - ועלולים לאבד את ההנחה שקיבלו בשווי שימוש. עד כה קיבלו הנחה של 500 שקל להיברידיות רגילות ו-1,000 שקל להיברידיות נטענות (פלאג אין) וחשמליות.

   ()
 

גם כאן, כדי לאשר את הארכת התוקף צריך הצבעה של ועדת הכספים ובקשה של רשות המיסים. בהתחשב בכך שוועדת הכספים היא היחידה שמתכנסת בימים אלה בכנסת, היא דנה רק בנושאים דחופים. לכך נוסיף שבאוצר יש מי שישמחו לבטל את ההטבה, שעולה לקופת המדינה עשרות מיליוני שקלים בשנה. בהיעדר שר אוצר קבוע ומדיניות שצריכה לגבש הממשלה החדשה, ייתכן שההטבה לא תחודש והמעסיקים יחזרו לתת לעובדים מכוניות מזהמות יותר וחסכוניות פחות.

 

הדחייה באישור תקציב המדינה תשפיע גם על משרד התחבורה, ובעיקר על התחבורה הציבורית ועל אחזקת וסלילת הכבישים. התקציב הבסיסי של המשרד נמוך ומבוסס על תוספות ייעודיות, בין השאר להוספת תדירויות וקווים. אם המשרד ייאלץ לעבוד לפי תקציב 1/12 שיבוסס על התקציב הבסיסי שלו, עלולות להתבטל נסיעות של חברות התחבורה הציבורית, אגד, דן והחברות הפרטיות.

 

בכבישים יורגש המצב בדחיית פעולות אחזקה שמבצעת חברת נתיבי ישראל. בנוסף יתעכבו פרויקטי סלילה, כמו הרחבת כביש הדמים 232 בנגב, כביש עתיר בתנועת משאיות לעזה, מה שיוצר שיבושים לתושבי הנגב המערבי, לצד תאונות דרכים.

 

ייתכן עיכוב גם בפרסום מכרזי המסילה המזרחית של רכבת ישראל, שאמורה להקל על העומס בתחנות תל־אביב ולחבר לרכבת יישובים חדשים, כמו כפר־סבא ואלעד. דחייה בפרסום המכרזים תעכב יציאה לעבודות בשטח, ועלולה לעכב את השלמת הפרויקט, שמתוכננת כרגע לשנת 2026.

   ()
 

גם הטבות נדל"ן בסכנה

הוראת שעה נוספת שתפוג בינואר 2020 ידועה בשם "הטבת כחלון", שיזם בדצמבר 2015 השר כחלון במטרה להגדיל את היצע הדירות ולייצר יותר דירות קטנות. לפי התיקון לחוק התכנון והבנייה, הוועדה המקומית תוכל לאשר תוספת של עד 20% בשטחי הבנייה לטובת הוספת יחידות דיור, מסביר עו"ד שמואל שוב, שותף מנהל במשרד שוב ושות'. עד התיקון (שכונה "שבס־כחלון") ניתן היה לאשר תוספת של עד 30% דירות מגורים אך לא היה ניתן להגדיל במקביל את שטח הבנייה, כך שהוספת הדירות הייתה חייבת להביא להקטנת שטח הדירות הקיימות.

 

אם הוראת השעה לא תוארך היזמים ייאלצו לשוב ולהסתפק בתקנת "שבס" המקורית שמאפשרת במסגרת הליך תכנוני מקוצר תוספת של 20% למספר הדירות אך מבלי להגדיל את שטח התוכנית. המשמעות מבחינת השוק היא שיזמים שכבר הגישו בקשות והן טרם אושרו, ייאלצו לתקן את התוכניות ולהגישן מחדש.

בנוסף תיתכן פגיעה ברווחיות פרויקטים שבהם יזמים רכשו את הקרקע במחיר שלוקח בחשבון את תוספת השטח שניתן לקבל במסגרת ההטבה.

 

הוראת שעה נוספת שתתבטל בינואר נוגעת למס שבח. מתוך מטרה לעודד בנייה מהירה על קרקעות היסטוריות המאושרות לבנייה למגורים, רשות המיסים הוציאה בשנת 2015 הוראת שעה שקובעת תשלום מס שבח מופחת לבעלי קרקעות שימכרו את הקרקעות בבעלותם והבנייה על אותן קרקעות תסתיים בתקופה של פחות מ-42 חודשים. הוראת השעה התייחסה לפרויקטים עם יותר משמונה דירות. עו"ד שמואל שוב מציין שבמקרה שהוראת השעה לא תוארך, יבוטל תמריץ משמעותי למכירת הקרקעות ולהאצת הבנייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שר האוצר, משה כחלון
צילום: ירון ברנר
מומלצים