שתף קטע נבחר

יזם תבע מיליונים מסרבן תמ"א - והסרבן ניצח בביהמ"ש

דייר מרמת גן נלחם במשך 7 שנים ביזם תמ"א, בטענה שרימה את הדיריים והטעה את גופי התכנון של העירייה. לפני 3 שנים הגיש נגדו היזם תביעת ענק בגובה 2.5 מיליון שקל בגין לשון הרע, אולם ביהמ"ש קבע כי הסרבן צדק וחייב את היזם בהוצאות המשפט

 

 

כאשר דנים בפרויקטים של פינו בינוי ותמ"א 38, עולה האפשרות כי דייר סרבן אחד יתקע פרויקט שלם, לעיתים בגלל עקשנות ולעיתים בגלל אינטרסים זרים. הטענה כלפי אלה היא שאותם סרבנים ממררים את חייו של היזם ושל שאר הדיירים, ומונעים את מימושו של הנכס והפיכתו לפרויקט נדל"ן פורח. אולם, במקרה של הדייר רונן בן דור, סרבן תמ"א מרחוב עלומים ברמת גן - מלחמתו ביזם היתה מוצדקת וזכתה באחרונה להכרה ולשבחים מצד בית המשפט.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

תמ"א 38 תסתיים ב-2022 - כך ייראה היום שאחרי

עמדה ביעדים? תמ"א 38 בנקודת רתיחה

המועצה הארצית לתכנון ובנייה: תמ"א 38 תפקע ב-2022

 

סיפורו הקפקאי של בן דור, שנאלץ להילחם ביזם במשך שבע שנים כמעט לבדו, עולה מפסק הדין שנקבע לאחרונה. במהלך אי ההסכמות, בן דור אף נתבע על ידי היזם, פיני (פנחס) מזרחי, בעל מניות ומנהל של חברת מ.פ. עמית בניה ויזום, במיליוני שקלים על לשון הרע. אולם, בפסק הדין נדחו כל הטענות של מזרחי נגד הדייר, ומעבר לכך הוא חוייב לשלם לבן דור 105 אלף שקל על הוצאות המשפט. בן דור יוצג על ידי עורכי הדין רענן בר-און וורד כהן והיזם יוצג על ידי עו"ד בנימין לוי.

תמ"א 38 ברמת גן ()
תמ"א 38 ברמת גן
  

הפרשה התחילה בכוונה טובה של הדיירים שרצו להשביח את הנכס בעזרת יזם בנייה, שיקבל את הנכס לידיו כדי להגדיל לשפץ ולחזק אותו, כמו שנעשה בפרויקטים רבים של תמ"א 38. כבר מתחילת ההליכים למימוש הפרויקט טען בן דור, כי היזם מזרחי מרמה את הדיירים ומטעה את גופי התכנון של העירייה. מה שהוא נדהם לגלות שפקידי ועדת התכנון והבנייה המקומית של העיר רמת גן, שאמורה לפקח על היזם, לא מסייעת לו.

 

למרות זאת, בן דור יצא למלחמה נגד היזם שעלתה לו במחיר כבד, ולבסוף היתר הבנייה שניתן ליזם בוטל בגלל חלוף הזמן הרב מבלי שמומש. בין היתר טען בן דור כי היזם הבטיח שטח דירה ברוטו של 91 מ"ר, בעוד השטח האמיתי של הדירה הוא 75 מ"ר בלבד. כמו כן, בן דור טען כי תכנון החניה של הפרויקט פוגע בדיירים.

עורכי הדין רענן בר און וורד כהן ()
עורכי הדין רענן בר און וורד כהן
 

בן דור פנה בעשרות מכתבים והודעות דואר אלקטרוני לכל הגורמים, וגם לשופטים שדנו בשלבים שונים בסכסוך בינו לבין היזם. לפני שלוש שנים היזם הגיש נגדו תביעת ענק של מעל שניים וחצי מיליון שקלים, בגין לשון הרע.

 

"מה יעשה האזרח ולא יזדעק"

השופט יאיר חסדיאל, מבית משפט השלום בתל אביב, אימץ את טענות ההגנה של בן דור ופרקליטיו וקבע כי "עלה בידי בן דור לקעקע כל מסקנה בדבר חוסר תום לב מצדו. יסודן של הודעות הדואר האלקטרוני באמת ומתקיים לגבי פרסומי עניין ציבורי שהינו התנהלות מוסדות התכנון. בכל מקרה, גם אם יש בהודעות שבבי פרסום שאינם אמת הרי שבן דור שלח את אותן הודעות דואר אלקטרוני בתום לב על מנת להגן על עניין אישי שלו ושל בעלי הדירות המכותבים".

 

בית המשפט אף החמיא לבן דור ואמר כי "בעוד שבן דור ניצב אל מול יזם כוחני ורב תחבולות שכזה ובזמן שהוועדה המקומית עצמה נבוכה, מה יעשה האזרח ולא יזדעק. תכלית הפניות של בן דור היא זעקה חוזרת ונשנית על התעלמות מפסק הדין המוסכם ומבקשותיו לקיימו. מניעיו של בן דור התגלו כצודקים".

 

לאחר שבן דור, שסובל ממחלה, הגיע למצב שבו בכה על דוכן העדים במהלך החקירה הנגדית על ידי היזם, אמר השופט כי "בן דור הפגין על דוכן העדים שילוב יוצא דופן של רגשנות ורגישות עם עוז רוח חרף השפעת מאבקו העיקש על בריאותו".

 

השופט על תשובותיו של היזם: "יהירות ומזלזלות"

לגבי עדותו של היזם בבית המשפט, אמר השופט כי "על תשובותיו של היזם מזרחי ריחפה כבר מבראשית רוח של כוחניות ציניות יהירות וזלזול בזולת ובחקירה. האופורטוניזם (דפוס התנהגות של ניצול הזדמנויות) המיתמם שביטא היזם בבית המשפט ביחס להתנהלות מול רשויות התכנון והבנייה, משל המדובר במשחק מחבואים לגיטימי בגדרו מותר ליזם לכלול בבקשה נתונים בלתי נכונים ולצפות שהרשות לא תגלה אותם, מטיל צל כבד על מהימנות עדותו. היזם לא בחל בדרכי עורמה וגסות בתשובות שונות".

 

בפסק הדין מציין השופט את חלקה של ועדת תכנון הבנייה בפרשה על מחדליה: "חרף הקביעות של הוועדה בדבר גרירת רגלים בלתי מובנת של היזם, המשיכו פקידי הוועדה לקבל מהיזם תוכניות מתוקנות ואף הביאו אותן לדיון". חבר מועצה של רמת גן, שהעיד בפני בית המשפט, אמר כי התרשם שהיזם הוליך שולל את הוועדה וכי אין מדובר בטעיות אלא בניסיון להטעות את הוועדה. 

 

עוד נאמר בפסק הדין, כי ועדת התכנון והבנייה המקומית התקשתה לתת הסבר לאותו אמון עיוור שנתנו פקידי הוועדה ביזם, בעוד שהוא מגיש תשריט עם טעויות ואי דיוקים זועקים לעין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים