שתף קטע נבחר

התסכול ימשיך לבעבע: טהרן טוענת ל"ניצחון" על המפגינים

מספר ההרוגים דרמטי ו"מחאת הדלק" מגיעה בעיתוי גרוע במיוחד, אך המומחה רז צימט לא סבור שנשקפת למשטר בטהרן סכנה מיידית. "הוא מאיים לשים קץ למחאה בכל מחיר", ציין בראיון לאולפן ynet. הבוקר הכריז הנשיא רוחאני: צלחנו "מבחן היסטורי" שמאחוריו עומדים אויבים זרים

 

 

המחאה החריגה שמטלטלת את איראן, בעקבות העלאת מחירי הדלק ברפובליקה האיסלאמית, לא מהווה איום משמעותי ומיידי על משטר האייתוללות. כך גורס ד"ר רז צימט, מומחה לענייני איראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, בראיון שהעניק היום (ד') לאולפן ynet. בתוך כך, ובצל הדיווחים על הרוגים רבים מאש כוחות הביטחון, הכריז הבוקר הנשיא חסן רוחאני על ניצחון ב"מבחן היסטורי" לדבריו, בעקבות מה שתיאר כתסיסה שמאחוריה עומדים אויביה של טהרן - אם כי הוא הודה שלאזרחים האיראנים יש תלונות מוצדקות על התנהלות ממשלתו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

בראיון התייחס ד"ר צימט לדיווח אתמול של אמנסטי אינטרנשיונל, ולפיו יותר מ-100 מפגינים שיצאו למחות על הזינוק במחירי הדלק (ביותר מ-200%) נהרגו ב-21 ערים ברחבי איראן. "מספר ההרוגים די דרמטי. אנחנו מדברים על ככל הנראה, ואני אומר את זה בזהירות, יותר מ-100 הרוגים שזה מספר חסר תקדים", אמר צימט. הוא ציין כי מספרים כאלו לא נראו בגל ההפגנות הקודם בסוף 2017 ובתחילת 2018, או במהומות "התנועה הירוקה" של 2009.

נשיא איראן חסן רוחאני נואם בפני תומכים בעיר יזד מכריז על גילוי שדה נפט חדש (צילום: AP)
טוען לניצחון במבחן היסטורי. הנשיא רוחאני נואם החודש לתומכיו, ארכיון(צילום: AP)

באמנסטי טענו כוחות הביטחון קיבלו "אור ירוק" לדכא את המחאה באכזריות, וציינו בין היתר כי צלפים יורים במפגינים מגגות. צימט מסביר שייתכן כי הדבר נובע מהערכה בטהרן שהאיום שנשקף למשטר מהמחאה משמעותי מבעבר. "העיתוי מאוד רגיש. המשטר האיראני גם ככה נמצא בלחץ גדול יותר מבדרך כלל בגלל המשבר הכלכלי החריף, בגלל העימות עם ארה"ב. יכול מאוד להיות שמבחינתו השימוש בירי באש חיה ובדיכוי משמעותי הוא משהו ששווה את המחיר מאשר להסתכן בהרחבה של גל המחאה", אמר המומחה לענייני איראן.

 

צימט מוסיף כי המשטר לא מסתפק באיומים מרומזים למפגינים דרך דיווחים שונים בתקשורת, כמו זה שפורסם בעיתון "קייהאן" המזוהה עם המחנה השמרני הקיצוני יותר בפוליטיקה האיראנית, ולפיו העומדים מאחורי המחאה יוצאו להורג בתלייה אם התסיסה תימשך. לדברי צימט, בימים האחרונים פורסמו גם הודעות רשמיות של המשטרה האיראנית, של משמרות המהפכה וכן של המודיעין האיראני. "כולם מאיימים שאם הדבר הזה ימשיך ויתרחב, יש להם את היכולת להתערב ולשים לזה קץ בכל מחיר".

  (צילום: AFP)
מחאת הדלק הוציאה המונים לרחובות. בנק שהוצת בעיר שהריאר(צילום: AFP)

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הבוקר כאמור התייחס לתסיסה בארצו הנשיא חסן רוחאני. "העם האיראני עבר מבחן היסטורי והראה שהוא לא ייתן לאויבים ליהנות מהמצב, אפילו אם יש לו תלונות על התנהלות המדינה", אמר רוחאני בדברים שצוטטו על-ידי רשות השידור האיראנית.

 

אחד האמצעים שבהם משתמש המשטר לדיכוי המחאה הוא עוצר אינטרנט חסר תקדים באיראן. "אנחנו כבר למעלה מ-48 שעות תחת אפלה תקשורתית כמעט מוחלטת, משום שהאיראנים סגרו פחות או יותר מ-95% מתעבורת האינטרנט. לכן, למעט מה שאנחנו מקבלים מערוצי התקשורת הרשמיים באיראן, שאותם כמובן אנחנו צריכים לקבל בערבון מוגבל, או הבלחות פה ושם מתוך איראן באמצעות רשתות חברתיות - קשה לדעת", השיב צימט כשנשאל על עוצמת ההפגנות כעת.

  (צילום: AFP)
הלוויה בשהריאר של מפקד במשמרות המהפכה, שלטענת השלטונות נדקר למוות במהומות(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הוא מציין כי מאז המחאה לפני עשור עשו השלטונות האיראניים "קפיצת דרך מאוד משמעותית ביכולת להתמודד עם המהומות". הוא הוסיף: "בגל הקודם של 2018-2017 היו אמנם חסימות של חלק מהרשתות החברתיות, כמו טוויטר וטלגרם, אבל למעט פרק זמן מאוד קצר הם לא חסמו באופן גורף את האינטרנט. זה, יחד עם השדרוגים שהם הכניסו בעשור האחרון בהתנהלות של כוחות הביטחון, במיוחד המשטרה, מראה שהם בהחלט נערכו מראש לתרחיש כזה של מהומות".

 

כיוון שקשה מאוד לדעת מה קורה בתוך איראן בעקבות השבתת האינטרנט, מציין ד"ר צימט כי לא ברור כיצד תתפתח המחאה בימים הבאים. לדבריו ישנם מצד אחד סימנים לאפשרות של התעצמות המחאה, אך מצד שני סימנים לרגיעה במקומות מסוימים בתוך איראן. "אני לא מזהה איום משמעותי על יציבות המשטר משני טעמים. מהצד של ההפגנות, בהנחה שאנחנו פחות או יותר מבינים מה קורה שם, אלו הפגנות נרחבות למדי. אבל מבחינת היקף המפגינים התחושה או ההערכה היא שמדובר ברוב המוקדים בסדר גודל של בין מאות לאלפים (בכל מוקד בנפרד, ynet). מהצד השני, המשטרה עדיין לא עושה שימוש בכל אמצעי הדיכוי שעומדים לרשותה".

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר טהרן איראן (צילום: AFP)
בנקים, מכוניות וחנויות הוצתו. מפגינים בטהרן(צילום: AFP)

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר טהרן איראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מחאה הפגנות הפגנה נגד מחיר מחירי דלק עיר אספהאן איראן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל גם אם המחאה תדעך, או שהמשטר יגביר את מאמצי הדיכוי של המפגינים, ד"ר צימט מדגיש כי "התסכול והייאוש" שהוציאו אותם לרחובות ימשיכו לבעבע מתחת לפני השטח. "בהחלט יכול להיות שהמשטר יצליח לעבור את הגל הזה בשלום, ובעוד מספר חודשים או שנה אנחנו נעמוד בפני גל נוסף".

 

על רקע התקיפה הלילה של צה"ל נגד יעדים של כוח קודס של משמרות המהפכה בסוריה, בתגובה לירי הרקטות לעבר צפון ישראל, נשאל צימט על אפשרות שטהרן תנסה להסיט את תשומת הלב הציבורית מענייני הפנים באמצעות מתקפה נוספת נגד ישראל. "אני לא חושב שיש קשר ישיר בין הדברים", השיב. "זה גם לא כל כך עוזר, אנחנו מבינים גם מההפגנות עצמן שרוב הציבור האיראני דווקא לא מתלהב במיוחד מהשקעות המשטר מחוץ לגבולות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טוען לניצחון. רוחאני
צילום: AP
מומלצים