שתף קטע נבחר

למרות התחממות הגזרה: שליש מתושבי גבול הצפון בלי מיגון

רבע מיליון תושבים מתגוררים בטווח של 9 ק"מ מהגבול, ולפי פורום קו העימות ליותר מ-67 אלף מהם אין פתרונות מיגון בביתם. 5 מיליארד שקלים שהוקצו למיגון עדיין לא הגיעו ליעדם. תושב קיבוץ יפתח: "המדינה עושה צחוק מהעבודה"

 

 

 

אחרי שבלילה בין יום שני לשלישי שוגרו ארבע רקטות לעבר יישובי הצפון שיורטו על ידי כיפת ברזל, וברקע ההיערכות לתגובה האיראנית לתקיפה שאירעה ביום שלישי בסוריה, תושבי האזור מתריעים כי לפחות לשליש מהם עדיין אין פתרונות מיגוניים, למרות שלפני יותר משנה הוקצו חמישה מיליארד שקל לתוכנית "מיגון הצפון" שאמורה הייתה לפתור את הבעיה. 

  

 מקלטים רמת הגולן  (צילום: אביהו שפירא)
מקלט בכפר גלעדי(צילום: אביהו שפירא)

 מקלטים רמת הגולן  (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

משוריין של צה
משוריין צה"ל ברמת הגולן. התושבים מתריעים(צילום: AFP)

 

"בטווח של תשעה ק"מ מהגבול מתגוררים קרוב לרבע מיליון תושבים ולכשליש מהם, 67,522 תושבים, אין פתרון מיגון גם לאחר מיצוי המקלטים והמחסים הציבוריים". כך אמרו אתמול (ד') בפורום קו העימות, הכולל את היישובים הנמצאים בטווח זה. בנוסף אומרים בפורום כי ל-14,652 תלמידים במוסדות החינוך אין מיגון במסגרות בהן הם שוהים במהלך רוב שעות היום. 

 

"המקלטים הציבוריים, גם אלה ששופצו ונשמרים ברמת מוכנות, אינם מספקים מענה לתושבים הנדרשים להגיע לאזור מוגן בהתרעת זמן שנע בין אפס שניות עד חצי דקה, והם גם אינם מותאמים לשהות ממושכת", אמרו. יש לציין כי בשאר יישובי הצפון המרוחקים יותר מהגבול המצב חמור אף יותר.

 

כזכור, ביולי 2018 אישר הקבינט את תוכנית "מיגון הצפון", ולטובתה הוקצו 5 מיליארד שקל. אולם עם סיום כהונתו של אביגדור ליברמן כשר הביטחון, טוענים ראשי הרשויות כי התוכנית התמסמסה ולמעשה הוקפאה.

 

במשרד הביטחון אמרו היום כי לרשות המשרד הועמדו מאז ההחלטה 136 מיליון שקל בלבד - "לטובת מרכיבי ביטחון לישובי הצפון ופרויקטי מיגון שונים, שנמצאים בתהליכי ביצוע", וכי "תקציב התכנית לשנת 2020 ואילך יסוכם במסגרת דיוני התקציב לאחר הקמת הממשלה הבאה".


 

ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, משה דוידוביץ, אמר כי פערי המיגון בלתי נסבלים. "תושבי קו העימות הם למודי ניסיון ובעלי אורך רוח, אך המדינה חייבת לאפשר לנו להגן על עצמנו בכדי שנוכל לתת לצה"ל את מרחב הנשימה הדרוש לו לבצע עבודתו בעת חירום.

 

"השקט בצפון שברירי והסכנות רק הולכות ומתעצמות. אסור להמתין אפילו רגע. אני קורא בשמי ובשם חברי ראשי הרשויות להעברת תקציבי תכנית מיגון הצפון באופן מיידי".

 

"מדינת ישראל עושה צחוק מהעבודה"

קרן גרדי מקיבוץ דן, העירה אתמול לפנות בוקר את שני ילדיה, בני 9 ו-7, ויחד עם בעלה הגנה עליהם בגופה בשטח של כחצי מטר מרובע במסדרון הבית, באזור המרוחק ביותר מחלונות. לפני מספר שנים ערכו שיפוץ בבית, אולם העלות הגבוהה של ממ"ד – 100 אלף שקל – הרתיעה אותם. "זו גם הייתה תקופה הרבה יותר שקטה, ובקיבוץ עוד היה הרבה יותר מקלטים", היא אומרת. "כיום כמובן שאנחנו מתחרטים שלא בנינו ממ"ד, ושוקלים את האפשרות להוסיף אותו, אבל העלות כבר הרבה יותר גבוהה", הוסיפה.

 

בעיית מיגון בצפון הארץ (צילום: רועי גרדי)
משפחת גרדי ב"ממ"ד" המאולתר(צילום: רועי גרדי)
 

קיבוץ דן מרוחק פחות משלושה ק"מ מגבול לבנון, וטווח הזמן לנפילת רקטות הוא מיידי. "אומרים שכאשר שומעים פה את האזעקה, זה כבר שלוש שניות אחרי נפילת הטיל", אומרת קרן.

 

בקיבוץ יפתח, פחות מ-2 ק"מ מהגבול, מיכה רגב, בן 73, הסתתר אף הוא במסדרון הבית, "בין מכונת הכביסה למייבש", כדבריו. המקלט הקרוב מרוחק כ-100 מטר מביתו, אך בגלל טווח הזמן הקצר לא ניתן להגיע אליו בזמן אמת "אני אמור להספיק ולהגיע אליו ביום, בלילה, ובכל מזג אוויר – זה פשוט לא רלוונטי", הוא אומר.

 

"מדינת ישראל עושה צחוק מהעבודה. בכל פעם שארבעה טילים פתאום עפים לפה, זה מעמיק את הבעיה ומאיר אותה. אי אפשר להתעלם ולהגיד 'לא ידענו'. אותי זה מדאיג.

 

בעיית מיגון בצפון הארץ ()
"המקלט" של מיכה רגב

משוריין של צה
(צילום: AFP)

"לפני שנה ומשהו החלטתי לא לחכות לטיל הבא, ליברמן היה שר הביטחון, הודיע על תוכנית המיגון, אמרו שיש 40 יום להגיש תוכניות ותהיה גם עזרה במימון. החלטתי להקים ממ"ד. מסתבר שזה תהליך של הוצאת היתר בנייה ובמקום להקל עושים בעיה עם כל חריגה הכי קטנה.

 

"גם המועצה הייתה יכולה להקל על מי שרוצה לבנות ממ"ד. לעשות לו את החיים יותר קלים. אבל כעת אמרו לי שאני צריך להפקיד ערבות של 30 אלף שקל. זה אבסורד. במקום לעזור, הכל נגדי.

 

"מה שאומרים לי בינתיים, זה שאם יש משהו, שארוץ לקפל קרקע ואשים ידיים על הראש. לי אין כרגע לאן ללכת אם יש אירוע. בכלל, לפני שבוע פיקוד העורף הודיע למתכננים כי בעקבות המצב מאטים את הקצב של האישורים" הוסיף.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "החלטת הקבינט בנושא מיגון הצפון יושמה במלואה, כשבמהלך שנת 2018 הוקצה לפיקוד העורף סכום של כ-250 מיליון שקל למיגון ולחיזוק מוכנות המבנים לחירום. בנוסף, משרד האוצר הניח על שולחנה של ועדת הכספים פנייה להקצאה מיידית של תקציב נוסף בגובה 126 מיליון שקל לפיקוד העורף עבור מיגון הצפון, והיא ממתינה בימים אלו לאישור הוועדה.

 

"יש לציין, כי על מנת שניתן יהיה להוציא אל הפועל תכנית רב שנתית למיגון העורף, על משרד הביטחון ופיקוד העורף לתעדף אותה במסגרת דיוני התכנית הרב שנתית של צה"ל ומשרד הביטחון בכלל, ותקציב 2020 בפרט".


פורסם לראשונה 20/11/2019 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
מקלט בכפר גלעדי
צילום: אביהו שפירא
מומלצים