שתף קטע נבחר

חרף התנגדות הירוקים: הוועדה המחוזית קבעה שיש לבנות במצפה נפתוח בי-ם

הוועדה דחתה שתי תוכניות בנייה להקמת שכונת מגורים באזור וגם תוכנית להקמת פארק שיזמה קק"ל, וקבעה כי האזור יכלול בנייה בצמוד לשכונת רמות. הנימוק: "מחסור בדירות". הירוקים: "אין לאשר בנייה באזור"

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים קבעה אמש (ב') כי יש לבנות באזור מצפה נפתח בצפון-מערב ירושלים - למרות התנגדות הירוקים. על פי ההחלטה, האזור יכלול בינוי ופיתוח בחלק הסמוך לשכונת רמות בירושלים, לטובת קרקע משלימה לפרויקטים של התחדשות עירונית בתוך בעיר. החלטה לגבי הבינוי עצמו תתקבל לאחר שיתבצע תסקיר השפעה על הסביבה.

 

רגע לפני הבולדוזרים: אתרי טבע בסכנת פיתוח

רכס לבן שוב בסכנה: הוועדה המחוזית תדון בתוכנית של משרד השיכון

המאבק בבנייה במצפה נפתוח עולה מדרגה

 

מצפה נפתוח, הממוקם בין כביש מספר 1 לבין כביש מספר 9 ובצמוד לעמק הארזים, כולל חטיבת קרקע של 400 דונם הצמודה לחלק המערבי שכונת רמות. כיום, מדובר בשטח פתוח בעל רגישות סביבתית גבוהה, אשר מדרונותיו הדרומיים והמערביים מיוערים ומהווים בתי גידול למגוון של בעלי חיים, לרבות הצבי הארצישראלי.

מצפה נפתוח (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
מצפה נפתוח(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

למרות זאת, בוועדה המחוזית רואים באזור חלק מאזור הפיתוח העירוני של ירושלים, וכהמשך לבינוי הקיים בשכונת רמות. תוכנית המתאר המחוזית של מחוז ירושלים יעדה אותו כאחת מעתודות הקרקע הנדרשות להמשך פיתוח העיר. בוועדה המחוזית מבהירים כי הבינוי יתקיים רק בשטח הסמוך לרמות, אשר נעדר ערכי טבע מהותיים, בעוד חלק ניכר מהשטח יישמר במטרה לשמר את המערכות האקלוגיות שבו.

 

לוועדה המחוזית הוגשו שלוש תוכניות שונות לגבי האזור על ידי שלושה גורמים שונים. האחת, שהוגשה מטעם בעלת הקרקע - חברת אזורים ומושב כיסלון - מציעה להקים על כלל השטח שכונת מגורים בת 2,000 יחידות דיור.

 

 

תוכנית השנייה של רשות מקרקעי ישראל מציעה להקים שכונת מגורים בת 1,500 יחידות דיור, בהמשך למרקם הבנוי של שכונת רמות. מנגד לשתי חלופות אלו, הגישה קק"ל, בשיתוף תושבי שכונת רמות, תוכנית שהציעה לשמור את השטח כיער קהילתי ובו מספר מוקדי נופש פעילים ולימודיים ושבילי טיול לאופניים.

 

החברה להגנת הסביבה: "נמשיך לפעול לטובת הגנה על האזור"

בתום דיון שקיימה הוועדה המחוזית, בראשות עו"ד עמיר שקד, בתוכניות השונות נקבע כי חלק מהאזור יישמר כיער פתוח ובלתי מופר - כדי להגן על המערכות האקולוגיות והטבעיות שבו. מנגד, הוחלט כי בשטח בו אינם מצויים ערכי טבע ייחודים, יתבצע פיתוח עירוני ואינטנסיבי המהווה חלק המשכי מן המרקם הבנוי של שכונת רמות.

 

בנוסף, ציינה הוועדה כי בשל המחסור המשמעותי ביחידות דיור בירושלים, ראוי שהשטחים שכן ייבנו במצפה נפתוח ישמשו כעתודה התומכת בהתחדשות העירונית בתוך העיר, בין היתר באמצעות הקצאת "קרקע משלימה" - שתאפשר תוספת של אלפי יחידות דיור באמצעות התחדשות עירונית בעיר.

 

יצוין כי נימוק זהה ניתן על ידי הוועדה המחוזית בעת אישור תוכנית ל-5,000 יחידות דיור באזור רכס לבן, המפרה את ערכי הטבע הקיים בו, גם זאת לשם הקצאת קרקע משלימה לתוכניות התחדשות עירונית בשכונות בעיר.

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: "אנו סבורים כי אין לאשר שום תוכניות בנייה בשטח ונמשיך לפעול בכלים העומדים לרשותנו לטובת שמירה והגנה על האזור".

 

מקק"ל נמסר בתגובה: "מתוקף תפקידה כיערן הראשי של מדינת ישראל והארגון הירוק הגדול בישראל, משקיעה קק"ל את מירב מאמציה על מנת להמשיך ולפתח ריאות ירוקות ולמזער כל פגיעה סביבתית. למרבה הצער, ההצעה שהגשנו לוועדה המחוזית לפיתוח יער קהילתי ביער נפתוח נדחתה. קק"ל פועלת ותמשיך לפעול למען שימור היער במקום המשמש ריאה ירוקה לתושבי האזור כולו.

קק״ל תקיים דיון מקצועי בנושא, ולאחריו תיקבע עמדת קק"ל ביחס להמשך טיפול בסוגיה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מצפה נפתוח בירושלים
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
מומלצים