שתף קטע נבחר

לאחר יותר מעשור: בוליביה מחדשת את יחסיה עם ישראל

בוליביה הודיעה על חידוש היחסים, שנותקו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה". משרד החוץ ניהל באחרונה מגעים דיפלומטים אינטנסיביים עם המדינה שבדרום אמריקה, כדי לשכנע אותה לחדש את היחסים. הדבר התאפשר בעקבות סיום שלטונו של הנשיא מוראלס, שהיה עוין לישראל

מפגינים חוגגים את התפטרותו של נשיא בוליביה  (EPA)
מפגינים בבוליביה חוגגים את התפטרות הנשיא מוראלס(EPA)

בוליביה הודיעה היום (חמישי) על חידוש היחסים הדיפלומטיים עם ישראל - שנותקו ב-14 בינואר 2009 בעקבות מבצע "עופרת יצוקה". משרד החוץ ניהל באחרונה מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים עם בוליביה כדי לשכנעה לחדש את היחסים. הדבר התאפשר עקב סיום שלטונו של הנשיא אבו מוראלס, שהיה עוין לישראל, ועליית ממשלת מעבר פרו-אמריקנית.

 

ישראל הפעילה לצורך המהלך גם את שר החוץ של ברזיל ונשיא ברזיל ז'איר בולסונרו כדי לשכנע את הממשל החדש בבוליביה. שרת החוץ של בוליביה, קארן לונגריק רודריגז, הודיעה על חידוש היחסים.

 

  ()

 

 

שר החוץ ישראל כץ בירך על ההודעה: "הדבר יתרום לחיזוק יחסי החוץ של מדינת ישראל ומעמדה בעולם. משרד החוץ פעל במשך תקופה ארוכה כדי לקדם את חידוש היחסים באופן ישיר וגם באמצעות נשיא ברזיל ושר החוץ הברזילאי שעימו שוחחתי לאחרונה בנושא בועידת האו"ם בניו יורק. הסתלקותו של הנשיא העוין לישראל מוראלס והחלפתו בממשל ידידותי לישראל, מאפשרת את הבשלת המהלך".

 

ההחלטה על חידוש היחסים הדיפלומטים עם ישראל התקבלה אומנם על ידי ממשלת המעבר בבוליביה, אך המגעים התחילו למעשה עוד לפני שמוראלס הסתלק. לקח לתהליכים הללו הרבה זמן להבשיל, והם נעשו על ידי גורמים מקצועיים במשרד החוץ. חידוש יחסים לא נחשבת החלטה חריגה, ולכן בישראל אין חשש שיערערו עליה בהמשך לכשתקום בבוליביה ממשלה קבועה.

 

מבחינת ישראל, לאחר ניתוק היחסים, גם ישראל סגרה את השגרירות שלה. גורמים מדיניים אומרים כי חידוש יחסים לא בהכרח מחייב פתיחת שגרירות מחדש. כך, למשל, עם פרגוואי יש לישראל קשרים דיפלומטיים והשגרירות שם נסגרה.

Foreign Minister Israel Katz  (Photo: Avi Moalem)
"יתרום למעמדה של ישראל". השר כץ (Photo: Avi Moalem)

ההחלטה חשובה משום שקשרים דיפלומטיים הם פתח לתמיכה של בוליביה בישראל במוסדות בינלאומיים, תמריץ לפעילות עסקית ועוד. חידוש יחסים אחרי ניתוק מהווה מתן לגיטימציה לישראל לחזור ולפעול בבוליביה. ההערכה היא שגם ישראל לא תפתח שוב שגרירות בבוליביה - בשל המצב התקציבי הקשה של משרד החוץ.

 

יש לציין כי למרות הנתק ביחסים בין ישראל לבוליביה, אלפי תרמילאים ישראלים המשיכו להגיע למדינה ולטייל בה בידיעת והסכמת השלטונות. ישראל המשיכה להיעזר בקונסול הכבוד שלה בבוליביה, רובי נלקנבאום, שהוא איש עסקים יהודי ולשעבר נהג מרוצים. בהיעדר שגרירות וקונסול, נלקנבאום היה מסייע לתרמילאים ישראלים שהסתבכו או חלילה במקרים של פצועים והרוגים והיה מטפל מול הרשויות על מנת לסייע בסידורי הטסת הגופה לארץ. נלקנבאום היה גם איש קשר לשלטונות בוליביה והעביר להם מסרים.

 

ב-2009 מוראלס הודיע על ניתוק היחסים עם ישראל בנאום שנשא בפני דיפלומטים בארמון הנשיאות בבירה לה פס. "ברצוני להכריז כי לנוכח הפגיעה החמורה בחיי אדם ובאנושות, בוליביה מנתקת את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל", הכריז הנשיא. גם לפני ההודעה, לא היה לישראל שגריר בלה פס.

 

נשיא בוליביה טען אז כי מבצע עופרת יצוקה "מאיים ברצינות על שלום העולם", ואף דרש שראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט יעמוד לדין פלילי בגין אחריותו למותם של מאות פלסטינים.

 

מוראלס אף לעג אז למועצת הביטחון של האו"ם - שאותה כינה "מועצת חוסר-הביטחון" - בשל תגובתה "הפושרת" לטענתו למבצע בעזה. הוא דרש מהאו"ם לערוך כינוס של האסיפה הכללית כדי לגנות את הפלישה הישראלית לעזה. כן טען מוראלס כי יש ליטול מהנשיא אז, שמעון פרס את פרס נובל לשלום שבו זכה - מאחר שלא מנע את המבצע בעזה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים