שתף קטע נבחר

המערכת שהגשימה חלומם של חולי הסוכרת

הטכנולוגיה של מערכת היברידית במעגל סגור או בשמה הפופולרי "הלבלב המלאכותי" מהווה פריצת דרך שחיכינו לה שנים רבות. כך זה עובד

בשיתוף מדטרוניק

 

סוכרת מסוג 1 הינה מצב רפואי שבו תאי ביטא בלבלב נהרסים ולכן לא מייצרים מספיק אינסולין, כתוצאה מכך חלה עליה ברמת הסוכר בדם. כשתאי ביטא נהרסים לא רק יכולת האינסולין נפגמת אלא גם החישה של הגוף לגלוקוז (אי מודעות לשינויים בערכי הסוכר). כלומר, בו זמנית מאבדים גם את היכולת לייצר בגוף אינסולין וגם את מערכת חישת הגלוקוז בלבלב.

 

במשך השנים פותחו סוגי אינסולין שונים שיחליפו את האינסולין העצמוני (שהגוף מייצר באופן טבעי) , וכן מכשירי מדידת גלוקוז שונים. אך שני המכשירים הללו התנהלו בנפרד ולכן בהעדר היכולת להצמיד את מתן האינסולין למדידת הגלוקוז באופן רציף, נוצר קושי משמעותי בוויסות רמת הגלוקוז בדם שהובילו למצבי קיצון של ערכי סוכר גבוהים וערכים נמוכים מאוד אשר מסוכנים לטווח הקצר ותורמים לסיבוכים בטווח הארוך.

 

מקרי קיצון אלה הם מצבים מאד בעייתיים לאנשים עם סכרת. אבל זו הייתה מגבלה טכנולוגית שלא ניתן היה לווסת באופן מרבי את רמות/ערכי הסוכר. אנשים עם סוכרת מסוג 1 יכלו להתמודד עם הסוכרת בשלושה אמצעים בלבד: באמצעות הזרקת אינסולין, בשימוש במערכות הזלפה שונות במטרה לספק לגוף את האינסולין החסר, או באמצעות כלים או מערכות הבודקות את רמת הסוכר, כגון: בדיקות שתן, דם ומדי סוכר רציפים. אולם, בשנתיים האחרונות חל מהפך בטיפול עם פיתוחה של מערכת המסוגלת להתאים את הזלפת אינסולין על פי רמת הגלוקוז בגוף באופן אינדווידואלי.

 

  (צילום: מדטרוניק)

 

טיפול בזמן אמת - בהתבסס על נתוני האינסולין

המערכת מהווה את אחד מהשינויים המשמעותיים ביותר בתחום הסוכרת מאז המצאת האינסולין בשנות ה 20. זוהי מערכת ראשונה המקשרת בין הזלפת האינסולין לרמת הגלוקוז בזמן אמת, בניגוד למה שהיה נהוג עד כה, כאשר הטיפול הסתמך על נתונים של רמות סוכר וכמות אינסולין של מספר שבועות אחורה. הטיפול שהיה נהוג עד כה, דומה בעצם לנהג רכב שמתכנן לנסוע מכיוון תל אביב לחיפה ביום א' בשבוע אבל הוא יתכנן את זמני הנסיעה בהסתמך על התנועה כפי שהייתה בסוף שבוע.

 

כלומר הסיבה ליכולת המוגבלת שהייתה עד כה לאיזון הסוכרת היא חוסר תקשור בין מערכות הזלפת אינסולין למערכות הבודקות את רמת הסוכר בזמן אמת. עכשיו כל זה השתנה, ולאחר כשלוש שנים בארה"ב ושנה באירופה, נכנסה לשוק הישראלי מערכת המינימד 670, המערכת החדשה והיחידה שקיימת כיום שמסוגלת לדמות באופן חלקי את פעולות הלבלב.

 

המערכת עונה על הצורך והאתגר הגדולים ביותר בטיפול בסוכרת והוא ,שמירה על איזון יציב של ערכי הגלוקוז. תנאי האיזון של רמות הסוכר בגוף משתנים בין מטופל למטופל, וגם אצל אותו מטופל הם משתנים בין יום אחד למשנהו. המערכת החדשה מסוגלת להגשים את השאיפה של הרופאים והמשתמשים במערכת, להגיע למצב בו המטופל ישהה כ-70% מהזמן בתחום הרצוי של רמות הסוכר.

 

כאשר הדרך להשיג יעד זה היא במעקב אחר הנתונים באופן רציף לאורך היממה וניתוח הנתונים לצורך קבלת החלטות בזמן אמת ומסביב לשעון. היא מעלה את איזון הגלוקוז ומצליחה להביא את המטופל להשיג את המטרה שעומדת כיום על ממוצע A1C פחות מ-7 ומאפשרת למטופל להיות בטווח התקין ( TIR) למעלה מ70% מהזמן. מצב כזה כמעט ולא היה ניתן להשיג בעבר באף אחת מהטכנולוגיות שהיו קיימות בשוק. זו הפעם הראשונה שמערכת מסוגלת להתאים עצמה באופן אינדיבידואלי בזמן אמת לכל מטופל ולהוביל לכך שהמטופלים נמצאים רוב הזמן בטווח רמות הסוכר הרצויות.

 

שינוי הגישה הקלינית

מבחינת המטופל המערכת מאפשרת לו לעבור ממצב של החלטות יומיומיות קשות וקריטיות לחייו למצב שכל הדרוש הוא אך ורק לדאוג שהמערכת תעבוד מבחינה טכנית כמו שצריך. מערכת מינימד 670 בודקת את המטופל באופן רצוף 288 פעמים ביממה ומחליטה, מווסתת ומזליפה אינסולין באופן אוטומטי ובכך משחררת את החולה מהצורך בשליטה בכל רגע ברמות הסוכר בגוף.

 

עם זאת, נדרשות עדיין מהמטופל לבצע מספר פעולות כמו כיול של המערכת והזנת כמות פחמימות נצרכת. אך גם אם המטופל טועה במקצת בספירת הפחמימות, המערכת במקרים רבים תדע לפצות על כך ולווסת את המינון הבאזלי הנדרש למטופל, באופן אוטומטי, ולאפשר לו לקבל את המינון הנכון עבורו על מנת להביא אותו חזרה לערך המטרה.

 

גם כשהמטופל ישן או עסוק יודעת המערכת להתאים את עצמה ולכן פעילותה מונעת מקרי ההיפוגליקמיה וההיפרגליקמיה, כך שנוצר מצב שהמטופל יהיה רוב הזמן בטווח הגליקמי הרצוי. זו לא רק קפיצת מדרגה באיזון אלא שינוי מהותי בגישה שבין המטופל למחלתו. זו הסיבה שמערכת זו מהווה מהפיכה של ממש, המשנה ותמשיך לשנות את הטיפול מסוג 1 בעתיד.

 

גם מבחינת הרופא, המערכת שינתה את הגישה הקלינית הרפואית שבה הרופא סומך על מערכות מידע מלאכותיות, והוא נותן אמון בטכנולוגיה. זה דבר המהווה קפיצת מדרגה מחשבתית בתהליך שהטיפול בסוכרת מסוג 1 עובר. לרופא יש פחות פרמטרים לטיפול בכל פעם שהוא פוגש את המטופל בשל האוטומציה של המערכת.

 

ישראל עמדה תמיד בחזית החדשנות בתחום הטכנולוגית בסוכרת. המרכזים הרפואיים שיבא ושניידר היוו חלק מהותי בפיתוח ומחקר מערכות אלה, והיוו חלק מהמחקרים החלוצים בתחום שתרמו לאישור המערכת בFDA

 

הכותב הוא אנדוקרינולוג בכיר ופרופסור קליני ברפואה פנימית, מנהל רפואי סוכרת אירופה מדטרוניק, ממובילי המחקר הקליני של מערכת 670

 

בשיתוף מדטרוניק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מדטרוניק
"לבלב מלאכותי"
צילום: מדטרוניק
פרופ' אוהד כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים