שתף קטע נבחר

לימים הקרים: משקאות טבעיים לחורף בריא

הרבה מעבר לפינוק של חורף: מזונות חמים בחורף יכולים להיטיב עם הבריאות, אם משלבים בהם רכיבים בריאים ומחזקים. מורן פלד טבלוביץ', נטורופתית ורואו-פוד שף, מסבירה על הצמחים שיעשו לכם את החורף ואיך ליצור מהם משקאות מחזקים

כשהטמפרטורות צונחות, אין כמו משקה חם שעוטף אותנו מבפנים בחמימות ונעימות. היתרון הגדול הוא שמעבר לכך שמדובר בפינוק, מדובר במזונות שיכולים להשפיע על בריאותנו אם נדע לשלב בהם רכיבים בריאים ומחזקים.

 

תזונה נכונה בעונת החורף הקרה יכולה להשפיע על חוסן הגוף ובריאותנו. ירקות כתומים, קטניות, אגוזים, פירות יבשים, תבלינים ועשבי תיבול שונים כמו הל, קינמון וג'ינג'ר - מומלצים לשילוב במרקים, תבשילים מהבילים ומשקאות מחממים.

 

בחורף מערכת החיסון חלשה יותר מבקיץ. השהייה במקומות סגורים ולא מאווררים, המעברים החדים בין מקומות מחוממים לקור השורר בחוץ, מחלישים כולם את המערכת החיסונית. לכן, לפי הגישה הנטורופתית, מומלץ לשלב בתזונת החורף רכיבים מהצומח שיכולים לתרום לחוסן הגוף מפני מחלות העונה הנפוצות.

 

צפו: מהו "דיכאון חורף" ואיך ניתן להתגבר עליו?

 

קיראו עוד:

דיאטת חורף: 12 שבועות, צעד אחר צעד

15 מזונות שיסייעו לכם לרדת במשקל

6 שינויים קטנים שיובילו לירידה במשקל בלי דיאטה  

 

אלו הם הצמחים שיעזרו לכם לעבור את החורף בשלום:

 

אסטרגלוס

שורש האסטרגלוס הוא צמח מרפא מהרפואה הסינית המסורתית, שקנה לעצמו מוניטין רב גם במערב. ברפואת הצמחים הוא משמש מזה אלפי שנים לתמיכה בתפקוד מערכת החיסון וכנגד מצבים ויראליים נפוצים.

 

בעוד שבסין מרבים לצרוך אותו כל חורף כדי להתחזק בעונה הקרה ולהתמודד עם הנגיפים השונים שהיא מביאה עמה, גם המדע חוקר את השפעתו המיטיבה בהקשרים חיסוניים.

 

ההשפעה המיטיבה של שורש האסטרגלוס נעוצה ברכיבים נוגדי חמצון ורבי-סוכרים ייחודיים שהוא מכיל. האסטרגלוס הוא צמח חובה לימי החורף הקרים, וטעמו העדין משתלב נפלא גם במרקים וגם בחליטות תה.

 

אכיניצאה

כשמתחילים להתעטש זה הסימן שצריך להכניס את האכינצאה הביתה. האכינציאה מגיעה אלינו מצפון אמריקה, אך היא זוכה למוניטין בינלאומי רב שנים. לא בכדי היא מהווה את אחד מצמחי החורף הידועים והנמכרים ביותר בכל העולם.

 

ברפואת הצמחים והנטורופתיה עושים באכיניצאה שימוש נרחב כצמח מפתח לסיוע בכל הקשור לבעיות החורף הנפוצות – בין אם לחיזוק חוסן הגוף ובין אם כדי לחזור לשגרת החיים מהר יותר בעת הצטננות. מחקרים מדעיים שונים שחקרו את הצמח, מצאו שהאכיניצאה מפעילה רכיבי חיסון שונים בגוף ותורמת להפחתת התגובה הדלקתית, וזהו אחד ממנגנוני הפעולה המשוערים שלה. בנוסף, מחקרים קליניים מצאו כי היא עשויה לקצר את משך תקופת הצינון.

 

ברפואת הצמחים ובנטורופתיה, נהוג לשלב יחד את האסטרגלוס והאכינצאה בפורמולת צמחים – כדי ליהנות מהסגולות של שניהם באופן סינרגטי ומשלים. על כן, מומלץ לבחור פורמולת צמחים המשלבת תמציות מרוכזות של אסטרגלוס ואכינצאה, בנוזל או בטבליות, שניתן להשיג בכל בית טבע או באחת מרשתות הפארם. כדאי לבחור בתמציות צמחים שהופקו בשיטת 'המיצוי השלם', השומרת על כל הרכיבים החשובים והעדינים שבצמחים.

 

קקאו נא (Raw cocoa)

אין כמו שוקו חם בחורף, אבל אם כבר מכניסים את הקקאו לתפריט כדאי מאוד שזה יהיה קקאו רואו - כלומר קקאו נא שלא עבר תהליכי קלייה וחימום. בתהליך הקלייה שעובר הקקאו שנמצא בסופרמרקטים השונים, אובד חלק גדול מהרכיבים הבריאים המצויים בו. כך למשל חומצות השומן החיוניות, הרגישות לחום, נהרסות ומתחמצנות.

 

קקאו שלא עבר קלייה לעומת זאת, נשאר במצבו הנא והטבעי ויש לו טעם שוקולדי עשיר ונפלא. פולי הקקאו מזינים מאוד ועשירים בנוגדי חמצון עוצמתיים, במגנזיום, בברזל, באשלגן, בזרחן, בחומצות שומן חיוניות ובסיבים תזונתיים. קקאו רואו שאינו מומתק עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר והכולסטרול, לעיכול תקין והוא ידוע כמזון מעורר ומרומם את מצב הרוח.

 

אבקת מאקה

המאקה היא פקעת ייחודית שמגיעה אלינו ממרומי האנדים הפרואניים, והיא אחד מהצמחים הנחקרים ביותר בשנים האחרונות, בזכות עושר מרכיביה. לא בכדי היא משמשת אוכלוסייה שלמה כרכיב מזון עיקרי ואף כנכס המיוצא לכל העולם.

 

המאקה עשירה בברזל, בסידן ובאשלגן, בוויטמינים ובחומצות אמינו, בפחמימות מורכבות ובחלבון איכותי. הפקעות מגיעות בשלושה צבעים: צהוב, אדום ושחור. מאחר ולכל צבע מיוחסות תכונות ורכיבי תזונה ייחודיים, אנשי האנדים הפרואניים ממליצים לצרוך את המאקה כפי שהם צורכים אותה – כשילוב של שלושת הצבעים יחד, ובכך ליהנות מכל יתרונותיה.

 

איך תשלבו אותם במשקאות חמימים שיעשו לכם את החורף? לפניכם שני מתכונים פשוטים להכנה של משקאות חורף עשירים ומחזקים, שאת מרכיביהם תוכלו להשיג בכל חנות טבע.

 

עשירים ומחזקים: משקאות חמים מסייעים למערכת החיסון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשירים ומחזקים: משקאות חמים מסייעים למערכת החיסון(צילום: shutterstock)

 

כתום זה המפנק החדש

שייק עשיר בנוגדי חמצון שמעניק בוסט של ויטמינים ומינרלים. התבלינים המחממים שבמתכון יכסו אתכם במעין שמיכה פנימית מחממת בימים הקרים.

 

רכיבים

● 1 כוס קרם קוקוס

● 1 אפרסמון בשל וקלוף

● 1 כף גוג'י ברי'ז (להשרות מראש)

● 1 כף גולדן ברי'ז (להשרות מראש)

● 1 כפית אבקת מאקה פרימיום, אני מעדיפה את זו של ברא צמחים

● 1 כפית אבקת קקאו נא

● 2–3 פולי קקאו נא

● חופן אגוזי פקאן לא קלויים

● 1/2 כפית תמצית וניל אמיתי

● 1/4 כפית אבקת ג'ינג'ר

● 1/4 כפית אבקת קינמון

● קמצוץ הל

● קמצוץ מוסקט

● 5 מ"ל תמצית אסטרגלוס

 

הוראות הכנה

להכניס את כל רכיבי השייק לבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד וקרמי ולהגיש.

 

שוקו כפי שלא הכרתם

משקה הקקאו יעניק 'בוסט' של אנרגיה, יעלה את מצב הרוח ויעשיר את הגוף בנוגדי חמצון, בוויטמינים ומינרלים.

 

רכיבים

● 3 כפות של אבקת קקאו רואו

● 2 ליטר קרם קוקוס

● 2 כפות תמצית וניל אמיתי

● 2 כפיות אבקת מאקה פרימיום, כאמור אני משתמשת בזו של ברא צמחים

● כף שמן קוקוס (בכבישה קרה)

● חבילה של שוקולד מריר משובח 85%–90%

● קורט מלח הימלאיה

● חצי כפית אבקת קינמון טחון דק

● חצי כוס סירופ מייפל

● חצי כפית צ'ילי חריף גרוס

 

הוראות הכנה

לבחוש בסיר את חלב הקוקוס עד חימום, להוסיף את תמצית הווניל. כשהתערובת מתחילה להתחמם יש להוסיף את יתר המרכיבים, לערבב טוב טוב ולהגיש.

 

הכותבת היא נטורופתית ורואו-פוד שף ב'ברא צמחים'

המידע מסתמך על גישות נטורופתיות וניסיונה של הכותבת כנטורופתית ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טעימים ומחזקים: משקאות לחורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים