שתף קטע נבחר

צפון קוריאה: הפירוק מגרעין לא על הפרק

עוד מסר מדאיג מפיונגיאנג, לקראת תום הדד ליין שהציבה לוושינגטון: השגריר באו"ם אמר שהשיחות המתמשכות עם ארה"ב "כבר לא נחוצות", ושמדובר "בתרגיל שנועד למשוך זמן" כדי לעזור לטראמפ בבחירות. הלילה: ניסוי "משמעותי מאוד" באתר שיגור לוויינים

 

 

שגריר צפון קוריאה באו"ם אמר אתמול (שבת) שפירוק ארצו מגרעין כבר לא עומד על הפרק במו"מ עם ארה"ב. השגריר הוסיף שאין צורך בשיחות המתמשכות עם וושינגטון – הצהרה חריפה שמדגישה כמה הפערים בין הצדדים גדולים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

השגריר קים סונג אמר כי הרצון של ארה"ב ב"דיאלוג משמעותי וממושך" היה בעצם "תרגיל שנועד למשוך זמן", כדי שיתאים למדיניות של דונלד טראמפ - התייחסות לקראת המירוץ של הנשיא בבחירות 2020. "אנחנו לא צריכים לנהל עכשיו שיחות ארוכות עם ארה"ב, והפירוק מגרעין כבר לא עומד על הפרק בשולחן המו"מ", אמר השגריר.

  (צילום: רויטרס)
קים רוכב על סוס לבן בהר הקדוש פאקטו. סיבה לדאגה?(צילום: רויטרס)
 

השגריר הצפון קוריאני תקף את "המדיניות העוינת" של ארה"ב בחודשים האחרונים, וגם את החברות האירופיות במועצת הביטחון, שלאחרונה מחו על ניסויים "פרובוקטיביים" של פיונגיאנג בטילים בליסטיים. בלגיה, אסטוניה, צרפת, גרמניה, פולין ובריטניה קראו להחמיר את הסנקציות נגד צפון קוריאה. השגריר באו"ם תקף את ה"פרנויה" של האירופים: "בשעה ששש חברות באיחוד האירופי מתקשות למלא בחודשים האחרונים את תפקיד כלב המחמד של ארה"ב, אי אפשר שלא לתהות מה הן מקבלות בתמורה מוושינגטון".

 

שעות ספורות לאחר דברי השגריר, הודיעה בלילה שבין שבת לראשון פיונגיאנג כי ערכה ניסוי "משמעותי מאוד" באתר שיגור הלוויינים "סוהאה". סוכנות הידיעות הממלכתית KCNA לא פירטה מה בדיוק כלל אותו ניסוי, אך בעבר שוגרו ממנו טילים לחלל וכן בוצעו בו ניסויים במנועים רקטיים. גורמים אמריקנים אמרו בעבר כי צפון קוריאה הבטיחה לסגור את האתר. לפי הדיווח ב-KCNA, תוצאות הניסוי יסייעו לשדרג את "מעמדה האסטרטגי" של המדינה. 

באירופה מחו על הניסויים. צפון קוריאה: "פרנויה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באירופה מחו על הניסויים. צפון קוריאה: "פרנויה"(צילום: AFP)
 

לפני שנה הפתיעו דונלד טראמפ וקים ג'ונג און את העולם כשנפגשו בפסגה היסטורית בסינגפור. לקראת 2020 לא נראה שיש עתיד לשיחות הגרעין בין הצדדים ולמאמצים לפירוז חצי האי קוריאה מגרעין. בחודשים האחרונים רמזה צפון קוריאה שהיא עשויה לחדש את הניסויים הגרעיניים של הטילים שלה, אם ממשל טראמפ לא יבצע ויתורים משמעותיים ב"דיפלומטיה הגרעינית" - ויסיר סנקציות שהטיל עליה בגלל תוכנית הגרעין. הדד ליין שהציבה פיונגיאנג יפקע בסוף החודש.

 

טראמפ הכעיס השבוע את צפון קוריאה כשדיבר על אפשרות של פעולה צבאית נגדה, וכינה פעם נוספת את הרודן מפיונגיאנג "איש הטילים". סגנית שר החוץ בפיונגיאנג אמרה שהערותיו של טראמפ "מעודדות גלים של שנאה בקרב העם שלנו נגד ארה"ב", מכיוון שהן מראות על חוסר נימוס להנהגה הצפון קוריאנית. סגנית שר החוץ אמרה שגם צפון קוריאה תשתמש בשפה בוטה נגד טראמפ, כפי שעשתה לפני פריצת הדרך הדיפלומטית בין הצדדים ומפגשי הפסגה ההיסטוריים.

דונלד טראמפ קים ג'ונג און באזור המפורז קוריאה (צילום: רויטרס)
הפגישה השלישית בין קים לטראמפ(צילום: רויטרס)
 

ביום רביעי תהו מומחים אם צפון קוריאה מתכננת פעולה משמעותית על רקע המו"מ התקוע, לקראת סוף הדד ליין. היא פרסמה תמונות של קים ג'ונג און רוכב על סוס לבן בהר הקדוש פאקטו. בעבר, לפני צעדים דרמטיים, פורסמו תמונות דומות. בצפון קוריאה אמרו השבוע ש"המתנה שהאמריקנים יקבלו לחג המולד תלויה רק בהם".

 

"נראה מה יקרה עם צפון קוריאה", אמר היום טראמפ בתגובה לדברי השגריר. "אני אופתע אם היא תפעל בעוינות", הוסיף טראמפ. על חשש שארצו של קים ג'ונג און תתערב בבחירות בארה"ב אמר טראמפ: "הוא יודע שיש לי בחירות באופק. אני לא חושב שהוא ירצה להתערב בהן, אבל אנחנו נצטרך לראות. אני חושב שהוא ירצה לראות שמשהו קורה. היחסים טובים מאוד, אבל יש קצת עוינות, אין ספק".

קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

היחסים בין נשיא ארה"ב לרודן הצפון קוריאני עברו מהפך בשנתיים האחרונות, ולפי טראמפ הם הפכו מאויבים מרים ל"אוהבים". שני המנהיגים נפגשו שלוש פעמים: הפעם הראשונה הייתה בסינגפור ביוני אשתקד. הפגישה השנייה הייתה בווייטנאם בפברואר השנה. אותה פגישה הסתיימה בכישלון ונגמרה מוקדם מהצפוי – בעקבות מחלוקות על הסנקציות האמריקניות נגד צפון קוריאה. הפגישה השלישית הייתה בחודש יוני באזור המפורז בין צפון קוריאה לדרום קוריאה.

 

בתחילת המו"מ בין הצדדים עוד הייתה אופטימיות, למרות שדיפלומטים רבים הטילו ספק גדול בנכונותה של צפון קוריאה לוותר על תוכנית הגרעין שבה השקיעה במשך עשרות שנים. פיונגיאנג הביעה נכונות לוותר רק על חלק מתוכנית הגרעין שלה, כצעד ראשון בהסכם. קים יונג צ'ול, שעמד בראש צוות המו"מ מול וושינגטון, הבהיר שארצו לא תדון על פירוק מגרעין לפני שארה"ב תבצע ויתורים משמעותיים.


פורסם לראשונה 07/12/2019 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קים ג'ונג און על הסוס
צילום: רויטרס
מומלצים