שתף קטע נבחר

לעזור לילדים עם קשיים בוויסות החושי

כשילד סובל מקשיים בוויסות חושי, חשוב לאבחן את הקושי הספציפי כדי לעזור לו להתמודד עם המשימות בחייו ואתגרים נוספים. אומנם אנחנו מוקפים בהמון גירויים אך יש דרכים לווסת אותם

לאחרונה יצאה הנהלת מרכזי הקניות ביג בהודעה, לפיה בכל יום ראשון, הראשון בחודש, יהפכו מרכזי הקניות למרכזים שקטים למשך ארבע שעות. מה זה אומר? בלי מוזיקה, בלי מסכים מרצדים ועם עוצמת אור מופחתת. היוזמה מכוונת להנגשת שירותי הקניות לאנשים וילדים עם קשיים בוויסות החושי, קשיים אשר מאפיינים בין היתר ילדים ואנשים עם הפרעות קשב מורכבות ואוטיזם.

 

העולם בו אנו חיים עוטף אותנו באינספור גירויים בו זמנית. הכול צבעוני, רועש וקופצני. המערכת החושית שלנו היא זו האמונה על הקלט של גירויים אלו ועיבודם. היא כוללת חמישה חושים: טעם, ריח, שמיעה, ראיה ומישוש. בנוסף, נהוג לקשור אליה את המערכת הווסטיבולרית (תנועה) והמערכת הפרופריוסטיבית (מיקום הגוף במרחב). קושי בוויסות החושי יכול לנבוע מכשל בקלט או מכשל בעיבוד, ומשמעותו קושי לווסת את סוג הגירוי אשר נקלט במערכת העצבית, את עוצמתו ואת אופי התגובות ההתנהגותיות שמתרחשות בעקבותיו.

 

חשיבה (צילום: shutterstock)
סדר יום קבוע עוזר לילד(צילום: shutterstock)

קושי זה עשוי לבוא לידי ביטוי באחד משלושת האופנים הבאים: רגישות יתר, תת רגישות וחיפוש אחר גירויים (seeking). לכל אחד מהאופנים יש ביטוי פיזי שונה אך המענה לכולם עומד על אותם חמישה עקרונות:

 

אבחון

על פי רוב, כבר בגיל הגן תדע הגננת להצביע על קושי בוויסות החושי. לעתים זה יבוא לידי ביטוי בתזזיתיות גבוהה בין גירויים, לעתים בהימנעות מחומרים, מרקמים, פעילויות שונות, ולעתים צורך משמעותי במגע חזק. הגננות אמנם אינן מאבחנות אך הן רואות עשרות ילדים בשנה, מדי שנה ויש להן מרחב השוואה רחב. במידה ואתם חשים בקושי אצל הילד, או שהגננת מזהה מצב כזה, מומלץ לפנות לאבחון. איתור הקושי הספציפי שלו יסייע לכם ההורים בהגברת המודעות והתאמת סביבות חיים שונות כך שאיכות חייו תעלה.

 

ידע ומודעות

בשונה מלקויות אחרות שהמודעת אליהן רווחת, המודעות לקשיים האורגניים בוויסות החושי מהווה "אופנה חדשה יחסית" בתחום הטיפולי. עד לפני מספר שנים לא רב נהגו הורים, מורים ומבוגרים אחרים להאשים את הילדים בעצלנות ופינוק. בעקבות התפתחות המחקר וההכרה בתופעה זאת, כיום מופיע הליקוי בוויסות החושי בספר האבחנות של ארגון הפסיכיאטריים האמריקאי (DSM) והמודעות אליו הולכת וגוברת.

 

קראו עוד:

איך להשיג חינוך והישגים כמו בסינגפור

דימוי הגוף של בתך מתחיל במבטים שלך

מה עושים כשהילד לא עומד בהסכמים?

 

מתפקידכם ההורים להפוך כל אבן כדי לדעת יותר על הקושי של ילדכם. השלב השני במתן מענה מיטבי לילדים עם קשיים בוויסות החושי הוא לספק ידע ומידע על הקושי לכל המבוגרים המשמעותיים הבאים במגע עם הילד. בשלב זה חשוב לעבור מהתיאוריה לפרקטיקה, להסביר מהו הקושי ואיך לתת לו מענה חושי כך שהליקוי יסופק.

 

מענה רגשי

ילדים עם קושי בוויסות החושי עלולים להפגין התנהגות אגרסיבית, קושי בחקירה, קושי בהשתהות במשימה, איבוד עניין וחוסר פניות למשחק והתפתחות. הם מתמודדים לא פעם עם דימוי עצמי נמוך, תחושת מסוגלות נמוכה, חוסר ערך ובידוד חברתי. הסיבה לכך היא שהקושי הלא מטופל עלול לגרור התנהגויות לא מקובלות של התפרצויות, הימנעות וכדומה.

 

לכן, בעוד שילדים אחרים פנויים להתפתחות, משחק ויצירה, ילדים אלו מוסחים לחלוטין על ידי הגירויים שמפריעים להם. מתפקידנו ההורים ומתפקיד הצוות החינוכי להיות אמפתיים לקושי, ללמד את הילדים לזהות ולשיים את הרגשות שעולים בעקבות הקושי, לזמן חוויות הצלחה, להעצים הצלחות למול הילד ולמול קבוצת השווים ובעיקר לחזק את החוזקות - למצוא תחומים אשר מעניינים את הילד והוא חווה את עצמו כמוצלח בהם ולפתוח בהם אפשרויות חדשות (למשל: ילד שאוהב לצייר, נקנה לו ציוד ציור שיגביר את המוטיבציה ונרשום אותו לחוג ציור, שם להצלחה גם יהיה הד חברתי).

 

אילו תחומים מעניינים את הילד או הילדה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילו תחומים מעניינים את הילד או הילדה?(צילום: shutterstock)

התאמת הסביבה

כאמור, סביבת החיים שלנו מוצפת גירויים. לא נוכל לשלוט בעולם כולו אך נוכל לעזור בהפחתת הגירוי במקומות שניתן לעשות כן. לפני הכול - סדר יום קבוע ועקבי שמתוכנן עם הילד ומוסבר לו הנו בסיס ליצירת סדר פנימי יציב שיסייע בהתמודדות עם השינוי בגירויים הנחווים מבחוץ.

 

מומלץ לקיים ישיבה משפחתית שבועית בה מציגים את הלו"ז השבועי, על הפעולות השגרתיות שבו, היציאה מהשגרה, קשיים אפשריים וחשיבה משותפת על פתרונות לאתגרים אשר עלולים לצוף במהלך השבוע. כדאי  גם לקיים התייעצות עם הילד בבחירת בגדיו, כך שיהיו מבדים שנעימים לו על העור, ולא יכללו כפתורים, רוכסנים וכדומה במידה ואלו מפריעים לו.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

בנוסף, להוריד תוויות מפנים הבגד, להשתמש בתאורה חמה ולא בוהקת, להפחית משמעותית חשיפה למסכים מכל סוג ובוודאי שלפני השינה, להקפיד על ווליום נמוך בעת הקרנת סרטים והשמעת מוסיקה ולהתאים תזונה כך שתפחית את צריכת הסוכר והשמרים שמגבירים פעילות ותזזיתיות ותאפשר גישה למזונות שקל לילד לאכול (ישנם ילדים שמעדיפים רק מזונות יבשים למשל).

 

התאמת הסביבה לא אומרת להפסיק לחשוף את הילד באופן מבוקר ומווסת לגירויים: בגדים מבדים שונים, מוזיקה, אור, מגוון מזונות, ועוד. ההבנה היא שהחשיפה מצריכה מאמץ גדול מהילד וצריכה להיעשות באופן מובנה ומבוקר שלא יציף אותו.

 

דיאטה סנסורית

במקרים בהם התאמת הסביבה אינה מספיקה נפנה לטיפול פרטני על ידי מרפאה בעיסוק שתבנה "דיאטה סנסורית" לילד בהתאם לסוג ההתמודדות שלו. תפקיד הדיאטה הסנסורית הוא להשלים את החסר, כך שהמרפאה בעיסוק מדריכה את הצוות החינוכי וההורים איך לשלב את המענה התחושתי בתוך סדר היום של הילד.

 

למשל, לילד עם תת רגישות ישולבו במהלך היום תרגילים של וסט חושי והברשות במטרה לסייע בתחושת גבולות הגוף. לילד עם חיפוש גירויים תשולב עבודה בחומרים חזקים, כמו חימר ולחיצות כדור כוח. את הדיאטה הסנסורית בונה אך ורק מרפאה בעיסוק שזהו עיסוקה.

 

הקושי בוויסות החושי הוא אמנם מולד, אך ביכולתנו לסייע בהתמודדויות היומיומיות שהוא מביא איתו, וזהו בדיוק תפקידנו כהורים.

 

הכותבת הינה יועצת חינוכית MA ומנתחת התנהגות, מומחית תחום אוטיזם בבית אקשטיין מקבוצת דנאל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר לסייע בהתמודדות
צילום: shutterstock
מומלצים