שתף קטע נבחר

כמאה רכזי ביטחון הפגינו: "עצרו את ההפקרות"

הרכזים שהפגינו מול הקריה בתל אביב חסמו את רחוב קפלן. הם מחו על תנאי העסקתם ודורשים לחתום על הסכם עבודה קיבוצי מול משרד הביטחון: "מחבל שייכנס ליישוב יפגוש אותי. אנחנו מבקשים שיגנו עלינו ויעגנו את זכויותינו"

כמאה רכזי ביטחון מכל רחבי הארץ הפגינו הבוקר (יום ג') מול קריית הממשלה בצומת הרחובות קפלן ודרך בגין בתל אביב. הם מחו על ההידרדרות בתנאי העסקתם ודורשים לחתום עמם על חוזה העסקה קיבוצי. במהלך ההפגנה עברה שיירת ראש הממשלה בנימין נתניהו ליד הקריה.  

 

רכזי הביטחון שלא קיבלו שכר מוחים: "הגיעו מים עד נפש" 

 

 

הרכזים הפגינו עם דגלי ישראל ועם שלטים שבהם נכתב בין היתר: "משרד הביטחון מפקיר את הרבש"צים", "משרד הביטחון מפקיד את יישובי קו התפר", "לעצור את ההפקרות", "בושה" ועוד. הם שרו את המנון התקווה.  

מחאת הרבש
מחאת הרבש"צים בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

מחאת הרבש
טוענים כי משרד הביטחון הפקיר אותם(צילום: מוטי קמחי)

שיירת רה
שיירת רה"מ עברה במקום בזמן ההפגנה(צילום: שאול גולן)

 

יו"ר ועד הרשב"צים הארצי, ניר שורמן, המשמש רבש"צ במושב דקל הסמוך לרצועת עזה, אמר: "בשנתיים האחרונות ניסינו ליצור קשר עם משרד הביטחון כדי לדון בתנאים שלנו ובביטחון התושבים שלנו ולא זכינו לשום תגובה רשמית מצדם. החלטנו שנגמרו הדיבורים ועברנו לשלב המעשים. כרגע זו יריית הפתיחה ואנחנו מפגינים מול משרד הביטחון, בשלב הבא בנינו סוג של מדרג של עיצומים כמובן מבלי לפגוע בביטחון של התושבים בזמן חירום. אנחנו בהחלט מתכוונים להשבית את העבודה השוטפת שלנו".

 

"בדיוק עבר ביבי נתניהו, היינו באמת רוצים לשמוע אותו דן בעניין שלנו עם שר הביטחון. לא ייתכן שמשרד הביטחון יפריט את הביטחון של התושבים במדינת ישראל. יותר מ-900 אלף אזרחים נתונים לביטחון ותחת חסותם של הרבש"צים. אנחנו שליחים של משרד הביטחון ביישובים, לא יכול להיות שימשיך להתעלם מאיתנו ולא יבוא איתנו במו"מ, אנחנו שוב פונים אליו ומבקשים מו"מ ישיר כדי להסדיר את המעמד שלנו", דברי ניר שורמן.

 

אלדד מנצור, מנכ"ל ארגון הרבש"צים הארצי והרבש"צ של קריית נטפים, סיפר בהפגנה כי הרכזים עובדים מסביב לשעון, "אנחנו לא יכולים לתכנן שעה קדימה, אנחנו מוקפצים כמעט בכל שעה, כל גזרה חווה את זה בתצורות שונות, בצפון אנחנו נמצאים עכשיו במצב הכי מתוח מאז 73', בדרום לא צריך להגיד בכלל, באיו"ש הגזרה בוערת אבל משרד הביטחון מתנער מאתנו. תראו את האנשים האלה, כל האנשים האלה אמונים על ביטחונם של כמעט מיליון איש במדינת ישראל ואני שואל שאלה אחת: מי מגן על המגן? למה אני בלי כיסוי? למה זורקים אותי? למה משרד הביטחון מתעלם ממני? אנחנו פה כי אנחנו רוצים שיח ישיר עם משרד הביטחון, אנחנו רצים אחריהם כמה שנים רק כדי להגיע להידברות, ויש פשוט התעלמות מוחלטת"

 

מנצור ציין כי רכזי הביטחון עומדים בקו האש מול איומי הטרור: "אנחנו קו ההגנה האחרון על היישובים, מחבל שנכנס ליישוב יפגוש אותי בקצה. זה אנחנו, אנחנו אלה שבסוף סופגים את הכול ואנחנו מבקשים דבר אחד פשוט: שיגנו עלינו, יעגנו את הזכויות שלנו, האנשים האלה פה נמצאים בלי שום הגנה, יוצאים לכבות שריפות בלי מיגון, רוצים עכשיו להיות מול מחבלים אבל בסוף שולחים אותנו לביטוח לאומי, אנחנו רוצים הגנה מלאה, אנחנו רוצים שמשרד הביטחון ייקח עלינו אחריות מלאה".

מחאת הרבש
מחאה מול הקריה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

מחאת הרבש
טענות קשות על הפקרת האנשים האחראים לביטחון(צילום: שאול גולן)

מחאת הרבש
רחוב קפלן בתל אביב נחסם לזמן קצר(צילום: שאול גולן)

מחאת הרבש
מחאת הרבש"צים(צילום: שאול גולן)

מחאת הרבש
מחו נגד משרד הביטחון(צילום: שאול גולן)

לטענת רכזי הביטחון, העובדה שהם כפופים לכמה גורמים בהם משרד הביטחון, צה"ל והרשויות המקומיות, גורמת לכך שמשכורותיהם לא משולמות בזמן ושהם נאלצים לפנות לגורמים שונים כדי לשמור על תנאי העבודה שלהם. הרבש"צים, שמאוגדים תחת חסותה של ההסתדרות הלאומית, דורשים שייחתם עמם הסכם עבודה קיבוצי חדש. עוד הם דורשים להיות כפופים לגוף אחד בלבד: משרד הביטחון. לטענתם, רק העסקה ישירה על-ידי משרד הביטחון תשמור על תנאי העבודה שלהם, על יכולתם המקצועית ועל כשירותם.

 

רכזי הביטחון מועסקים ביישובי קו עימות וביהודה ושומרון ומספרם נאמד בכ-450, 300 מהם מאוגדים בהסתדרות הלאומית. רובם מועסקים על ידי היישובים שבהם הם משמשים בתפקידם, כאשר שכרם מועבר ממשרד הביטחון. לאחרונה חתם משרד הביטחון על הסכם חדש להעסקת רכזי הביטחון מול המועצות האזוריות, שקובע בין היתר שינויים באופן העברת השכר של העובדים - במקום שיועבר ישירות ליישובים, הוא מועבר למועצות האזוריות ומשם ליישובים.

 

חלק מהמועצות והיישובים סירבו להסכים למתווה החדש, דבר שהביא לעיכובים בהעברת המשכורות. לפי ועד הפעולה, כ-30 רכזי ביטחון מאזורים שונים כבר קיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורים מהיישוב שבו הם מועסקים, בהם מצוין כי הסיבה לכך היא אי העברת משכורתם ממשרד הביטחון, במקביל למו"מ שמתקיים בנושא שלא נראה כי ייפתר בקרוב.

 

רכזי הביטחון השוטף ביישובים אחראים במסגרת תפקידם בין היתר גם על כיתות הכוננות שפועלות באירועי חירום ופח"ע. הרבש"צים אחראים בין היתר על סדרי הביטחון ביישובים, הם עורכים סריקות לאורך הגדר ביישובים מגודרים. הם גם אחראים על בידוק פועלים או מבקרים בעיקר ביישובים מעבר לקו הירוק. במהלך פעילותם נמצאים הרבש"צים בקשר צמוד על גורמי צה"ל שאחראים על גזרת יישובם. כיום מועסקים הרבש"צים על-ידי הרשות המקומית שבה הם פועלים, לאחר שעלות שכרם מועברת למועצה ממשרד הביטחון.

 

משרד הביטחון מסר בתגובה שגיבש עם מרכז המועצות האזוריות הסכם חדש להשתתפות המשרד במימון מרכיבי הביטחון ביישובים. "ההסכם מסדיר את שיתוף הפעולה בין הצדדים ואת סדרי הביטחון במאות יישובים ברחבי הארץ. כחלק מההסכם הגדיל משרד הביטחון את תקציב ההשתתפות במרכיבי הביטחון, באופן שיאפשר את הגדלת הסיוע למועצות וליישובים במימון הרבש"צים.

 

"כ-90 אחוזים מהמועצות האזורית ברחבי הארץ (26 מועצות), כולל המועצות בעוטף עזה, כבר חתמו על ההסכם החדש עם משרד הביטחון וקיבלו את השתתפות המשרד במימון מרכיב הביטחון-רבש"צים. לצערנו, ארבע מועצות טרם חתמו ואנו פועלים מולן בניסיון להגיע לסיכומים".

 

מההסתדרות הלאומית שמלווה את הרבש"צים נמסר כי היא הכריזה על סכסוך עבודה מול משרד הביטחון. "היום החל הצעד הראשון עד להשבתה מלאה של עבודת הרבש"צים כפי שהחוק מאפשר. משרד הביטחון פועל לשינוי תנאי העסקת הרבש"צים באופן חד-צדדי ופוגעני. מאות רבש"צים ברחבי הארץ נמצאים בסכנת פיטורים מיידית ומי שעלול לשלם את המחיר הם אזרחי ישראל כולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחאת הרבש"צים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים