שתף קטע נבחר

כלת נובל לשלום בהאג: "לא היה רצח עם"

אונג סן סו צ'י, שלחמה שנים למען הדמוקרטיה במיאנמר ונחשבה במערב לגיבורה, התייצבה בבית הדין הבינ"ל להגן על הצבא המואשם שטבח בבני רוהינגה מוסלמים. תומכים לשעבר: "מאוכזבים מהמנהיגה שהערצנו". פליטים מוסלמים: "נשותינו נאנסו, זרקו את ילדינו לאש. האמת תצא לאור"

בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג נפתחו היום (ד') השימועים במסגרת המשפט שבו מואשמת מיאנמר ברצח עם נגד בני המיעוט המוסלמי רוהינגה במהלך מבצע צבאי ב-2017. לדיון התייצבה מנהיגת מיאנמר אונג סן סו צ'י, כלת פרס נובל לשלום שהיו בעולם מי שקראו לשלול ממנה את הפרס בעקבות התייצבותה לימין הצבא בארצה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מיאנמר אאונג סן סו צ'י בית דין האג טבח רוהינגה (צילום: רויטרס)
סו צ'י, היום. "הצבא העניש"(צילום: רויטרס)

מיאנמר אאונג סן סו צ'י בית דין האג טבח רוהינגה (צילום: AFP)
מפגינים מחוץ לבית הדין בהאג(צילום: AFP)

בהצהרת הפתיחה שלה דחתה סו צ'י את הטענות שמדובר ברצח עם, אמרה שהדיון בעניין כלל אינו צריך להתנהל בבית הדין בהאג – והוסיפה כי ההאשמות נגד מיאנמר חלקיות ומוליכות שולל.

 

סו צ'י נחשבה בעבר במערב ללוחמת גיבורה למען הדמוקרטיה, וצבא מיאנמר כפה עליה מעצר בית במשך קרוב לעשור, עד ששוחררה ב-2010. חמש שנים לאחר השחרור רשמה ניצחון מוחץ בבחירות, אולם החוקה שניסח הצבא, ששלט במדינה במשך עשרות שנים, מחייבת אותה לחלוק איתו את השלטון.

במחנה פליטים לבני רוהינגה בבנגלדש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במחנה פליטים לבני רוהינגה בבנגלדש(צילום: AFP)

חלוקת מזון לפליטים שברחו ממיאנמר (צילום: AP) (צילום: AP)
חלוקת מזון לפליטים שברחו ממיאנמר(צילום: AP)

ב-30 הדקות שבהן נשאה היום דברים בבית הדין בהאג הגנה סו צ'י על אותו צבא שהחזיק אותה שנים במעצר, והדגישה כי המבצע הצבאי שאליו יצא נגד בני הרוהינגה במחוז רקין באוגוסט 2017 היה מבצע נגד הטרור, שהחל בעקבות מתקפות של חמושים מבני הרוהינגה נגד עשרות תחנות משטרה.

 

יותר מ-730 אלף בני רוהינגה ברחו ממיאנמר לבנגלדש אחרי תחילת המבצע ההוא, ולדברי חוקרים מהאו"ם ייתכן שמספר ההרוגים במבצע הגיע ל-10,000 איש. בדבריה היום הודתה סו צ'י כי ייתכן שנעשה שימוש בכוח צבאי לא מידתי וכי נהרגו אזרחים, אולם טענה גם כי לא מדובר ברצח עם. ארגוני זכויות אדם אמרו היום שטענותיה של סו צ'י סותרות את הראיות בשטח ואת העדויות שנאספו מהניצולים.

כפר רוהינגה שהועלה באש ברקין, מיאנמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כפר רוהינגה שהועלה באש ברקין, מיאנמר(צילום: AFP)

סו צ'י הדגישה כי מיאנמר נוקטת צעדי ענישה נגד חיילים שעברו על החוק במהלך המבצע: "האם יכול להיות שמדינה שבאופן פעיל חוקרת, מעמידה לדין ומענישה חיילים וקצינים המואשמים בעבירה על החוק התכוונה לבצע רצח עם?", שאלה. בשנה שעברה הודיע צבא מיאנמר כי דן לעשר שנות מאסר ולעבודות פרך שבעה חיילים שהיו מעורבים ברצח עשרה גברים וילדים בני רוהינגה בכפר אִין דִין בספטבר 2017.

 

באים לתמוך ב"אמא סוּ"

לבית הדין הבינלאומי לצדק אין סמכויות אכיפה, אולם לפסיקותיו יש משקל בינלאומי משמעותי. הרף המשפטי לקביעה שהזוועות שבוצעו הן רצח עם הוא רף גבוה, ולפי שעה קשה לדעת אם ההאשמות נגד מיאנמר יעמדו בו. רק שלושה אירועים הוכרו לפי החוק הבינלאומי כרצח עם מאז מלחמת העולם השנייה: בקמבודיה בשנות ה-70; ברואנדה ב-1994; ובסרברניצה, בוסניה, ב-1995.

מיאנמר אאונג סן סו צ'י בית דין האג טבח רוהינגה (צילום: AFP)
תומכי "אמא סו". "תהיה בריאה ותצליח"(צילום: AFP)

מיאנמר אאונג סן סו צ'י בית דין האג טבח רוהינגה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מחוץ לבית הדין בהולנד, וכן במיאנמר ובבנגלדש, שם שוהים עדיין המוני פליטים בני רוהינגה, התקיימו היום הפגנות –הן בעד אונג סן סו צ'י והן נגדה. "אני מקווה שהאמת תהיה לצדנו", אמר קו הלה, בן 52, בינגון, מיאנמר, שם התאספו מאות בני אדם כדי לצפות יחד בשידור החי של השימועים. "אמא סו נסעה לבית הדין כדי להגן על האמת. אני מקווה שהאמת תנצח".

 

כ-250 מתומכי סו צ'י התאספו מחוץ לארמון השלום בהאג, הניפו תמונות שלה וקראו: "אנחנו עומדים לצדך. אמא סו תהיה בריאה ותצליח". קרי הליי ליאן, בן 45, בא כל הדרך מינגון כדי לתמוך במנהיגה שלו: "היא באה לכאן כמנהיגה אחראית, ולכן אני כאן כדי לתמוך בה. אמא סו היא האדם היחיד שיכול להפוך את המדינה למדינה מפותחת של שלום. אנחנו לא מכחישים או מקבלים רצח עם – אנחנו תומכים בעמדתה של אמא סו".

"צמים ומתפללים לאללה". מחנה פליטים בבנגלדש (צילום: AP) (צילום: AP)
"צמים ומתפללים לאללה". מחנה פליטים בבנגלדש(צילום: AP)

 

עדויות הטבח במיאנמר: שריפת כפרים ואונס קבוצתי

 

פעילת זכויות האדם וויי וויי נו דיברה ליד בית הדין בהאג, וכשדמעות חונקות את גרונה הביעה את אכזבתה מסו צ'י: "אני מופתעת מאוד מהמנהיגה שכיבדנו, אהבנו והערצנו. קיוויתי שהיא תעמוד לצד הקורבנות, אבל היא לא עשתה את זה, והיא הכחישה את הזוועות הברורות בפנים חתומות. זה כל כך מצער".

 

בבנגלדש, פליטים שהתאספו לצפות בשימוע צעקו "שקרנית, שקרנית, בושה!" לעבר סו צ'י בשעה שזו דיברה. חמיד חוסיין, פליט בן רוהינגה, סיפר: "כלנו מתפללים ורבים מאתנו צמים בתקווה לזכות בצדק. אנחנו מתפללים לאללה שנזכה לצדק, ונושאים תפילות מיוחדות במסגדים. נילחם על זכויותינו עד טיפת דמנו האחרונה. לא נניח לזה. בני עמנו נהרגו, ילדינו נזרקו לאש, נשותינו נאנסו, הבתים שלנו הוצתו ונשרפו כליל. כולנו רוצים משפט הוגן, ובמהלך המשפט האמת תיחשף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
במחנה פליטים לרוהינגה בבנגלדש
צילום: AFP
מומלצים