שתף קטע נבחר

האו"ם: מיאנמר חתרה לרצח עם, גם כלת פרס נובל לשלום אשמה

האשמה נדירה של האו"ם ברצח עם: שנה אחרי ש-700 אלף בני רוהינגה מוסלמים ברחו ממיאנמר לבנגלדש בצל מבצע צבאי שכלל שריפת כפרים ומעשי אונס קבוצתיים, קובע צוות חוקרים כי מפקדי צבא מיאנמר חתרו לביצוע רצח עם ויש להעמידם לדין. הדו"ח: כלת נובל אונג סן סו צ'י לא עשתה די כדי למנוע את הזוועה

צוות בדיקה מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם קובע בדו"ח שמתפרסם היום (ב') כי צבא מיאנמר אכן ביצע מעשי טבח המוניים ומעשי אונס קבוצתיים נגד בני ובנות הרוהינגה, מיעוט מוסלמי שחי במדינה, וכי במעשיה היו להנהגת הצבא "כוונות העומדות ביסודו של רצח עם". הדו"ח החמור מפורסם במלאת שנה לבריחה ההמונית של מאות אלפי בני רוהינגה לבנגלדש השכנה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ 

 

פליטים בני רוהינגה שנמלטו לבנגלדש. כפרים נשרפו, נשים נאנסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים בני רוהינגה שנמלטו לבנגלדש. כפרים נשרפו, נשים נאנסו(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
מפה מיאנמר אסיה ליד הודו תאילנד ו בנגלדש ()

בדו"ח קובע צוות החוקרים כי יש להעמיד לדין את מפקד צבא מיאנמר וחמישה גנרלים בגין הפשעים, וכי הממשלה האזרחית של מיאנמר והעומדת בראשה, כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, "תרמו לביצוע פשעי הזוועה" בכך שאפשרו את השמעתם של דברי השטנה וההסתה, השמידו מסמכים ולא מילאו את תפקידן להגן על מיעוטים מפני פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה שביצע צבא מיאנמר בשלושה מחוזות.

 

משבר בני הרוהינגה במיאנמר התפרץ לפני שנה בדיוק, כשצבא מיאנמר פתח במבצע אכזרי נגד המיעוט במחוז רקין. המבצע נפתח בעקבות פיגועים שביצע ארגון מורדים מקרב הרוהינגה נגד 30 עמדות של משטרת מיאנמר ונגד בסיס של צבא מיאנמר. במהלך המבצע ברחו כ-700 אלף פליטים בני ובנות רוהינגה, ורובם חיים כעת במחנות פליטים בבנגלדש. תוקפי המיעוט הואשמו בשריפת מאות כפרים, בשעבוד בני רוהינגה וברצח ילדים – לעתים גם לנגד עיני הוריהם. הטבח במיאנמר נחשף לדברי סוכנות הידיעות רויטרס על-ידי שני עיתונאים שלה, וכעת הם עצורים במיאנמר ועומדים לדין.

בשיירת הפליטים. "סו צ'י לא ניצלה את מעמדה כדי לשים לזה סוף" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בשיירת הפליטים. "סו צ'י לא ניצלה את מעמדה כדי לשים לזה סוף"(צילום: רויטרס)

מימין: כלת נובל סו צ'י, ש"לא עשתה די". משמאל: כלת נובל מללה יוספזאי, שהאשימה אותה (צילום: MCT, AFP) (צילום: MCT, AFP)
מימין: כלת נובל סו צ'י, ש"לא עשתה די". משמאל: כלת נובל מללה יוספזאי, שהאשימה אותה(צילום: MCT, AFP)

עוד לפני בריחתם סירבה מיאנמר להכיר ב-1.1 מיליון בני הרוהינגה שגרו בשטחה כאזרחיה, ומעמדם היה למעשה "חסרי מדינה". הרשויות במיאנמר ראו בהם מהגרים בלתי חוקיים שהגיעו למדינה מבנגלדש.

 

לפי הגדרתו הרשמית של האו"ם, רצח עם הוא פעולות שמטרתן להשמיד בחלקן או לגמרי קבוצות לאומיות, אתניות, גזעיות או דתיות. החלת ההגדרה הזו נדירה במשפט הבינלאומי, ובעבר נעשה בה שימוש כדי להגדיר את הזוועות שהתחוללו בבוסניה ובסודן וכדי להגדיר את מסע הרצח של דאעש נגד קהילות יזידיות בעיראק ובסוריה.

הנדידה לבנגלדש. "יש די מידע כדי להעמיד את המפקדים לדין" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנדידה לבנגלדש. "יש די מידע כדי להעמיד את המפקדים לדין"(צילום: AFP)

תיעוד מהאוויר: כפרים שנשרפו על-ידי כוחות הצבא ()
תיעוד מהאוויר: כפרים שנשרפו על-ידי כוחות הצבא

"הפשעים ברקין והאופן שבו הם בוצעו דומים בטבעם, בחומרתם ובהיקפם לאלה שאפשרו למעשים מוכווני רצח עם להיעשות במקרים אחרים", קבע צוות החוקרים של האו"ם. בדו"ח, המתפרס על פני 20 עמודים, נכתב: "יש די מידע כדי להצדיק חקירה והעמדה לדין של בכירים בשרשרת הפיקוד של צבא מיאנמר, כך שבית משפט מתאים יוכל לקבוע את מידת האחריות שלהם לרצח עם בכל הקשור למצב ברקין". בדו"ח קובע הצוות כי המבצע הצבאי היה "לחלוטין בלתי מידתי בהתחשב באיום שנשקף".

 

בדו"ח קובעים החוקרים כי מועצת הביטחון של האו"ם צריכה לוודא שכל מבצעי הפשעים יעמדו לדין, וכי מוטב שהדבר ייעשה על-ידי בית הדין הבינלאומי לצדק או על-ידי בית דין אד-הוק שיוקם לצורך המשימה. עוד קבעו כי על מועצת הביטחון להטיל סנקציות אישיות, בכלל זה הגבלות תנועה והקפאת נכסים, על האחראים הראשיים לפשעים החמורים במיאנמר. הם קראו גם להטיל אמברגו נשק על המדינה.

האשמה רשמית ברצח עם - צעד משפטי נדיר. בני רוהינגה במחנה פליטים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האשמה רשמית ברצח עם - צעד משפטי נדיר. בני רוהינגה במחנה פליטים(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בראש צוות הבדיקה של האו"ם עמד האינדונזי מרזוקי דרוסמן, והוא ואנשיו ראיינו 875 קורבנות ועדי ראייה בבנגלדש ובמדינות אחרות, ובחנו מסמכים, סרטונים, תמונות וצילומי לוויין. הצוות לא קיבל אישור להיכנס למיאנמר והוא גינה את חוסר שיתוף הפעולה של המדינה. ממשלת מיאנמר וצבאה טרם הגיבו על הדו"ח.

 

עדויות הזוועה מהטבח במיאנמר:

 

בדו"ח נכתב כי ראש ממשלת מיאנמר סו צ'י, שזכתה ב-1991 בפרס נובל לשלום על פעילותה למען קידום דמוקרטיה וזכויות אדם במיאנמר בדרכים לא אלימות, "לא ניצלה את המעמד שיש לה כראש הממשלה או את הסמכות המוסרית שלה כדי לעקור מהשורש או למנוע את האירועים וכדי לחפש דרכים חלופיות למלא את האחריות להגן על האוכלוסייה האזרחית". בשנה שעברה יצאה נגד סו צ'י כלת פרס נובל לשלום אחרת, מללה יוספזאי, ואמרה כי היא עדיין ממתינה שעמיתתה סו צ'י תפעל לעצירת הזוועות.

 

הנציב העליון של האו"ם לענייני זכויות אדם, זייד ראד אל-חוסיין, כינה בעבר את מעשי צבא מיאנמר נגד בני הרוהינגה "טיהור אתני לפי הספר". בדו"ח ועדת הבדיקה שפורסם היום נכתב כי עשרות שנים של סטיגמטיזציה של בני הרוהינגה בתמיכת המדינה גרמו לדיכוי ממוסד של בני הרוהינגה מיומם הראשון ועד יומם האחרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פליטה בת רוהינגה שברחה ממיאנמר לבנגלדש
צילום: AFP
מומלצים