שתף קטע נבחר

רגב קיבלה זכות וטו על בחירת מועמדים לטקס המשואות

בעקבות הביקורת שמתח המבקר על אופן בחירת מדליקי המשואות ועל חלוקת ההזמנות, הממשלה אישרה נהלים חדשים לאירוע. התוצאה: שרת התרבות, המשמשת כיו"ר ועדת השרים לסמלים וטקסים, קיבלה עוד יותר סמכויות - לרבות הזכות לפסול מועמדים

גם אם לא ברור עוד כמה זמן תמשיך מירי רגב (הליכוד) לכהן כשרת התרבות, מסתמן שלפחות בטקס הבא -  שמדליקי המשואה שלו ייבחרו עד מרץ, לפני הקמת הממשלה הצפויה - היא תקבל זכות וטו על המועמדים ותוכל לפסול אותם ללא קבלת אישור מהוועדה.

 

מירי רגב (צילום: מוטי קמחי)
מירי רגב. קיבלה זכות וטו(צילום: מוטי קמחי)

 

דו"ח המבקר שפורסם באפריל השנה בנוגע ועסק בעיקר באופן בחירת מדליקי המשואות בטקס יום העצמאות ובחלוקת ההזמנות לאירוע היוקרתי, הוביל את הממשלה לאשר לאחרונה תקנון חדש להסדרת נוהלי האירוע. אך התוצאה של התקנון החדש היא דווקא הענקת סמכויות נוספות לשרת התרבות.

 

בבדיקה של המרכז להעצמת האזרח נמצאו סעיפים בתקנון החדש, שעשויים להיות שנויים במחלוקת. כך, למשל, מדליקי המשואות אמורים לייצג "תפיסת עולם ממלכתית". דרישה זו החליפה את הנחיה קודמת לפיה הם: "ייצגו את החברה הישראלית מנקודות ראות רבות ככל האפשר". לצד זאת, התקנון החדש כולל דרישה להעניק ייצוג לאזרחים עם מוגבלות ומציג הנחיות בדבר העדפה מתקנת בשירות הציבורי לייצוגן של נשים ואוכלוסיות מיעוטים.

 

"טקס יום העצמאות ובחירת מדליקי המשואות הינם נושאים בעלי רגישות ציבורית", אמרה עו"ד עינת פישר, מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח. "מן הראוי היה כי שינויים מסוג זה בתקנון בנושא רגיש ומשמעותי, יוצגו לציבור בצורה ברורה ושקופה תוך התייחסות להערות המבקר". יצוין כי ההחלטה נבדקה על-ידי המרכז להעצמת האזרח במסגרת פרוייקט "איזיגוב" - שירות דיגיטלי המנגיש החלטות ממשלה לציבור הרחב.

 

 

הביקורת על הליך בחירת המועמדים

מבקר המדינה הקודם, השופט בדימוס יוסף שפירא, כתב בדו"ח שהגיש לפני שמונה חודשים לגבי טקס המשואות של 2018 כי "מבלי לפגוע בזכויותיהם ובהישגיהם הרבים של מדליקי המשואות שנבחרו, בתהליך בחירת מדליקי המשואות בטקס נפלו פגמים. חלקים מההליך בוצעו שלא בהתאם ל'תקנון לבחירת מדליקי המשואות בטקס ערב יום העצמאות, ולעיתים באופן שהיה בו כדי לפגוע בסמכויותיה ובמעמדה של הוועדה הציבורית לבחירת מדליקי המשואות". 

 

המבקר מצא בין היתר כי ההחלטה הסופית של הוועדה הציבורית על רשימת המועמדים המומלצים להדלקת המשואות נעשתה בשיחות טלפוניות פרטניות בין יו"ר הוועדה, שהוא מנהל מרכז ההסברה מושיק אביב, לחברי הוועדה הציבורית. השיחות לא נעשו במתכונת של שיחת ועידה שהייתה מאפשרת לחברי הוועדה הציבורית לקיים דיון משותף והצבעה כנדרש בתקנון לצורך קבלת ההחלטות.

 

טקס הדלקת המשואות בהר הרצל בירושלים (צילום: יואב דודקביץ' )
טקס הדלקת המשואות בהר הרצל בירושלים(צילום: יואב דודקביץ' )

מבקר המדינה העיר למשרד התרבות כי על פי סיכום דיון הוועדה ועל פי דברי חלק מחבריה, ארבעה מבין 13 מדליקי המשואות שהוועדה הציבורית המליצה עליהם, נוספו, ללא דיון בהשתתפות כלל חברי הוועדה. יתר על כן, אמרו במשרד המבקר, כי תגובת משרד התרבות שלפיה מטרת הוועדה הציבורית הייתה לבחור 20 מועמדים אשר מהם תבחר השרה את 13 מדליקי המשואות אינה מתועדת בהחלטות הוועדה ואינה מתיישבת עם התקנון, שלפיו על הוועדה לגבש המלצותיה לבחירת מדליקי המשואות על פי שיקול דעתה, ולהעביר הרשימה לאישור השרה - יו"ר ועדת השרים.

 

עו
עו"ד עינת פישר

במשרד התרבות הגיבו אז על הביקורת לגבי הליך בחירת המועמדים ואמרו כי "אין חולק כי הטקסים בארבע השנים האחרונות היו מהמרהיבים שראתה המדינה, שעה שהביאו לידי ביטוי את הפסיפס הרחב שממנו מורכבת החברה הישראלית. הדבר התבטא גם בזהות מדליקי המשואות, שכפי שציין המבקר, לא נפל שום פגם בבחירתם. גם בהקשר זה, ולקראת הטקס הקרוב, התקנון השתנה בהתאם להפקת הלקחים וממצאי המבקר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שרת התרבות מירי רגב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים