חלום הפטור מתרחק: עלייה בשיעור מסורבי הוויזה לארה"ב
ב-2019 עלה שיעור הישראלים שבקשות הוויזה שלהם נדחו ל-5.33% מסך המבקשים. כדי שתצטרף לתוכנית הפטור מוויזה, שיעור הסירוב בישראל צריך לעמוד על פחות מ-3%. גורמים המעורים בנושא: השיעור מוגדל באופן מלאכותי
יותר ויותר ישראלים מתקשים לקבל ויזה לארה"ב: אחוז הסירוב לבקשות לקבלת ויזה המשיך השנה לעלות והגיע ל-5.33%. זו השנה החמישית ברציפות שבה היקף הסירובים לישראלים עולה. אם ישראל תרצה להצטרף לתוכנית הפטור מוויזה, אחוז הסירוב צריך לעמוד על פחות מ-3%.
לפי הנתונים, בשנה הפיסקלית 2019 (מאוקטובר 2018 עד אוקטובר 2019) חלה עלייה של 0.2% בשיעור הסירוב, שב-2018 עמד על 5.1%. בשנת 2017 הוא עמד על 4.88%, ב-2016 על 4.08% וב-2015 על 3.85%.
אחוז הסירוב נקבע מכלל בקשות הוויזה מסוג B1 שאזרחי מדינה הגישו לקונסולים האמריקנים, והוא קובע מעין מדד למעמדה של אותה מדינה בעיניי ארה"ב, מבחינה קונסולרית. כאמור, כדי שישראל תצטרף לתוכנית הפטור מהוויזה, עליה לעמוד בשיעור סירוב של פחות מ-3%. ישנם תנאים נוספים להצטרפות לתוכנית, בין היתר הנפקת דרכונים ביומטריים, תנאי שישראל עומדת בו.
בשגרירות חוששים שישראלים ממשיכים לעבוד באופן לא חוקי
ליעם שוורץ, ראש תחום הרילוקיישן במשרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן, אומר כי קיימת עלייה מתמשכת בהיקף הסירובים בבקשות הוויזה של אזרחי ישראל. הסיבה לכך, לדבריו, היא שבשגרירות ארה"ב חוששים שישראלים ממשיכים לעבוד בארה"ב באופן לא חוקי, וכי ישראלים ימשיכו לשהות מעבר לזמן השהייה החוקי. "נדמה שבלי נס גדול, אין סיכוי שישראלים יזכו לפטור בעתיד הנראה לעין", אמר שוורץ.
רק לאחרונה הצטרפה פולין לרשימת הפטור היוקרתית, מה שאומר שכל מי שיש לו דרכון פולני יכול להיכנס לארה"ב בלי חובה להצטייד מראש בוויזה. בעוד ישראל נמצאת בשנים האחרונות במגמת עלייה בשיעור הסירוב, פולין הייתה דווקא במגמת ירידה.
בשנת 2015, היקף הסירובים עמד אצלה על 6.37% (הרבה יותר מישראל באותה שנה). היא ירדה ל-5.3% ב-2016, עלתה מעט מאוד ב-2017 וירדה ל-3.99% ב-2018. באופן מפתיע בשנת 2019 פולין ירדה מתחת ל-3% ונכנסה לתוכנית הפטור. אחד ההסברים לכך הוא שפולין פתחה בקמפיין לשכנע את אזרחיה שהסיכויים שלהם לקבל ויזה נמוכים – במטרה להפחית את שיעור הסירוב הלאומי.
גורמים שמעורים בנושא אומרים כי בנוגע לישראל מדובר ב"סירוב פוליטי", וכי נראה שגורמים במשרד החוץ האמריקני לא רוצים לתת לה פטור מוויזה. לכן, לדברי הגורמים, הם מגדילים באופן מלאכותי את שיעור הסירובים בבקשות ויזה.
הדברים עולים בקנה אחד עם תלונות של ישראלים צעירים על כך שבקשות הוויזה שלהם נדחות כמעט אוטומטית. כך למשל, צעירים ישראלים אשר מגישים בקשות ויזה לביקור בארה"ב, ביחד עם הוריהם שלהם יש כבר ויזה – נדחים בטענה שיש חשש שיישארו לעבוד בארה"ב.
כבר כמה שנים מתקיימים מגעים עם ארה"ב להכנסת ישראל לרשימה היוקרתית של פטור מוויזה, וכמה פעמים פוליטיקאים ישראלים התגאו שבקרוב ישראל תקבל את הפטור המיוחל. אלא שבינתיים, כך עולה מנתוני הסירוב, ישראל רק מתרחקת.
בשנה שעברה חלה התקדמות במגעים בין המדינות, והושגה פריצת דרך באחת הסוגיות שהיוו מכשול: החתימה על הסכם למניעת ומאבק בפשיעה חמורה (PCSC), שיאפשר לרשויות האכיפה האמריקניות לבקש מידע על ישראלים החשודים בביצוע פשעים חמורים. מכשול נוסף הוא ההתייחסות לאמריקנים ממוצא פלסטיני, שישראל מערימה עליהם קשיים בכניסה וביציאה במעברי הגבול.