שתף קטע נבחר

עושים סדר בעימות חסר התקדים בצמרת המשפטית

המאבק בין היועמ"ש מנדלבליט לשר המשפטים אוחנה על מינויה של ממלאת מקום פרקליט המדינה, הוא רק חלק מהעימות בין המערכת הפוליטית למערכת המשפט ברקע כתב האישום נגד רה"מ. הלכתם לאיבוד בפרשה? התשובות לשאלות החשובות

אביחי מנדלבליט אורלי בן-ארי אמיר אוחנה (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
אביחי מנדלבליט, אורלי בן-ארי ואמיר אוחנה(צילום: יהונתן ולצר, TPS)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ושר המשפטים אמיר אוחנה נקלעו לעימות חסר תקדים בימים האחרונים, סביב מינויה של ממלאת מקום פרקליט המדינה, אורלי בן-ארי גינצברג, עם פרישתו של שי ניצן. כשברקע ניצב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, המאבק הזה הוא רק אחד בסדרה של התנגשויות - שעוד עלולות להחריף - בין המערכת הפוליטית למערכת המשפט.

 

למי שאיבד ידיים ורגליים בפרשה, ynet עושה סדר בעזרת כמה שאלות ותשובות.

 

 

מה תפקידו של פרקליט המדינה?

הוא עומד בראש הפרקליטות ומחוזותיה, משמש אחד מראשי מערכת אכיפת החוק והתביעה הכללית, וכפוף רק ליועץ המשפטי לממשלה. הוא מתווה מדיניות משפטית בתחום אכיפת החוק בכפוף להנחיות היועץ המשפטי.

 

כיצד נבחר פרקליט מדינה?

באמצעות ועדת איתור בת חמישה חברים, ובראשה היועץ המשפטי לממשלה. הוא ניצב בראשה כיוון שעבודתם צמודה – אף שהיועץ מוגדר ראש התביעה הכללית, פרקליט המדינה הוא למעשה התובע הראשי. לעמדתו של היועץ בוועדת האיתור יש חשיבות מכרעת שכן, כמו ברוב הממסדים, הוא האיש שצריך להסתדר, לעבוד בצוותא, לתת בו אמון ולהעריך את כישוריו. היועץ גם צריך להתרשם שהפרקליט יוכל לנהל את "משרד עורכי הדין" הגדול בארץ ושיש לו יכולות מנהיגות משפטית ויכולת ארגון המערכת המונה כ-1,500 פרקליטים.

 

מדוע אם כך לא מתכנסת ועדת האיתור?

בשל ממשלת מעבר, נהוג מאז ותמיד שזו אינה מפעילה את כלל סמכויותיה עד שממשלה חדשה מכוננת. בין השאר נאסרים מינויים מקצועיים בכירים בכל זרועות הממשלה, כדי שלא לכפות על הממשלה הבאה עובדות מוגמרות. מכיוון שנאסר על הממשלה למנות את נציגה לוועדת האיתור, היא לא קמה.

 

מדוע לא הוארכה כהונתו של שי ניצן עד לכינון ממשלה חדשה?

אחד התנאים לכהונתו של שומר סף כמו פרקליט המדינה הוא היותו עצמאי ובלתי תלוי. מהיום שהממשלה אישרה את מינויו כפרקליט המדינה, אין עליו אלא מוראו של החוק. אם הממשלה הייתה מאריכה את כהונתו בשלושה חודשים, הייתה נשברת מראית העין של אי התלות, וכך גם לו הייתה מוארכת שוב.

 

שי ניצן (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
שי ניצן. "תפקיד עצמאי ובלתי תלוי"(צילום: יהונתן ולצר, TPS)

 

ומה לגבי מינוי של ממלא מקום?

החוק מגדיר באופן חד וחלק את סמכותו של שר המשפטים, תוך היוועצות עם נציב שירות המדינה, למנות ממלא מקום למשך שלושה חודשים. החוק אינו מחייב את השר להתייעץ עם היועץ המשפטי לממשלה. אף על פי כן, השר אוחנה התייעץ עם היועץ אביחי מנדלבליט. היועץ סבר שהאיש היחיד המתאים למילוי המקום, בהתייחס לכובד התפקיד, לניסיונו, לכישוריו ולאמון הפרקליטות בו הוא המשנה לפרקליט המדינה מומי למברגר. השר אוחנה הציע חמישה מועמדים מתוך הפרקליטות ובהם למברגר, אך סבר שהתעקשות היועץ על מועמד אחד בלבד, היא כוחנית ואינה סבירה ולכן מינה פרקליטה אחרת – אורלי בן-ארי גינצברג.

 

מיהי אורלי בן ארי גינצברג?

היא בת 53, תפקידה האחרון היה המשנה לפרקליטות מחוז מרכז בתחום הפלילי. בשנים האחרונות התמודדה כמה פעמים במכרז לתפקיד פרקליטת המחוז, אך לא נבחרה. היא עסקה בין היתר בשורת תיקים ביטחוניים רגישים, בהם פרשת טלי פחימה ופרשת האסיר X. יש לה תואר שני במדעי המדינה במסגרת לימודיה במכללה לביטחון לאומי. את שירותה הצבאי העבירה ביחידת 8200 בחיל המודיעין - והיא דוברת את השפה הערבית.

 

אורלי בן ארי גינזברג ואמיר אוחנה (צילום: רפי קוץ)
אורלי בן ארי גינזברג ואמיר אוחנה(צילום: רפי קוץ)

  

מדוע היועץ מנדלבליט מתנגד למינוי הזה?

היועץ אינו כופר בסמכותו החוקית של השר למנות ממלא מקום, אולם הוא סבור שמינויה של בן ארי נגוע באי סבירות קיצונית. בין הסיבות שהציג היועץ - לבן ארי אין הכישורים והנסיון הנדרש למינוי כה מורכב, שהרי לא כיהנה כלל כפרקליטת מחוז. לא יעלה על הדעת, הוא טוען, ככלל ולא כל שכן בעת בחירות, ששר פוליטי ימנה פרקליט מדינה שאמור לעבוד עם היועץ בצמידות - בניגוד לדעתו.

 

מנדלבליט אומר כי בעת הזו, בנסיבות המיוחדות שבהן שרויה המדינה, יש לצמצם כליל את את ההשפעה הפוליטית של מינוי ממלא המקום כדי שתובטח עצמאותו, אי תלותו בגורם הממנה ואת אמון הציבור בטוהר ההליכים. הוא רומז שכשפרקליטות המדינה עוסקת בתיק ראש הממשלה, לא סביר ששר המקורב במיוחד לנתניהו ימנה את ממלא מקום הפרקליט בלי הסכמתו.

 

לאיזה "טוהר הליכים" מתכוון היועץ המשפטי לממשלה?

פרקליט המדינה יהיה גורם בכיר בקבלת החלטות הקשורות בתיקי ראש הממשלה. למשל - הוא ממונה על מחלקת הבג"צים שעשויה לדון בבקשות שונות של ראש הממשלה, למשל האפשרות שיוטל עליו להרכיב את הממשלה הבאה. פרקליט המדינה עשוי לעסוק בנושאים כמו חנינה, עיכוב הליכים, עסקת טיעון ועוד.

 

מה קרה היום בבג"ץ?

עתירה שהוגשה נגד מינוי בן ארי בטענה כי החלטת השר אוחנה נגועה ב"חוסר סבירות קיצוני", ביקשה מתן צו ארעי שימנע את כניסת בן ארי לתפקידה. העותרים נענו בצו שנתן שופט העליון מני מזוז, דקות ספורות לפני תחילת טקס הפרידה מניצן.

 

מני מזוז (צילום: אוהד צויגנברג)
השופט מני מזוז(צילום: אוהד צויגנברג)

ומה הלאה?

הן מנדלבליט והן אוחנה יגנו על עמדתם בפני בג"ץ. מנדבליט ישתמש במחלקת הבג"צים כדי שתגן על עמדתו, והוא יידרש להוכיח כי היא נגועה בחוסר סבירות קיצונית. אוחנה ייקח לעצמו עורך דין פרטי ששכרו ישולם על ידי המדינה, ויטען כי פעל על פי סמכותו החוקית. הוא יטען שנהג בסבירות מוחלטת וערך את כל הבדיקות וההתייעצויות המקדמיות טרם מינה את בן ארי.

 

לא הסערה הראשונה

חילופי המהלומות בין השר אוחנה לבין היועץ המשפטי לממשלה לא התחילו בפרשת מינוי בן ארי. מאז נכנס לתפקידו ביוני, כמינוי של נתניהו בממשלת המעבר אחרי הבחירות הראשונות השנה, הוא עורר סערות - בין היתר כשהדגים מקרה של החלטת בג"ץ שאין חובה לציית לה, כשמתח ביקורת חסר תקדים ודיבר על "הפרקליטות שבתוך הפרקליטות" וכאשר האשים את מערכת אכיפת החוק בהגנה על עבריינים ברקע הטיפול בחקירות ראש הממשלה.

 

מנדלבליט פרסם הודעות תקיפות נגד אוחנה במקרים אלו, ובין היתר כינה את דבריו של אוחנה בכנסת בעניין עד המדינה ניר חפץ "חמורים ביותר ומעוותים את המציאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהונתן ולצר, TPS
מנדלבליט, בן ארי ואוחנה
צילום: יהונתן ולצר, TPS
מומלצים