שתף קטע נבחר

הזמן של ילדי המילניום: כוכבי העשור הבא

הישראלי הבא ב-NBA, השחיינית שחולמת על מדליה אולימפית, הגולשת שעשתה היסטוריה והיורשות של ירדן ג'רבי ונטע ריבקין: הספורטאים הכי טובים מתחת לגיל 20 - ומה קרה לישראלים המבטיחים משנת 2010?

 

שתי מדליות אולימפיות, שתי זכיות באליפות אירופה לעתודה בכדורסל, שני אלופי עולם בג'ודו וישראלית אחת שזכתה שלוש פעמים בתואר אלופת העולם בגלשני רוח. העשור שמסתיים עתה הביא עמו שלל הישגים בכחול-לבן, ולפחות לפי השנים האחרונות, המגמה הזו רק צפויה להתעצם.

 

אבל חלק מאלו שהביאו את התארים הללו כבר לא פעילים, ואחרים נמצאים בדמדומי הקריירה. פתח העשור השלישי של המילניום השלישי הוא בדיוק הזמן לסקור מיהם הספורטאים הישראלים הבולטים שעדיין לא חגגו יום הולדת 20, אלו שנולדו אחרי שאיש כבר לא חשש מבאג 2000.

 

אנסטסיה גורבנקו  (צילום: EPA)
אנסטסיה גורבנקו. תעשה גלים בעשור הבא(צילום: EPA)

 

עשר שנים אחרי כתבה דומה, שניסתה כמו זו להעריך מי יהיו כוכבי העשור, הגיע הזמן גם לבחון מה אירע להבטחות של שנת 2010. הנה הם באים: כוכבי העשור הבא, ומי שאמורים היו להיות מצטייני העשור הנוכחי.

 

כדורגל – עילאי אלמקייס (10 במרץ 2000)

לקראת סיום עוד קמפיין כושל של הנבחרת הלאומית, הקפיץ אנדי הרצוג לבוגרת את עילאי אלמקייס, הכישרון הצעיר של הופנהיים הגרמנית (בינתיים בקבוצת המילואים שלה). הילד ממושב רגבה, שגדל במחלקות הנוער של בית"ר נהריה ומכבי חיפה, היה ליליד המילניום הראשון שקיבל את חולצת הנבחרת, ובדקות שניתנו לו הראה את הפוטנציאל העצום שלו, שהביא את המאמן שלו לכנות אותו "אינייסטה הישראלי".

 

עילאי אלמקייס (צילום: עוז מועלם)
עילאי אלמקייס. יליד המילניום הראשון שהופיע בנבחרת הבוגרת(צילום: עוז מועלם)

עדן קארצב (צילום: יאיר שגיא)
עדן קארצב חוגג בנבחרת הצעירה(צילום: יאיר שגיא)

 

ומי עוד: הקשר בן ה-19 עדן קארצב היה המוציא לפועל העיקרי של נבחרת הנוער, בנבחרת הצעירה כבר יש לו 8 הופעות ואחרי שהושאל ממכבי ת"א תפס מקום של קבע בהרכב קריית שמונה. עומר ניראון בן ה-18, בנו של שחקן העבר דני, מסומן כשוער העתיד של ישראל וחתם לחמש שנים בבני יהודה. בליגה הוא עדיין לא קיבל דקות.

 

בחזרה ל-2010: אייל גולסה נחשב לכישרון ענק לפני עשור והיה אמור להוביל את הנבחרת בעידן הנוכחי. גולסה אמנם זכה באליפויות עם מכבי חיפה ומכבי ת"א, ושיחק גם באירופה (בפאוק סלוניקי), אבל לפסגות שניבאו לו הוא לא הגיע. גם מוחמד גדיר, שהוזכר איתו, יצא לאירופה (לבוורן ולוקרן הבלגיות) ונדד גם בארץ. קבוצתו הנוכחית היא בני יהודה. לנבחרת הבוגרת הוא לא הגיע.

 

כדורסל: דני אבדיה (3 בינואר 2001)

השאלה הגדולה היא לא אם דני אבדיה יהיה הישראלי הבא ב-NBA, אלא באיזה מקום הוא ייבחר בדראפט. כוכב נבחרות העתודה שזכו פעמיים ברציפות בזהב הוא כבר שחקן לגיטימי במכבי תל אביב, שאם לא יקרה משהו יוצא דופן תאלץ להסתדר בלעדיו מהשנה הבאה. אבדיה, על פי כל ההערכות, יהיה בקיץ הישראלי הראשון שנבחר בין עשרת הראשונים בדראפט.

 

ים מדר (צילום: אורן אהרוני)
ים מדר. הפליימייקר של הפועל ת"א(צילום: אורן אהרוני)

נועם דוברת (צילום: יאיר שגיא)
נועם דוברת. העתיד של מכבי ראשל"צ(צילום: יאיר שגיא)

עמנואל שארפ  (צילום: FIBA.COM)
עמנואל שארפ צולף בנבחרת הקדטים(צילום: FIBA.COM)
 

ומי עוד: רכז הפועל ת"א ים מדר (בן 19) היה העזר כנגדו של ה-MVP אבדיה בקמפיין הנפלא של העתודה הקיץ, רכז מכבי ראשון לציון נועם דוברת (17) נבחר ל-MVP של אליפות אירופה דרג ב' שבה זכתה נבחרת הנוער הישראלית ורכז אחר, עמנואל שארפ (רק בן 15 והבן של) שמשחק בתיכון אמריקני, הוביל את נבחרת הקדטים בנקודות כמעט בכל משחק באליפות היבשת.

 

בחזרה ל-2010: נמרוד טישמן, שסומן אז כפוטנציאל גדול, הפך לשחקן ליגה סולידי ולא יותר. השנה הוא במכבי ראשון לציון. כרמל בוכמן משחק אף הוא בליגת העל, באשדוד, אבל בכל העשור האחרון הוא קלע בסך הכול 11 נקודות בליגת הבכירה, ב-21 משחקים.

 

אתלטיקה: בלסינג אפריפה (26 באוקטובר 2003)

רק לפני חודשיים הוא חגג יום הולדת 16, אבל בלסינג אפריפה הוא כבר עתה העתיד של הספרינט בארץ. אפריפה, שנולד בארץ לאב מגאנה שהגיע לכאן כעובד השגרירות הגנאית, זכה במדליית כסף ב-200 מטר באליפות ישראל האחרונה ושבר את שיא גילאי 15 בריצה ל-300 מטר, שיא שהחזיק 16 שנה. הבעיה: אפריפה לא מחזיק באזרחות ישראלית, שאותה יוכל לקבל רק בגיל 17, ולכן בינתיים הוא לא יכול להשתתף באליפויות אירופה.

 

בלסינג אפריפה (צילום: טיבור יגר)
בלסינג אפריפה. שבר שיא בן 16 שנה(צילום: טיבור יגר)

גל קדמון. מהספרינטריות המובילות בארץ (צילום: טיבור יגר) (צילום: טיבור יגר)
גל קדמון. מהספרינטריות המובילות בארץ(צילום: טיבור יגר)

 

ומי עוד: גל קדמון בת ה-19 היא האצנית הבולטת בארץ ביחד עם דיאנה ויסמן, אדיסו גואדיה (17) זכה השנה במדליית זהב בריצה ל-3,000 מ' בפסטיבל הנוער האירופי האולימפי בבאקו.

 

בחזרה ל-2010: דימה קרויטר היה אלוף העולם בקפיצה לגובה לקדטים ב-2009 ושנה אחר כך זכה בזהב במשחקים האולימפיים לנוער - אבל בקפיצה לבוגרים משהו התפספס. למשחקים האולימפיים בריו 2016 הוא הגיע, אבל לא עבר את המוקדמות. אולגה לנסקי זכורה בעיקר בזכות הסיפור המוזר אחרי השיא הישראלי שקבעה ב-100 מ', שיא שלא אושר - היא לא התייצבה לבדיקת סמים כי לדבריה מיהרה לטוס לסבתה באוקראינה עקב מצבה הרפואי.

 

שחייה: אנסטסיה גורבנקו (7 באוגוסט 2003)

ילדת הפלא של השחייה הישראלית היא לא העתיד, אלא ההווה. לטוקיו 2020 אנסטסיה גורבנקו כבר קבעה את הקריטריון, וחצי גמר אולימפי הוא יעד ריאלי - עוד לפני יום הולדת 17. שדרוג נוסף יכול להוביל את מדליסטית הזהב מהמשחקים האולימפיים לנוער לגמר אולימפי כבר בשנה הבאה - ואולי-אולי למדליה היסטוריה מהבריכה בפריז 2024.

 

אליפות אירופה ב שחייה ל נוער תומר פרנקל (צילום: אורן אהרוני)
תומר פרנקל. קבע את הקריטריון האולימפי(צילום: אורן אהרוני)
רון פולונסקי וגל כהן גרומי  (צילום: איגוד השחייה )
רון פולונסקי וגל כהן גרומי עם המדליות באליפות אירופה לנוער(צילום: איגוד השחייה )

 

ומי עוד: ביחד עם הכדורסל, עומק הדור הבא של השחייה נראה הכי גדול. תומר פרנקל (בן 19) ורון פולונסקי (18) קבעו החודש את הקריטריון האולימפי, גל כהן גרומי צפוי להצטרף כחלק מנבחרת השליחים וגם ללאה פולונסקי (האחות של רון) ולאביב ברזלי יש סיכוי להגיע לטוקיו.

 

בחזרה ל-2010: נמרוד חייט שסומן כפוטנציאל אולימפי פרש מזמן, אבל יעקב טומרקין שהיה אז ב"ומי עוד" הפך לשחיין העשור עם הישג שיא לשחיין ישראלי (מקום שביעי ב-200 גב בלונדון 2012), הופעה בשתי אולימפיאדות ומדליות באליפויות אירופה.

 

טניס: לינה גלושקו (12 בינואר 2000)

אם המדורגת 651 בעולם היא הפוטנציאל הגדול ביותר בענף, כנראה שיש כאן בעיה. לינה גלושקו נולדה 10 שנים ו-11 יום אחרי אחותה יוליה, שביחד עם שחר פאר ודודי סלע נשאה על גבה את הענף בעשור האחרון. יוליה פרשה החודש וחוץ מהאחות הצעירה - שכבר משחקת בנבחרת הפדרציה – לא נראה דור המשך. לא רק מתחת לגיל 20, אלא גם מתחת לגיל 30.

 

יוליה גלושקו לינה גלושקו גביע הפדרציה (צילום: עפרה פרידמן איגוד הטניס)
יוליה ולינה גלושקו. הבכורה פרשה, הצעירה היא התקווה הבאה(צילום: עפרה פרידמן איגוד הטניס)

שביט קמחי (צילום: עפרה פרידמן, איגוד הטניס)
שביט קמחי. 45 בדירוג העולמי לנערות(צילום: עפרה פרידמן, איגוד הטניס)

 

ומי עוד: שביט קמחי בת ה-17, אלופת ישראל לנוער, מדורגת 45 בעולם לגילה וביחד עם לינה גלושקו צפויה להיות חלק משמעותי מנבחרת הנשים של השנים הקרובות. ישי עוליאל נולד שבעה ימים לפני לינה גלושקו, אבל הגיע לתודה הרבה לפניה. ברזומה שלו זכיות באורנג' בול, העפלה לגמר אליפות אוסטרליה לנוער והופעת בכורה בנבחרת הדייויס בגיל 16. אבל בינתיים, הפריצה הגדולה בבוגרים עדיין לא הגיע. אולי בעשור הבא.

 

בחזרה ל-2010: יוליה גלושקו, שנולדה ב-1 בינואר 1990, הייתה אז ב"ומי עוד". לרשימה נכנסה ולריה פטיוק, אז בת 13. היא נחשבה לכישרון ענק, אבל משחק הטניס המקצועני האחרון שלה היה ב-2015, כשהייתה בת 18.

 

ג'ודו: גפן פרימו (26 במרץ 2000)

המדליות באליפויות אירופה לצעירות לא הפכו את גפן פרימו לכוכבת, אבל ההופעה המדהימה על המזרן הביתי באליפות אירופה לבוגרות שינתה את כל התמונה. הארד בת"א, בגיל 18 בלבד, הראה שפרימו יכולה להיות היורשת של ירדן ג'רבי ויעל ארד - ורצף ההצלחות בשנה האחרונה בסבב העולמי רק חיזק את התחושה הזו. מקומה בטוקיו 2020 כמעט מובטח.

 

תמר מלכה (משמאל) מול שירה ראשוני, הבכירה במשקל עד 48 ק"ג כיום (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
תמר מלכה (משמאל) מול שירה ראשוני, הבכירה במשקל עד 48 ק"ג כיום(צילום: אורן אהרוני)

 

ומי עוד: כמו פרימו, גם תמר מלכה (בת 19) ומתן שני (בן 18) זכו ב-2017 במדליות באליפות אירופה לקדטים. בניגוד לפרימו, הם עדיין לא פרצו בבוגרים. אבל זה בהחלט יכול לקרות בקרוב.

 

בחזרה ל-2010: שחר לוי החלה את העשור כסגנית אלופת העולם לנוער, אבל הקרב האחרון שלה בזירה העולמית היה ב-2011. טומי ארשנסקי הגיע ללונדון 2012 ופרש בגיל 26, יעקב ממיסטבלוב שנעלם נראה השנה באליפות ישראל, שבה סיים עם הארד.

 

התעמלות אמנותית: ניקול זליקמן (30 בינואר 2001)

הכוכבת הגדולה של הספורט הישראלי, לינוי אשרם, פספסה בשבעה חודשים את האפשרות להופיע ברשימה הזו. אבל גם בלי המועמדת מספר 1 למדליה בטוקיו 2020, יש להתעמלות האמנותית מה למכור - והרבה. כמו אשרם, גם ניקול זליקמן תטוס הקיץ ליפן, ולפי גרף השיפור שלה, היא אפילו עשויה להתקרב לפודיום בקרב-רב. מדליה באליפות אירופה כבר יש לזליקמן, ארד מתרגיל החישוק.

 

לינוי אשרם, נטע ריבקין וניקול זליקמן (צילום: אורן אהרוני)
אשרם וזליקמן עם ריבקין. ממשיכות הדרך(צילום: אורן אהרוני)

ניקול זליקמן (צילום: אורן אהרוני)
ניקול זליקמן בפעולה באליפות העולם(צילום: אורן אהרוני)

 

ומי עוד: יוליאנה טלגין נחשבה למספר 3 ביחידות בארץ אחרי אשרם וזליקמן, אבל עברה לאחרונה לנבחרת שהבטיחה אף היא את הכרטיס למשחקים האולימפיים. כמו בכל השנים הקודמות, גם הפעם בנות הנבחרת הן תלמידות תיכון וחיילות טריות, שעדיין לא חגגו יום הולדת 20.

 

בחזרה ל-2010: נטע ריבקין הייתה אז בת 18 אחרי האולימפיאדה הראשונה שלה. מאז היא הופיעה בשני משחקים אולימפיים נוספים, כולל העפלה לגמר בלונדון 2012, וסללה את הדרך להצלחות ההיסטוריות של אשרם.

 

גלישה: ענת ליליאור (29 באפריל 2000)

גולשת הרוח קטי ספיצ'קוב, שנחשבת ביחד עם אשרם ושגיא מוקי כמועמדת מובילה למדליה בטוקיו, נולדה ב-1999 ולכן לא מופיעה כאן. מי שכן כאן היא ענת ליליאור, שתעשה בקיץ הקרוב היסטוריה עם השתתפות בענף גלישת הגלים, שיופיע לראשונה בתוכנית האולימפית. ליליאור הדהימה בעצם קביעת הקריטריון, אבל לא שוללת סנסציה נוספת. "מדליה? הכול אפשרי", אמרה לאחר אליפות העולם.

 

ענת ליליאור (צילום: דורון קובו)
ענת ליליאור. עם הגלשן, ליפן(צילום: דורון קובו)

 

ומי עוד: לישראל צמרת צפופה של גולשי רוח צעירים, אבל כולם בני 20 וקצת - ספיצ'קוב, מאיה מוריס, נוי דריהן ונגה גלר בנשים, יואב עומר ויואב כהן בגברים. מי כן עומדת בקריטריון הקשוח? הנהריינית לינוי גבע, רק בת 16, שזכתה השנה באליפות העולם לנוער בגלשני רוח עד גיל 20.

 

בחזרה ל-2010: העשור החל בשלוש זכיות רצופות של לי קורזיץ באליפות העולם, אבל אלו שהיו אז מתחת לגיל 20 לא נשארו בתודעה - הן שחר יעקב, הן רון אסולין והן ליאור שמעוני לא רשמו הצלחות רבות בבוגרים.

 

סיוף: ניקול פוסטילינק (14 בינואר 2002)

תלמידת התיכון בקליפורניה ניקול פוסטילינק החלה השנה לייצג את ישראל, וההצלחות הגיעו במהירות. אלופת ארה"ב לנערות ברומח סיימה במקום ה-24 באליפות העולם לבוגרות ומדורגת כרגע 40 בעולם. אחרי שתי אולימפיאדות ללא ייצוג ישראלי בסיוף, יש אפשרות לשינוי - והוא עשוי להגיע מהטינייג'רית האמריקנית.

 

ומי עוד: לדר הכט יש ברזומה מקום חמישי באליפות העולם עד גיל 18 בדקר ומקום שישי באליפות אירופה עד גיל 21.

 

בחזרה ל-2010: יובל פרייליך, בן 14 באותה עת, היה ידוע אז בעיקר כמי שעתר לבג"ץ נגד התחרויות בשבת. ביקורת רבה נמתחה על הבחירה בו, אבל בשנה שעברה הוא עשה היסטוריה ספורטיבית ולא רק משפטית, כשהיה לסייף הישראלי הראשון שזוכה באליפות אירופה. כמוהו, גם עידו הרפה עדיין מתמודד על הכרטיס לטוקיו.

 

כדורסל נשים: ליאור גרזון (16 בדצמבר 2001)

בשנה שעברה ליאור גרזון נבחרה לתגלית העונה בליגת העל לנשים (במדי רעננה) והוליכה לפרקים את טבלת מלכת הסלים הישראלית, השנה היא כבר באליצור רמלה מהצמרת. גרזון, שכונתה "דונצ'יץ' הישראלית", אמנם לא צפויה להגיע ל-WNBA בקרוב, אבל הכישרון והרב-גוניות שלה מרשימים, וצפויים לסייע מאוד לנבחרת הנשים.

 

 
אייזנר וקארש (צילום: עוז מועלם)
גילי אייזנר ודניאל קארש. 3 נבחרות ב-4 חודשים(צילום: עוז מועלם)

 

ומי עוד: דניאל קארש וגילי אייזנר עזרו ביולי לנבחרת הנערות להישאר בדרג א', חודש לאחר מכן לבשו את מדי נבחרת העתודה ובנובמבר כבר שיחקו במדי הנבחרת הבוגרת, בעקבות פרישת כמה מהכדורסלניות הבולטות של הדור האחרון.

 

בחזרה ל-2010: אחת מאותן שחקניות בולטות שכבר לא נמצאות על המגרש היא נעמה שפיר. לפני עשור היא הייתה בגדר פוטנציאל, בשנים שעברו היא מימשה אותו והפכה לפנים של הנבחרת, ביחד עם שי דורון. שפיר שבהריון מתקדם אמרה לאחרונה כי ייתכן שלא תחזור לשחק כדורסל. לעומתה, שירה שכט ואביגיל כהן לא הטביעו את חותמן על הכדורסל הישראלי - וכהן בכלל הפכה לעוזרת מאמן בנבחרת דנמרק.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
אלמקייס, אבדיה, גורבנקו
צילום: עוז מועלם
מומלצים