שתף קטע נבחר

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה על דחיית ה"נישוב" באסדה: "לא סמכנו על המכשירים"

גיא סמט סיפר בשיחה עם אולפן ynet כי בעיות שהתגלו בכמה מכשירים הובילו להחלטה על הדחייה. "ראינו שמכשירי המדידה לא מכוילים - ולא יכולנו לסמוך עליהם. אנחנו מבינים את המשמעות ולא עושים זאת בשמחה. אמון הציבור הוא מעל הכול"

 

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט, התייחס היום (שלישי) בשיחה עם אולפן ynet לדחיית הליך ה"נישוב" שמקיימת חברת "נובל אנרג'י" באסדת עיבוד הגז לוויתן שהוקמה במרחק של 10 ק"מ מול חוף דור. "כדי לבצע את תהליך ההרצה עלינו למדוד בארובות, ולסמוך על המכשירים ועל תוצאותיהם", אמר סמט, "שראינו שהם לא מכוילים ולא קיבלנו את מה שרצינו - לא יכולנו לסמוך על המכשירים ולא הייתה לנו ברירה אלא להחליט על דחייה. אנחנו לא עושים זאת בשמחה".

 

בשל אי-עמידה בתנאי הגנת הסביבה: ה"נישוב" באסדת הגז נדחה

השר שטייניץ על החשש מהאסדה: "זו פאניקה מיותרת, הפחתנו את הזיהום בארץ"

 

גיא סמט  (צילום: אלי מנדלבאום)
"לא סמכנו על המכשור". גיט סמט(צילום: אלי מנדלבאום)
  

אסדת גז לוויתן (צילום: AFP)
אסדת הגז לוויתן בסוף השבוע האחרון(צילום: AFP)
   

- אחרי שהבטחתם לנו שבטענות נגד הנישוב אין ממש - ההליך נדחה. מה זה אומר? יש סיבה לדאוג?

"אין סיבה לדאגה, מה שאנחנו עושים הוא לעמוד על עמדתנו המקצועית", השיב סמט, "אנחנו סבורים שיש לבצע את כל הבדיקות, ורצינו שכל המכשירים שמבצעים את אותן מדידות יהיו מכוילים. כאמור, ראינו שהם לא מכוילים והבנו שקיימת בעיה עם חלק מהמכשור. ניתן פה גיבוי מלא של השר לעמדת הדרג המקצועי. אנחנו מכירים את המשמעות של הדחייה, צר לנו שאנחנו עושים זאת".

 

- מי אחראי על הציוד הזה?

"נובל אנרג'י, החברה שמתפעלת את האסדה, אחראית על הציוד שקיים בתוכה. מדובר בחלק מאותן בקרות שאנחנו עושים לכל תהליך ההרצה, וכדי לעבור אותו אנחנו צריכים למדוד בארובה. אנחנו צריכים שיהיה לנו ביטחון במכשירים, שנאמין בכל התוצאות שלהם".

  

 

-במשך שבועות נסמכתם על המודלים של נובל אנרג'י, והנה מתגלה תקלה.

"אנחנו לא סומכים על המודלים של נובל אנרג'י, הרצנו מודלים משלנו. אנחנו משתמשים בנתונים שלהם, אבל בסופו של דבר אנחנו מריצים את המודלים ובונים את מנגנוני הבקרה שלנו. יש לנו שמונה תחנות ניטור פזורות בחוף הכרמל, באסדה עצמה יש לנו מכשירי ניטור, צוותים שלנו נמצאים בה. כל זה מבטיח לנו שאנחנו בודקים ועומדים במחויבות הציבורית.

 

"בנינו מנגנוני הגנה כדי לדעת מה נפלט בכל שניה מתוך האסדה", המשיך סמט, והסביר כי צוות הפיקוח משווה בין נתוני המודל לבין מה שנפלט בפועל. "בשעה שאין לנו את אותם נתוני נדידה ברמה איכותית גבוהה, אנחנו לא יכולים להיות בטוחים מה נפלט".

אסדת קידוח גז לווייתן  (צילום: AFP)
האסדה מול חופי ישראל. ארכיון(צילום: AFP)
  

-אמרתם שאין כל סכנה ושהדברים נבדקו. למה צריך את מערכת הניטור והמחשוב?

"המטרה היא לדעת, כאמור, מה בדיוק נפלט מהאסדה בכל רגע. יש לנו כמה מנגנוני אבטחה, אחד מהם הוא תחנות הניטור שנמצאות ליד התושבים - עיבינו אותן ויש מערך די גדול של התחנות ניטור, שבכל זמן מראות לתושבים מה נפלט. כל תושב יכול להוריד את האפליקציה "אוויר בסביבה" ולראות מה קורה בתחנה.

  

-יכול להיות שסמכתם יותר מדי על נובל אנרג'י?

"לא, ממש לא, להיפך. אנחנו לא מסתמכים על נובל אנרג'י אלא בונים מנגנונים שאינם תלויים בהם. צריך לזכור שמעל הכול יש גם יכולת לעצור את האסדה באופן מיידי. עדיין, הבטחנו לציבור שיהיו לנו את שלושת מעגלי האבטחה, ודחינו את המנשב לאחר שהבנו שמעגל אבטחה אחד לא נותן את התשובות המצוינות שרצינו".

 

- כמה אכזב אותך שנובל אנרג'י לא היו מוכנים ברגע האחרון?

"מאכזב. אנחנו בטוחים שהגעתו של הגז הטבעי למדינת ישראל הוא חיוני, כי יש לנו תחנת כוח ששורפת פחם מדי יום. שריפת הפחם גורמת לעלייה בתחלואה באזור חדרה, ואת הסיטואציה הזאת אנחנו רוצים להפסיק. איך נפסיק אותה? באמצעות הכנסת הגז הטבעי. כל דחייה של הגז הטבעי מנציחה את התחלואה הקיימת.

 

"אנחנו מאוכזבים גם כי הכנו את כל הצוותים", הוסיף סמט, "שלחנו אנשים לאסדה, נערכו לסיטואוציה. אבל יש לנו דבר אחד והוא אמון הציבור. אנחנו אמרנו שנדע להגיד מה נפלט מהאסדה בכל דקה - ואם אין לנו את המכשירים הראויים אנחנו לא נאפשר את זה".

 

-ייתכן שהמצב הנוכחי "יתדלק" את הבעיה באמון הציבור? ייתכן שההליך יידחה ושוב ושוב?

"לא. אנחנו ביקשנו מנובל אנרג'י שעד שכל המכשירים לא יעמדו ל'מסדר המפקד' ונדע שהכול מסודר וראוי כמו שצריך להיות, אנחנו לא נתחיל לספור את אותן 48 השעות שהבטחנו לציבור. ברגע שבנובל אנרג'י יסיימו ויעבירו את כל הדו"חות - רק אז נודיע על תחילתן של 48 השעות. אנחנו מאמינים שבפעם הבאה שבה נודיע על ההליך הוא יתבצע. אבל אם לא נהיה שקטים בשלב כלשהו, לא נמשיך בהרצה".

 

בתוך כך, לקראת החשש מזיהום בעת הנישוב - שבמהלכו ידחוס הגז הטבעי את החנקן שממלא כעת את הצינורות - תושבים רבים באזור חוף הכרמל החלו אמש לפנות את בתיהם. בחברה ובמשרד להגנת הסביבה אישרו כי בעת התהליך ייפלטו כמויות גדולות מהרגיל של חומרים מזיקים, אולם טענו כי הכמויות לא יסכנו את התושבים. כאמור, סמוך לשעה 22:00 אתמול הודיע המשרד להגנת הסביבה כי הנישוב לא יתקיים.

 

בשותפות לוויתן מסרו הבוקר: "לאחר בחינת הודעת המשרד להגנת הסביבה אנו מאמינים כי הזרמת הטבעי ממאגר לוויתן תחל בימים הקרובים. אסדת לוויתן עומדת בכל התנאים המחמירים ביותר בנושא הגנת הסביבה וכך גם קבעו המשרד להגנת הסביבה והגורמים המוסמכים. כל הגורמים הרשמיים קבעו מפורשות כי לא נשקפת כל סכנה שהיא מהפעילות על האסדה והערכה זו לא השתנתה במאומה. בתי המשפט דחו את כל הבקשות למניעת הרצת האסדה והזרמת הגז. אנו פועלים בהידברות ובתיאום מול משרדי האנרגיה והגנת הסביבה על מנת להבטיח פתרון לסוגיה הנקודתית-טכנית האחרונה שנותרה פתוחה ביחס לכיול של מכשיר אנליטי על האסדה שתבוא לסיומה הטוב ולשביעות רצון המשרד בזמן הקרוב מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים