שתף קטע נבחר

זינוק במספר בקשות המקלט של תיירים רוסים: זו הסיבה לעיכובים במוסקבה

מספר בקשות המקלט שהגישו רוסים שנכנסו כתיירים זינק פי 300 ב-5 שנים. ברשות האוכלוסין וההגירה מסבירים שזו הסיבה להקשחת התנאים לכניסת תיירים רוסים לארץ, שהובילה לעיכובים בנמל התעופה במוסקבה. הסיבה לעלייה: עם הגשת הבקשה קיבלו המגישים אישור עבודה זמני

 

 

עלייה במספר הבקשות - שהוביל להקשחת התנאים: מספר בקשות המקלט שהגישו בישראל רוסים שנכנסו לארץ כתיירים זינק פי 300 בחמש שנים. כך עולה מנתוני רשות האוכלוסין וההגירה. ברשות טוענים שזו הסיבה להקשחת התנאים לכניסת תיירים רוסים לישראל, שינוי שהוביל למתיחות גוברת מול רוסיה, ששיאו בעיכוב של 46 ישראלים במשך שעות ארוכות בנמל התעופה במוסקבה בשבוע שעבר.

 

על פי הנתונים, בעוד שבשנת 2015 הוגשו בסך הכל 14 בקשות מקלט על ידי אזרחי רוסיה, בין ינואר לנובמבר 2019 הוגשו לא פחות מ-4,206 בקשות, ש-3,277 מהן עדיין בבחינה.

 

 

ברשות מסבירים כי העלייה הדרמטית במספר בקשות המקלט שמגישים אזרחי רוסיה בישראל נובעת מכך שעד לאחרונה, מיד עם הגשת הבקשה הם היו מקבלים אישור עבודה זמני שהיה תקף כל עוד היא נבחנה, תהליך שארך זמן ממושך.

שדה התעופה דומודדובו מוסקבה (צילום: shutterstock)
נמל התעופה דומודדובו מוסקבה(צילום: shutterstock)

לטענת הרשות, מדובר בבקשות פיקטיביות, והראיה לכך היא שבחמש השנים האחרונות לא אושרה אף אחת מהן. מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור-יוסף, אמר כי מדובר בניצול של הבירוקרטיה הישראלית. "רוב מבקשי המקלט מרוסיה באים לחפש כאן עבודה", טען. "רוסיה היא לא מדינה מסוכנת וישראל היא גן עדן לדוברי רוסית".

 

לאחר שהבינו ברשות האוכלוסין וההגירה כי התופעה מתגברת, החליטו להחמיר את הבדיקות שעוברים תיירים רוסים בנתב"ג לפני שהם מקבלים אישור להיכנס לישראל. מאחר שבין רוסיה לישראל קיים הסכם פטור הדדי מוויזה, הפעם הראשונה שנציג ישראלי פוגש את האזרח הרוסי שמבקש להיכנס למדינה היא בנתב"ג, ולא בקונסוליה ברוסיה. מור-יוסף הסביר כי "אם הוא הגיע כדי לעבוד, אנחנו מעדיפים לסרב את כניסתו כבר בנתב"ג ולא להגיע למצב שהוא נכנס לישראל ומגיש בקשת מקלט".

"אם הם מגיעים לעבוד - עדיף לסרב את כניסתו בנתב"ג. מנכ"ל הרשות, שלמה מור-יוסף ()
"אם הם מגיעים לעבוד - עדיף לסרב את כניסתו בנתב"ג. מנכ"ל הרשות, שלמה מור-יוסף

כתוצאה מכך – מספר סירובי הכניסה של אזרחי רוסיה בנתב"ג גדל פי 8 בחמש השנים האחרונות, מ-709 בשנת 2015 ל-5,736 (עד לסוף חודש נובמבר 2019), ושיעור מסורבי הכניסה הרוסים עלה בתקופה הזו פי תשעה, מ-0.2% ל-1.83%. מור-יוסף אמר כי "צדקנו ב-90% מסירובי הכניסה. הרוסים כועסים על ה-10% הנותרים".

 

בעקבות המשבר, מתנהל משא ומתן בין הרשויות בישראל וברוסיה שבמסגרתו רשות האוכלוסין וההגירה שלחה טיוטת הסכם שנועד "לדייק את סירובי הכניסה משני הצדדים". ההסכם שישראל מציעה, לדברי מור-יוסף, דומה לזה שנחתם מול אוקראינה, ומחיל נהלים זהים והדדיים על כניסת אזרחי ישראל ורוסיה לתחומי שתי המדינות, שיכללו בין היתר התחייבות שהראיונות של מבקשי הכניסה והטפסים שעליהם הם מוחתמים יהיו בשפתם.

46 עוכבו במוסקבה. רוסיה: אתם גירשתם 5,771 השנה ()
עיכוב הישראלים במוסקבה

צעד נוסף שננקט כדי למזער את התופעה הוא החלת נוהל מהיר על טיפול בבקשות מקלט של אזרחי רוסיה, החל מלפני כחודשיים. על פי הנוהל המקוצר, בקשות המקלט נבדקות באופן מזורז, באותו היום שבו הן מוגשות. הנוהל גובש בשיתוף משרד המשפטים, לאחר שהתקבלה חוות דעת ממשרד החוץ כי רוסיה הינה "מדינה בטוחה", שאין מניעה להחזיר אליה בבטחה את אזרחיה. מאז החלת הנוהל נדחו 180 בקשות מקלט חדשות שהגישו אזרחי רוסיה בישראל.

 

בדברי ההסבר של רשות האוכלוסין וההגירה לשינוי הנוהל נכתב כי "בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חדשה, אשר הולכת ומתגברת, של 'תיירות מקלט', במסגרתה, מגיעים לישראל אלפי אזרחים זרים ממדינות מסוימות אשר מיד עם כניסתם לישראל פונים ליחידת הטיפול במבקשי מקלט ומגישים בקשה למקלט מדיני, במטרה לקבל רישיון המאפשר להם לעבוד בישראל כדין מכוח מדיניות אי-האכיפה, כל עוד בקשתם למקלט בבחינה. תופעה זו יצרה עומס רב על המערכת בכלל ועל יחידת הטיפול במבקשי מקלט בפרט, באופן שמאריך את הטיפול בבקשות למקלט מדיני ומונע מהיחידה לטפל במקרים אותנטיים של בקשות למקלט מדיני, כך שאותם נתינים מנצלים לרעה את ההליך בקשת המקלט ויוצאים נשכרים על ידי קבלת רישיון שניתן למבקשי מקלט מדיני".

 

מדובר באותו נוהל שהוחל ב-2017 על אזרחי אוקראינה וגאורגיה שמגישים בקשות מקלט בישראל. מאז שהנוהל הוחל, ירד דרמטית מספר בקשות המקלט שהגישו אזרחי אוקראינה בישראל, מ-7,715 בשנת 2017 ל-548 בין ינואר לסוף נובמבר 2019, ירידה של 93%. מספר סירובי הכניסה בנתב"ג ירד בשיעור של 30%, מ-8,453 בשנת 2017 ל-5,911 בין ינואר לסוף נובמבר השנה. מספר בקשות המקלט של אזרחי גאורגיה ירד בשיעור של 98%, מ-1,353 ב-2017 ל-21 בין ינואר לסוף נובמבר השנה, ומספר הסירובים בנתב"ג ירד בתקופה זו ב-48%, מ-3,627 ל-1,875.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נמל התעופה דומודדובו במוסקבה
צילום: shutterstock
מומלצים