שתף קטע נבחר

השיא לפנינו: "תוך כשבוע יאזלו חיסוני השפעת"; 7 מיליון לא התחסנו

מנתוני משרד הבריאות וקופות החולים שהגיעו לידי ynet עולה שבתוך כשבוע צפויים לאזול כמעט כל חיסוני השפעת בישראל. כבר הבוקר במרפאות רבות ברחבי הארץ לא נותרו חיסוני שפעת. בתוך כשבוע יישארו כ-7 מיליון ישראלים לא מחוסנים. מלאי חדש לא צפוי להגיע. משרד הבריאות: "האפשרות של הזמנת חיסונים נוספים תיבחן בהתאם לצורך"

חיסוני השפעת בכל הארץ הולכים ואוזלים, ובתוך כשבוע לא יישארו עוד תרכיבים בישראל. על פי ההערכות, ייוותרו כשבעה מיליון ישראלים לא מחוסנים, כששיא התחלואה עוד לפנינו.

 

נזקי השפעת החורף:

שפעת קטלנית: כך היא גורמת לקריסת מערכות ומוות – שלב אחר שלב

במערכת הבריאות מתריעים: "מעולם לא ראינו שפעת כל כך אגרסיבית"

 

גורם בכיר במשרד הבריאות אישר כי מלאי החיסונים צפוי לאזול במהלך השבוע הבא, ולא צפוי רכש של מלאי חיסונים נוסף. במשרד לא ציפו התנפלות כזו, לאור שיעור ההתחסנות הנמוך מאוד בחודשיים האחרונים, וחששו להזמין מלאים גבוהים יותר של תרכיבים מחשש שיוותרו מאות אלפי חיסונים שייזרקו לפח.

 

מלאי החיסונים בישראל לא צפוי להתחדש, בשל העובדה שיצרניות החיסונים יצרו כמות מוגבלת של חיסונים שכבר נמכרה לכל מדינות העולם המערבי. מחסור מדווח גם באירופה ובארה"ב. בארגון הבריאות העולמי לא הורו בינתיים על ייצור נוסף של תרכיבים, תהליך כשלעצמו אורך שבועות ארוכים.

 

  ( )

מחסור בכל הקופות

בהלת החיסונים החלה שלשום (ג'), עם דבר היוודע מותם של כעשרה ישראלים, בהם ילדים וצעירים מהשפעת. חלק מהנפטרים היו ללא כל מחלות רקע. עשרות נוספים אושפזו חלקם במצב קשה ביחידות לטיפול נמרץ עקב סיבוכי המחלה, כולם על פי הידוע עד כה – היו לא מחוסנים. אגב, כל מקרי התמותה והתחלואה נגרמו מזני שפעת המצויים בחיסון.

 

נכון להבוקר (ה') נותר מלאי מצומצם בקופות החולים: בכללית נותרו פחות מ-100 אלף חיסונים, לאחר שחוסנו עד היום 930 אלף מבוטחים. במכבי נותרו 65 אלף חיסונים, במאוחדת 45 אלף ובלאומית 30 אלף. הבוקר חוסנו אלפים בקופות בכל הארץ, ועל פי הצפי הערב ומחר צפויים אלפים נוספים לבקש ולהתחסן.

  

בקופות החולים לא מאפשרים למבוטחים מקופות אחרות להגיע ולהתחסן, במקרה שיישאר מלאי בקופה אחת. בתוך כך, לא ניתן למצוא חיסונים לשפעת באופן פרטי, שכן כל מלאי החיסונים שנרכש על ידי משרד הבריאות הוקצה רק לקופות החולים.

 

 

 

"רבים יישארו לא מחוסנים"

"לא צריך להיכנס לפאניקה", אומר ל-ynet מומחה בכיר למחלות זיהומיות ממרכז הארץ, "ברור שיישארו רבים לא מחוסנים אבל לא היה שום היגיון לרכוש 8 מיליון חיסונים לכל תושבי המדינה, ולזרוק אחר כך חמישה מיליון מהם, כי הרוב פשוט לא מגיעים להתחסן.

 

"אנחנו מנסים לעשות את המיטב, ומקווים שלא נצפה עוד בתחלואה קשה או בתמותה, אף שעוד לא הגענו לשיא מגפת השפעת. עם זאת, מעודד לשמוע שמלאי החיסונים כמעט ואזל ושיש היענות גבוהה עכשיו לחיסון. ככל שיותר יתחסנו – כך גם הלא מחוסנים מוגנים".

 

Heavy loads in hospitals  (Photo: Israel Society of Internal Medicine)
עומסי השפעת(Photo: Israel Society of Internal Medicine)

 

אלה האוכלוסיות בסיכון גבוה לתחלואה קשה, שצריכים להתחסן בהקדם:

החיסון בזריקה יינתן מגיל 6 חודשים ואילך, חיסון בתרסיס לא נרכש השנה לאחר שנמצאה יעילות נמוכה שלו.

כדי להגן על תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, על נשים בהיריון להתחסן לשפעת במהלכו או לפניו. נשים שילדו וטרם חוסנו, צריכות לקבל את החיסון לשפעת לפני השיחרור מבית החולים. ניתן להתחסן גם לאחר השיחרור ובמהלך תקופת ההנקה.

ילדים בגיל 9 שנים ומעלה צריכים מנה אחת בלבד של חיסון לשפעת.

ילדים בגילאי חצי שנה עד 8 שנים כולל, שלא חוסנו בשנה שעברה, צריכים חיסון שפעת בשתי מנות בהפרש של חודש זה מזה.

ילדים הסובלים מאלרגיה לביצים יכולים לקבל את החיסון בזריקה ללא חשש.

קשישים.

חולים במחלות חסר חיסוני.

 

יעילות החיסון

משרד הבריאות ממליץ על חובת החיסון לכל מי שמעל גיל 65, לחולים בכל גיל הסובלים ממחלות כרוניות, לנוטלי סטרואידים באופן קבוע, לחולי ריאות, מדוכאי חיסון, נשים בהריון ולילדים בני 6 חודשים ועד 5 שנים. כל השאר - להחלטתם. תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, מי שסובל מחום גבוה עד 24 שעות לאחר חלוף החום - אינם יכולים להתחסן. בניגוד לשנים קודמות, אלה הסובלים מאלרגיה לביצים יכולים לקבל את החיסון בזריקה ללא חשש.

 

החיסון מומלץ גם לנשים בהריון: בשנים האחרונות דווחו בישראל מספר מקרי מוות טראגיים של נשים בהריון שנדבקו בשפעת. החיסון מגן לא רק על האישה, אלא גם על התינוק אותו היא עומדת ללדת, וגם על הרך הנולד. על נשים בהיריון להתחסן לשפעת במהלך ההריון או לפניו. נשים שילדו וטרם חוסנו, צריכות לקבל את החיסון לשפעת לפני השיחרור מבית החולים. ניתן להתחסן גם לאחר השיחרור ובמהלך תקופת ההנקה. 

 

יעילות חיסוני השפעת מגיעה ל-70 עד 100% הגנה. הוכח שהחיסונים לא רק מגינים בפני תמותה, אלא מונעים אשפוזים וסיבוכים האופייניים במיוחד לקבוצות סיכון ובהם תינוקות, קשישים, חולים כרוניים, חולים מדוכאי חיסון, חולי לב, סוכרת, סרטן, חולים תחת טיפול בסטרואידים וכמובן – גם בילדים ומבוגרים בריאים.

 

ישראלים רבים מוותרים על ההתחסנות, במחשבה שאנו לקראת שיא החורף, מה שמייתר את הצורך בהגנה מפני שפעת. אלא ששיא התחלואה בישראל הוא דווקא לקראת סוף דצמבר ולאורך ינואר. לכן זהו זמן נכון לגשת ולהתחסן. יתרה מכך, אלה שיתחסנו כעת יהיו מוגנים בפני השפעות גם בתחילת החורף הבא, משום שהחיסון מגן למשך כשנה.

 

לקראת החורף ממליצים ארגוני הבריאות בעולם גם על קבלת החיסון לדלקת ריאות. חיסון זה ניתן בטיפת חלב כחלק מחיסוני השיגרה לתינוקות, אולם הוא מומלץ גם למבוגרים מעל גיל 65, ולאלה מדוכאי חיסון. התרכיב מגן בפני הזנים השכיחים וקטלניים של חיידק הפנאומוקוק, אחד מגורמי התמותה הזיהומית המרכזיים בעולם.

 

גם בהקשר לחיסון זה, כמו כל החיסונים, הוא כשלעצמו אינו מגן ב-100% בפני ההדבקה, ולפיכך ככך שיותר אנשים יתחסנו, כך יגדל מעטה ההגנה. החיסון שניתן למיליונים ברחבי העולם בשנים האחרונות, הוכיח שהוא מפחית משמעותית תחלואה ותמותה בתינוקות, ילדים מבוגרים וקשישים.

 

תגובת משרד הבריאות

"משרד הבריאות ממליץ על חיסון כל אוכלוסיית ישראל מעל לגיל 6 חודשים בכל שנה נגד שפעת. עם זאת, היענות האוכלוסייה להמלצה זו מוגבלת, ומגיעה לכדי כ-20% מהאוכלוסייה כל שנה (גבוה יותר בקבוצות סיכון). חיסוני השפעת בישראל ניתנים בעיקר על ידי קופות החולים.

 

"הזמנת החיסונים מתבצעת על ידן בחודשי האביב, כחצי שנה לפני תחילת עונת השפעת על פי צפי הצריכה. היו שנים בהן קופות החולים נותרו עם מלאי חיסונים בלתי מנוצלים בגלל חוסר היענות הציבור. מדי שנה משרד הבריאות מנחה את קופות החולים שניצלו את כמות החיסון שהזמינו להגדיל את ההזמנה לעונה הבאה.

 

"האפשרות של הזמנת חיסונים נוספים תיבחן בהתאם לצורך ובהתאם לזמינות החיסונים לרכישה. ניתן לרכוש חיסונים נגד שפעת במספר מצומצם של בתי מרקחת פרטיים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסונים לשפעת. אוזלים מהקופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים